Welkom
Het bevrijdingsjournaal. De oorlog is voorbij
Introductie
Welkom HAVO 3. Vandaag zullen we gebruik maken van Wikiwijs voor deze les, een programma wat jullie meer verantwoordelijkheid geeft en grotendeels zelf aan het werk zet. Ik zal even een korte uitleg geven over wikiwijs:
Links staan de verschillende kopjes met subkopjes. De kopjes staan voor het deel van de les (dus de instaptoets is de instaptoets, de leerdoelen zijn de leerdoelen etc.) en de subkopjes zijn uitgebreider.
Verder zullen er nog meer digitale tools aan bod komen die jullie misschien niet kennen. Hier een korte uitleg over de verschillende tools:
Socrative - Een programma waarmee je een quiz in kan creëren.
Thinglink - Een programma waar je verschillende toelichtingspunten op een afbeelding kan zetten.
Google Forms - Een programma waar je een quiz in kan creëren.
De afgelopen weken zijn jullie bezig geweest met de Tweede Wereldoorlog en vandaag zullen we dat onderwerp gezamenlijk gaan afsluiten met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Als jullie goed meedoen met de les moeten jullie aan het einde van de les in staat zijn het volgende te kunnen doen.
Leerdoelen
Aan het einde van deze les kunnen jullie ....
- .. het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa volgens de gebeurtenissen tussen 1944 en 1945 verklaren.
- .. het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië volgens de gebeurtenissen tussen 1943 en 1945 verklaren.
- .. uitleggen waarom het gebruik van de atoombom zorgde voor spanning tussen de geallieerden
- .. uitleggen waarom Duitsland bezet werd in plaats van een nieuw Verdrag van Versailles.
- .. de historische figuren van de Tweede Wereldoorlog herkennen, benoemen en verbinden met het juiste land en de correcte kant in de oorlog. (Asmogendheden of Geallieerden)
Voorbereiding (Instaptoets)
Voor vandaag heb ik de oefentoets van vorige week hergebruikt alleen heb ik een paar vragen verandert en nieuwe vragen toegevoegd.
Voor jullie betekent dit een ideale mogelijkheid om te zien of jullie de afgelopen week geleerd hebben en de stof nog beter begrijpen dan tijdens de vorige oefentoets. Hier krijg je ook de mogelijkheid om te zien wat jullie al goed weten en wat eventueel nog herhaalt kan worden.
De instaptoets kan je vinden door op de link hieronder te klikken
Lesmateriaal
Kennisclip
Als samenvatting voor deze les heb ik een kennisclip voor jullie gemaakt. Het gaat hier over de capitulatie van Duitsland en Japan en hoe Duitsland na de oorlog in vieren is verdeelt.
Kennisclip - Het einde van de Tweede Wereldoorlog
Een van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog heeft overleeft
D-Day, en toen?
Duitsland begint te verliezen
Stalin vroeg tijdens de Conferentie van Teheran aan zijn bondgenoten, de Amerikaanse president Roosevelt en de Engelse premier Churchill, om een tweede front te openen vanuit Engeland. Zo zou Duitsland vanaf twee kanten aangevallen worden, iets wat moeilijk te verdedigen is.
Op 6 juni 1944 was het zo ver, het tweede front in Europa tegen de nazi's werd geopend door de landingen in Normandië. Deze dag wordt ook wel D-Day genoemd, Decision Day. De geallieerden verdreven de Duitsers langzaam uit Frankrijk en op 24 augustus werd Parijs bevrijd. Verdere pogingen om België en Nederland te bevrijden verliepen moeilijker door Duitse tegenstand.
Hitler wilde een eerdere tactiek van zichzelf herhalen, namelijk de geallieerden aanvallen via de Ardennen. Echter faalde deze tegenaanval en Duitsland moest zich nog verder terugtrekken. Operatie Market Garden zou een geallieerde invasie van het Duits gebied via Nederland mogelijk moeten maken. Deze operatie mislukte en in de winter van 1944 kwam de geallieerde opmars tot stilstand.
(Van links naar rechts) Stalin, Roosevelt en Churchill tijdens de Conferentie van Teheran
Duitsland capituleert
Generaal Eisenhower in concentratiekamp Öhrdruf, de eerste die de Amerikanen tegenkomen
Een misselijkmakende ontdekking.
De zaken staan er voor Duitsland niet zo goed voor, in de winter van 1944. De Sovjet - Unie heeft inmiddels heel Oost - Europa bevrijd en is de Duitse grens over gegaan. Berlijn ligt in hun vizier. Aan de andere kant in het Westen proberen de geallieerden een doorbraak te forceren het Duitse land in. Toen de Amerikaanse en Engelse soldaten het Duitse land binnen drongen kwamen ze voor het eerst de werk- en concentratiekampen tegen van de Duitsers. Wat ze hier vonden hadden ze nooit verwacht, ook al hadden de Russen hen daarover verteld. De Westerse landen geloofden dat niet en dachten dat het Sovjet propaganda was. Nee, het was een keihard feit dat de Duitsers massale genocide pleegden op de Joden en andere minderheidsgroeperingen.
Generaal Alfred Jodl tekent voor de capitulatie
Platgedrukt vanaf twee kanten
Op 7 mei 1945 tekende generaal Alfred Jodl voor de volledige overgave van alle Duitse troepen aan de geallieerden. Hitler wilde het einde van de oorlog en het verlies van zijn Duitsland niet mee maken en pleegde samen met zijn vrouw zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. Verschillende officieren die toen overbleven wilden door vechten, maar de meesten realiseerden zich dat de oorlog toch echt verloren was. De Sovjet-troepen waren inmiddels in Berlijn aangekomen en het zou maar enkele dagen of weken duren voordat de geallieerden uit het Westen zich zouden aansluiten bij de Sovjet-troepen. De Tweede Wereldoorlog was afgelopen, tenminste in Europa.
Het begin van het einde in Azië
Japan is toch niet zo onoverwinnelijk
De Verenigde Staten hadden de Japanse codes gebroken wat hun een gigantisch voordeel gaf in de oorlog. Japan werd in een hinderlaag gelokt tijdens de Slag in de Koraalzee bij Australië. Amerika verloor welliswaar een vliegdekschip, waar ze er niet veel meer van hadden na de aanval op Pearl Harbor, maar ze namen een Japans schip en duizenden Japanse piloten mee in hun ondergang.
Bij het eiland Midway gebeurde bijna precies hetzelfde. Amerikaanse codekrakers kwamen erachter dat Japan Midway wilde veroveren als voorbereiding op een invasie van het Amerikaanse vasteland. Drie Amerikaanse vliegdekschepen, vochten tijdens de Slag bij Midway tegen vier Japanse vliegdekschepen. Alle vier de Japanse schepen werden tot zinken gebracht waar de Amerikanen maar één schip verloor. Dit was het keerpunt in de oorlog tegen Japan.
Islandhopping
De Verenigde Staten besloten om eiland voor eiland langzaam richting het Japanse vasteland te gaan. Admiraal Chester Nimitz was de man die 'islandhopping' introduceerde. Na de gewonnen slag bij Midway besloten de Amerikaanse en Australische legers om via landingen op de eilanden in zuidoost Azië, hun weg richting Japan te vinden. Nieuw-Guinea, de Salomoneilanden, de Gilberteilanden en de Marshalleilanden werden snel bevrijd van de Japanse overheersing. Uiteindelijk werden zelfs de Filipijnen bevrijd. Okinawa was het laatste eiland dat veroverd werd, 1.989,5 km van de kust van Japan. De Amerikanen wisten hierdoor dat Japan binnen handbereik was.
De Akagi, het vlaggenschip van Japan, ontvlamd na een aanval van Amerikaanse vliegtuigen.
Japan capituleert
Felle tegenstand
De Slag bij Okinawa veranderde het beeld wat de Verenigde Staten hadden over Japan. De slag wordt ook wel de bloedigste slag tussen Japan en de Verenigde Staten genoemd. De Japanners waren op Okinawa nog feller in de strijd dan de Amerikanen hadden meegemaakt en het heeft aan beide kanten ook voor veel doden gezorgd. Vierenegentig procent van de Japanse soldaten op Okinawa zijn gestorven. Het Japanse leger had een nieuwe mentaliteit aangenomen; hoe dichter bij het Japanse hoofdeiland de vijand komt, hoe aggressiever we gaan vechten. Het doel was om zoveel mogelijk vijandelijke soldaten mee te nemen in hun dood. Één dode Japanse soldaat zou dan gelijk staan an vijf dode Amerikaanse soldaten.
'Little boy' en 'Fat man'
Die mentaliteit liet de Amerikaanse legerleiding twijfelen aan hoe ze de oorlog moesten beëindigen. Een invasie van Japan zou betekenen dat ze nog veel meer soldaten zouden verliezen. Als de Japanners al zo fel waren op Okinawa, hoe fel zullen ze dan zijn in Tokyo? De legerleiding besloot om een nieuw wapen in te zetten, een wapen wat Japan zou dwingen tot capitulatie. Op 6 augustus 1945 werd de atoombom 'Little Boy' gedropt op de Japanse havenstad Hiroshima. 78.000 mensen stierven gelijk op het moment van de explosie. Op 9 augustus 1945 werd de tweede atoombom, genaamd 'Fat Man', gedropt boven Nagasaki. De tweede atoomexplosie ooit in een oorlog veroorzaakte 39.000 doden, veel minder dan in Hiroshima maar net zo vreselijk. Deze keuze heeft geleid tot de dood van vele onschuldige Japanse burgers maar ook tot het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog.
Na de Tweede Wereldoorlog bleven de Verenigde Staten en de Sovjet - Unie over als machtsblokken in de wereld. Deze 'strijd' tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten zou nog jaren voortduren in wat wij vandaag de dag de 'Koude Oorlog' noemen.
De 'islandhopping' strategie van de VS
Oefenmateriaal
Oefenen
De volgende pagina's heb ik gevuld met oefenmateriaal voor jullie. Bij opdrachten heb ik vijf opdrachten bedacht over het Westfront en het einde van de oorlog in Azië. Bij 'Extra: Verdiepend' heb ik een Socrative ontwikkelt met vragen die dieper op de stof ingaan dan de opdrachten. Bij 'Extra: Remediërend' staan vragen die je helpen als je moeite hebt met de stof begrijpen.
Opdrachten
Thinglink West - Europa
Opdrachten
Voor deze opdrachten moeten jullie de thinglink hierboven gebruiken. Klik op de link en maak de volgende opdrachten.
Opdracht 1. D-Day
- Hitler verwachtte een invasie vanuit Engeland in Calais. Leg uit waarom dat geen rare gedachte was en licht toe waarom de geallieerden uiteindelijk kozen voor Normandië.
- Hoe heten de vijf landingsgebieden in Normandië en geef aan welk gebied bij welk land hoort.
- D-Day was niet de eerste geallieerde poging om West - Europa te bevrijden. Welke invasie vond plaats voor D-Day?
Opdracht 2. Het Ardennenoffensief
- Het Ardennenoffensief lukte in 1940 maar mislukte in 1944. Wat is de reden dat het mislukte?
- Waarom was een aanval via de Ardennen geen logisch idee?
- De Ardennen ligt naast Duitsland. Waarom vielen de geallieerden niet aan via de Ardennen?
Extra: Verdiepend materiaal
Socrative
Socrative
Je hebt de oefentoets af en de opdrachten gemaakt. Maar je wilt nog meer oefenen? Gelukkig heb ik daarvoor een socrative gemaakt. Socrative is niets anders dan een digitale tool waar je quizzes op kan maken. Het is in die zin hetzelfde als kahoot, quizziz, google forms en de oefentoets eerder op deze pagina.
Hieronder de link. Vul de code RAYAN9784 in en je krijgt toegang tot de toets. Veel succes!
Socrative extra oefening HAVO 3
Verdiepende Opdracht
Verdiepende opdrachten
De volgende opdrachten zijn bedoelt voor leerlingen die hun hersens willen laten kraken en meer tijd willen spenderen op het maken van opdrachten.
Opdracht 1. Antwerpen
- Waarom was het voor de geallieerden belangrijk om de Antwerpse haven in handen te hebben?
- Hoe noemen we de bevrijding van de Antwerpse haven ook wel?
- Was het voor de geallieerden niet handiger geweest om de haven van Rotterdam te pakken? Geef 1 reden waarom wel en waarom niet.
Opdracht 2. Market Garden
- Wilden de geallieerden heel Nederland wel bevrijden? Leg uit waarom wel en waarom niet.
- Als Operatie Market Garden was gelukt had de oorlog eerder beëindigd kunnen worden. Geef minimaal twee argumenten waarom dat niet per definitie waar is.
Opdracht 3. De slag bij Midway
- Waarom was Midway een keerpunt in de oorlog tegen Japan?
- Japan en de Verenigde Staten gebruikten allebei vliegdekschepen. Waarom waren die cruciaal in de oorlog?
Opdracht 4. Okinawa
- De Japanners waren bijzonder fel tijdens de slag om Okinawa. Waarom?
- Japan volgde trouw de bevelen van de Japanse Keizer op terwijl de Amerikanen niet graag nog een oorlog wilden vechten. Leg dit verschil uit.
Extra: Remediërend materiaal
Begrijp je alles?
Als je na het maken van alle opdrachten denkt, 'Ik begrijp het maar nog niet helemaal', heb ik hier nog een oefentoets voor jullie gemaakt. Deze oefentoets bestaat uit 15 vragen over verschillende onderwerpen die te maken hebben met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Probeer ze serieus te maken en als het resultaat tegenvalt, lees de wikiwijs en je boek nog een keer door en maak de toets opnieuw.
Veel succes!
Eindtoets
Eindtoets
Na afloop van deze les moet iedereen als goed is een voldoende halen op de volgende toets. Heb je nog moeite met een aantal onderwerpen? Geen probleem! Scroll terug door de wikiwijs heen voor de onderwerpen die je nog lastig vind en maak de toets opnieuw.
Klik op de link hieronder voor de Google Forms toets.
Oefentoets
Evaluatie
Feedback
Hieronder heb ik de feedback bestanden van Tim en Roebie , klasgenoten, die mijn wikiwijs feedback hebben gegeven.
Bronnen
Bibliografie
Sites
Visser, Y. (2020, 7 maart). De bevrijding van Antwerpen: tussen vreugde en verdriet. Historiek. https://historiek.net/bevrijding-van-antwerpen-tussen-vreugde-en-verdriet/126450/
Boeken
Veen, T., Wal, J., van der Veen, T., & Van Der Wal, J. (2016). Van leertheorie naar onderwijspraktijk. Noordhoff.
Bekend, N. (2015). Grote Atlas van de Wereldgeschiedenis (1ste editie). Rebo Productions.
Bulthuis, H. (2013). MEMO geschiedenis voor de onderbouw (Vierde editie). Malmberg.
Afbeeldingen
Franklin Delano Roosevelt. (1933). [Foto]. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRehzOKsAaekT788hXQCkpGdqO0IpcpPMIRGA&usqp=CAU
Conferentie van Teheran. (1943). [Foto]. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Joseph_Stalin%2C_Franklin_D_Roosevelt_and_Winston_Churchill%2C_in_Teheran%2C_1943%2C_edit.jpg/1200px-Joseph_Stalin%2C_Franklin_D_Roosevelt_and_Winston_Churchill%2C_in_Teheran%2C_1943%2C_edit.jpg
Keizer Hirohito. (1941). [Foto]. https://static.nieuwsblad.be/Assets/Images_Upload/2018/08/01/4bcfaa22-955c-11e8-9d78-95e91f2cd226_web_scale_0.1276324_0.1276324__.jpg?maxwidth=280&scale=both
Adolf Hitler. (1939). [Foto]. https://www.battlefieldtours.nu/wp-content/uploads/2018/09/PROD-Adolf-Hitler-whrend-einer-Rede.jpg
Benito Mussolini. (1939). [Foto]. https://www.tracesofwar.com/upload/articles/9933100907202329g.jpg
Come on Canada. (1941). [Poster]. https://i.pinimg.com/originals/2a/80/55/2a80555175d45714d00cadc7b5d33e4f.jpg
Onze huizen zijn in gevaar. (1942). [Poster]. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Warning_-_American_WWII_propaganda_poster.jpg
Jozef Stalin. (1943). [Foto]. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/CroppedStalin1943.jpg/266px-CroppedStalin1943.jpg
Sir Winston Churchill. (1941). [Foto]. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Sir_Winston_Churchill_-_19086236948.jpg
Bevrijding van Parijs. (1944). [Foto]. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Paris1944.jpg/266px-Paris1944.jpg
Eisenhower in concentratiekamp Ohrdruf. (1945). [Foto]. https://blog.fold3.com/wp-content/uploads/2019/03/Screen-Shot-2019-03-19-at-11.24.06-AM-2.png
Plan voor het Ardennenoffensief. (1945). [Kaart]. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Ardennenoffensief.jpg/260px-Ardennenoffensief.jpg
Generaal Jodl ondertekent de capitulatie. (1945). [Foto]. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Jodl_surrender_front_view.JPG
De Akagi ontvlamd. (1942). [Tekening]. https://weaponsandwarfare.files.wordpress.com/2015/05/fcd21-attack-of-the-akagi_080817160822.jpg
Operatie Market Garden. (1944). [Foto]. https://media.nu.nl/m/frox25kakg7f_wd1280.jpg/nos-zet-speelfilm-over-operatie-market-garden-online.jpg