Welkom iedereen. Vandaag ga ik even op een andere manier les geven. Jullie gaan voornamelijk zelf aan het werk en daarbij ga ik gebruik maken van het programma Wikiwijs. Dit programma lijkt op learnbeat wat jullie gewend zijn dus ik ga ervan uit dat het goed gaat komen, mochten er vragen zijn kunnen jullie die natuurlijk altijd stellen. We hebben het al een keer eerder gehad over het opgroeien in de militaire samenleving Sparta. Vandaag gaan we het hebben over een oorlog waar Sparta & Athene een belangrijke rol in speelden namelijk de slag bij Thermopylea.
In dit leerarrangement ga ik gebruik maken van verschillende tools, om jullie zo goed mogelijk de stof eigen te maken.
Leerdoelen
Je weet de verschillen tussen Athene & Sparta tijdens de slag van Thermopylea
Je weet een aantal verschillen van het leger en vloot tussen de Grieken en Perzië
Je kent hierna een aantal belangrijke personages uit deze oorlog
Je kan redenen benoemen voor de overwinning van Perzië
Instaptoets
Hieronder staat een korte instaptoets die ik inzet om de voorkennis te controleren. Omdat we het vorige les gehad hebben over de militaire samenleving van Sparta wil ik op deze manier controleren welke kennis jullie over dit onderwerp nog hebben.
Toets controle met extra uitleg
Hier staan de antwoorden van de toets, controleer of je de vragen goed beantwoord hebt. Wees eerlijk voor jezelf en leer van je fouten.
Vraag 1: Waar stond Sparta bekend om?
Antwoord
Sparta stond bekend om zijn unieke militaire samenleving. Vanaf de geboorte werd er al gecontroleerd of een Spartaans jongetje geen afwijkingen had. In Sparta was geen ruimte voor de zwakkere
Vraag 2: Wie was de koning van Sparta tijdens de slag bij Thermopylae?
Antwoord
Koning Leonidas was de koning van Sparta hij leiden de Griekse troepen bij de nauwe passage van de berg van Thermopylae.
Vraag 3: Waar stond Athene om bekend?
Antwoord
Athene staat bekend om zijn Democratie. Het woord demoskratos komt van het oude Griekenland en betekend volksheerschappij. Vandaag de dag kennen wij in de meeste landen een vorm van democratie, ook hier in Nederland.
Vraag 4: Waaruit bestond de samenleving van Sparta grotendeels?
Antwoord
De samenleving van Sparta bestond grotendeels uit slaven. Dit was ook de reden waarom niet elke Spartaan kon mee vechten omdat de kans van een opstand onder de slaven groot was.
Vraag 5: Vanaf welk jaar werd een jongetje in Sparta getraind voor de toekomst iin het leger?
Antwoord
Vanaf hun zevende jaar werd een jongetje eigendom van de staat. Hij moest weg bij zijn moeder en werd in een bootcamp geplaatst waar die klaar gestoomd werd voor het leven als Soldaat.
Vraag 6: Welke Perzische koning regeerden in de tijd van de slag bij Thermopylae
Antwoord
Nadat koning Darius dood ging regeerde zijn zoon Xerxes over het Perzische rijk. Hij besloot de Grieken nog een keer aan te vallen en de slag van Thermopylea werd een feit.
Vraag 7
Welke slag was voorafgaand aan de slag bij Thermopylae?
Antwoord
De slag bij Marathon was de slag voor de slag bij Thermopylae gestart door Xerxes zijn voorloper koning Darius.
Vraag 8
Welke strategie gebruikte de Spartanen tijdens hun veldslagen?
Antwoord
Spartanen stonden bekend om hun sterke falanxformatie. Dit was een compacteformatie waarbij de sterke schilden en lange speren van de Spartanen een belangrijke rol speelde.
Vraag 9: Noem een aantal verschillen tussen Sparta en Athene
Antwoord
Sparta was een millitaire samenleving. Het opgroeien in Sparta was volledig gericht op het leger terwijl Athene bekend stond om haar Democratie. Daarnaast had Athene een sterke vloot terwijl Sparta bekend stond om hun sterke landmacht.
Vraag 10
Vanaf welk jaar maakte je officieel deel uit van het leger in Sparta?
Antwoord
Vanaf je 21ste jaar maakte je na je training officieel deel uit van het leger in Sparta
vraag 11
Uit welk materiaal was de uitrusting van een spartaanse soldaat gemaakt?
Antwoord
Bronze
Vraag 12
Noem een aantal verschillen tussen het Perzische leger en het leger van Athene & Sparta
Antwoord
Perzische leger was veel groter op land en had ook een grotere vloot. Soldaten van Sparta waren beter bewapend en de boten van Athene waren beter dan die van Perzen. Spartanen maakten gebruik van de falanxformatie terwijl Perzië deze tactiek niet gebruikten.
Leermateriaal
Aanleiding Slag bij Thermopylae
Het oude Griekenland bestond uit meerdere stadstaten die elk zo hun eigen regels en manieren van leven hadden. De meest bekende stadstaten waren Sparta & Athene. Met Sparta als militaire samenleving aan de ene kant en Athene als democratische samenleving aan de andere kant. De stad staten voerde vaak oorlog en waren elkaars concurrenten.
Dezelfde tijd begon het Perzische rijk zich ook steeds meer te vergroten onder leiding van koning Darius. In 492 C.hr viel het Perzische rijk Thracië (hedendaags Bulgarije) en Macedonië binnen. Dit deed hij als reactie op een opstand door Griekse stadstaten in klein Azië. Koning Darius wou Griekenland helemaal veroveren met als doel dit bij zijn Perzische rijk toe te voegen.
Al snel gaven veel Griekse stadstaten zich over aan Darius en het Perzische leger had veel succes. Totdat ze bij marathon aan kwamen waar een leger van 10.000 Atheners ze op stonden te wachten. Het Perzische leger verloor van de Atheners en Darius moest zich noodgedwongen terug trekken. Maar dit zal niet zonder gevolgen zijn voor Griekenland.
Bekijk het onderstaande filmpje over de slag bij Thermopylea. Tijdens het bekijken van het filmpje wil ik dat je goed. Hierna volgt namelijk een online quizz en als het goed is kan je die goed maken na het kijken van het filmpje.
Socrative
Om te controleren of jullie mijn kennisclip een beetje begrepen hebben, heb ik een socrative in elkaar gezet. De socrative bestaat uit 10 vragen waarbij er direct feedback zal worden gegeven per vraag. Succes!
Hier heb ik een kort filmpje van de slag bij Thermopylae. Bekijk het filmpje en maak de vragen.
Antwoorden
Vraag 1 : Hoe was het leven in Sparta?
Antwoord: Het leven in Sparta was hard, als jongetje werd je al gecontrolleerd toen je 5 jaar was op mankementen. Mocht je die niet hebben moest je vanaf je zevende jaar in bootcamp om te trainen voor je toekomstige leven als millitair
Vraag 2: Vind jij dat dit een goed beeld geeft van een falanxformatie?
Antwoord: Aan de ene kant wel aan de andere kant niet, aan het eind van het filmpje zie je duidelijk dat de eerste soldaat direct uit formatie ging. Geen goed voorbeeld dus. Aan de andere kant zie je ze wel met hun schilden tegen elkaar staan.
Vraag 3: Wie was Xerxes?
Antwoord: Xerxes was destijds koning van Perzië
Vraag 4: Hoe eindigde dit voor de Grieken?
De Grieken werden omsingeld waarbij Leonidas en zijn mannen nog even stand hielden tegen het enorme Perzische leger. Uiteindelijk werd hem dit teveel en sneuvelde hij.
Extra oefenen
Vind je het onderwerp over Sparta, Athene, Perzië en de slag bij Thermopylae nog lastig? Geen stres! Hier zal ik extra oefenmateriaal zetten zodat jullie de eindtoets allemaal voldoende zullen afsluiten.
Toets: Extra oefenen
0%
Hoi! Voor de genen die nog moeite hebben met de leerstof heb ik een extra optie gemaakt om nog even te oefenen. Ik zal hierbij een toets maken die jullie zo vaak mogelijk kunnen maken, zie het als een extra oefentoets. Mochten er nog dingen niet duidelijk zijn steek dan gerust je hand op!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Welkom bij het einde van dit leerarrangement, ik hoop dat jullie het leuk vonden om meer te weten te komen over de slag bij Thermopylae. Hieronder zal de eindtoets volgen er zullen 12 vragen aan bod komen die allemaal in de stof terug te vinden zijn. Ik hoop dat jullie allemaal voldoendes halen en dat mijn leerstof duidelijk genoeg was geweest. Veel succes en bedankt voor de inzet!
al klaar? (Verdiepend materiaal)
Opdracht
Dit is bedoeld voor de genen die al klaar zijn met de wikiwijs. Ik heb voor jullie een extra uitdaging gemaakt en ik ben benieuwd of jullie de stof aan kunnen. Aangezien deze opdracht best wel een uitdaging is heb ik een prijs voor de genen die hem het beste afsluit. Succes!
Ga op onderzoek uit!
In het hedendaags leven hebben wij veel geleerd uit de tijd van de Grieken. Voor deze opdracht wil ik dat jullie meer onderzoek gaan doen naar Sparta en Athene. Ik wil dat jullie landen gaan opzoeken die te vergelijken zijn met Sparta. Ook wil ik dat jullie landen op gaan zoeken die te vergelijken zijn met Athene. Na dat jullie de landen hebben gevonden die je met deze twee Grieks stadstaten kunt vergelijken, wil ik dat jullie aan het einde van de les een korte onderbouwing geven waarom de landen op de Griekse stadstaten lijken. Bij jullie onderbouwing wil ik de dat de volgende begrippen aan bod komen.
Democratie
Militaire samenleving (Samenleving waarbij het leger een grote rol speelt in het dagelijks leven)
Gelijkheid
Oorlog
Het arrangement Slag bij Thermopylae is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Arjen de Groot
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-27 14:06:31
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Het les doel voor dit arrangement is dat de leerling aan het einde kan benoemen wat de aanleiding was voor de slag bij Thermopylae, hoe de slag verliep en hoe de slag eindigde en wat de gevolgen hier van waren voor Griekenland. Dit arrangement is uiteraard voor het vak geschiedenis en deze gebeurtenis vond plaats in tijdvak 2 Grieken en Romeinen. Ik loop zelf stage op een school waar ik les geef aan kader niveau en ik heb al een keer eerder een les gegeven over Sparta. Ik merkte dat de klas waar ik deze les aan gaf veel interesse had voor Sparta en daarom wil ik er bij deze ook dieper op in gaan door de slag bij Thermopylae te bespreken. De reden waarom ik specifiek voor deze slag gekozen heb is omdat dit toch wel één van de meest bekende veldslagen is uit de Geschiedenis van het oude Griekenland, populair gemaakt door de films zoals bijvoorbeeld "300".
Geschiedenis;
De tijd van Grieken en Romeinen (3000 v C - 500 n C);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Slag bij Thermopylae
nl
Arjen de Groot
2021-01-27 14:06:31
Het les doel voor dit arrangement is dat de leerling aan het einde kan benoemen wat de aanleiding was voor de slag bij Thermopylae, hoe de slag verliep en hoe de slag eindigde en wat de gevolgen hier van waren voor Griekenland. Dit arrangement is uiteraard voor het vak geschiedenis en deze gebeurtenis vond plaats in tijdvak 2 Grieken en Romeinen. Ik loop zelf stage op een school waar ik les geef aan kader niveau en ik heb al een keer eerder een les gegeven over Sparta. Ik merkte dat de klas waar ik deze les aan gaf veel interesse had voor Sparta en daarom wil ik er bij deze ook dieper op in gaan door de slag bij Thermopylae te bespreken. De reden waarom ik specifiek voor deze slag gekozen heb is omdat dit toch wel één van de meest bekende veldslagen is uit de Geschiedenis van het oude Griekenland, populair gemaakt door de films zoals bijvoorbeeld "300".
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Extra oefenen
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.