Maatschappijleer: Communiceren kun je leren.

Maatschappijleer: Communiceren kun je leren.

Introductie

Inleiding

Welkom klas 2 kader!

 

Wat gaan we in deze les doen?

Fijn dat je er bent! In deze les gaan we het hebben over communiceren. Als mensen zijn we voortdurend aan het communiceren. Op school, thuis en met je vrienden. Soms gaat dit goed. Daarentegen kan het ook aflopen met conflicten, zoals een ruzie. Dit komt vaak door miscommunicatie. In deze les gaan we daarom leren hoe we effectief kunnen communiceren. Maar wat houdt communiceren eigenlijk in? En wat voor soorten manieren van communicatie zijn er eigenlijk? Uiteindelijk is ons doel dat we meer kennis hebben over communiceren.

 

Voordat je gaat beginnen...

Het is belangrijk dat je voor deze les goed voorbereid bent:

1.Pak je oordopjes bij de hand.
2.Zoek een rustige werkomgeving waar je deze les kunt volgen.
3.Zet je telefoon aan de kant. Hierdoor wordt je minder afgeleidt.
4.Neem je pen of potlood en schrift bij de hand.

 

Verwachtingen

Als deelnemer ben je verplicht om de toetsen te maken. Indien de toetsen niet individueel zijn gemaakt, wordt deze als 'niet deelgenomen' beschouwd. Neem daarom deze les serieus en maak alles alleen!

 

Als je er niet uitkomt kun je twee dingen doen:

1. Je kunt mij via Teams benaderen. Mijn gegevens vind je in magister.
2. Mijn via b.cetine@hotmail.com een mailtje sturen.

 

Motivatie voordat je begint: vertrouw in je eigen kunnen!

Succes ermee!

Voorkennis

We beginnen met het activeren van onze voorkennis. Dus wat weet jij al over communiceren? 

 

Als het goed is, zie je de Padlet. Hier moet je intypen over waar jij aan denkt bij het woord communiceren. type zoveel mogelijk in. Je krijgt hiervoor 1 a 2 minuten de tijd voor.

Gemaakt met Padlet
Doel: Ik wil weten wat jij al van het onderwerp afweet.                                                                                                                                              

Lesdoelen

In deze les staan de volgende doelen centraal:

1. Aan het einde van de les kun je noemen wat de definitie van communiceren is, en begrijp je de inhoud van een communicatieschema.

 

2. Aan het einde van de les heb je inzicht in het verschil tussen verbale en non-verbale communicatie.

 

3. Aan het einde van de les heb je inzicht over hoe je effectief kunt communiceren. Je kunt dus benoemen wat de LSD techniek inhoudt. Bovendien kun je benoemen wat de richtlijnen voor effectief communiceren zijn.

4. Aan het einde van de les kun je vier voorbeelden van communicatiemiddelen noemen.

 

Wat is het nut van deze doelen?

Het is echt belangrijk om te weten wat communiceren betekent. Want op je stage, op school ben je voordurend aan het communiceren. Communicatie is soms moeilijker dan het lijkt. Daarom besteden we aandacht aan deze doelen.

 

Wij werken op drie niveau's aan deze doelen:

Zoals jullie inmiddels weten, werken we in de klas op verschillende soorten niveau's. Ook in deze les besteden we hier aandacht aan:

A = Oefenen (gemiddeld)
B = Extra oefenen (Aandacht)
C = Verdiepend (Uitdaging)

 

Zorg in ieder geval dat je de  A 'oefenen' maakt. Afhankelijk van je niveau moet op B of C klikken.

Instructie

 

Je hebt 50 minuten om deze les af te ronden.

 

Voorbereiding:                                         Totaal: Ongeveer 10 minuten

 

Stap 1: Klik op de lesstof                        Totaal: ongeveer 20 minuten

Wat en waarom?

-Lees de lesstof.
-Maak de A oefeningen

Hoe lang?

10 tot 20 minuten. 

Hoe?

Lees de tekst en maak de opdrachten.

Hulp?

Stuur mijn een mail.
b.cetine@hotmail.com

Klaar?

Ga op je niveau verder.
Of maak eindtoets.

Klassikale lesstof

Wat betekent communiceren? + communicatieschema

3.15 communiceren kun je leren

 

Wat betekent communicatie nou eigenlijk?
Bijna iedereen heeft weleens moeite met communiceren. Door een verkeerde manier van communiceren, kunnen gevolgen zoals: ruzie, onduidelijkheden ontstaan. Om dit soort problemen te voorkomen, is het belangrijk om te leren wat communiceren nou betekent. Communiceren houdt in dat je informatie aan het uitwisselen bent (Edu’Actief, 2015). Deze Informatie wordt ook wel de boodschap genoemd.

Je kunt de informatie op verschillende manieren uitwisselen. Bijvoorbeeld: in een Teamsbericht, of een gesprek met je vriendin. Dit zijn vormen van communiceren. Communicatie gaat dus over minimaal twee personenen die hun boodschap uitwisselen.

 

 

Communicatieschema
Om de communicatieproces inzichtelijk te maken bestaat er een communicatieschema. Een communicatieschema geeft een duidelijk beeld over hoe twee mensen met elkaar communiceren:

 

ZENDER >            BOODSCHAP          > ONTVANGER

 

Wat is een zender?
De zender is een persoon, die begint met het uitwisselen van informatie. De zender is bijvoorbeeld de persoon die praat, of een bericht aan het sturen is. Als we communiceren dan kan het zijn dat de zender veranderd. Dit komt omdat twee (of meerdere) personen op elkaar kunnen reageren. Daardoor kan het zijn dat de ontvanger de zender wordt. En de zender de ontvanger wordt.

 

 

Wat is de boodschap?
De boodschap is de informatie zelf. Dus als je boos kijkt, dan is de boodschap "Ik ben boos" of "er is iets aan de hand". En als je zegt: "ik ben boos" dan is dat je verbale boodschap. De boodschap ligt tussen de zender en de ontvanger. Die veranderd nooit. In elke cultuur wordt de boodschap verschillend begrepen. Daarnaast zijn sommige mensen zich onbewust van zijn of haar communicatie. Misschien kijkt de persoon boos, maar heeft de persoon het niet door. Daarom is het goed als je vragen stelt. Op deze wijze voorkom je namelijk miscommunicatie.

 

 

Wat is de ontvanger?
De ontvanger is de persoon die informatie binnenkrijgt. Het is belangrijk dat de ontvanger de zender begrijpt. Als de ontvanger de Nederlandse taal niet beheerst, zal er onduidelijkheid ontstaan. Daarom is het belangrijk dat de ontvanger actief kan luisteren.

Zoals eerder genoemd, wanneer de ontvanger reageert, wordt de ontvanger de zender. Dan ziet de communicatieproces er net iets anders uit;

 

ONTVANGER           BOODSCHAP         > ZENDER

De nieuwe zender                                                                      De nieuwe ontvanger

 

 

Leerdoel behaald?
Aan het einde van de les kun je de definitie van communiceren benoemen. En weet je wat een communicatieschema is, en wat dit inhoudt.

Welke vormen van communicatie zijn er?

Vormen van communicatie en communicatiemiddelen


Welke vormen van communiceren zijn er?

 

1. Verbale communicatie:
Als je communiceert gaat dat gepaard met verbale en non-verbale communicatie. Zelf ik ben nu schriftelijk aan het communiceren, want ik gebruik woorden (letters) om te communiceren.
Voorbeelden van deze communicatie is het sturen van een mail. Ook een brief hoort bij deze vorm van communiceren. Maar in de digitale wereld kom je ook mondelinge communicatie tegen. Denk hierbij aan spraakberichten, of videogesprekken via Teams.

Verbale communicatie is wat je zegt. Alles wat je hoort is dus verbale communicatie. Denk hierbij aan een gesprek die je met je vriendin hebt.

Communicatiemiddelen
Naast mondelinge en schriftelijke communicatie, bestaan er ook andere communicatiemiddelen. Denk aan het nieuws op de televisie, of de radio. Deze vorm van communicatie is gericht op het bereiken van een groter publiek. Dit noemen we massamedia. Als laatste is sociale media een communicatiemiddel. Sociale media zijn interactieve platform waar mensen kunnen communiceren. Denk hierbij aan: Twitter, Facebook, WhatsApp etc.

2. Non-verbale communicatie:
Deze vorm van communicatie heeft de maken met jouw houding, jouw stemtoon, je mimiek enz.
Bijvoorbeeld: als je boos bent ga je wat luider praten. Als je verdrietig bent zien mensen aan je mimiek (gezichtsuitdrukking) dat je bijvoorbeeld huilt. Het zou verwarrend zijn, als je zegt dat je boos bent, maar vervolgens blij kijkt. Daarom is het belangrijk dat je bewust bent je non-verbale communicatie.

Bij non-verbale communicatie zijn de volgende onderdelen belangrijk:
-Jouw stemtoon (praat je hard of zegt?)
-Jouw mimiek (Kijk je boos, bedroefd, bang of blij?)
-Jouw gebaren (Gebruik jij je handen tijdens het praten?)
-Jouw houding (Hebben je een open of gesloten houding?)

 

Voorbeelden van digitale non-verbale communicatie:

:)        :D        :\         :(         :o

Blij          Lachen          Bang          Bedroefd        Verrast

 

Leerdoel behaald?
Aan het einde van de les heb je inzicht in het verschil tussen verbale en non-verbale communicatie.

Aan het einde van de les kun je vier voorbeelden van communicatiemiddelen benoemen.

Wat zijn de richtlijnen voor effectief communiceren?

 

Hoe kunnen we effectief communiceren?

Een goede communicatie noemen we ook een geslaagde communicatie.
Dit houdt in dat zowel de zender en ontvanger elkaar begrijpen. Bovendien is de boodschap duidelijk. Door goed te communiceren kunnen we kennis delen, onze emoties uiten, en elkaar begrijpen. Toch lukt dit niet altijd. De basis voor een geslaagde communicatie is respect.

Respect houdt in dat je iemand in zijn waarde laat. Bovendien is het netjes om volwassenen met u aan te spreken. Respect tonen heeft te maken hoe je mensen aanspreekt en behandeld. Dit kun je laten zien door te actief te luisteren. Om te laten zien dat je interesse in een ander toont, is het goed om te knikken. Ook het hebben van een openhouding is belangrijk. Sommige mensen hebben moeite met actief luisteren. Daarom kun je de onderstaande LSD techniek gebruiken om goed te communiceren:

LSD techiek

Deze techniek wordt gebruikt om effectief te communiceren.

L = Luisteren

S = Samenvatten

D = doorvragen

 

Leerdoel behaald?
Aan het einde van de les heb je inzicht over hoe je effectief kunt communiceren. Je weet dus wat de LSD techniek inhoudt. Bovendien kun je benoemen wat de richtlijnen voor effectief communiceren zijn.

Oefenen (A)

Aan het einde van de les ga je een toets maken. Daarom is het belangrijk dat je alle oefeningsopdrachten maakt.

Nu je de tekst hebt gelezen, is het tijd om te gaan oefenen. Hiermee laat je zien dat je de lesstof hebt begrepen.

Instructie om te starten:

1. Klik op: 'Accept All Cookies'.
2. Klik op: Spel starten.
3. Klik op: Kies een leermethode (links onderin)
4. Klik op: Leren
5. Klik op: 'Accept All Cookies'.

 

Succes!

Extra oefenen (B)

Stap 2: Bekijk de kennisclip                                                           

Wat en waarom?

-Bekijk de kennisclip en maak aantekeningen.

-Eindelijk ga je een toets maken. Daarom is het handig om voor jezelf aantekeningen te maken.

Hoe lang?

-2 minuten

Hoe?

-Pak je oordopjes, pen/potlood en een schrift.

-Klik op kennisclip: communiceren kun je leren.

Hulp?

-Stuur mijn een mail.

Klaar?

-Oefenen

 

Wat is een kennisclip?
Een kennisclip is een video waarin een specifiek onderwerp wordt behandeld. In dit geval gaat deze video over communicatie.

 

 

Instructie Oefening 1:
Begin eerst moet oefenen met de flashcards (kaarten)

1. Klik op: 'Accept All Cookies'.
2. Klik op: Spel starten.
3. Klik op: Kies een leermethode (links onderin)
4. Klik op: kaarten
5. Klik op: 'Accept All Cookies'.

 

Instructie Oefining 2:

1. Klik op: 'Accept All Cookies'.
2. Klik op: Spel starten.
3. Klik op: Kies een leermethode (links onderin)
4. Klik op: Combineren
5. Klik op: 'Accept All Cookies'.

 

Verdiepend oefenen (C)

Verdiepende opdracht

Dit onderdeel is voor de leerlingen die zich meer in het onderwerp willen verdiepen. 
 

                                                                    

 

Gemaakt met Padlet

 

Eindtoets

Stap 2: Klik op eindtoets                                                                           Totaal: 10-15 minuten

Wat en waarom?

-Maak de eindtoets. Je leert wat je al weet van het onderwerp.

Hoelang?

Ongeveer 10 minuten.

Hoe?

Maak de toets.

Hulp?

Stuur mij een mail.

Klaar?

Controleer op je naam en je studentennummer. De antwoorden. En klik op versturen.

Goed je best gedaan! Klik nu op: 'nauwkeurigheid bekijken'. Hierin kun je meteen zien wat je goed en fout hebt gemaakt. En vergeet niet: van fouten maken kun je altijd leren.

 

Evaluatie

Stap 4: Klik op evaluatie                           Totaal: 5 minuten

Wat en waarom?

Vul het evaluatie formulier in.

Hoelang?

Ongeveer 5 minuten

Hoe?

Klik op de link.

Hulp?

Stuur mij een mail.

Klaar?

Sluit de laptop af.

Bronnen

Inleiding

Afbeelding 1:
Pixabay. (2016, 2 augustus). Werkplek-team-zakelijke-bijeenkomst [Foto]. Pixabay. https://pixabay.com/nl/photos/werkplek-team-zakelijke-bijeenkomst-1245776/

Afbeelding 2:
self-confidence. (2017, 6 maart). [Foto]. Pixabay. https://pixabay.com/nl/photos/geef-niet-op-motivatie-de-inscriptie-3403779/

Klassikale lesstof

Afbeelding 3:
Vrienden-mensen-vriendschap-familie. (2019, 19 mei). [Foto]. Pixabay. https://pixabay.com/nl/illustrations/vrienden-mensen-vriendschap-familie-4187953/

Afbeelding 4:
social media. (2020, 19 mei). [Foto]. Pixabay. https://pixabay.com/nl/illustrations/sociale-media-sociale-marketing-5187243/

Afbeelding 5:
Pixabay. (2015, 23 september). respect [Foto]. Pixabay. https://pixabay.com/nl/illustrations/respect-aanvaarding-compassie-952439/

Gebruikte tools

Voorkennis activeren:
1. https://padlet.com/bbeerrnnaa38/cbq2rec30rdbyhl1

Oefenen (A,B,C):
2. https://quizlet.com/nl/565090027/oefening-flash-cards/

Extra oefenen B:
3. https://quizlet.com/nl/562189637/communiceren-kun-je-leren-flash-cards/

Verdieping C:
2. https://padlet.com/bbeerrnnaa38/ov5so07p8zekcybs

Toetsing via Google Forms:
https://docs.google.com/forms/d/1L7VgL9aUMF2XGADLbsqYwLDhlJ_mJRoKKPsy0WCCvBo/edit

Evaluatie via Google Forms:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXzdZ3cqmXjbzi-QKiPRKGd8b92AC-l7kd1H0DGNTOytNvng/viewform

Kennisclip:
Cetine, B. (2021, 2 februari). Kennisclip communiceren kun je leren [Video]. https://youtu.be/J0FfVelMjxU

Video schooltv:
NPO ZAPP. (2021, 20 maart). Schooltv: Tegenlicht in de klas - De taal van emoji’s [Video]. SchoolTV. https://schooltv.nl/video/tegenlicht-in-de-klas-de-taal-van-emojis/#q=de%20taal%20van%20emoji

Boek: (Ter inspiratie gebruikt)
Edu’Actief. (2015). Edu4all ZW - Bronnenboek zorg en welzijn (1ste editie). Edu’Actief.

  • Het arrangement Maatschappijleer: Communiceren kun je leren. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Berna Cetine Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-03-27 22:17:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld