LOB - De Mavo VOS

LOB De Mavo VOS

LOB De Mavo VOS

Home

Welkom op de LOB-website van De Mavo VOS.

Op deze website vind je per leerjaar de opdrachten voor LOB. Tijdens de BCP-lessen, LOB-lessen, talentweken wordt er aan deze opdrachten gewerkt. De opdrachten worden ingeleverd via Magister opdrachten. Daarnaast kun je opdrachten in je portfolio zetten. Dit zijn bijvoorbeeld opdrachten waarop je trots bent en die belangrijk voor je zijn.

 

Ieder jaar moet jouw portfolio presenteren. Zorg dus dat je dit goed bij houd.

LOB klas 1

Algemene informatie

LOB staat voor Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. De opdrachten die je voor LOB maakt gaan over jouw persoonlijkhied, interesses, kwaliteiten, toekomst verwachtingen, keuzesmaken, opleidingen en beroepen. Het doel val het LOB-programma is het doen van goed onderzoek doen naar jezelf en hierdoor goede keuzes kunnen maken voor jouw profiel, examenvakken, opleiding en beroep.

Opdrachten leerjaar 1:

Ik verhaal periode 1
Aanmaken portfolio periode 1
Competenties periode 2
Keukentafel gesprek periode 2
Beroepssectoren periode 2
Netwerk periode 3
Carrièredag periode 3
Portfolio presentatie periode 3

 

 

 

1.1 Ik verhaal

Een verhaal over jezelf schrijven klinkt misschien een beetje raar, maar LOB gaat ook echt over jou. Om je een beetje op weg te helpen staan hieronder een tips voor het maken van je verhaal:
 

Tip 1

Stel jezelf gewoon voor. Het kan lastig zijn om over jezelf te schrijven, omdat je zo veel te vertellen hebt. Je hele levensverhaal, je talenten en vaardigheden in een of enkele alinea's samengevat? Wat je ook gaat doen, wat je doel ook is, doe gewoon net alsof je je voorstelt aan een vreemde. Wat moeten zij van je weten? Beantwoord vragen als:

  • Wie ben je?
  • Waar kom je vandaan?
  • Met wie woon je thuis?
  • Heb je huisdieren?
  • Heb je hobby's en/of doe je aan sport?

Tip 2

Begin met een korte lijst van je kwaliteiten en interesses. Maakt eerst voor alle twee op klad papier een klein lijstje. Maak hier daarna een verhaal van, hoe komt het bijvoorbeeld dat jij ergens in geinteresseerd bent? Heb je er veel voor moeten doen om ergens goed in te worden of was je dit gewoon al?

Tip 3

Beperk de hoeveelheid onderwerpen waarover je gaat vertellen. Je kunt beter een paar dingen uitkiezen en deze met veel details omschrijven, dan een lange lijst algemene dingen te geven.

Tip 4

Wat maakt jou het meest interessant of uniek? Wat past het meeste bij jou? Kies dat onderwerp.

Onthou, je vertelt over jezelf. Hoe meer details, hoe beter:

Niet goed: Ik hou van sport

Wel goed: Ik ben gek op voetbal, basketbal, tennis en volleybal

Beter: Mijn favoriete sport is voetbal, zowel om te kijken als te spelen

Best: Toen ik klein was, keek ik altijd op zaterdag voetbal op tv met mijn vader en broers. Daarna gingen we zelf naar buiten om een potje te voetballen. Sindsdien ben ik er gek op.

Tip 5

Lees je verhaal naderhand terug. Let op spelling en gramatica. Zorg er voor dat je verhaal aantrekkelijk is om te lezen door:

  • Gebruik te maken van plaatjes en foto's
  • De tekst te verdelen in alinea's
  • Er voor te zorgen dat het document en verzorgd uit ziet

 

Inleveren

Deze opdracht lever je in via Magister opdrachten

 

1.2 Aanmaken portfolio

1.3 Competenties

1.4 Keukentafelgesprek

1.5 Beroepssectoren

1.6 Netwerk

Netwerken is voor veel leerlingen niet lastig. Die hebben namelijk veel familie, vrienden en contacten op sociale media. Alle mensen die jij kent vormen samen jouw netwerk. Een netwerk kan heel erg waardevol zijn. De mensen die bij jou in het netwerk zitten kunnen namelijk veel invloed op jou hebben, daarnaast zijn dit de mensen waar je vaak terecht kunt voor hulp. Het kennen van de “juiste” mensen kan je kansen bieden die anderen niet hebben.

Maar hoe weet je of je de juiste mensen kent? En wat als je deze niet kent? Om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen is het belangrijk om te weten:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wat kun je zelf doen om dit te bereiken?
  • Wat zou je helpen om je doel te bereiken?
  • Ken je iemand die je hierbij zou kunnen helpen?
    • Ja > Hoe zou je deze persoon kunnen vragen?
    • Nee > Ken je iemand die weer iemand kent die je hierbij zou kunnen helpen?
      • Ja > Gebruik je netwerk om jouw netwerk uit te breiden.
      • Nee > Ga buiten je netwerk op zoek naar iemand die je kan helpen.

Buiten dat iemand je kan helpen, moet diegene dat ook nog wel willen. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn hoe je relatie met deze persoon is:

  1. Ben je goede vrienden?
  2. Is het een buurman waar je altijd vriendelijk tegen bent?
  3. Is het een vage kennis en heb je eigenlijk geen contact meer?
  4. Ken je deze persoon wel maar ben je eigenlijk nooit zo vriendelijk tegen deze persoon?

Hoe beter de relatie hoe groter de kans is dat iemand zijn best wil doen om jou te helpen. Zorg er dus voor dat je probeert met de juiste mensen een goede relatie te onderhouden. Of voordat je om hulp vraagt de relatie te versterken.

Je netwerk inzetten voor LOB

Netwerken is een belangrijke loopbaancompetentie, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Bij Netwerken binnen LOB ga je met aan de slag met het opbouwen en onderhouden van contacten voor jouw loopbaanontwikkeling. Het is belangrijk dat jij je een goed netwerk hebt dat jou kan helpen bij het nemen van stappen in jouw loopbaan. Een netwerk kan gebruikt worden om kwaliteiten en motieven te achterhalen, maar ook voor het onderzoeken van werk of een opleiding. Een netwerk helpt ook bij het maken van de keuzes binnen jouw loopbaan.

Opdracht 1: Wie ken je?

Wie je kent en hoe je deze personen kent bepaald de kwaliteit van jouw netwerk. Daarom gaan jullie bij deze opdracht je netwerk in beeld brengen. Onder aan deze pagina staat een word document waarin je opdracht 1 en 2 kunt maken. Voor opdracht 1 staat er een tabel in dit documentje. In deze tabel ga je mensen die in jouw netwerk zitten opschrijven, daarnaast vertel je over deze mensen:

  • Waar ken je ze van?
  • Wat voor werk doen ze?
  • Hoe goed ken je deze persoon?

Opdracht 2: Wat kun je met je netwerk?

Om hulp vragen vind de een erg lastig en de ander vind dat heel normaal. Jouw netwerk kan heel veel waarde hebben als je deze goed inzet om jou te helpen. We gaan eerst eens even terugkijken hoe jouw netwerk jou in het verleden heeft kunnen helpen. Vervolgens ga je vooruit denken. Waar zou je in de toekomst hulp bij kunnen gebruiken? En wie zou je hier misschien bij kunnen helpen? Onderin in de bijlage vind je het documentje waarin je deze opdracht gaat maken.

Wie kent wie?

Jouw netwerk is waarschijnlijk groter dan je verwacht. Jij hebt in jouw netwerk familieleden, kennissen van ouders die waarschijnlijk een nog groter netwerk hebben. Soms kun je gebruik maken van andermans netwerken. Hierdoor kun je met de juiste mensen in contact komen. Hier kun je gebruik van maken als je zelf hulp nodig hebt bij een specifieke stap binnen jouw loopbaan. Stel je zoekt een stage plek bij de gemeente en je weer dat de buurman van je oom bij de gemeente werkt. Dan zou je kijken of je oom je met hem in contact kan brengen.

Netwerk onderhouden

Het is erg belangrijk om je te realiseren dat een netwerk goed onderhouden moet worden. Dit betekend dat je je sociaal opstelt, energie steekt in contacten onderhouden en anderen ook hulp bied als zij dit nodig hebben.

1.7 Carièredag

1.8 Portfolio presentatie

1.9 Talentweek 1

1.10 Talentweek 2

LOB klas 2

Algemene informatie

LOB in klas 2 is vooral gericht op het maken van je vak- en profielkeuze voor de bovenbouw. Je gaat dit jaar dus aan de slag met het ontdekken van je interesses, kwaliteiten en wensen. Hierbij ga je alvast eens een beetje bedenken wat je later zou willen worden en of je als voorbereiding hierop misschien bepaalde vakken zou moeten kiezen.

De vakken waarin je examen gaat doen kunnen gevolgen hebben voor het kiezen van een vervolgopleiding op zowel het MBO als op de Havo. Dit jaar volgen de leerlingen met een KBL-Mavo advies PSO-lessen. Deze PSO-lessen zijn een belangrijk onderdeel van het LOB-programma.

Opdrachten leerjaar 2:

Competenties periode 1
Interesses periode 1
Keukentafel gesprek periode 2
Vak- en profielkeuze opdracht periode 2
Vak- en profiel keuzemoment periode 2
Stage periode 3
Portfolio presentatie periode 3
   

 

Belangrijke data:

Voor de inleverdata van de opdrachten, zie studiewijzer of opdrachten in Magister.

Vak- en profielkeuze leerjaar 3 Uiterlijk 1 april

 

2.1 Competenties

2.2 Interesses

2.3 Keukentafelgesprek

2.4 Vak- en profielkeuze opdracht

2.5 Vak- en profiel keuzemoment

2.6 Netwerken

2.7 Stage

2.8 Portfolio presentatie

2.9 Talentweek 1

2.10 Talentweek 2

PSO (KBL-Mavo leerlingen)

LOB klas 3

Algemene informatie

LOB in klas 3 is vooral gericht op het onderzoeken van de mogelijkheden op de opleidings- en arbeidsmarkt. Het doel is een brede oriëntatie waarbij je ook echt in gesprek gaat met opleiders en bedrijven. Een goed breed onderzoek draagt er aan bij dat je in leerjaar 4 een goed doordachte keuze kan maken.

In leerjaar 4 ga je examen doen in 7 vakken. Je gaat dus nog 1 vak laten vallen. Dit lijkt zo misschien makkelijker dan de keuze die je afgelopen jaar hebt gemaakt. Echter moet het je met het vakkenpakket dat je overhoud nog wel altijd een profiel overhouden dat past bij de opleiding en beroep dat jij wilt gaan doen.

Opdrachten leerjaar 3:

Studie- en beroepskeuzetesten periode 1
Studiekeuzebeurs West periode 1
Beroepen bij profiel(en) periode 1
Workshop presenteren periode 2
Workshop solliciteren periode 2
Speeddates en gastlessen periode 2
Bedrijfsbezoek periode 2
Keukentafelgesprek periode 2
Beroepswereld in beeld periode 3
Portfolio assessment periode 3

 

Belangrijke data:

Voor de inleverdata van de opdrachten, zie studiewijzer of opdrachten in Magister.

Vakkeuze leerjaar 4                                        uiterlijk 1 april

 

3.1 Studie- en beroepskeuzetesten

3.2 Studiekeuzebeurs West

3.3 Beroepen bij profiel(en)

3.4 Keukentafelgesprek

3.5 Beroepswereld in beeld

3.6 Portefolio assessment

3.7 Talentweek 1

3.7.1 Workshop presenteren

3.7.2 Workshop solliciteren

3.7.3 Speeddates en gastlessen

3.7.4 Bedrijfsbezoek

LOB klas 4

Algemene informatie

Het LOB-programma van De Mavo Vos wordt afegrond in leerjaar 4. Je mag er vanuitgaan dat je vervolgopleiding ook aan de slag gaat met LOB. Het LOB-programma wordt afgerond op 2 manieren, namelijk:

  1. Het inleveren van je LOB-dossier (dit is gelijk je Profielwerkstuk)
  2. Het doen van je LOB-assessment

Het doel van LOB in leerjaar 4 is het maken van de juiste studiekeuze voor een vervolgopleiding. Dit ga je doen door nog eens terug te kijken op:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Dit leg je naast de mogelijkheden in op opleidingsmarkt, om vervolgens een goede keuze te kunnen maken.

Opdrachten leerjaar 4:


Belangrijke data:

Voor de inleverdata van de opdrachten, zie studiewijzer of opdrachten in Magister.

Voorlopige studiekeuze uiterlijk 1 februari
Definitieve aanmelding vervolgopleiding uiterlijk 1 april

 

 

Zelf LOB activiteiten ondernemen

4.1 Zelfportret

4.2 Opleidingen

4.3 Keukentafelgesprek

4.4 Stage

4.5 Portfolio Assessment

4.6 Keukentafelgesprek

4.7 Digitaal Doorstroom Dossier

Portfolio handleiding

  • Het arrangement LOB De Mavo VOS is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Maarten van der Drift Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-02-11 11:49:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Digitale LOB-methode van De Mavo Vos (klas 1 t/m 4)
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    de mavo vos, lob, loopbaan, mavo, vmbo tl, vos
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.