Methodiek PW periode 4 Signaleren, observeren en rapporteren

Methodiek PW periode 4 Signaleren, observeren en rapporteren

Inleiding

Observeren - Lesmateriaal - Wikiwijs

Signaleren, observeren en rapporteren 

 

Deze periode ga je je verdiepen in hoe je kijkt naar kinderen, wat je opvalt, hoe je het uitlegt en wat je ervan rapporteert: Observeren, signaleren en rapporteren.

Bij deze periode hoort thema 3 van je boek Methodiek PW. Dat is bladzijde 77 tm 115. 

Wat ga je leren?

Kennis: je leert de belangrijkste basisbegrippen die te maken hebben met waarnemen, signaleren, observatiemethoden, valkuilen bij observeren, verschillende rapportagemethoden.

Vaardigheden: je oefent je in het zelf observeren van kinderen. Daarvoor is het nodig dat je nog weet of kunt terugzoeken wat je over de ontwikkeling van kinderen bij OPS hebt geleerd. Je leert zo objectief mogelijk te kijken en je eigen oordeel hiervan los te koppelen.

Toepassing:

Je kunt deze kennis op meerdere momenten in je school- en werkloopbaan gebruiken:

1. als basis voor  alle  stage-lesactiviteiten. Je begint altijd bij de beginsituatie, dat heb je geleerd. Wat kunnen de kinderen wel/niet, wat vinden ze leuk, zijn er kinderen die iets extra's nodig hebben. Om de beginsituatie goed in te schatten kan je observeren.

2. als basis voor de (oefen)examens waarin je wensen en behoeften van een kind moet benoemen en het examen waarin je ontwikkelingsgerichte activiteiten moet bedenken en uitvoeren (leerjaar 2)

Je leert:

Anders kijken naar kinderen - Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van  Bergen

 

en:

Verantwoord Rapporteren

 

 

 

 

 

Planning

Beoordeling

Hoe wordt deze periode beoordeeld?

 

Je krijgt in deze periode 2 toepassingsopdrachten:

1. Een beschrijvende observatie-opdracht

2. Een rapportage-opdracht.

 

Daarnaast krijgt je een toets over heel thema 3 van je boek Methodiek PW. Daaraan kan je deelnemen als je 80% in de lessen bent geweest en meegedaan hebt met de lesactiviteiten.

Je cijfer is het gemiddelde van deze 3

Werkwijze

De lessen in deze periode gaan in 3 vaste stappen en een spel. De stappen worden hieronder uitgelegd. Het spel vind je onder het kopje 'spel'.

 

1 De theorie.. Je krijgt hiervoor elke les een opdracht van de docent hoe je dat gaat doen: Je kunt zelfstandig de theorie doornemen door de leervragen te beantwoorden die je bij elke les vindt. Je kunt ook de powerpoint volgen die de docent geeft.

Zorg ervoor dat je een plek hebt in je computer waar je alle aantekeningen over de theorie bij elkaar opslaat. In de planning kan je zien welke bladzijden uit je boek horen bij elke les.

 

2. Oefenopdrachten. Als je fysiek les hebt, dan doen we die samen in de klas. Als het een online-les betreft voor je die in groepjes online uit. Het doel van deze opdrachten is dat je aangereikte begrippen herkent en begrijpt.

 

3.Toepassingsopdracht. Het doel hiervan is, dat je laat zien dat je de geleerde vaardigheden kunt toepassen in de praktijk. Wanneer je deze opdrachten krijgt en wanneer je deze moet inleveren staat in de planning. Zet alvast deze inlevermomenten in je agenda! Je kunt de opdrachten alleen via Its Learning inleveren, niet via de mail!

 

 

Het is  NIET slim om direct naar de toepassingsopdrachten te gaan, ook al vind je de lesstof misschien saai of lang duren. Neem de tijd om je eerst de begrippen goed eigen te maken!

 

 

 

Spel

les 1: waarnemingsproces en waarnemingsprincipes

les 2: observeren een interpreteren, professioneel observeren

les 3: betrouwbaar observeren

les 4: beschrijvend observeren (1)

les 5: zelfstandig werken

les 6: gestructureerd observeren

les 7: vormen van rapportage

les 8: zelf rapporteren

les 9: begrippentoets

Deze toets gaat over heel  thema 3 uit je boek Methodiek Pw. Je mag overslaan: paragraaf 9.3, 9.4 en 9.5,3. Bij het onderdeel rapportage kan je het beste de powerpoints en de leervragen gebruiken tr voorbereiding. De begrippenlijst vind je op bladzijde 115-117. Ook moet je antwoord kunnen geven op alle leervragen die je in elke les hebt gekregen.

Je gaat er in de toets om dat je echt herkent en begrijpt wat de begrippen betekenen.

Het is een online toets: zorg ervoor dat je je in beeld kunt zijn met je camera aan!

Veel succes!

  • Het arrangement Methodiek PW periode 4 Signaleren, observeren en rapporteren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Laura Beeftink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-06-24 11:22:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze periode staat thema 3 uit je boek 'Methodiek PW' centraal. Het gaat over signaleren, observeren en rapporteren. Dit is de basis van alle activiteiten die je voor de kinderen op je stage bedenkt.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.