De cultuur van het Romeinse rijk.

De cultuur van het Romeinse rijk.

Welkom

Welkom iedereen bij deze wikiwijs. Deze wikiwijs gaat over paragraaf 4.3. De naam van de paragraaf is: De cultuur van het rijk.

Je ziet aan de linker kant van je scherm verschillende kopjes staan. Je gaat zometeen al deze kopjes een voor een langs. Je begint boven aan en als je klaar bent met een kopje ga je naar het volgende kopje. Bij sommige kopjes is er tekst die je moet lezen en bij sommige kopjes moet je een opdracht maken. Aan het einde van de wikiwijs is er een eindtoets over deze paragraaf. We bespreken de antwoorden van deze eindtoets de laatste 10 minuten van de les.

De leerdoelen van deze les zijn:

Aan het einde van deze les kunnen de leerlingen uitleggen welke godsdienst de Romeinen hadden.

Aan het einde van deze les kunnen de leerlingen uitleggen hoe de rechtspraak in het Romeinse rijk werkte.

Aan het einde van deze les kunnen de leerlingen uitleggen hoe de Grieks-Romeinse cultuur ontstond.

 

Veel culturen door elkaar

Veel culturen door elkaar.

Doordat de Romeinen veel gebieden veroverden kwamen mensen met verschillende achtergronden en culturen met elkaar in contact, dit kwam doordat alle mensen uit die veroverde gebieden met elkaar te maken kregen. In Het Romeinse rijk was spraken van een multiculturele samenleving, dat is een samenleving die bestaat uit verschillende culturen. Zo vochten er bijvoorbeeld soldaten uit Afrika in Brittannie. Ook werden er in het Romeinse rijk tempels gebouwd voor de Egyptische godin Isis en de Perzische god Mithras. Er werd dus met veel verschillende culturen rekening gehouden.

In Rome waren er heel veel verschillende culturen, omdat daar mensen woonde uit alle delen van het rijk. Zo woonde er bijvoorbeeld Afrikanen, Arabieren en Friezen.

De verschillende culturen waren ook terug te zien in de taal. In het westen van het rijk spraken de mensen Latijn, maar in het oosten van het rijk spraken de mensen Grieks. Dit kwam doordat er in het oosten veel ouden steden stonden die de Grieken vroeger hadden gesticht. In het westen waren de meeste steden gesticht door Romeinen en hun hadden toen hun taal, wat latijns is, meegebracht naar die nieuwe steden.

Er waren dus veel culturele verschillen, maar er stonden wel overal in het rijk dezelfde bouwwerken. Er waren overal aquaducten en basilieken, dat waren grote rechthoekige gebouwen die werden gebruikt voor handel, bestuur en rechtspraak.

Basiliek
Basiliek

De Romeinse godsdienst

De Romeinse godsdienst.

De Romeinen hadden een polytheistische godsdienst, dat is een godsdienst die bestaat uit meerdere goden. Bij het geloof dat de Romeinen hadden waren de belangrijkste goden de staatsgoden, dat waren de goden die de staat beschermden, zoals de oppergod Jupiter, zijn vrouw Juno en zijn zoon Mars. In het hele rijk bouwde de Romeinen tempels voor hun goden, zo konden ze de goden eren.

Alle onderdanen, inwoners, van het Romeinse rijk moesten de staatsgoden en de keizer eren. Zolang ze dit deden mochten ze hun eigen cultuur houden en hun eigen meningen hebben.

Omdat veel onderdanen dus verschillende culturen hadden besloten de Romeinen om ook goden van een andere religie in hun godsdienst over te nemen, zoals Apollo van de Grieken. Volgens de Romeinen waren de belangrijkste Romeinse en Griekse goden eigenlijk dezelfde goden. zo waren bijvoorbeeld de oppergoden Jupiter en Zeus dezelfde god alleen hadden ze een andere naam. De Romeinen namen ook de goding Isis over van de Egyptenaren. Zij werd erg populair in het Romeinse rijk bij vrouwen en slaven.

De Grieks-Romeinse cultuur

De Grieks-Romeinse cultuur.

De Romeinen stelden zich open voor andere culturen. Ze hielden zich vooral bezig met de Griekse cultuur. Ze waren erg geintereseerd in deze cultuur. Daarom besloten de Romeinen om na Griekenland veroverd te hebben veel beelden mee te nemen en die neer te zetten op de pleinen in Rome. Ook lieten ze Griekse kunstenaars, schrijvers en architecten naar Rome komen. Hierdoor werd de Griekse en Romeinse cultuur gemend en daardoor ontstond er als het ware een nieuwe cultuur, de Grieks-Romeinse cultuur. Deze cultuur kon je terug zien in de gebouwen in het Romeinse rijk. Aan de gebouwen zaten Romeinse maar ook Griekse aspecten. De Romeinen verspreidden deze nieuwe cultuur door het hele Romeinse rijk, dit wordt ook wel Romanisering genoemd.

Romeinse wetten

Romeinse wetten.

Niet iedereen die in het Romeinse rijk woonde werd beschouwd als burger. Alleen sommige mannen hadden het burgerrecht. Zij werden door de wetten beschermd en konden niet zomaar worden veroordeeld en mochten niet gemarteld worden.

De overige onderdanen werden niet door de wetten beschermd. Wel was er een mogelijkheid voor hen om ook burger te worden. Zo konden zij burger worden als zij als soldaat in het Romeinse leger vochten.

De Romeinse wetten werden opgeschreven en golden in het hele rijk. Als een onderdaan zich niet aan de wet hield moest hij naar de rechtbank toe. Een jury van meerdere mensen besloot dan of diegene schuldig was of niet en de rechter bepaalde vervolgens de straf.

Begrippen

Begrippen van paragraaf 4.3

Antieke cultuur: Grieks-Romeinse cultuur.

Elite: Kleine groep van aanzienlijke mensen.

Griek-Romeinse cultuur: Gemengde cultuur van Grieken en Romeinen in het Romeinse rijk.

Klassieke cultuur: Griek-Romeinse cultuur.

Multiculturele samenleving: Samenleving met meer culturen.

Romanisering: verspreiding van de Grieks-Romeinse cultuur.

Staatsgodsdienst: Geloof waarvan bestuurders en ambtenaren aanhanger moeten zijn.

Verdraagzaamheid (tolerantie): toestaan van andere culturen en meningen.

Oefentoets

Je gaat zometeen de oefentoets maken. Als je de vragen moeilijk vond ga je hierna naar het kopje met extra oefeningen. Vervolgens ga je daar de extra oefeningen maken. Als je de vragen makkelijk vond ga je naar het kopje extra uitdaging. Vervolgens ga je daar de oefeningen maken. Als je niet weet welk kopje je moet kiezen, mag je ook de oefeningen in beide kopjes maken.

Succes met de oefentoets!

Extra oefenen

In de volgende oefening moet je het juiste begrip met de juiste uitleg koppelen, dat doe je door op een vakje te klikken en vervolgens op het vakje te klikken dat er volgens jou bij hoord.

Bij de volgende oefening zie je rechts een tekst staan en links een aantal woorden. Het is de bedoeling dat je zelf de worden in de tekst intypt, je kan daarvoor kiezen uit de woorden die links staan.

Extra uitdaging

Bekijk eerst het volgende filmpje en maak daarna de oefeningen.

Kennisclip Geschiedenis Romeinen

Eindtoets

Evaluatie

Bronnen

Literatuur:

Geschiedenis werkplaats.

Afbeeldingen:

Colosseum - Wikipedia

B A S I L I C A (basiliek.nl)

Jupiter (mythology) - Wikipedia

Romeinse tempel van Vic - Wikipedia

Heeft Profeet Mohammed (saw) de Romeinse Wet gebruikt om de Sjari’a tot stand te kunnen brengen? | De Oemma

Video:

(5643) Kennisclip geschiedenis - YouTube

 

  • Het arrangement De cultuur van het Romeinse rijk. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ashley van 't Wout Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-02-02 20:22:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze wikiwijs is gemaakt voor leerlingen uit 1 havo/vwo.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip Geschiedenis Romeinen
    https://www.youtube.com/watch?v=R9-9PfO_78I
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.