Das Wetterbericht

Das Wetterbericht

Willkommen beim Wetterbericht

Kennisclip Wikiwijs
UItleg Wikiwijs

Bekijk de kennisclip
Bekijk de kennisclip

Willkommen liebe Schüler,

bekijk de kennisclip voor de introductie van jullie nieuwe periodoel Das Wetterbericht.

Viel Spaß

Powerpoint uitleg periodedoel

Video Wetterbericht

Wortschatz

Kennisclip das Wetter
Liebe Schüler, Voor het uitbreiden van je Duitse woordenschat Das Wetter kun je de kennisclip bekijken. Viel Spaβ!

Mindmap
Vul de Mindmap verder in. Welke Duitse woorden over het weer ken je al? En welke woorden wil je nog weten?

Extra inspiratie
Voor extra inspiratie kun je de volgende website gebruiken

Test jezelf

Test jezelf/ quiz
Open de link en maak de opgaven. Je kunt in totaal 12 punten scoren. Haal je minimaal 7 punten? Ga dan naar verder naar Sprachmittel. Maak de opgaven hierbij. Haal je minder dan 7 punten? Ga dan verder naar de extra oefening.

Extra oefening

Sprachmittel

Sprachmittel
Sprachmittel

Oefening: Opdrachten Sprachmittel

Start

Extra inspiratie

Das Wetterbericht
Voor extra inspiratie voor het creëren van je eigen weerbericht.

Toetsing

Visie

Verantwoording Visie Didactiek

 

Mijn digitale leerarrangement in Wikiwijs is gemaakt voor een vmbo gt/tl derdejaars klas.

Graag wil ik mijn digitale leerarrangement beschrijven en verantwoorden aan de hand van mijn eigen visie op het onderwijs.

Ik ben als beginnend docent nog steeds bezig met het vormen van mijn eigen visie. Ik ben en blijf mij nog steeds ontwikkelen als docent, maar ook als persoon. Als ik kijk naar het constructivistische gedachtengoed zie ik een aantal mooie dingen, bijvoorbeeld de actieve rol van de individuele leerling in zijn eigen leerproces. (Geerts & van Kralingen, 2017) Dit sluit in mijn ogen goed aan bij het digitale leerarrangement, waarbij de leerlingen ook hun eigen weg volgen. Daarnaast wordt de voorkennis gezien als een belangrijk beginpunt voor de nieuwe kennis. Door de nieuwe kennis op te hangen aan de oude en bestaande kennis wordt dit betekenisvoller en daardoor ook gemakkelijker om te onthouden.  



In dit digitale leerarrangement is er gekozen voor één gezamenlijk leerdoel: Aan het einde van dit periodedoel kun je een weerbericht in het Duits ontwerpen en presenteren. Je maakt hierbij gebruik van de woorden en opdrachten die je tijdens de verschillende lessen leert en aangeboden krijgt.

Ik heb gekozen voor convergent differentiëren in mijn uitvoering. De leerlingen beginnen met een gezamenlijke introductie en instructie van het thema Das Wetter (leerarrangement), waarbij de minimale leerdoelen hetzelfde zijn. Mijn huidige derdejaars groepen bestaan gemiddeld uit 25 leerlingen. Dit maakt divergent differentiëren moeilijker te realiseren, doordat de leerdoelen afgestemd moeten worden op elke leerling (Berben & Teeseling, 2018). De manier waarop de leerlingen dit leerdoel behalen kan verschillen. Hierbij is het van belang dat elke leerling begrijpt wat er van hem/haar verwacht wordt en waarom. De leerling kan zo snel gaan als hij zelf kan en wil, waardoor hij zich ‘eigenaar’ zal voelen van zijn eigen leerproces (Geerts & van Kralingen, 2017).

De opbouw van het arrangement is opgezet met behulp van de didactische lesfasen. (Geerts & van Kralingen, 2017) De inhoud van het leerarrangement heb ik geprobeerd zo afwisselend mogelijk op elkaar af te stemmen door het gebruik van filmpjes, PowerPoint, oefeningen, quiz, kennisclips en uiteindelijk een toets. Op deze manier hoop ik de vakinhoud zo goed mogelijk over te brengen op de individuele leerling. Ook heb ik hierbij rekening gehouden met de twaalf principes voor het ontwerpen van multimediaal materiaal (Mayer, 2009). Als voorbeeld is er in de kennisclip met PowerPoint rekening gehouden met het Multimediaprincipe en het stemprincipe. De aangeboden woordenschat wordt ondersteund in gesproken taal en beeld. Mensen leren beter van woorden én beelden dan van woorden alleen, praatje plaatje. (Mayer, 2009)


Om de aandacht van de leerlingen te vangen en de les betekenisvol te maken, zal ik verschillende kledingstukken en attributen aantrekken en meenemen. Denk hierbij aan ski’s, skikleding, paraplu, zwemkleding, zonnebril etc. Om de leerlingen uit te dagen stel ik de volgende vragen:

‘Waarom heb ik deze spullen bij mij en wanneer gebruik je deze? Hoe kom je erachter wat voor weer het wordt?‘ Ook zal ik de leerlingen naar hun eigen ervaringen of ideeën vragen. ‘Wie is er wel eens in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland is geweest. Zo ja, hoe was het weer toen?‘

Er zijn eventueel leerlingen die wel eens op wintersport in Oostenrijk zijn geweest. Als je ergens heen wilt is het altijd fijn om te weten hoe het weer is en welke activiteiten en kleding hiervoor geschikt zijn. (sneeuw, regen, warm, zwemkleding, sjaal etc. ) Daarvoor moet je natuurlijk het Duitse weerbericht kunnen begrijpen. Er zullen ook leerlingen zijn die misschien nog nooit in Duitsland of Oostenrijk zijn geweest, deze leerlingen kunnen naar het weer in Nederland kijken. Hoe is het weer nu op dit moment? Het is voorjaar, welk weer en welke kleding past hierbij?

Ik vind het erg belangrijk dat de leerlingen begrijpen waarom zij iets leren en waarvoor zij deze informatie nodig hebben.

Om de leerlingen inzicht te laten krijgen in het online leerarrangement, kunnen de leerlingen de kennisclip bekijken. Vervolgens kunnen de leerlingen zelf aan de slag.

Om het voor de leerlingen visueel te maken, kunnen de leerlingen in het leerarrangement beginnen met het kijken van het Duitse weerbericht en het maken van de bijbehorende opdracht. De leerlingen moeten goed kijken en luisteren en noteren wat er allemaal in het weerbericht voorbij komt. Vervolgens kunnen de leerlingen de kennisclip Das Wetter bekijken om hun woordenschat over het weer nog verder uit te breiden. Om hierop aan te sluiten vullen de leerlingen online via Canva een Mindmap in over het weer. Dit is bedoeld om de woordenschat uit te breiden en de nieuwe woorden die in het weerbericht en de kennisclip voorbij kwamen te noteren.

De leerlingen kunnen hun eigen kennis vervolgens testen via de formatieve toets/quiz over het weer, aangeboden via Microsoft Forms. Ik heb ervoor gekozen om dit middels een quiz te toetsen, zodat zij spelenderwijs worden uitgedaagd en dit niet direct als falen ervaren als zij niet genoeg punten scoren. De leerlingen kunnen aan de hand van deze toets/quiz zien of zij nog extra moeten oefenen of dat zij verder kunnen met de verdiepende opdracht.  

De verdiepende opdracht is een extra begeleiding en hulpmiddel voor het ontwerpen van hun eigen weerbericht. Ik zal het leerdoel niet toetsen door het afnemen van een schriftelijke toets, maar door het presenteren van een Duits weerbericht. Omdat ik leerlingen in de klas heb met onder andere sociale angsten, concentratieproblemen en autisme laat ik het aan de leerling over hoe hij of zij dit het liefste wilt maken en presenteren. Ik vind het belangrijk dat elke leerling zich prettig voelt bij de opdracht. Volgens het model van Gardner moeten leerlingen de keuzevrijheid hebben om een werkvorm te kiezen die bij hen past waardoor er differentiatie in leervoorkeur plaatsvindt. Belangrijk hierbij is wel dat er gevarieerd wordt en dat de leerlingen uitgedaagd worden.


Voor elke leerling kan ik een passende opdracht op het juiste niveau en behoefte aanbieden.

Ik bied verschillende niveaus aan voor het maken van het Duitse weerbericht om te voldoen aan de individuele behoeften van de leerlingen.

 

De leerlingen kunnen kiezen uit verschillende ontwerp en presenteeropties:

 

  • Podcast (alleen audio)
  • Video opnemen
  • Presentatie in de klas of aan mij alleen
  • De leerlingen kiezen een land/ wintersportgebied/ of stad die zij kennen.
  • De leerlingen die niet bekend zijn in Duitsland of in Oostenrijk mogen zelf een stad of land kiezen.
  • De leerlingen mogen ook een Nederlands weerbericht bekijken en dit ombuigen naar een Duits weerbericht.
  • Eventueel eigen idee/ inbreng in overleg met de docent

Evaluatie

Evaluatie

 

Om mijn eigen lessen aantrekkelijker te maken, maak ik vaak gebruik van digitale middelen. Tot op heden waren deze digitale middelen en tools nog erg beperkt bij mij. Dit kwam gewoonweg omdat ik deze niet kende. Ik heb tijdens de online lessen didactiek veel nieuwe digitale tools aangeboden gekregen. Voor het ontwerpen van mijn leerarrangement heb ik gebruik gemaakt van een aantal nieuwe tools. Ik denk dat deze tools van grote meerwaarde zijn op de betrokkenheid van de leerlingen. Om de vakinhoud beter te kunnen overbrengen op de leerling, biedt het gebruik van verschillende digitale middelen en tools een meerwaarde. Het gebruik van digitale middelen kan de les veel uitdagender en aantrekkelijker maken, doordat het gevisualiseerd wordt en daardoor dichter bij de belevingswereld van de leerling komt. Dit kan de betrokkenheid en de motivatie van de leerlingen verhogen.

Op het gebied van differentiëren heb ik ook nieuwe inzichten gekregen. Ik heb nieuwe manieren van toetsing via bijvoorbeeld Microsoft Forms ontdekt en hoe je de score van de leerlingen inzichtelijk maakt, zodat zij op hun eigen niveau verder kunnen werken.
Ik vind deze digitale tool een verrijking voor mijn onderwijs.

Ook wordt ik erg enthousiast van een digitale quiz, zoals een KAHOOT! Dit zorg vaak voor een enthousiaste, actieve en betrokken leerling.

Ten slotte vond ik het maken van een eigen Wikiwijspagina een enorme uitdaging. Ik vind het echter een fantastische manier om je eigen lessen te ontwerpen en in te richten. Het heeft mij behoorlijk wat tijd gekost, maar ik ben tevreden met mijn eindresultaat. Het ontwikkelen van deze pagina was een enorm leerproces voor mij. Ik heb mij als docent weer een stukje verder ontwikkelt en ik zal mijzelf nog verder hierin willen ontwikkelen.  

Dit schooljaar wil ik tijdens mijn lessen onderzoeken welke digitale leermiddelen een toevoeging zijn voor mijn lessen. Dit ga ik doen door op zoek te gaan naar minimaal vier digitale leermiddelen die kunnen bijdrage aan differentiatie op het gebied van niveau, tijd en de manier van leren.

Bronnen

Bronnenlijst :

 

Berben, M. van Teeseling, M. (2018). Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het vo en mbo. Amersfoort: CPS onderwijsontwikkeling en advies.

 

Berge, H. t. (2015, November 30). Redenen om te differentieren. Opgeroepen op November 9, 2020, van Universiteit Utrecht : https://www.uu.nl/onderwijs/onderwijsadvies-training/waarom-wil-ik-differentieren

 

Geerts, W., & van Kralingen, R. (2017). Handboek voor Leraren. Bussum: Coutinho

 

Mayer, R. (2009). Multimedia Learning (2 ed.). Cambridge: Cambridge University Press.