Wie heeft er ook weleens geen zin om huishoudelijke klusjes te moeten doen? Huiswerk maken, afwassen, de hond uitlaten, het afval naar buiten brengen etc. Hoe handig zou het dan zijn om iemand te hebben die als deze klusjes voor je zou kunnen overnemen?! Een robot bijvoorbeeld.
Tijdens deze Wikiwijs gaan jullie een eigen robothand maken. Voordat je kunt beginnen met het maken van een robothand, moet je eerst weten hoe je zo'n robothand aangestuurd wordt. De robothand is eigenlijk een replica van onze eigen hand en daarom gaan we ons eerst verdiepen in hoe ons eigen lichaam aangestuurd wordt. Nadat je je hebt verdiept in het menselijk lichaam, ben je in staat om een robothand te maken en de kennis die je hebt opgedaan te koppelen aan je eindproduct (de robothand).
Heel veel succes! :)
Wat zijn spieren en wat voor functies hebben ze?
Een spier is een orgaan dat door samentrekking zorgt voor beweging of spanning. Spieren zijn via pezen verbonden met botten.
Als een spier samentrekt, wordt hij korter en dikker. Hierdoor oefent de spier kracht uit op het bot waarmee hij verbonden is en dat zorgt voor beweging.
Door spieren kun je dus je lichaam bewegen. Skeletspieren zijn belangrijk voor het bewegen van het skelet. Door de skeletspieren kun je lopen, tillen, schrijven en andere dagelijkse dingen doen. Ook zorgen skeletspieren ervoor dat je lichaam op de goede temperatuur blijft. Bijvoorbeeld als je bibbert heb je eigenlijk een heleboel kleine spiersamentrekkingen en daardoor wordt er extra warmte opgewekt.
Uit welke spieren bestaat ons lichaam?
Het menselijk lichaam bestaat uit meer dan 600 spieren. Een spier is eigenlijk weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen, waardoor we onze lichaamsdelen kunnen bewegen. Spieren worden daarom ook wel aangeduid met spierweefsel. Er zijn drie verschillende soorten spierweefsel:
Dwarsgestreept spierweefsel.
Glad spierweefsel.
Hartspierweefsel.
Het dwarsgestreepte spierweefsel is te vinden in de skeletspieren. De skeletspieren kun je bewust aansturen, waardoor je zelf kunt bepalen welke bewegingen je lichaam maakt. Het grootste deel van onze spieren bestaat uit dwarsgestreepte spieren. De dwarsgestreepte spieren zitten door middel van pezen vast aan je botten.
Gladde spieren komen voor in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Gladde spieren kun je niet bewust aansturen, maar reageren op prikkels uit het zenuwstelsel. De spieren zorgen voor een langzame golfachtige beweging die zorgt voor het transporteren van bloed, lucht en voedsel.
Het hart heeft een eigen soort spierweefsel, het hartspierweefsel. Door het ritmisch aanspannen van de hartspier wordt je bloed door je lichaam gepompt.Je kunt het hartspierweefsel niet bewust aansturen.
Hoe kun je je spierkracht vergroten?
Spierkracht is, zoals de naam al zegt, de kracht van de spieren. Niet iedereen heeft even sterke spieren en dus is de spierkracht niet bij iedereen gelijk. Je spierkracht kun je wel trainen door veel te sporten en daarbij bepaalde oefeningen te doen.
Het trainen van je spieren heeft niet alleen effect op de buitenkant van je lichaam: je spieren worden zichtbaarder. Het heeft ook effect op je energieniveau: doordat je je spieren traint, kun je het sporten langer volhouden en wordt je niet zo snel vermoeid. Door het verbeteren van je spierkracht, wordt de kans op blessures ook kleiner.
Om ervoor te zorgen dat je spieren na het sporten goed kunnen herstellen, waardoor je spierkracht optimaal toeneemt, is goede voeding nodig. De voedingsstoffen ijzer, koolhydraten en eiwitten zijn belangrijk bij het sporten. Je lichaam en spieren halen energie uit de voedingsstoffen ijzer en koolhydraten. Eiwitten gebruik je lichaam bij het herstel van de spieren na het sporten.
Wat is spierpijn?
Bekijk de video over spierpijn:
Opdracht: maak je eigen robothand
Benodigdheden:
Karton
Lijm
Potlood
Schaar
Liniaal
Touw
Rietjes (papier of plastic)
Een papieren bekertje
Wat moet je doen?
1. Leg je hand op het karton.
2. Maak met potlood of stift een omtrek van je hand
3. Knip de hand uit.
4. Bekijk waar je eigen hand buigt door je vingers een voor een te buigen.
5. Vouw de kartonnen hand net zoals je eigen vingers buigen. Gebruik eventueel een liniaal als hulpmiddel.
6. Knip stukjes rietjes met de lengte van je vingerkootjes.
7. Maak zoveel stukjes rietje als je vingerkootjes hebt. En maak nog vijf wat langere rietjes voor je handpalm. Zie plaatje hieronder:
8. Plak de stukjes rietje op de vingerkootjes en gebruik een satéprikker dat de stukjes recht achter elkaar zitten. Let op dat ze niet te dicht tegen elkaar zitten.
9. Laat de rietjes goed drogen.
10. Knip de vingertoppen en topje van de duim een stukje in. Hier kan je straks het draadje aan vastknopen.
11. Knip vijf stukken touw waarmee je de vingers en duim straks kunt besturen.
12. Leg in de draadjes een goede knoop.
13. Schuif de draadjes door de rietjes zoals op de foto hieronder:
14. Maak het knoopje vast in het spleetje bij de vingertoppen.
15. Lijm of plak met plakband het knoopje vast op de plek van de nagel.
16. Knoop de draden samen.
17. Test je robothand!
Eis voor de robothand: hij moet een kartonnen bekertje kunnen vasthouden en van de tafel optillen.
Voorbeeld van een robothand maken:
Afsluiting
Tijdens deze webquest heb je meer geleerd over spieren / spierkracht. Aan de hand van je gemaakte robothand kun je vertellen hoe onze spieren ons lichaam aansturen. Je robothand voldoet aan de volgende eis: hij moet een kartonnen bekertje kunnen vasthouden en van de tafel optillen.
Voor de leerkracht
Samenvatting:
Deze webquest gaat over het maken van een robothand. Het doel van deze les is dat de leerlingen in een praktische les meer te weten komen over spieren / spierkracht. Door gebruik te maken van de webquest zijn de leerlingen meer op zichzelf aangewezen tijdens het onderzoek en heeft de leerkracht zijn handen vrij om leerlingen te ondersteunen als ze ergens niet uitkomen.
Informatie over de webquest:
Leerdoelen:
Kennis: De leerlingen werken aan kerndoel 41 (De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen -> groep 7/8: het eigen lichaam; ademhaling, bewegingsapparaat (skelet en spieren)). Ze leren hoe spieren hun lichaam aansturen, o.a. door een robothand te maken.
Houding: De leerlingen lossen hun probleem op: zelf geen huishoudelijke klusjes meer te hoeven doen, door een eigen robothand te maken.
Vaardigheden: De leerlingen maken hun eigen robothand met karton, rietjes en touw. Vooraf doen ze onderzoek naar hoe het menselijke lichaam aangestuurd wordt door spieren.
De les duurt ongeveer een middag.
Deze webquest is gemaakt voor leerlingen van groep 7/8.
Het arrangement Spieren / spierkracht is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Kirsten Knol
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-05-04 16:34:38
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.