FORA Practitioner

FORA Practitioner

Voor wie

Voor iedereen die zich bezig houdt
met het primair en voortgezet onderwijs.

Inhoud

1. De opbouw van de FORA

2. De FORA in de praktijk

3. Wat is de FORA-wiki

4. Toets

Score

Alle vragen goed beantwoord = certificaat behaald!

Leerdoelen

Na de FORA practitioner kunt u:

1. De opbouw van de FORA

 

Oefening

Uw school heeft een eigen visiedocument en jaarplan. Welke onderdelen in deze documenten vallen onder ‘wat’ en welke onderdelen vallen in de categorie ‘hoe’? Door deze categorieën aan te brengen krijgt u inzicht in welke onderdelen noodzakelijk zijn en welke onderdelen bepaald worden door uw keuzes.​

 

2. De FORA in de praktijk

Bekijk de afbeeldingen en de tekst

FORA referentiemodellen

Het ontstaan van de FORA

Het ontstaan van de FORA begon met vragen vanuit een vijftiental scholen, al snel de Werkgroep FORA geheten. Na de introductie van de FORA op Onderwijsinzicht 2021 groeide de Werkgroep FORA snel. Om de FORA zo compleet en juist mogelijk te maken voor alle scholen in het po en vo (ruim 1300 besturen), nodigen de Werkgroep FORA leden al deze scholen uit om aan de werkgroep deel te nemen. Hierbij kan de bijdrage per school verschillen. De één draagt bij door zaken aan te brengen, de ander door te checken in de school, en nog een ander door kennis te nemen van de FORA en de ervaringen van andere scholen.

Oefening

Met het bedrijfsfunctiemodel (1 van de FORA referentiemodellen, zie pdf ‘proces- en activiteitenmodel’) kunt u uw eigen werkzaamheden aanwijzen en met het bedrijfsfunctiemodel (zie pdf ‘systemen ondersteunen activiteiten model) kunt u de mogelijke systemen onderkennen die u in uw werk helpen.

 

Wat kunt u met de FORA in uw school

Referentiemodellen bekijken en downloaden

Door te klikken op het figuur kunt u de FORA referentiemodellen bekijken, downloaden en delen met collega’s binnen uw bestuur en in uw school.
Ook kunt u het op A3 formaat printen en aan de wand hangen, zodat u altijd zicht heeft op processen en activiteiten in uw school en de relaties daartussen.

Omdat de FORA gebaseerd is op wet- en regelgeving gaat het niet om de vraag óf de inhoud van toepassing is, maar vooral over hoe u en uw collega’s daarmee omgaan en er inhoud aan geven.

Door het voorwerk dat met de FORA is gedaan, kunt u direct aan de slag om te kijken of uw school aan de geldende verplichtingen voldoet. Hierdoor houdt u meer tijd over voor andere belangrijke aspecten die bepalend zijn voor de kwaliteit van het onderwijs binnen uw school.

Bijkomend voordeel van de FORA wanneer deze door een groot deel van de scholen in het po en vo wordt ingezet:

  • is dat processen en activiteiten vanuit eenzelfde perspectief worden opgebouwd,
  • hierdoor wordt samenwerken makkelijker,
  • kunnen scholen onderling eenvoudiger aansluiting vinden bij andere organisaties
  • en wordt databeheer beter.

Als processen en activiteiten op eenzelfde manier tot stand komen, ontstaat bovendien de mogelijkheid om met andere scholen ict-middelen samen in te kopen.

Voorbeelden

Concrete voorbeelden waarbij de referentiearchitectuur ondersteunt:

  • po school De Vlieger uit Schubbekutterveen, stichting met bestuur en 23 scholen, komt na inventarisatie, op basis van het ‘systemen ondersteunen activiteiten’ model tot de ontdekking dat de helft van de scholen Snappet en de andere helft van de scholen Gynzy gebruikt. Het gesprek dat op gang komt, gaat niet over of het ene systeem beter is dan het andere. Wel gaat het over of het een rationele basis heeft om 2 verschillende merken systemen te gebruiken om eenzelfde soort activiteiten te ondersteunen.
  • een aantal scholen uit de Werkgroep FORA komt tot de conclusie dat ze Office 365 gebruiken voor medewerkers en Google for Education voor leerlingen. De achtergrond hiervoor is dat meer samenwerkingsfunctionaliteit, eenduidige opslag van gegevens, beveiligings- en privacyaspecten, en koppeling naar andere schoolsystemen, de reden is om voor O365 voor medewerkers te kiezen. De redenen om voor Google for Education voor leerlingen te kiezen zijn enerzijds het makkelijker beheer i.r.t. Chromebooks en alleen gebruik van de functionaliteiten via de browser. En anderzijds beveiligingsoverwegingen. Omdat alleen via de browser gewerkt wordt staan er eigenlijk geen gegevens op de devices.
  • In de praktijk gebruiken scholen de ‘views’ in de FORA m.b.t. gebruik van persoonsgegevens, zodat de link gelegd kan worden tussen persoonsgegevens en de activiteit in de organisatie waar deze gebruikt worden.

3. Wat is de FORA-wiki

Op de FORA-wiki vindt u referentie- en werkmodellen, verklarende woordenlijsten en aanvullende documenten zodat u concreet aan de slag kunt met de FORA.

Bekijk de afbeeldingen en de tekst

Oefening

  • Gebruik de zoekfunctie op de FORA-wiki met de term ‘toetsen’.​
  • Klik vervolgens, onderaan, op ‘College voor Toetsen en Examens’.​
  • Scroll naar beneden, naar het Contextdiagram.​
  • Beweeg uw muis over de gehele blokken en laat uw muis hier even stilstaan om de definitie ervan in uw scherm te zien verschijnen.​

Merk op dat de beschrijving van de verbindingen tussen de gele blokken boven Contextdiagram staan onder de noemer Relaties. Deze verbindingen zijn informatiestromen.​

 

4. Toets

  • Het arrangement FORA Practitioner is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    FORA-Academy
    Laatst gewijzigd
    2022-06-22 16:31:05
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten