Europese Unie

Europese Unie

Geschiedenis EU: van EGKS tot EG

Na de Tweede Wereldoorlog wilden een aantal landen in Europa nieuwe oorlogen voorkomen. Dat was geen overbodige luxe, want de toenemende vijandigheid tussen Oost en West beloofde weinig goeds.
De beste remedie tegen oorlog werd gezien in een samenwerking op economisch en ook op militair gebied. De Europese samenwerking ging in stappen.

  1. Op 5 september 1944 de oprichting  van de Benelux door België, Nederland en Luxemburg.
  2. In 1951 de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) door Frankrijk, Italië, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland. Dit heet het verdrag van Parijs. Het doel was samenwerken op het gebied van kolen en staal. 
  3. In 1957 de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Dit heet het verdrag van Rome. Er werden ook steeds meer gezamenlijke beslissingen genomen op het gebied van de economie.
  4. De EEG word in 1967 de Europese Gemeenschap: de EG. Niet alleen is er samenwerking op het gebied van de economie, maar ook op het gebied van wetgeving en politiek. In de loop van de tijd werden teeds meer Europese landen lid van de EG. Daarnaast werd er samengewerkt op het gebied van atoomenergie en kolen en staal.
  5. De EG wordt in 1993 vervangen door de Europese Unie (EU). Dit heet het verdrag van Maastricht. De aangesloten landen gaan nog meer samenwerken. Er komt zelfs een gezamelijke munt. Steeds meer Europese landen worden lid van de EU.

 

Geschiedenis EU: van EG tot 2013

Vanaf 1993, na ondertekening van het verdrag van Maastricht, ging de 'Europese Gemeenschap' de 'Europese Unie' (EU) heten. De samenwerking tussen de lidstaten nam verder toe en onder andere de komst van de euro werd toen aangekondigd.

Het aantal landen dat zich aansloot bij de Europese samenwerking groeide gestaag.
Sinds 2013 telt de EU 27 lidstaten, waarvan een groot deel afkomstig is uit Oost-Europa.

Video: Oprichting van EU

Van EGKS naar EU

Vrij verkeer

De Europese Unie is een vrijhandelsgebied. Dat betekent dat er tussen de landen van de EU geen handelsbelemmeringen zijn. Er is vrij verkeer van producten: goederen en diensten kunnen ongehinderd worden geëxporteerd of geïmporteerd.

Voor een land als Nederland is de vrijhandel tussen de landen van de EU, met daarbij de invoering van de euro, zeer belangrijk. Nederland staat bij alle lidstaten van de EU in de top-15 van belangrijkste handelspartner. Ruim 75% van de Nederlandse export is export naar een ander EU land. 

Naast vrij verkeer van goederen en diensten is er ook sprake van vrij verkeer van personen tussen de landen van de EU. 
Als iemand uit Nederland wil studeren in Madrid heeft hij/zij geen verblijfsvergunning nodig. Iemand uit Polen heeft een werkvergunning om in Nederland te komen werken. Er zijn binnen de EU geen binnengrenzen: er is vrije migratie van personen.

Europa: ja of nee?

De Europese Unie lijkt economisch gezien een succes, maar de Europese Unie roept ook weerstand op. Veel mensen vinden het niet goed dat besluiten op Europees niveau worden genomen. Een referendum over de vraag of de bevolking voor of tegen de invoering was van een Europese grondwet leidde in 2005 tot een overtuigend 'nee'.

Het idee bestaat dat velen zich lieten leiden door onvrede over andere zaken zoals de gestegen prijzen sinds de invoering van de euro. Ook de angst om de eigen identiteit te verliezen speelt waarschijnlijk mee in de meningsvorming over de steeds verder gaande samenwerking binnen de EU.

Dit soort onvrede heeft er in het voorjaar 2016 toe geleid dat de Britten na een referendum hebben besloten de EU te verlaten, de zogenaamde Brexit. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten op 31 december 2020. 

  • Het arrangement Europese Unie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-01-28 15:15:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    kennisbank, leerlijn, rearrangeerbare, rearrangeerbare leerlijn

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (2016).

    Europese Unie

    https://maken.wikiwijs.nl/87246/Europese_Unie

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.