Zwangerschapssymptomen: de eerste tekenen van de zwangerschap
De functie van de baarmoeder
De baarmoeder heeft drie belangrijke functies rondom de zwangerschap:
- De innesteling van een bevruchte eicel
- Bescherming van de baby
- De bevalling
De innesteling van een bevruchte eicel:
De zwangerschap begint wanneer een bevruchte eicel zich innestelt. Daar waar de innesteling plaatsvindt, groeit later de placenta. Na de innesteling begint het lichaam met het aanmaken van het HCG hormoon (het zwangerschapshormoon).
Bescherming van de baby:
Ongeveer twee weken nadat de eicel zich heeft ingenesteld, vult de vruchtzak in de baarmoeder zich met vruchtwater. Dit vocht biedt extra bescherming voor de baby tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater werkt niet alleen als een soort ‘stootkussen’, maar het zorgt ook voor een constante temperatuur in de baarmoeder, beschermt tegen infecties en helpt de groeiende baby om zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem te trainen.
In de baarmoeder zit nog een belangrijk onderdeel dat de groei van je baby mogelijk maakt en in stand houdt: de placenta, ook wel moederkoek genoemd. Deze is verbonden met de baby via de navelstreng. De verbinding maakt het mogelijk om belangrijke voedingsstoffen en zuurstof bij de foetus te krijgen, zodat deze goed kan groeien.
De bevalling:
De bevalling begint in de meeste gevallen met ontsluitingsweeën of gebroken vliezen, waardoor vruchtwater vrijkomt. Weeën ontstaan doordat het spierweefsel van de baarmoederwand zich samentrekt.
Bij elke wee wordt de de baarmoederhals korter en de baarmoedermond zachter. Hiermee komt de ontsluiting op gang, omdat de baarmoedermond steeds verder kan oprekken. Wanneer de baarmoedermond een diameter van 10 centimeter heeft, is er volledige ontsluiting en mag de vrouw gaan persen.
Klik op de link en bekijk het ontstaan van de mens.
De functie van de placenta (moederkoek)
De placenta kan zich op elke plek in de baarmoeder bevinden, afhankelijk van waar de innesteling plaatsvond. Zo lang de placenta de baarmoedermond niet afsluit, maakt het niet uit waar deze zit.
Vanaf ongeveer 12 weken is de placenta volledig ontwikkeld en vervult het al haar functies:
- De placenta vormt een scheiding tussen de bloedsomloop van moeder en baby.
- Het dient als verbinding tussen moeder en kind.
- De placenta produceert hormonen.
- Vervoerd zuurstof en voedingsstoffen naar de foetus, zodat deze zich goed kan ontwikkelen.
De placenta is van levensbelang voor de baby.
Baarmoeder met de baby en de placenta
De baby en de placenta na de geboorte
Zwangerschap
Foetus ontwikkeling in maanden
De 10 meest voorkomende zwangerschapsklachten
Vermoeidheid: Dit is een heel andere vermoeidheid dan die na een dag hard werken of een avondje stappen. Deze vermoeidheid komt doordat er veel energie gaat naar de vorming van het kindje in de buik.
Misselijkheid: Vaak komt de misselijkheid in de ochtend voor, maar het kan ook midden op de dag zijn. Bij de meeste zwangeren verdwijnt de miselijkheid na 12 weken zwangerschap.
Vaak plassen: Een van de vroegste symptomen van de zwangerschap. In het begin vooral veroorzaakt door de hormonen. Helaas kan deze klacht de hele zwangerschap blijven en kan hij tegen het eind van de zwangerschap zelfs erger worden. De blaas heeft dan nog maar weinig ruimte over en je baarmoeder oefent er druk op uit.
Brandend maagzuur: De kringspier tussen de maag en slokdarm sluit door dezwangerschapshormonen minder goed. Hierdoor komt het maagzuur gemakkelijker omhoog. Een vervelend kwaaltje. Door op de voeding te letten, kan de zwangere proberen om de klachten te verminderen of te voorkomen, bijvoorbeeld door producten met vet, zuren of koolzuur erin voorlopig even te laten staan.
Stemmingswisselingen: Een zwangerschap kan een echte emotionele rollercoaster zijn met al die hormonen die door het lijf gieren. JDe zwangere kan het ene moment nog vrolijk zitten te lachen en het volgende moment een potje huilen. Terwijl ze zelf niet eens weet waarom.
Bandenpijn: De baarmoeder wordt door verschillende banden op zijn plaats gehouden in het kleine bekken. Wanneer je baarmoeder groeit, rekken deze banden op. Bij onverwachte, snelle bewegingen of een verandering in de houding kan je dit voelen als een scherpe pijn in de onderbuik of liezen. Bandenpijn is onschuldig en kan een warme kruik of even ontspannen de klachten al minder maken.
Pijnlijke borsten: Onder invloed van hormonen veranderen de borsten tijdens de zwangerschap. Ze worden groter en zwaarder, de tepelhoven kleuren vaak wat donkerder en blauwe aders die onderhuids liggen worden zichtbaarder. Dit gaat vaak gepaard met het gevoeliger en pijnlijker worden van de borsten.
Slecht slapen: In de eerste maanden kan dat komen door piekeren of door andere kwaaltjes die de zwangere uit de slaap houden. Later in de zwangerschap zit de buik behoorlijk in de weg.
Hoofdpijn: Hormonen, vermoeidheid, stress en spanning. Er zijn een hoop factoren in de zwangerschap die flinke hoofdpijn kunnen bezorgen. Vooral als de zwangere voor de zwangerschap ook al regelmatig hoofdpijn had. Paracetamol kan helpen als het echt nodig is. Andere pijnstillers zijn tijdens je zwangerschap niet veilig om te nemen. Goed drinken, op tijd eten en rust nemen wanneer het lichaam erom vraagt kan ook helpen.
Lage rugpijn: Hoe verder de zwangerschap vorderd, hoe meer deze klacht een rol gaat spelen. Het extra gewicht dat de zwangere meedraagt is ze niet gewend en dit kan invloed hebben op de houding. Een verkeerde houding kan voor een verkeerde belasting van je onderrug zorgen.
Klik op de link en bekijk de video: "Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?"
Klik op de link en bekijk: "De uitdrijving van je baby tijdens de bevalling".
Baby in vlies