Deze periode behandelen we het thema: TOEGEPASTE KUNST.
Deze periode wordt getoetst aan de hand van:
- Theorietoets: zie 'LEREN VOOR DE TOETS' (beoordeling telt 2x)
- Praktijkopdracht: zie 'PRAKTIJKOPDRACHT' (beoordeling telt 3x)
Samen wordt dit je eindcijfer voor periode 2.
2. THEORIE: uitleg beeldaspecten
Uitleg BEELDENDE MIDDELEN
Beeldende middelen
Beeldende middelen zijn de middelen die je nodig hebt om een beeld/ kunstwerk te maken.
De beeldende middelen zijn in te delen in 3 groepen; materiaal, techniek en beeldaspecten.
Zie het schema hieronder van Dr. Stein:
Uitleg VOORSTELLING/ VORMGEVING
Uitleg voorstelling/ Vormgeving
Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld 9 seconde naar een kunstwerk kijken. Om achter de bedoeling van de kunstenaar te komen is deze tijd veel te kort. Je zal dus langer en beter moeten kijken en niet gelijk zeggen dat je het niks vindt.
Dat kijken kun je doen aan de hand van 2 begrippen:
-Voorstelling > zegt iets over WAT er is gemaakt (Je stelt jezelf de vraag: Wat stelt het voor?)
-Vormgeving > zegt iets over HOE het is gemaakt. Denk aan de beeldende aspecten, of materiaal en techniek (de beeldende middelen).
Voorstelling
Figuratief, abstraheren, abstract
Figuratieve kunst heeft overeenkomst met de werkelijkheid. Je herkent hieronder twee meisjes in roze jurkjes.
Voorstelling
Figuratief,abstraheren, abstract
Steeds meer werd de herkenbare voorstelling losgelaten en werden bedoelingen meer verbeeld met kleuren, lijnen en vormen. Het is een tussenvorm naar abstractie. Vormen worden sterk teruggebracht naar de basisvormen.
Voorstelling
Figuratief, abstraheren, abstract
Abstracte kunst; kleuren, vormstructuren en lijnen nemen de plaats in van de figuratieve voorstelling. Ook wel non-figuratieve kunst. Dus lijnen, vormen en kleuren.
Vormgeving
Bij de vormgeving moet je je meer verdiepen in het beeldend werk en dan dus in de beeldende middelen. Dus hoe is het werk gemaakt. Niet alleen kijken wat er is gemaakt maar vooral hoe, en met welke bedoeling. Welke materialen zijn gebruikt en welke beeldende aspecten.
Licht, kleuren, vormen, ruimte en compositie vormen de bouwstenen van een schilderij - de beeldaspecten. Als je deze beeldaspecten leert herkennen, kom je meer te weten over de structuur van een schilderij.
Beeldaspecten moet je zien als de ingrediënten van een kunstwerk; aspecten betekenen 'delen van', in dit geval van een kunstwerk. Beeldaspecten zijn de bouwstenen van een kunstwerk.
Aspect = (onder)deel van..... Beeldaspect = dan een (onder)deel van het beeld.
1. Licht is het belangrijkste beeldaspect in een schilderij. Zonder licht zie je niets. Je kunt kijken naar de lichtbron die de kunstenaar heeft gebruikt, bijvoorbeeld daglicht via een raam, licht van een lamp of een onzichtbare lichtbron. Je kunt ook letten op schaduwen om te bepalen waar het licht vandaan komt. En met licht stuur je de ogen van de kijker, jij bepaalt dus als maker waar de kijker het eerst naar kijkt, dus dat wat jij het belangrijkste vindt.
Kleuren spelen een grote rol in schilderijen. Je kunt daarbij letten op warme en koude kleuren, lichte en donkere kleuren en de verschillende kleurcontrasten. Kleuren moet je gebruiken om je boodschap extra duidelijk te maken.
Compositie gaat over waar en hoe je de onderdelen in je werk neerzet, je componeert zoals je dat bij muziek ook doet. Er zijn verschillende soorten composities. Zo is er de symmetrische compositie. Het schilderij bestaat dan uit twee helften die (bijna) elkaars spiegelbeeld zijn. Bij een driehoekscompositie zijn de elementen gerangschikt in de vorm van een driehoek. En bij een over-all compositie ontbreekt een bepaalde samenhang. Een andere veelgebruikte compositie is de centrale compositie, waarbij één beeldelement centraal staat en vaak ook in het midden van het schilderij wordt afgebeeld. Een geometrische compositie bestaat uit strakke, evenwichtige lijnen en/of vlakken.
Bij vorm denk je in eerste instantie aan basisvormen zoals cirkels, driehoeken, vierkanten en ovalen. Maar in feite heeft alles een bepaalde vorm. Waar je op kunt letten, is bijvoorbeeld of de vormen in het schilderij grillig zijn of juist strak. Zijn ze duidelijk of vaag, geometrisch of organisch.
Voorbeeld voor een vraag op de toets over de voorstelling en de vormgeving;
Je gaat hieronder een paar voorbeelden zien. Denk erom dat je bij de Vormgeving eerst het beeldaspect opschrijft en dan de uitleg er bij geeft.
Voorstelling:
Een man op een brug of weg, schreeuwend met zijn handen voor zijn oren. Twee figuren die bij hem weglopen.
Vormgeving:
Kleur; fel met warm-koud contrast
Ruimte; lijnperspectief van de brug, kleinere figuren achter, afsnijding, overlapping
Vorm; de leuning is geometrisch en de rest van de vormen organisch. Vormen zijn verder sterk begrensd.
Nog een x oefenen
Beschrijf van het schilderijturquise Marilyn hierboven van Andy Warhol de voorstelling en de vormgeving:
Voorstelling:
Deze vraag gaat NIET over vormgeving! Je mag het dus absoluut niet hebben over de beeldende middelen (bijvoorbeeld de gebruikte kleuren, vormen of de schilderwijze). Je moet je echt beperken tot de voorstelling die je ziet.
We zien het gezicht Marilyn Monroe.
Vormgeving:
Schrijf eerst het beeldaspect op, daarna geef je de uitleg daarbij!
Kleur; felle kleuren zijn decoratief en in egale kleurvlakken aangebracht. Geen persoonlijke toets.
Vorm; vormen zijn scherp afgebakend en geaccentueerd met contourlijnen
Compositie; centraal, eenvoudig.
Techniek; fotografische zeefdruk
Nog een x oefenen:
Beschrijf de voorstelling en de vormgeving van het schilderij van Mucha hierboven;
Voorstelling:
We zien een vrouw, ze heeft bloemen in haar haar. Op de achtergrond zijn decoraties te zien van bloem- en plantmotieven.
Vormgeving:
Vorm; geometrische vormen op de jurk, verder dunne slingerende en gebogen lijnen= vormcontrast - geometrische en organische vormen. Vormen uit de natuur.
Kleur; lichte pasteltinten
Ruimte; overlapping en afsnijding
Compositie; centraal, aandacht gaat naar het midden
Nog een x oefenen.
Voorstelling:
Dit is een abstract werk, heeft niets met de werkelijkheid te maken. Geen herkenbare voorstelling!
Vormgeving:
Vorm; opgebouwd uit geometrische bassisvormen – blokken en balken.
Kleur; primaire kleuren op een voet dat zwart/ wit geschilderd is.
Materiaal; hout
Uitleg BEELDASPECT: PUNT/LIJN
Beeldaspect Punt/ Lijn
Beeldaspecten Punt en Lijn
Een punt alleen zegt eigenlijk niets. Meerdere punten gaan we met elkaar verbinden. In onze ogen verbeelden we 2 punten automatisch tot een lijn, 3 punten tot een driehoek, enz. Wij willen samenhang zien ook al bestaat die niet altijd. Lijnen maken vormen.
Veel punten samen kunnen een vorm of vlak vormen. Franse schilders als Seurat en Signac hoorden bij het Pointillisme. Die schilders zetten kleine likjes verf vlak naast elkaar op het doek. Van een afstand vervagen de puntjes en zien we kleurige herkenbare vormen.
Lijnen hebben verschillende eigenschappen;
-lijnsoort
-lijndikte
-lijnvoering
Lijnsoort: er zijn verschillende manieren om lijnen te tekenen. Recht, gebogen, onderbroken of doorlopend, kronkelend of vloeiend, slingerend of golvend.
Lijndikte: de dikte van de lijn kan verschillen van heel dun tot heel dik en zwaar. Dikke, doorlopende lijnen maken een krachtige indruk. Dunne, onderbroken lijnen lijken gevoelig.
Lijnvoering: de druk die je gebruikt bij het tekenen, bv. voorzichtig, onzeker, zoekend of stevig.
Een lijn die om een vorm heen getekend is noem je Contour of omtreklijn. De vorm wordt hierdoor benadrukt. Zie hier boven in de tekening van Picasso, om gezicht en kragen zie je omtreklijnen.
Arcering is een structuur van lijntjes, dicht tegen elkaar, om een vlak te vullen. Er zijn verschillende soorten arcering zoals; parallelarcering, kruisarcering, recht, gebogen, licht, zwaar of in verschillende richtingen. Ze bepalen het karakter van de tekening en je kunt ze maken met allerlei tekenmaterialen. Lijnen dicht bij elkaar geven een donker vlak, zet je de lijnen verder uit elkaar dan wordt het lichter.
Lineair is een ander woord voor lijnachtig, uit lijnen opgebouwd. Kan ook bij ruimtelijk werk: opgebouwd uit lijnvormige elementen zoals ijzerdraad, pitriet, touw of garen.
De Lijnrichting is de richting waarin de lijnen zijn getekend. Lijnrichtingen zijn verschillend maar de richting van rechts naar links overheerst hieronder.
Vragen bij beeldaspect lijn:
-Wat voor type lijnen zijn gebruikt? Waarom zou de kunstenaar voor deze lijnsoort hebben gekozen?
-Is er gebruik gemaakt van omtreklijnen en/of arceren? Geef aan/ beschrijf waar je dit ziet in de afbeelding.
Uitleg KUNST
Uitleg Kunst
KUNST
Bijna alle dingen om ons heen zijn ooit door iemand bedacht. Bijvoorbeeld de schoenen waarop je loopt of de stoel waarop je zit. Iemand heeft ooit een keuze gemaakt voor het materiaal, de maat, de kleur en de vorm. Net als een kunstenaar moet de maker van een schoen of een stoel op zoek naar de meest geschikte mateiralen, maten, kleuren en vormen. Toch heten deze mensen geen kunstenaars, maar ontwerpers.
Het grootste verschil zit hem in het gebruik van het uiteindelijke product. Een schilderij of beeldhouwwerk heeft geen ander doel dan zichzelf te zijn. Jij, de toeschouwer, hoeft eigenlijk niets te doen. Je hoeft het allen op je te laten inwerken om de betekenis te begrijpen. Zo'n kunstwerk staat op zichzelf en wordt daarom autonome kunst genoemd.
Ontwerpers zijn eigenlijk alleen maar bezig met de dingen vorm te geven. Het ontwerpen van alledaagse voorwerpen zoals een auto, een koffiekan, een sieraad of een bankbiljet noem je vormgeving.
Autonome kunst: kunst dat niet een praktisch nut heeft. Je kunt er niet echt iets mee. Een schilderij of beeldhouwwerk hoort bij autonome kunst. Je moet het werk op je laten inwerken, er over nadenken, proberen de betekenis te begrijpen, enz.
Toegepaste kunst: het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen. Deze hebben wel een praktisch nut. Bv een stoel, je kunst er op zitten, schoenen kun je op lopen, enz.
We kunnen dit verdelen in een aantal groepen:
-Architectuur
-Industriële vormgeving
-Grafische vormgeving
-Interieurontwerpen
-Modeontwerpen
-Ambachtelijke vormgeving
Industriële vormgeving: 3D gebruiksvoorwerpen die in grote hoeveelheden met de machine wordt gemaakt.
Dus: eigenlijk alles om je heen. 3D – met drie maten (breedte, hoogte, diepte) en daardoor ruimtelijk.
Productontwikkeling: deze voorwerpen komen tot stand door een groep van deskundigen. Zij bedenken het product en de eisen van het product (materiaal, prijs, functie, etc.) – de productontwikkeling.
Ergonomie: wetenschappelijke studie van de mens in relatie met zijn omgeving. Producten moet zo functioneel mogelijk zijn. Er wordt rekening gehouden met het menselijk lichaam, bv een stoel moet de goede hoogte hebben om lekker te zitten.
Design: industriële producten die er opvallend uitzien. De vormgeving en techniek zijn erg belangrijk en daarom vaak duurder.
Designkranen
Ambachtelijke vormgeving:vormgeving van gebruiksvoorwerpen die voor het grootste deel gemaakt zijn met de hand. Hier is de betekenis belangrijker, betekenis is dat wat de maker wil vertellen met het werk.
Grafische vormgeving: vormgeving waarbij letters en beelden worden gebruikt.
Beeldtaal: Met behulp van beelden (zonder woorden) anderen iets vertellen met bijvoorbeeld eenvoudige tekeningen.
pictogrammen olympische spelen
3. THEORIE: Leren voor de toets
SCHEMA BEELDENDE MIDDELEN
Beeldende middelen zijn de middelen die je nodig hebt om een beeld/ kunstwerk te maken.
De beeldende middelen zijn in te delen in 3 groepen; materiaal, techniek en beeldaspecten.
Zie het schema hieronder van Dr. Stein:
-Overzicht begrippen Voorstelling en Vormgeving
Klik voor vergroting
-Overzicht begrippen Punt/Lijn
Klik voor vergroting
-Overzicht begrippen: Kunst
ONTWERPER
Iemand die iets ontwerp. Daarbij maakt hij een keuze in het materiaal dat hij gebruikt, het formaat, de kleur en de vorm.
AUTONOME KUNST
kunst dat niet een praktisch nut heeft. Je kunt er niet echt iets mee. Een schilderij of beeldhouwwerk hoort bij autonome kunst. Je moet het werk op je laten inwerken, er over nadenken, proberen de betekenis te begrijpen, enz.
TOEGEPASTE KUNST
het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen. Deze hebben wel een praktisch nut. Bv een stoel, je kunst er op zitten, schoenen kun je op lopen, enz.
INDUSTRIELE VORMGEVING
3Dgebruiksvoorwerpen die in grote hoeveelheden met de machine wordt gemaakt.
PRODUCTONTWIKKELING
deze voorwerpen komen tot stand door een groep van deskundigen. Zij bedenken het product en de eisen van het product (materiaal, prijs, functie, etc.) – de productontwikkeling.
ERGONOMIE
wetenschappelijke studie van de mens in relatie met zijn omgeving. Producten moet zo functioneel mogelijk zijn. Er wordt rekening gehouden met het menselijk lichaam, bv een stoel moet de goede hoogte hebben om lekker te zitten.
DESIGN
industriële producten die er opvallend uitzien. De vormgeving en techniek zijn erg belangrijk en daarom vaak duurder.
AMBACHTELIJKE VORMGEVING
Vormgeving van gebruiksvoorwerpen die voor het grootste deel gemaakt zijn met de hand. Hier is de betekenis belangrijker, betekenis is dat wat de maker wil vertellen met het werk.
GRAFISCHE VORMGEVING
vormgeving waarbij letters en beelden worden gebruikt.
BEELDTAAL
Met behulp van beelden (zonder woorden) anderen iets vertellen met bijvoorbeeld eenvoudige tekeningen.
4. PRAKTIJK OPDRACHT
De opdracht
OPDRACHT: Ontwerp een klok - Module Handvaardigheid
Ontwerp een staande klok of een wandklok.
De klok moet geinspireerd zijn op een kunststroming: Jugendstil / Kubisme / Memphis groep.
In jouw klok kies je voor een vormcontrast,kleurcontrast en/of textuurcontrast.
In de bijbel wordt ook gesproken over TIJD.
Prediker 3: Alles heeft zijn tijd.
Voor alles wat er gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.
Er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven, een tijd om te planten en een tijd om te rooien.
Er is een tijd om te doden en een tijd om te helen, een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen.
Er is een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen.
Er is een tijd om te ontvlammen en een tijd om te verkillen, een tijd om te omhelzen en een tijd om af te weren.
Er is een tijd om te zoeken en een tijd om te verliezen, een tijd om te bewaren en een tijd om weg te gooien.
Er is een tijd om te scheuren en een tijd om te herstellen, een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken.
Er is een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten.
Er is een tijd voor oorlog en er is een tijd voor vrede.
Prediker bedoeld hier waarschijnlijk mee dat er voor al die dingen ruimte moet zijn in het leven. Dat ze er bij horen en dat je daarvoor tijd moet vrijmaken.
Leerdoelen
Leerdoelen:
- Je leert via een beeldend proces probleemoplossend te werken.
- Je leert de vormcontrasten, kleurcontrasten en textuurcontrasten en je kunst deze contrasten toepasen in je eigen werk.
- Je kunt je verdiepen in een kunststroming.
- Je leert een originele en eigenzinnige klok te maken.
- Je leert de technische kant van een klok.
Je kunt je klok een naam geven.
Programma van eisen
Programma van eisen:
- Maak een staande klok of een wandklok.
- De klok moet stevig kunnen staan of hangen.
- Formaat = maximaal Lengte 30cm x Breed 30cm x Hoog 30cm.
- De klok heeft een basisvorm waarop het klokje stevig is gemonteerd. (Let op! De houder van de batterij mag niet zichtbaar zijn)
- De vormgeving van de cijfers moeten bij de kunststroming passen.
- De gekozen kunststroming: Jugenstil/ Kubisme/ Memphis groep, moet duidelijk zichtbaar zijn in vorm en kleur.
- Er moet een vormcontrast, of kleurcontrast, of textuurcontrast te zien zijn.
- De klok moet uit minimaal 2 verschillende materialen bestaan.
- De klok moet werken. (Je krijgt daarvoor wijzers en batterijen)
- De klok moet degelijk gemaakt zijn en veilig zijn.
Keuze kunststroming
Maak een keuze uit onderstaande kunststromingen: Jugendstil/ Kubisme/ Memphis groep.
Lees deze kunststromingen goed door en maak een keuze!
Jugendstil of Art-Nouveau:
De Jugendstil of Art-Nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 in Europa erg populair was. Kunstenaars maakten gebruiksvoorwerken (glas, boeken, sierraden en meubels), maar ook gebouwen (architectuur) en schilderijen in deze stijl. De natuur was hun inspiratiebron.
Kenmerken Jugendstil/ Art-Nouveau:
- Natuur als inspiratiebron - Bloem en plant vormen - Plantachtige, vloeiende lijnen, - Organische vormen, - Natuurlijke kleuren.
Kubisme:
Het Kubisme is een kunststroming die ontstond aan het begin van de 20e eeuw.
De kubisten deden alsof de natuur alleen maar bestond uit kubussen, kegels en bollen. Alles werd met deze vormen getekend.
Het klassieke perspectief werd niet meer gebruikt om diepte te creeren. Diepte ontstond in hun werk door kleuren: heldere kleuren op de voorgrond en donkere kleuren op de achtergrond.
Een groep vormgevers richtte in 1981 de Memphisgroep op. Deze groep bestond tot 1988.
Ze hadden een vernieuwende vormgeving. Meubels werden vaak versierd met een vrolijk motief, soms lijken het wel bacterie achtige vormpjes. Vaak lijken de ontwerpen meer op sculpturen (ruimtelijke kusntwerken) dan op meubels die functioneel zijn. Vaak zijn de meubels met de hand gemaakt en dus uniek/ duur.
Kenmerken Memhis groep:
- Felle kleuren, - Aparte kleurencombinaties, - Vreemde combinaties van dure en goedkope materialen, - Sterke geometrische vormen, - Kitsch, - Lijkt op speelgoed, -Asymmetrie (beide zijden niet te spiegelen).
Oriëntatie
OPDRACHT:
Maak een DIGITALE COLLAGEdie past bij de kunststroming die je hebt gekozen: Jugendstil/ Kubisme/ Memphis groep.
Wanneer je je digitale collage af hebt en hebt ingeleverd in classroom kun je verder gaan naar de volgende stap: Schetsen.
1: Open een nieuw document of een nieuwe presentatie.
2: Maak een tekstblok met daarin de kenmerken van de kunststroming. (Kijk naar 'Keuze kunststroming')
3: Zoek op het internet naar:
- minimaal 5 afbeeldingen die passen bij de kunststroming.
- minimaal 3 afbeeldingen van bijzondere, mooie of gekke klokken.
- minimaal 2 afbeeldingen van cijfers en letters die passen bij de kunststroming.
IN TOTAAL HEB JE DUS 10 AFBEELDINGEN IN JE DOCUMENT GEPLAKT.
4: Maak met de tekst en de afbeeldingen een mooie digitale collage.
5: Lever deze in via Classroom: inleveren: ORIENTATIE
Maak 3 schetsen van een klok. Doe dit op A3 papier en in kleur.
! Denk aan de kunststroming.
! Teken eerst de basisvorm van je klok.
! Gebruik bij het schetsen je digitale collage.
! Zorg voor een contrast: vormcontrast, kleurcontrast en/of textuurcontrast. (Bekijk de afbeelding hieronder)
! Zet bij je schetsen welk contrast je hebt toegepast.
! Zorg dat de cijfers van de klok ook bij de stijl van de kunststroming passen.
! Denk aan het programma van eisen. Zie daarvoor het kopje: programma van eisen.
Hieronder vind je een afbeelding met informatie over de verschillende contrasten.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN VERGROTING
Eindschets
Je maakt een eindschets van een klok. Dit doe je op A4 papier en in kleur.
Kijk goed naar de schetsen die je hebt gemaakt.
! De eindschets moet minimaal 2 aanzichten van je klok laten zien. Bijvoorbeeld een vooraanzicht en een zijaanzicht.
! Leg bij je eindschets de gekozen kunststroming uit. (schrijf dit erbij)
! Leg bij je eindschets ook uit hoe je het contrast hebt verwerkt in je ontwerp. (schrijf dit erbij)
Eindwerk
Maak je staande klok of wandklok.
! De basis van de klok maak je van hout.
! Verder is de materiaalkeuze vrij. Denk aan: hout, balsahout, gips, vilt, kralen, kurk, ijzerdraad, enz..
! Werk netjes! Teken de vormen eerst af en daarna zagen, schuren...
! Je klok werk je uit in kleur. Hiervoor gebruik je plakkaatverf.
! De cijfers van de klok maak je met de 3D-printer. Hiervoor maak je de cijfers in Tinkercad.
Voorbeeld wandklok KUBISME
Evaluatie
Evalueren is belangrijk, immers je hebt kunnen leren hoe je de dingen moet aanpakken of juist niet. Hoe zou je het de volgende keer aanpakken, precies zo? Of heb je geleerd van bepaalde fouten en moet je dat de volgende keer dus anders aanpakken. Daarbij helpt deze vragenlijst.
Beantwoord de volgende vragen en lever deze in de juiste map in classroom in.
- Omschrijf je werkstuk in 5 woorden (Voorstelling = Wat zie je? Wat stelt het voor?)
- Welk materiaal heb je gebruikt en vertel over de technieken. (Vormgeving)
- Wat ging goed en wat ging minder goed? (proces en techniek)
- Wat heb je geleerd?
- Welke kunststroming heb je gebruikt? Hoe zie je dat in jouw eindwerk?
- Welk contrast heb je toegepast? Hoe zie je dat in jouw eindwerk? (vorm/kleur/textuur)
- Wat waren je leerdoelen? Welke doelen heb je gehaald? (zie kopje leerdoelen)
- Heb je voldaan aan het programma van eisen?
- Welke niet? Wat zou je nog nodig hebben/ kunnen doen om ook deze doelen te halen?
Beoordeling
De beoordeling zal zijn aan de hand van de volgende punten:
- Je klok moet het doen, technisch goed in elkaar zitten.
- Je klok voldoet aan het programma van eisen.
- Je klok is geinspireerd op de gekozen kunststroming (Jugendstil/ Kubisme/ Memphis groep).
- Je klok bevat een contrast (Vormcontrast/ Kleurcontrast/ Textuurcontrast).
- Je bent origineel.
- Je hebt netjes gewerkt.
- Je hebt je tijdens de les goed ingezet.
Op deze onderdelen wordt je aan het einde van de periode beoordeeld.
Het arrangement Periode 2 - KLOK is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Gerda Bulder
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-05-12 11:12:56
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.