Napoleon Bonaparte
Wie was Napoleon Bonaparte?
Napoleon Bonaparte speelde een hoofdrol in de Europese geschiedenis. Hij werd geboren in het jaar 1769 op het eiland Corsica, dat toen pas net Frans gebied was geworden. Daarvoor behoorde Corsica tot Italië.
De ouders van Napoleon waren niet rijk, maar zijn vader was advocaat en had veel vrienden. De kleine Napoleon werd naar een Frans klooster gestuurd, om de Franse taal accentloos te leren spreken. Daarna ging hij studeren aan een aantal militaire scholen om een hoge rang in het leger te kunnen gaan krijgen.
Hij ging in het Franse leger en als legeraanvoerder behaalde hij vele successen. Hij was erg populair onder de soldaten. Hij kon daardoor op te klimmen tot 1e consul. Hij moest samen met 2 andere mannen Frankrijk weer op orde krijgen. In 1789 was er namelijk een grote opstand geweest, de Franse Revolutie. De jaren na de revolutie werd het steeds meer een chaos in Frankrijk. Er was behoefte aan een sterke leider.
In 1799 pleegde Napoleon een militaire staatsgreep in Frankrijk. Hij streefde een groot rijk na en voerde verschillende oorlogen om van Frankrijk een groot en sterk land te maken. Als generaal leidde hij zijn troepen in de veldtochten tegen de keizer van Oostenrijk, de Russische tsaar, de sultan van het Ottomaanse Rijk en de Engelse koning. In 1804 kroonde Napoleon zichzelf tot keizer. Hij heerste vanaf 1806 over bijna heel Europa, dat hij bestuurde als ‘verlicht despoot’: een alleenheerser die zich laat leiden door de ideeën van de Verlichting zolang het hem uitkomt. Van Nederland maakte hij een Franse vazalstaat.
Napoleon en Nederland
Met hulp van Franse troepen brachten de patriotten (mensen die tegen het bestuur in Nederland waren) in 1795 de regering van de oude Republiek ten val en richtten in plaats daarvan de Bataafse Republiek op. Tot 1806 blijft de Bataafse Republiek officieel onafhankelijk van Frankrijk, maar er mocht weinig zonder goedkeuring van de Fransen besloten worden. In 1806 benoemde Napoleon zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning van Holland. Voor het eerst is Nederland een koninkrijk, dat de basis is voor ons latere Koninkrijk der Nederlanden zoals wij dat nu kennen.
Lodewijk Napoleon wilde een goede koning zijn voor de Nederlanders. Hij leerde Nederlands en probeerde het iedereen naar de zin te maken. Dit lukte natuurlijk niet. Ook riep hij Amsterdam uit tot hoofdstad van Nederland. Het Amsterdamse stadhuis op de Dam neemt hij in gebruik als paleis. Amsterdam is dus sinds 1806 de hoofdstad van Nderland.
Lodewijk Napoleon nam zijn koningschap serieus maar kreeg daardoor steeds ruzie met zijn broer Napoleon, die liever een marionettenkoning had die precies deed wat hij wilde. In 1810 zette Napoleon zijn broer af en Nederland hoorde vanaf die tijd bij het Franse Keizerrijk.
De val van Napoleon
In 1813 werd Napoleon verslagen door de leger van Rusland, Pruisen (Duitsland), Oostenrijk en Zweden Daarna werd hij naar het eiland Elba verbannen. Nederland is weer onafhankelijk. De zoon van de in 1795 gevluchtte stadhouder Willem V, Willem Frederik, werd uitgeroepen tot koning Willem I.
Napoleon ontsnapte in 1815 van het eiland Elba en greep weer de macht in 1815 met behulp van het leger. Maar zijn tegenstanders, (de landen Rusland, Oostenrijk, Pruisen, Engeland en Nederland) vielen hem aan bij de stad Waterlo. Daar werd Napoleon definitief verslagen.
Napoleon werd verbannen naar het eiland Sint Helena. Dit is een eiland in de Atlantische oceaan dat zeer moeilijk bereikbaar is. Hier stierf Napoleon Bonaparte in 1821.
Gevolgen van Napoleon
Napoleon Bonaparte voerde een aantal maatregelen in om eenheid te krijgen in zijn rijk. Deze maatregelen zijn na zijn val nooit ogedaan gemaakt.
- Modernisering van het bestuur
- Modernisering van de rechtspraak volgens de Code Napoléon, een rechtsstaat waarin alle onderdanen gelijk zijn voor de wet en waarin de rechtspraak openbaar is.
- In ieder land zijn er dezelfde maten en gewichten met een metrisch stelsel met de meter en de kilo.
- Iedereen wordt bij zijn geboorte geregistreerd met een voornaam en een achternaam.
- Ieder huis heeft een adres. Dus een straatnaam en huisnummer.
- Invoering van de diensplicht. Vanaf je 18e jaar moet je als soldaat kunnen vechten voor je land.
Bekijkl het onderstaande filmpje.
Invloed van Napoleon