Het Frankische Rijk

Het Frankische Rijk

Karel de Grote

Valkhof in Nijmegen

Karel de Grote wordt vaak als de belangrijkste vorst van de vroege Middeleeuwen gezien. Het Frankische Rijk was onder zijn leiding het grootst.
Zijn hele leven trok Karel ten strijde. Hij vocht met zijn legers tegen volken in Noord- en Zuid-Europa.

In Rome werd de paus bedreigd door vijandige stammen. Karel de Grote hielp de paus. De paus wilde daarom Karel de Grote belonen voor zijn hulp.
Op eerste Kerstdag (25 december) in het jaar 800 n.Chr. kroonde de paus Karel de Grote tot keizer van het 'West-Romeinse Rijk'.
De kroning van Karel de Grote tot keizer was belangrijk. Iedereen in Europa kon nu zien dat de keizer en de paus met elkaar verbonden waren.

Het rijk van Karel de Grote had geen hoofdstad. Karel deGrote had geen vaste plek om te wonen. Hij reisde bijna altijd rond.
Elke verblijfplaats (palts) waar de koning verbleef was eigenlijk een tijdelijke hoofdstad. Een van de verblijfplaatsen was het Valkhof in Nijmegen.

Karel de Grote is maar kort keizer geweest. Hij stierf op 28 januari 814. Na zijn dood werd het Frankische Rijk verdeeld onder zijn zonen. Omdat deze zonen en hun opvolgelingen niet goed konden samenwerken viel het Frankische rijk uit elkaar in verschilldende stukken.

Karel de Grote had waarschijnlijk dyslexie. Hij heeft les gehad maar heeft nooit leren lezen en schrijven. Omdat hij wel belangrijke documenten moest kennen, liet hij die altijd voorlezen. Om een document te tekenen had hij zijn eigen symbool bedacht. Hij tekende alleen het vierkantje in het midden en daarna liet hij een secretaris de medeklinkers van KAROLUS eromheen schrijven. Als je goed kijkt kun je het woord Karolus in de afbeelding lezen.

Handtekening - Wikipedia

Colofon

Het arrangement Het Frankische Rijk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2021-01-20 14:44:31
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

Geschiedenis Tijdvak 03 01 - MM

https://maken.wikiwijs.nl/140826/Geschiedenis_Tijdvak_03_01___MM

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open