Robotica onderbouw STO

Robotica onderbouw STO

Wat is een Robot?

Wat is de definitie van een robot

Robots gaan een steeds grotere rol spelen in ons leven. We zien ze dagelijks om ons heen en maken er steeds vaker gebruik van. Maar op de vraag wat is nu een robot is het antwoord niet zo makkelijk. Als je het zou opzoeken in het woordenboek dan krijg je bijvoorbeeld de volgende antwoorden:

1 Een door de mens gemaakte pop, werkend via allerlei gecompliceerde technieken, een kunstmatig mens

2 Machines die door middel van moderne technieken zelfstandig kunnen werken zonder tussenkomst van de mens.

Maar deze antwoorden geven niet het volledige antwoord op onze vraag wat nu eigenlijk robots zijn. Nog maar sinds kort zien wij dat robots gebruikt worden als een automatisch systeem bij industriële toepassingen en bij het duiken naar wrakken (Titanic) en natuurlijk bij ruimtereizen (Mars)

Nog niet zolang geleden hadden de robots een menselijke gadaante. Ze leken erg op ons en konden handelingen die wij ook konden. Deze robots zie je vaak in films, stripverhalen en natuurlijk in games op je PS of XBox.

Ze worden kunstmatige mensen genoemd. Omdat ze niet geboren worden zoals wij, maar gemaakt worden in een fabriek. Ze zien eruit als menzen en worden van vaak "ANDROIDS" of "HUMANOIDS" genoemd.

Op onderstaande foto zie je fabrieksrobot. Deze robots lassen bijvoorbeeld een auto in elkaar of ze spuiten een auto. Dat zijn vaak steeds dezelfde bewegingen. Dat zoden wij als mens ook kunnen. Pfff ik moet er niet aan denken, steeds hetzelfde werk!!!

Eigenlijk zijn wij het een beetje normaal gaan vinden dat de robot op een mens of een voertuig lijkt. Maar robots zijn er al heel lang en waarschijnlijk hebben jullie er ook wel 1 in huis. Lees maar eens verder.

Als je kijkt naar de vaatwasser en de wasmachine dan passen alle punten van punt twee op deze robots. Ze kunnen namelijk zelfstandig een taak verrichten (nl. afwassen en wassen) zonder dat wij er verder nog iets aan doen.

Dat betekend dus dat robots al heel lang in onze huizen aamweig zijn. Ze zijn zo normaal dat wij ze niet eens meer als robot herkennen.

 

Waarom de naam robot

De naam Robot.

Het woord robot is van oorsprong afkomstig uit het toneelstuk “Rur” uit 1920, dat werd geschreven door de Tsjechische toneelschrijver Karel Capêk. In dit toneelstuk wordt een aantal kunstmatige mensen gemaakt, die echte mensen in een werkplaats moesten vervangen. Dit was de eerste keer dat het woord robot werd gebruikt als een kunstmatige mens.

Het woord robot is hier afgeleid van het woord “robota” uit de Tsjechische taal. Het betekent zoiets als “gedwongen arbeid”. Vanuit dit gezichtspunt is het woord nauw verbonden met de huidige robot in de industriële toepassingen.

De robot in dit toneelstuk is echter niet mechanisch, maar een robot gemaakt van menselijke ledematen.

Hallo, ik ben CAT CAR

Hallo!

Ik ben CAT CAR en ik ga jou leren hoe je helemaal zelf een echte robot kunt programmeren, hoetof is dat?!

Stap voor stap ga ik je alles leren over robots, nou ja alles...? Bijna alles ;-)

In dit eerste deel leer ik je eerst hoe je mij moet opstarten en hoe je mij moet programmeren met behulp van de Micro-bit.

We gaan aan de slag, ik heb er zin in!

CAT CAR
CAT CAR

Technische specificaties

Technische Specificaties

Het belangrijkste onderdeel van een robot is de microprocessor, maar deze microprocessor zit niet bij de CAT CAR. Maar we hebben wel een slot voor een Micro-bit. Daar gaan wij straks mee aan de slag. Een microprocessor van een robot, maar ook die van een computer, kun je zien als de hersenen van een mens. Net als bij de mens, verwerken de hersenen alle informatie en, op basis van deze informatie, wordt actie ondernomen. Bij de mens hebben we ogen om te zien, oren om te luisteren en daarnaast kan de mens ook nog ruiken en voelen. Hele geavanceerde robots kunnen dit ook.

CAT CAR gebruikt de microprocessor van de Micro-bit. Samen met de Micro-bit kan de CAT CAR zien met zijn ultrasoundsensoren. Dit zijn afstandssensoren waarmee hij kan meten op welke afstand een object zich bevindt.

Daarnaast heeft de CAT CAR een accelerometer. Hiermee voelt hij in welke richting en hoe snel hij beweegt. Met het kompas controleert de CAT CAR in welke richting hij rijdt.

Net zo als wij allerlei dingen kunnen doen, kan ook de CAT CAR dingen doen en uitvoeren. Hij kan rijden, lichten aan- en uit doen en met behulp van zijn infrarood- en Blue- tooth verbinding kan hij communiceren met andere apparaten.

Voor al deze taken heeft de CAT CAR natuurlijk energie nodig. Die haalt hij niet zoals de wij uit eten, maar uit batterijen. De CAT CAR werkt met veilige, oplaadbare batterijen van 1,2 Volt. Goed voor het milieu en ze gaan lekker lang mee. Voor het opladen heeft de CAT CAR aan de achterkant een speciale USB connector, waarop je de lader kunt aansluiten.

Je hebt gelezen dat de CAT CAR contact kan maken met zijn omgeving. Het is ook mogelijk om de Micro-bit van de CAT CAR via een USB-kabel direct aan te sluiten op de PC of laptop. Op deze manier kun je programma’s overdragen op de CAT CAR.

De CAT CAR heeft twee kleine supersnelle en sterke motoren. Op de achterkant bevindt zich naast de zojuist genoemde USB connector, een infrarood ontvanger die we kunnen gebruiken om de CAT CAR met een afstandsbediening te besturen.

Ook de belangrijke aan-/uitschakelaar zit op de achterkant.

De CAT CAR kan een lijn volgen met zijn bodemsensor Deze werken ook op infrarood.

Belangrijk zijn ook de extra connectoren die op de CAT CAR zitten. Hiermee kun je extra motoren en displays aansluiten.

De CAT CAR heeft een heleboel LED’s om te communiceren. De twee grote LED’svoorop kunnen worden gebruikt als koplampen. Er zijn ook nog drie status LED’s, die je zelf in allerlei kleuren kunt laten oplichten.

Er is een kleine luidspreker, zodat de CAT CAR ook nog wat van zich kan laten horen.

CAT CAR met Micro-bit
CAT CAR met Micro-bit
CAT CAR met Micro-bit
CAT CAR met Micro-bit

Wat kan ik allemaal

Wat zijn de mogelijkheden van de CAT CAR

 

De CAT CAR is niet zomaar een robot. Samen met de Micro-bit vormt hij een robotplatform. De CAT CAR en de Micro-bit beschikken over diverse sensoren. Ook zijn er nog extra connectoren waarop je andere apparaten aan kunt sluiten zoals een servomotor. Naast de sensoren zijn er indicatoren waarvan je informatie kunt aflezen en een luidspreker voor het geluid.

 

CAT CAR beschikt over de volgende standaardsensoren en indicatoren:

 

  • Indicatoren voor de belangrijkste spanningen.
  • Indicatoren voor het opladen van de batterij.
  • Veel indicatoren die je vrij kunt gebruiken.
  • Het Micro-bit display.
  • Een ultrasoundsensor waarmee hij kan zien of hij ergens tegenaan rijdt.
  • Infraroodsensoren om een lijn te volgen.
  • Dankzij de Micro-bit heeft hij een kompas, waardoor hij precies weet waar het noorden is.
  • Met de gyrosensoren van de Micro-bit kan hij voelen wat zijn hellingshoek is.
  • Met de Micro-bit versnellingsmeter voelt hij hoe snel hij beweegt en of hij ergens tegenaan botst.
  • Met zijn vele LED indicatoren kan hij laten zien wat zijn toestand is of hoe hij zich voelt.
  • Met zijn speaker kan hij bovendien ook nog wat van zich laten horen.

 

Stap voor stap gaan we nu uitleggen hoe het allemaal werkt. We beginnen in dit eerste werkboek met eenvoudige programma’s die alle functies van de CAT CAR demonstreren. Op deze manier krijg je een goed beeld wat de CAT CAR allemaal kan.

Beschrijving van de CAT CAR

Belangrijkste onderdelen

Belangrijkste functies
Belangrijkste functies

​Belangrijkste onderdelen

 

  • Microbit als hoofdprocessor, voor het denkwerk en de communicatie naar de PC.
  • Zoemer, hier kun je geluiden mee afspelen
  • Infrarood transceiver, voor besturing met afstandsbediening
  • Infrarood LED, voor Lidar (radar met licht) en uitzenden infrarood licht
  • Infrarood transistor,voor de Lidar en ontvangst van infrarood licht
  • 3,3 Volt indicator LED, controlelamp of er 3,3 Volt aanwezig is voor de Micro:bit
  • 5 Volt indicator LED, controlelamp of er 5 Volt aanwezig is voor de CAT CAR Micro:bit
  • RGB LED’S, deze LED’s zijn vrij programmeerbaar
  • 3 stuks Servoconnectoren, hierop kun je een servo aansluiten
  • Ultra Sound connector, hier komt de Ultra Sound module op
  • SPI, I2C en UART connector, hierop kun je serieële uitbreidingen aansluiten
  • Batterijconnector CAT CAR, voor de batterij van de CATCAR Aan/Uit schakelaar: Hiermee zet je de CAT CAR aan of uit.
  • Voedingsconnector CAT CAR: hiermee kun je de batterij opladen van de CAT CAR

Het starten van de CAT CAR

Als je de CAT CAR uit de doos haalt moeten er nog van allerlei dingetjes gedaan worden zoals de batterijen plaatsen, de connector op de juiste plaats insteken, batterijen opladen enz.

Deze handelingen zijn allemaal al voor je gedaan en dat betekend dat wij nu gelijk kunnen beginnen met de eerste test.

De eerste test

We kunnen de schakelaar op de achterkant van de CAT CAR aanzetten. Je zult zien dat er 5 LED's aan de voorkant gaan branden. Twee rode LED's voor de 5V en de 3,3V spanning. en drie blauwe LED's aan de voorkant

Zet nu de schakelaar uit en plaats de Micro-bit in de Micro-bit connector. Dit hoeven jullie ook niet te doen want dat is al voor jullie gedaan door de docent.

Verbinding maken met de CAT CAR via USB

We zijn nu zover dat doormiddel van het kabeltje en de USB conector de CAT CAR met de laptop of PC kunt verbinden. Als je de USB hebt aangesloten op de USB connector op de achterkant van de CAT CAR, dan gaat het de rode LED branden als de batterij wordt geladen. De baterijen zijn vol als de groene LED brand.

Als je de USB aansluit op de USB connector van de Micro-bit, dan kun je de Micro-bit en de CAT CAR programeren. De Micro-bit zie je dan op de PC of laptop als extra harde schijf. Onthoudt dit goed want dat hebben we straks vaak nodig!!!!

 

 

 

Micro-bit geplaatst in Cat CAR
Micro-bit geplaatst in Cat CAR

De CAT CAR programeer omgeving

De CAT CAR programmeer-omgeving

De CAT CAR gebruikt de microprocessor van de Micro-bit. Als we willen programmeren dan hebben we een programma nodig. Het programma wat wij gebruiken staat op site http://www.microbit.org en zet de language op Nederlands. Dit vindt je rechts bovenin de pagina.

Nu zie bovenin de pagina de "knop aan de slag" als je hierop klikt, dan start het programma.

 

Laguage
Laguage

https://makecode.microbit.org/#

Nederlands
Nederlands
Aan de slag
Aan de slag
Kies MakeEditor
Kies MakeEditor

Klik als op deze pagina bent op de knop nieuw project. Je komt dan weer in een ander scherm. Dit is het programmeer-scherm wat wij gaan gebruiken.

Geef je project een naam:

Bijvoorbeeld: "Robot van mij"

Nieuwproject
Nieuwproject
Projectnaam invoeren
Projectnaam invoeren
Aan de slag
Aan de slag

We gaan eerst de Micro-bit testen.

Dat gaan we doen met het de woorden "Hello World". Dit is een test die programmeurs gebruiken om te teseteof de computer via een een display met de gebruiker kan praten. (communiceren)

Voer het onderstaande programma in:

 

 

Uploaden naar computer
Uploaden naar computer

Sluit nu de PC of je laptop aan op de Micro-bit. Je kunt nu via file's en downloads het bestandje naar de Micro-bit schijf slepen.

Druk nu op knop A, en je ziet de tekst nu voorbij scrollen op het scherm van de Micro-bit.

Knop A
Knop A

Nu gaan we de CAT CAR programmeren

We gaan programmeren!

Programmeren met Blockly functieblokken

Blockly functieblokken

Scratch is een programma dat in 2003 ontwikkeld is door een universiteit in Amerika. Dit programma maakt gebruik van een programmeertaal dat we afgekort GUI noemen (Grafische user interface). Dit is zo gemaakt zodat iedereen het snel kan leren. Het is erg eenvoudig in gebruik. Met slepen en plakken (drag and drop) kun je op eenvoudige wijze een werkend computerprogramma maken. Scratch bracht de ontwikkelaars van Google op het idee om deze programmeeromgeving verder te ontwikkelen.

Blockly is een grafische programmeertaal met blokken die is gemaakt door JavaScript. Google heeft het in 2012 op een Maker Faire gepresenteerd als gratis open source software. Dit betekend dat iedereen het mag gebruiken en aanpassen. Dezelfde grafische programeertaal met blokken wordt ook gebruikt bij het programmeren van de microbit en de CAT CAR. Met een grafische programmeertaal kun je vaak intuïtief programmeren.

Haertbeat (Hartslag)

Bij het maken van software willen we graag weten of het systeem wel goed werkt en of het programma nog wel goed zijn werk doet, ook al is dat is dat soms niet te zien. Dat kunnen we doen met de heartbeat (hartslag) functie. We kijken dan of de software wel continu werkt en of het niet ergens vastgelopen is.

Eigenlijk willen we een soort knipperend controlelampje maken dat laat zien of alles nog werkt. We kunnen bij de Micro-bit heel handig het display gebruiken als controlelampje.

In onze voorbeelden zie je vaak dat we beginnen met een icoontje op het display. Op deze manier kun je eenvoudig controleren of het programma ook echt door de Microbit wordt uitgevoerd. Als je op het display het icoontje ziet dat je hebt geprogrammeerd, dan weet je zeker dat het programma is verzonden naar de Micro-bit en is uitgevoerd. Zie je het icoontje niet op het Micro-bit scherm, dan weetje zeker dat er iets is foutgegaan. Het programma bevat dan nog fouten zoals bijvoorbeeld een foute poort waardoor de lamp of motor niet aangaat.

Samenvatting:

Grafische programmeertaal = programmeren met symbolen en plaatjes, in plaats van programmeren met teksten en leestekens.

 

Intuïtief = op je gevoel

Intuïtief programmeren wil zeggen dat je op je gevoel programmeert, ook al weet je er nog niet zoveel vanaf.

Het zit allemaal zo logisch in elkaar, dat je het vaak wel snapt.

Programmeertest

Heartbeat

We beginnen met een eenvoudig voorbeeld van de heartbeat.

Hieronder zie je een voorbeeld hoe je een eenvoudige hartslagmonitor kunt maken. een programmaatje kun je altijd toevoegenaan het begin van een ander programma.

Maak in de forever loop "voor altijd" twee hartjes in de "toon lichtjes" blokken. Maak een groot hart in het ene en een klein hart in het ander blok.

Het is handig om altijd een (unieke) heartbeat te gebruiken in een programma. Je ziet dan direct op het display van de Microbit of het programma is geladen, wordt uitgevoerd en nog steeds loopt.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TIP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Maak een paar standaard heart- beats en sla ze op.

Gebruik bij een nieuw te maken programma altijd een andere afbeelding voor de heartbeat als je in het voorgaande programma hebt gebruikt.

Als je telkens dezelfde afbeelding gebuikt weet je niet welk programma er draait.

Je kunt dan het programma herkennen aan de heartbeat.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Programmeren met flowcharts

Flowchart

Nu zouden we kunnen starten met het programmeren van de CAT CAR, maar we wachten nog even. Bij programmeren levert door haast-werk vaak foutjes op. We beginnen daarom met het opschrijven van onze programmeer-doelen in een flowchart. Een flowchart wordt ook wel een stroom- diagram genoemd.

Programmeren en stroomschema’s

Als programmeurs een programma schrijven beginnen ze meestal met een flowchart, het Engelse woord voor stroomschema.

Waarom gebruiken we flowcharts?

Het kost best veel tijd en je kunt ook zonder flowchart programmeren zul je zeggen. Dat klopt, we zijn sneller als we direct beginnen met het invoeren van de programmeercommando's. Een flowchart is echter belangrijk, omdat we zo programmeerfouten kunnen voorkomen.

Een flowchart is zoiets als een TomTom, die je bij het programmeren de weg wijst.

Zie het als een schema met de stappen die het programma moet volgen. Met behulp van dit schema kunnen we eventuele fouten opsporen.

In de flowchart noteren we wat we willen bereiken. Dan bedenken we de tussen stappen en de deel-opdrachten om daar te komen.

We gebruiken daarbij de onderstaande symbolen, die we verderop in deze lessen ook weer terugvinden.

Symbolen
Symbolen

Praktijkvoorbeeld flowchart

Als voorbeeld gaan we een flowchart maken over Nancy en wat zij na school allemaal doet. We beschrijven haar dagindeling eerst in tekstvorm en vervolgens als flowchart.

Bekijk de foto hieronder

Zoals je in het voorbeeld ziet is het op deze manier veel duidelijker dan als je het gewoon op een papiertje zet. Op deze manier voorkom je progameerfouten. Dit noemen ze "BUGS". Op deze manier kun je het programma zonder fouten opbouwen. Een programmeerfout noemen ze in vakjargon een "BUG". Het verwiideren van zo'n fout heeft ook een naam "DEBUGGEN". Dit is de Engelse naam voor een kever. Natuurlijk maken wij alleen software zonder fouten, maar als er dan toch eens eentje gemaakt word kunnen we met de flowchart deze makkelijk en snel opsporen.

Dus samengevat heeft een een flowchart de volgende voordelen:

  • Je kunt elke stap van een proces in een programma goed identificeren
  • De flowchart geeft een duidelijk totaaloverzicht van het programma
  • Je kunt de afloop van het programma perfect controleren en de eventuele fouten in het programma gemakkelijker vinden en corrigeren
Flowchart van Nancy
Flowchart van Nancy

Voorbereiding CAT CAR

We gaan nog even de aandachtspunten voor het opstarten van de CAT CAR doornemen.

Eigenlijk hoeven we dit niet te doen omdat het meeste al voor je gedaan is. Maar voor de zekerheid controleren we het toch nog even.

  1. Controleer de batterijen en sluit de batterijconnector aan.
  2. Zet de CAT CAR aan met de schuifschakelaar, de volgende lampjes gaan nu branden:

 

  • Drie blauwe lampjes
  • Twee rode lampjes: 3,3 Volt en 5 Volt
  • Het rode CHAR lampje (alleen als de USB kabel aangesloten is op de CAT CAR USB)

 

  1. Zet de CAT CAR uit, controleer of alle lampjes uit zijn.
  2. Steek de Micro:bit in het Micro:bit slot met het LED display naar voren.
  3. Zet de CAT CAR weer aan, je ziet alle lampjes weer aan gaan als hierboven omschreven.

Dan gaan we nu de Makecode software voorbereiden zodat we er goed mee kunnen werken.

Om dit te kunnen moeten we eerst de Makecode software goed instellen. Daarvoor moeten we een uitbreiding voor Makecode downloaden.

Dit kan via de onderstaande link:

https://github.com/lzty634158/yahboom_mbit_en

Hoe moet je deze link invoeren?

  • Je gaat naar nieuw project
  • Klik op het tandwiel rechtsboven in het scherm
  • Open uitbreidingen
  • Kopieer de link in de uitbreidingenbalk “Project-url zoeken of invoeren”
  • Klik op zoek
  • Klik op Mbit
  • Als alles goed gaat zie je in het Makecode menu extra Mbit blokken

Bij de uitbreidingen staan nog meer uitbreidingen die je kunt gebruiken met de CAT CAR denkdaarbij aan:

  • Sonar
  • Neopixel
  • Servo

 

Deze uitbreidingen kun je direct invoegen door erop te klikken.

Uitbreiding Makecode
Uitbreiding Makecode

Oefeningen

Zo nu we zover zijn kunnen we eindelijk beginnen met de oefeningen we gaan van daag makkelijk beginnen.

Oefening 1: Front Led lampen aanzetten.

We gaan een programma schrijven en aan de hand daarvan een Flowchart  maken, en dan deze schrijven voor de Micro-bit.

Schrijf het programma eerst als tekst:

Gebruik een smiley als haertbeat en zet beide front LED's van de CAT CAR aan met de kleur rood

Flowchart:

De flowchart ziet er dan uit zoals op de plaatje hieronder

 
   
Oefening 1
Oefening 1

Micro-Bit

het Micro-Bit programma ziet er dan als volgt uit. (Zie hier boven)

 

 

Ook nu heb ik natuurlijk nog weer een TIP.

Sla dit programma op als: Oefening LED-lamp

Als je het programma hebt ge-upload zie je op de Micro-Bit een lachend gezicht en de twee LED's op de voorkant branden en geven rood licht.

Zelf proberen:

In het volgende Tabblad van deze site staan nog meer opdrachten. Maak nu de eerste opdracht.

Oefening 2

Als tweede opdracht gaan we de RGB LED's programmeren. Dit zijn de drie witte LED's tussen de twee grote LED's die we net rood hebben laten branden. Eigenlijk zin deze RGB LED's zijn nogal bijzonder want ze zijn namelijk programeerbaar. Ze kunnen dus meer dan alleen maar branden. De processor is het kleine zwarte stipje wat je kunt zien als je in de LED kijkt. Kijk maar eens goed!!!

We beginnen weer met het programma in woorden op te schrijven.

Het programma in woorden:

Maak weer een smiley als heartbeat, en schakel de drie progameerbare LED's van de CAT CAR in met de kleur indigo. Maak hier nu een flowchart van en daarna het programma.

Flowchart

Hieronder staat de een voorbeeld van de Flowchart.

 

 

 
 
 
   

 

Oefening 2
Oefening 2

Micro-Bit

Het Micro-bit programma ziet er dan als volgt uit. (Zie hierboven)

 

 

Deze keer geen TIP

Zelf proberen

Maak nu de 2de opdracht in het Tabblad opdrachten

Of toch wel een tip.

Als je op een programmeerblokje in de Micro-bit software klikt (bijvoorbeeld pauze) en daarna op de rechtermuisknop, dan krijg je de helpfunctie van dat blokje te zien.

Oefening 3

In deze oefening gaan we rijden met de CAT CAR. Trouwens ik hoop dat je hard kunt lopen! Waarom? dat vertel ik straks wel.

We beginnen weer met het programma in woorden.

Toon een lachend gezicht op het display en laat de CAT CAR naar voren rijden.

Flowchart

De flowchart ziet er dan als volgt uit

 

 

Oefening 3
Oefening 3

Micro-Bit

het Micro-Bit programma zal er dan zo uit zien

 

Rennen

Als het programma goed werkt snap je nu mijn vraag of je goed kon rennen, want de CAT CAR gaat rijden maar stopt niet. Dat komt omdat we niet de opdracht hebben gegeven om te stoppen. Om de CAT CAR te laten stoppen zullen we het programma moeten aanpassen. We gaan in de volgende oefening hier mee aan de gang maar maak eerst de volgende opdracht in het Tabblad opdrachten.

Zelf proberen.

Maak nu opdracht 3 in het Tabblad opdrachten.

Oefening 4

Mooi, we kunnen de CAT CAR nu vooruit laten rijden en ook weer laten stoppen. Tenminste als je de opdracht 3 hebt uitgevoerd. Nu gaan we leren hoe we hem kunnen besturen. We gaan de CAT CAR bochten, vooruit en achteruit laten rijden.

We beginnen weer met het programma in woorden.

Het programma in woorden.

Als heartbeat mag je nu zelf een pictogram uitzoeken. In de foto staat een lachende smiley en bij jou straks waarschijnlijk een andere. Wij gaan continu 1 sec vooruitrijden,1 sec. achteruit rijden, 1 sec naar links draaien, 1 sec naar rechts draaien en tot slot 1 sec stilstaan.

Flowchart

Zie de foto hieronder

 

Oefening 4
Oefening 4

Micro-Bit

Het Micro-Bit programma ziet er dan uit zoals hierboven.

Zelf proberen

Je mag nu opdracht 4 in het Tabblad opdrachten gaan maken.

Een korte samenvatting:

Een bocht maken doe je door middel van rotatie (links of rechts). Het is bij de CAT CAR de bedoeling dat je met de tijd bepaalt wat voor soort bocht je maakt.

Forward = vooruit

Back = achteruit

Rotate = draaien Left = links

Right = rechts

Oefening 5

In oefening 5 gaan we het hebben over de ultrasound sensor. Ultrasound is geluid dat je niet kunt horen, omdat dit geluid zo'n hoge toon heeft en deze ligt buiten het bereik van ons gehoor. Met ultrasound kun je afstand meten. Dat gaan we nu doen met de CAT CAR.

Eerst het programma weer als tekst.

Laat de ultrasound sensor continu de afstand meten, en deze weergeven op jet display.

Hoe ziet dan de Flowchart en het Micro-Bit programma eruit? Deze zie weer hier onder. Veel sucses met het bouwen van dit programma.

Oefening 5
Oefening 5

Zelf proberen

Je mag nu de volgende opdracht (5) van het Tabblad opdrachten maken.

Oooh jaah misschien wel leuk om te weten.

Doordat we de snelheid van het geluid kennen, kunnen we metingen hiermee verrichten. (300 m/s) Als we heel kort een ultrasoon (US) geluid uitzenden, kunnen we luisteren naar de echo. Het tijdverschil tussen het zenden en het ontvangen is dan de afstand van het object. Stel dat het 5 sec. duurt voordat je de echo hoort dan is dat dus 5 x 300 meter. Dus 1500 meter. Maar.......... het geluid moet heen en terug dus moet je de afstand nog wel even door 2 delen 1500:2= 750 meter.

Vleermuizen kunnen met behulp van US afstandsmetingen kijken. Robots kunnen ook met US afstandsmeting kijken. Zelfs dolfijnen en walvissen communiceren op deze manier

Oefening 6

Zo dat gaat lekker. We gaan nu aan het werk met de infrarood sensor. De opdracht luidt als volgt schrijf een programma waarmee we een lijn kunnen volgen. Dat doet de CAT CAR met behulp van de twee infrarood sensoren die naast het kogelwiel aan de voorkant zitten. Daarna mag je weer de opdracht uit het Tabblad opdrachten gaan maken.

Het programma in woorden.

Kies voor de heartbeat weer een pictogram. Laat de CAT CAR vooruit rijden met een snelheid van 200. Als 1 van de sensorenzwart ziet, stuur je hem de andere kant op met een snelheid van 70. Stop als er iets fout gaat.

Op de Flowchart en Micro-bit staat dan het hier onderstaande.

 

Oefening 6
Oefening 6

Micro-Bit

Oefening 7

Opdrachten

Oefening 8

Oefening 9

Oefening 10

  • Het arrangement Robotica onderbouw STO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Berend van Gelder Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-19 12:23:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Programmeer met je eigen robot met de micro:bit. Kennismaken met de Cat car
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://makecode.microbit.org/#
    https://makecode.microbit.org/#
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.