Opdracht (extra): Overheid en de coronacrisis - vmbo-kgt34

Opdracht (extra): Overheid en de coronacrisis - vmbo-kgt34

Intro

De coronacrisis begon in Nederland februari 2020 en had grote economische gevolgen. De maatregelen tegen de verspreiding van het virus hadden een negatief effect op de economie van Nederland.
Om de negatieve effecten zoveel mogelijk te beperken, stelde de overheid een uitgebreid hulpplan op. Dat hulpplan was vooral bedoeld om bedrijven die in geldnood kwamen te ondersteunen.

Wat denk jij?

Hieronder zie je een aantal economische sectoren. Zet de sectoren op volgorde van economische schade. Zet de sector met de minste schade bovenaan en de sector met de meeste schade onderaan.

  • luchtvaart
  • bouwsector
  • detailhandel
  • supermarkten
  • recreatiesector (toerisme)
  • onderwijs
  • cultuursector
  • horeca

Vergelijk jouw volgorde met de volgorde van een klasgenoot.
Bespreek de verschillen.

Colofon

Het arrangement Opdracht (extra): Overheid en de coronacrisis - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-29 09:48:56
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Overheid - Inkomsten en uitgaven', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbo-kgt34. De opdracht begint met een intro, hier ga je samen met een klasgenoot nadenken over de invloed van de coronacrisis op de economische sectoren. Daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit drie verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een eindopdracht en een reflectie. Bij stap 1 is er een opdracht over verschillende sectoren. Hier is een oefening over de sectoren. Bij stap 2 is er een opdracht over overheidsmaatregelen. Hier is een oefening over de NOW: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Bij stap 3 is er een opdracht over 'Nieuw normaal'. Hier moet je samen met een klasgenoot nadenken over situaties die zijn veranderd na de coronacrisis. Na deze drie stappen komt de eindopdracht: Een sterke overheid? Hier ga je een debat voeren over de stelling: De les van corona moet zijn dat een sterke overheid nodig is. Na de eindopdracht wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Economie; Overheid en bestuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, economie, economische schade, economische sectoren, now, overheid - inkomsten en uitgaven, overheid en de coronacrisis, overheidsmaatregelen, stercollectie, vmbokgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Overheid en economie - vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/62291/Opdracht__Overheid_en_economie___vmbo_kgt34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open