Politiek in de Praktijk

Politiek in de Praktijk

Inleiding

Wat gaan we doen?

Deze periode gaan jullie jezelf verdiepen in de politiek. Je kent misschien een aantal politici zoals Mark Rutte, Geert Wilders, Jesse Klaver, Esther Ouwehand, Sigrid Kaag, Lodewijk Ascher en Thierry Baudet uit het nieuws. Normaal staan zij tegenover elkaar in de politieke arena op het Binnenhof (of natuurlijk naast elkaar als ze samenwerken). Deze politieke arena halen we deze periode naar het Thomas a Kempis College!

Je richt met een groepje uit je klas een eigen politieke partij op. Met de leden van deze politieke partij ga je eerst bepalen waar je voor staat: welke plannen heb jij voor een ‘ideale samenleving’? En bij welke politieke stroming past dat? Daarna ga je aan de slag om jouw ideeën te promoten. Kijk daarbij goed naar ieders kwaliteiten, je hebt deze allemaal nodig:

- je kan goed in debatteren

- je kan een mooie flyer/website ontwerpen

- je kan een pakkend filmpje in elkaar zetten

- je hebt talent om juist samen met andere partijen gezamenlijke oplossingen te vinden

- je kan in een groepje zorgen dat iedereen op tijd en goed zijn taken uitvoert, etc.

 

 

Met een verkiezingscampagne en verschillende debatten bereiden we ons voor op de verkiezingen. Na de verkiezingen wordt er onder andere onderhandeld over welke partijen samen gaan regeren, welke plannen zij voor het land hebben en welke ook echt uitgevoerd kunnen worden. Ook de partijen die niet gaan regeren, dienen wetsvoorstellen in om hun eigen doelen te bereiken en praten mee over de regeringsvoorstellen.

 

Laat het politieke spel beginnen!

Colofon

Het arrangement Politiek in de Praktijk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Daan Jonas Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-25 09:29:34
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
4 havo, leerdoelen ➢ Het leren kennen en begrijpen van de werking en uitgangspunten van de representatieve democratie in Nederland. ➢ Het leren kennen van de verschillende politieke stromingen en het verkennen van jullie eigen voorkeuren hierin. ➢ Het kunnen herkennen van de dilemma’s die de verschillende uitgangspunten (waarden) van politieke stromingen met zich meebrengen. ➢ Het kunnen maken van politieke keuzes en uit kunnen leggen welke gevolgen deze keuzes hebben voor verschillende groepen in de samenleving. ➢ Het beter leren kennen van de politieke (grond)rechten van Nederlandse burgers. ➢ De rol van massamedia in het politieke besluitvormingsproces kunnen beschrijven.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Opdracht 1: Maak je eigen politieke partij

Opdracht 2: Waar staat onze partij voor?

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open