Colofon
Het arrangement 04.2 Wereldlijke tegen geestelijke macht v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-05-18 13:50:34
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
De opdracht 'Wereldlijke macht versus geestelijke macht' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.
Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use
Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor vwo, leerjaar 4, 5 en 6. Dit is tijdvak 4 met het onderwerp: Wereldlijke tegen geestelijke macht. De Investituurstrijd was een middeleeuws conflict tussen wereldlijke en geestelijke machten over de benoeming van geestelijken. Het had invloed op de expansie van het christendom en leidde tot de Kruistochten. Het conflict resulteerde in het Concordaat van Worms, dat een stap was in de richting van scheiding tussen Kerk en Staat. De macht van de paus bereikte in die periode zijn hoogtepunt, terwijl hervormingsbewegingen zoals Cluny strengere naleving van religieuze idealen nastreefden. Het Oosters Schisma zorgde voor een scheuring tussen de Rooms-Katholieke en oosterse orthodoxe Kerk. De Investituurstrijd had dus grote gevolgen voor de machtsverhoudingen tussen wereldlijke en geestelijke autoriteiten, staatsvorming en de ontwikkeling van het christendom. Het materiaal bespreekt verder nog de combinatie koning en kerk en conflict 11de eeuw.
- Leerniveau
- VWO 6; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- Geschiedenis; De tijd van steden en staten (1000 - 1500);
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 4 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, expansie christendom, geestelijkheid, geschiedenis, investituurstrijd, kruistochten, staatsvorming, stercollectie, v456, wereldlijke tegen geestelijke macht
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content Geschiedenis. (2021).
04.2 Wereldlijke tegen geestelijke macht h45
https://maken.wikiwijs.nl/100759/04_2_Wereldlijke_tegen_geestelijke_macht_h45