Van vloeibaar naar vast

Van vloeibaar naar vast

Welke fasen zijn er allemaal?

Afgelopen februari was het eindelijk weer zo ver! we konden schaatsen en direct werd er bij ons op school een elfstedentocht georganiseerd. Dit was natuurlijk super leuk want het NOS-jeugdjournaal kwam ook bij ons op bezoek om een item te maken over onze schaatspret.

Echter konden we niet enorm lang genieten van het ijs, want wat begon het al snel te dooien. Onze ijsbaan leek wel een zwembad! De zon scheen volop en waarbij we een week geleden de schaatsen aanhadden droegen sommige kinderen nu alweer slippers! Hoe kan het toch dat onze mooie ijsbaan zo snel veranderde in een zwembad?

 

Natuurlijk smelt het ijs doordat de zon fel begint te schijnen, maar wat gebeurd er dan precies in en met deze stof dat het ijs (vaste vorm) overgaat naar water. 

Waarschijnlijk hebben jullie dit vast wel meegemaakt. Als het enorm warm is en je gaat je waterijsje eten dan blijft je toch vastplakken. Met geen mogelijkheid krijg je je toch van het ijsje, maar opeens laat je toch het ijsje los. Hoe kan dat? een paar seconden geleden zat je tong nog muurvast! Dit heeft dus te maken met de fases waarin je vloeistof kunt tegenkomen. 

In deze webquest (online opdracht) gaan we met de fases van een vloeistof aan de slag! Jullie doel voor vandaag is dus ook: Aan het eind van de les weten de leerlingen welke drie fasen er in een stof kan voorkomen en welke overgangen er zijn tussen de verschillende stoffen.

Fasen van water

Opdracht

We hebben zojuist al een filmpje bekeken en onderzocht in welke vormen we water tegen kunnen komen.

Nu gaan we bezig met de hypothese, maar wat is nou precies een hypothese? Een hypothese is dat je gaat kijken naar het proefje en gaat nadenken wát gaat daarna gebeuren? Als je gaat nadenken over de hypothese dan kan het nooit goed of fout zijn, dus twijfel niet om jou eigen antwoord op te schrijven!

Als jij je eigen antwoord hebt opgeschreven dan ga je kijken wat er daadwerkelijk gebeurd met het proefje en dan ga jij je eigen antwoord controleren!

Hypothese - proefje

Proefjes tijd!!

Als je water in de diepvries doet dan wordt het ijs. Hierdoor kun je ijsklontjes maken om drinken te koelen. Maar het ijs smelt als het in een drankje zit, langzaam wordt het weer water. Kan water ook bevriezen buiten de diepvries?

introductie proefje vriezen of dooien?

Proefje bekijken - kijken of jouw hypothese klopt!

Samenwerken!

Yes wat zijn jullie kanjers! jullie zijn helemaal zelfstandig door het eerste deel van de webquest gekomen. Jullie hebben zelfstandig nagedacht over de fasen van water en aan de slag gegaan met de 'hypothese'.

 

Jullie gaan nu samenwerken, maar let op!

Je gaat samenwerken met diegene die naast je zit, zit er niemand naast je dan mag je ook met de persoon samenwerken die tegenover je zit. Zit je helemaal alleen in een groepje meldt je dan bij mij en dan plaats ik je in een groepje.

Jullie mogen nu samen aan de slag, lees de opdracht goed! Succes jullie kunnen dit!

Bronnen voor je onderzoek!

Jullie hebben samen nagedacht over de vraag: hoeveel fasenovergangen zullen er zijn en hoe heten deze?

 

Om achter deze vraag te komen heb ik bronnen voor jullie uitgekozen waarmee jullie de hypothese kunnen controleren en zo dus kijken of jullie het goed hadden. 

Wat ik wil zien is dat jullie kijken naar de afbeelding en bij ieder nummer de juiste fase opschrijven.

 

Filmpjes over fasenovergangen:

1. https://www.youtube.com/watch?v=QdA7_RW26Zo

2. https://www.youtube.com/watch?v=dJ6wEIUazMM

 

Teksten over fasenovergangen:

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Faseovergang

2. https://www.sciencespace.nl/stoffen-en-reacties/artikelen/4962/fasen-en-faseovergangen

Schrijf bij ieder nummer de juiste faseovergang
Schrijf bij ieder nummer de juiste faseovergang

De laatste opdracht!

Jullie hebben net samen onderzocht hoeveel fasenovergangen er waren én hoe deze fasenovergangen heetten. 

Kraak nog voor 1 keer de hersens goed! -> deze opdracht maak je alleen

 

Jouw eigen mening

Jullie zijn nu deze les aan de slag gegaan met mijn zelf gemaakte webquest.

Zelf vond ik het heel leuk om via deze manier informatie over te brengen aan jullie, maar nu ben ik ook heel erg benieuwd wat jullie ervan vonden. 

Informatie voor de leerkracht

De kinderen zijn bezig met hun doel om te onderzoeken welke fasen er zijn en hoeveel fasenovergangen er zijn. De bedoeling van de webquest is dat het zelf bezig zijn centraal staat. De leerlingen zijn praktisch de gehele tijd zelfstandig aan het werk. Dit bevordert het zelfstandig werken, maar ook dat de informatie die ze zelf opzoeken ook beter in hun hoofden blijven zitten. 

Zelf heb ik deze les gemaakt voor groep 7 al denk ik zelf dat de kinderen van groep 8 dit ook enorm leuk vinden om te doen!

Ik heb deze webquest gemaakt aan de hand van een opdracht van school, zelf zit ik in het tweede jaar van de hogeschool Windesheim met de locatie Zwolle. De webquest hoort bij het vak wereldoriëntatie natuur en techniek. Deze les heb ik gemaakt aan de hand van kernconcept B.6 materie en techniek.

Voor deze webquest hebben de kinderen een halfuur tot drie kwartier de tijd.

De leerlingen zullen echter alleen hun Chromebook en hun oortjes nodig hebben om de les te kunnen voltooien.

 

 

  • Het arrangement Van vloeibaar naar vast is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bente van Dijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-03-15 12:32:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In mijn thema staat het schaatsen centraal, in de eerste les gaan we dus onderzoeken welke drie soorten fasen er zijn en welke overgangen er zullen zijn in de verschillende toestanden. Deze les is gemaakt voor kinderen uit groep 7
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Fasen van water
    https://www.youtube.com/watch?v=QdA7_RW26Zo
    Video
    Proefje bekijken - kijken of jouw hypothese klopt!
    https://www.youtube.com/watch?v=cYGiK7gpuak
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.