Colofon
Het arrangement 06.2 Wetenschappelijk denken v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-05-18 15:08:44
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
De opdracht 'Ontwikkeling van het wetenschappelijk denken' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.
Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use
Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 6 met het onderwerp: Wetenschappelijk denken. In de de tijd van de oude grieken en romeinen, ontstond de filosofie, waar denkers zich initieel richtten op de natuur. Hieruit ontstond de natuurwetenschap zoals we het tegenwoordig kennen. Natuurfilosofen in het oude griekenland waren bijvoorbeeld Thales, Herakleitos, Parmenides en Demokritos. Ook waren er drie grote denkers die algemene begrippen en universele kennis wilden vergaren. Dit waren Sokrates, Plato en Aristoteles. Ideeën uit deze tijd kwamen terug in de middeleeuwen: de Renaissance. Er ontstond een nieuw mens- en wereldbeeld doordat de middeleeuwse waarden en christelijke overtuigingen in twijfel werden getrokken. Er ontstond ook een bloei in kunst, cultuur, wetenschap en literatuur. Maar de kennis die de denkers uit de oudheid hadden, was vaak speculatief. Ook in de middeleeuwen waren er weinig meetinstrumenten om theorieën te bewijzen naast de dagelijkste observaties. Daarom had de wetenschap eerder een filosofische karakter. De periode voor en na 1600 is het tijdperk van de wetenschappelijke revolutie. Er kwamen ideeën tegen het beeld van de kerk in gingen dus ontstond er een worsteling tussen Kerk en wetenschap. Belangrijke wetenschappers in deze tijd waren Nicolaas Copernicus en Galileo Galilei. In de periode hierna, in de 18de eeuw, ontstond de Verlichting. Hier werd niet alleen het beeld rondom politiek, economie en religie veranderd maar ook de wetenschap. Hier werd het mogelijk om op een rationele manier van het kijken naar de wereld (rationalisme). Het is kennis die voortgebracht wordt door het logisch beredeneren van verschijnselen die zich in de natuur voordoen. René Descartes wordt gezien als de grondlegger van deze stroming. Het materiaal bespreekt verder nog de renaissance en de bouw van het lichaam.
- Leerniveau
- VWO 6; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 5 uur en 30 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, geschiedenis, rationalisme, renaissance, revolutie, stercollectie, v456, verlichting, wereldbeeld, wetenschappelijk denken
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen
VO-content Geschiedenis. (2021).
06.2 Wetenschappelijk denken h45
https://maken.wikiwijs.nl/100767/06_2_Wetenschappelijk_denken_h45