Dijken bouwen

Dijken bouwen

Inleiding

Het bouwen van dijken

Voor Nederland zijn de sterke dijken die we hebben erg belangrijk. Doordat 40% van Nederland onder het zeeniveau ligt, zou een groot deel van ons land onder water liggen zonder deze dijken. Kijk maar:

Op 1 februari 1953 ging het in Nederland volledig mis.         Er was een stormvloed onderweg naar Nederland. Het water werd daardoor zo extreem hoog dat de dijken braken. Een groot deel van Nederland kwam onder water te staan. Dit wordt ook wel de Watersnoodramp genoemd. (Bekijk het filmpje onderaan eens)

 

Tegenwoordig is ons land gelukkig veel beter beschermd tegen hoog water en zijn onze dijken veel sterker. Toch zijn de mensen elke dag nog op zoek naar nieuwe ideeën om de dijken nog beter en sterker te maken, want door de klimaatveranderingen (smeltende gletsjers) komt het water steeds hoger te staan.

 

Ik hoop dat jullie kunnen helpen. Bedenk eens met jouw schoudermaatje hoe we de dijken nog beter kunnen maken dan ze nu al zijn.

 

Watersnoodramp 1953

Colofon

Het arrangement Dijken bouwen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Saskia van Voorst Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-03-25 16:00:50
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Wat is het doel van deze webquest?

Het doel van deze webquest is dat de kinderen leren hoe je een stevige en sterke dijk bouwt die bestand is tegen hoog water en harde winden. Dit doel gaan ze bereiken door zich eerst in te lezen in wat een dijk precies is, hoe een dijk vaak is opgebouwd, welke functie een dijk heeft, door van tevoren een schets te maken van een zelf ontworpen dijk en door na te denken over bruikbare materialen.

 

Voor welke doelgroep is deze webquest bestemd?

Deze webquest is bestemd voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool.

 

Welke voorkennis hebben de kinderen al?

De leerlingen weten al het een en ander over dijken. Ze weten al wat de belangrijkste functie van een dijk is, namelijk het tegenhouden van water. Ook weten ze dat de watersnoodramp iets te maken heeft met de bescherming van Nederland tegen water. 

Indien kinderen dit nog niet weten is dat zeker geen probleem. De webquest legt nog eens duidelijk uit waarom Nederland afhankelijk is van de sterke dijken die wij hebben.

 

Aan welke doelen wordt gewerkt met behulp van deze webquest?

Met behulp van deze webquest wordt gewerkt aan kerndoel 45: 'De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.'

Met behulp van kerndoel 45 wordt gewerkt aan de leerlijnen constructies en verbruiksmaterialen en constructieprincipes.

(TULE, 2021).

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Aan het eind van deze webquest weten de kinderen het antwoord op de volgende vraag: 'Hoe bouw je een goede dijk die tegen hoge golven en harde winden kan?
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
bouwen, constructie, dijk, materiaal, testen, water, watersnoodramp, wind

Bronnen

Bron Type
Watersnoodramp 1953
https://www.youtube.com/watch?v=kAM0OjqY5y0
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open