Colofon
Het arrangement 10.3 Koude Oorlog v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-05-27 11:46:13
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
De opdracht 'Koude Oorlog' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.
Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use
Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor vwo, leerjaar 4, 5 en 6. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Koude Oorlog. De wereld was verdeeld in twee ideologische blokken: Oost-Europa stond onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie en West-Europa onder invloed van de Verenigde Staten.De VS stond voor het kapitalisme en de vrije markt-economie. In de Sovjet-Unie heerste het communisme en was een sprake van een strak geleide plan-economie waar ondernemingen eigendom waren van de staat. In materieel opzicht moest volgens de communistische partij iedereen gelijk zijn. De leefstijlen van het Westen en het Oosten stonden haaks op elkaar. Dit zorgde voor spanning tussen VS en de Sovjet-Unie. De Truman Doctrine werd gelanceerd en het Marshallplan werd opgestart. Op de Conferentie van Jalta in 1945 werd besloten om Duitsland in vier blokken te verdelen, wat uiteindelijk zorgde in twee kampen, kapitalisme in de westelijke zone (BRD) en het communisme in de oostelijke zone (DDR). De blokkade van Berlijn in 1948 was het eerste serieuze conflict in de Koude Oorlog. De Oost-Duitse autoriteiten sloten in 1961 de grenzen en begonnen met de bouw van een muur die Oost-Berlijn definitief scheidde van West-Berlijn. De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 is het symbool van het einde van de Koude Oorlog geworden. De Koude Oorlog dankt zijn naam aan het feit dat de twee supermachten elkaar nooit in een directe gewapende strijd bevochten. De dreiging van een 'hete' strijd was echter doorlopend aanwezig. Beide machtsblokken probeerden elkaar af te troeven in een wapenwedloop. Zowel in het Westen als het Oosten waren mensen bang dat een conflict zou resulteren in een atoomoorlog. Er waren tijdens de Koude Oorlog talloze conflicten waarbij de grootmachten elkaar indirect bestreden. De oorlogen in Korea en Vietnam, de Cuba-crisis en inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan zijn daar voorbeelden van. De NAVO werd opgericht in 1949 om militair kracht te bundelen en het Warschaupact door Stalin als tegenhanger. Na de dood van Stalin ontstond de Hongaarse opstand en in 1968 de Praagse Lente. In het westen kwamen veel invloeden uit de VS en was er sprake van materialistische levenswijze en overmatige consumptie. Het materiaal bespreekt verder nog een telefoongesprek tussen Leonid Brezjnev en Alexander ('Sasha') Dubcek, de Nederlandse watersnoodramp en de Hongaarse Opstand en Praagse Lente.
- Leerniveau
- VWO 6; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 7 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, atoomoorlog, blokvorming, communisme en kapitalisme, geschiedenis, koude oorlog, navo en warschaupact, stercollectie, v456, wapenwedloop
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen
VO-content Geschiedenis. (2021).
10.3 Koude Oorlog h45