B U R G E R S C H A P

Media

Media

Welkom!

Welkom bij de Burgerschapsles

Helaas kunnen wij elkaar niet meer fysiek zien op school door de lockdown, maar dat mag de pret natuurlijk niet bederven. Als jullie favoriete docent ;) zorg ik er uiteraard voor dat de online lessen zo interactief mogelijk blijven. Deze week krijgen jullie dus les via WikiWijs. Laat me aan het eind vooral weten wat jullie van deze les vonden, zodat we dit misschien wel vaker kunnen doen!

Deze les gaat over het onderwerp waar jullie dagelijks mee bezig zijn: Media. Of het nou voor je plezier is of voor iets belangrijks, jullie (en ik ook) zijn er de hele dag door mee bezig. We gaan het hebben over media en de vele begrippen die erbij komen kijken. Doen jullie mee?
In deze WikiWijs gaan we de theorie bespreken die hierbij hoort. Ook kunnen jullie hier een begrippenlijst terug vinden die zal helpen met het onthouden van de begrippen. Verder zullen er video's, afbeeldingen en verschillende oefeningen terug te vinden zijn.
Als laatst is het de bedoeling dat jullie een toets gaan maken waarmee je kan testen of jij dit hoofdstuk helemaal beheerst.

Zoals jullie van mijn lessen gewend zijn, gaan we als eerst de leerdoelen bespreken. Aan het eind zullen we deze herhalen en ga ik ervan uit dat jullie deze leerdoelen allemaal kunnen beantwoorden.

Als eerst zal ik jullie kort uitleggen wat je kan verwachten in deze WikiWijs. Aan de linkerkant van je pagina zie je verschillende taps. Klik op ieder kopje of klik op de pijl helemaal onderaan. Er komen verschillende theoriën, oefeningen en video's aan bod. Ook zul je een eindtoets maken, een oefentoets en wat verdiepende vragen om jezelf uit te dagen.

 

Leerdoelen:

Aan het einde van deze les:

  • weet je wat communicatie en media inhouden
  • weet je wat de taken van journalisten zijn
  • kun je uitleggen wat persvrijheid is en welke grenzen er zijn
  • weet je wat censuur betekend
  • weet je hoe actiegroepen media inzetten
  • kun je uitleggen wat propaganda is en wanneer dit gevaarlijk kan worden
  • kun je nepnieuws herkennen
  • kun je beoordelen of nieuws betrouwbaar is

 

Succes heren!

Ps. Aan de linkerkant van deze pagina kan je zelf de kopjes openen, maar je kan er ook voor kiezen om onderaan iedere pagina op het pijltje te klikken om door te gaan naar de volgende pagina.

Media

Communicatie en media

Je belt met een vriend, checkt je appjes of mailt je docent. Dit zijn allemaal voorbeelden van communicatie. Communicatie is het uitwisselen van informatie. Als je communiceert probeer je de boodschap van een ander te begrijpen of een booschap over te brengen.

Communiceren kun je face to face doen, maar het kan ook via media. Media zijn middelen om informatie mee over te brengen, zoals websites, apps en kranten. Via media worden er in 1 klap heel veel mensen bereikt. Een krant bijvoorbeeld, kan wel honderdduizenden lezers hebben. Als e iets wordt gepubliceerd dan zijn er dus honderdduizenden mensen die dat zien.

Media waar je zelf berichten kunt verspreiden en kunt reageren op anderen hun berichten, noem je sociale media. Sociale media zijn dus media waarmee gebruikers onderling informatie uitwisselen, zoals WhatsApp, Facebook en YouToube.

Hieronder zie je een video waarin kort nog media en communciatie wordt uitgelegd. Daar weer onder is een vraag die je kan maken.

 

 

Nieuwsmedia

Nieuwsmedia

Als mensen over 'de media' praten, bedoelen ze vaak de nieuwsmedia.
Nieuwsmedia zijn media die berichten over de gebeurtenissen in de wereld.
Elk nieuwsmedium heeft zijn eigen doelgroep. De doelgroep is de groep mensen die het medium probeert te bereiken. Zo heeft Metro jongvolwassen ov-reizigers als doelgroep en het Brabants Dagblad mensen uit Brabant.

Nieuwsmedia passen hun berichtgeving aan hun doelgroep aan. Daardoor staan er in de ene krant of nieuwsapp andere onderwerpen dan in de andere. En ook is de manier van schrijven aangepast aan de doelgroep van dat medium. Op het moment dat jij zo gefocust bent op het nieuws en een bepaalde nieuwsblad volgt, kan jouw wereldbeeld daardoor verandert worden.

 

Journalisten

Bij nieuwsmedia werken journalisten. Een journalist is iemand die verslag doet van gebeurtenissen.

Journalisten schrijven niet zomaar een nieuwsbericht zij hebben een aantal taken die zij moeten uitvoeren.

  1. Feiten controleren
  2. Verschillende kanten van het verhaal publiceren
  3. Problemen in de samenleving aankaarten

 

Persvrijheid en censuur

Je hebt in Nederland het recht om informatie te verspreiden via media. Dit noem je persvrijheid. Dankzij de persvrijheid kunnen journalisten uitgebreid hun werk doen en alles delen.

Er zijn natuurlijk wel grenzen aan deze persvrijheid. Je mag niet álles zeggen via de media. Je moet je namelijk aan de wet houden. In de wet staat bijvoorbeeld dat je geen verhalen over iemand naar buiten mag brengen die niet waar zijn.

Persvrijheid is er niet in de hele wereld. In sommige landen is het verboden om bepaalde informatie of meningen te delen. Dit noem je censuur. Vaak mag je in die landen alleen informatie verspreiden waar de overheid het mee eens is.
Voorbeelden van dit soort landen zijn; Noord-Korea, Eritrea, Somalië, Rusland, China en Saudie-Arabië.

Oefening: Media

Heren! Om de voorgaande theorieën even bij jezelf te testen heb ik een kahoot voor jullie gemaakt. Als je hieronder op de Kahoot! klikt kan je beginnen met spelen.

Vul aub je eigen naam in en laten we beginnen!

Kahoot! 

Nepnieuws

Klik op de kennisclip hieronder om de theorie van nepnieuws mee te krijgen.

Houd pen en papier bij de hand en schrijf vooral mee.

Succes!

 

 

Actiegroepen en propaganda

Actievoeren via media

Via media kun je een enorme hoeveelheid mensen tegelijkertijd bereiken. Je kunt media daarom goed gebruiken om aandacht te vragen voor een onderwerp. Wil je bijvoorbeeld wat doen tegen zwerfafval? Dan kun je een actie beginnen op Twitter. Hoe meer steun je krijgt, hoe groter de kans is dat de politiek aandacht besteedt aan het onderwerp.

Actiegroepen gebruiken vaak media voor hun acties. Een actiegroep is een groep mensen die strijdt voor een bepaald doel. Wakker Dier is bijvoorbeeld een actiegroep die dierenleed bestrijdt. En Kick Out Zwarte Piet wil dat de zwarte piet in Nederland wordt afgeschaft.

 

Propaganda

Een actie die bedoeld is om mensen te overtuigen van bepaalde ideeën, noem je propaganda. Actiegroepen voeren dus ook propaganda, net als bijvoorbeeld politieke partijen. Maar het woord propaganda wordt vooral gebruikt als er sprake is van misleiding. Bijvoorbeeld als er onjuiste informatie wordt verspreid.

Eenzijdige informatie

Propaganda vertelt maar één kant van het verhaal: de informatie is eenzijdig. Stel, een politieke partij wil dat er een nieuwe snelweg komt en voert hier actie voor. Dan zal de partij niet noemen dat er huizen en bossen moeten verdwijnen voor die weg.

Oefening: Media en nepnieuws

Doe deze Quizlet en controleer of je de begrippen allemaal beheerst!

Rechtsonderaan deze Quizlet kun je zelf kiezen op welke manier je de begrippen wil leren.

 

Oefening: Propaganda

Maak de opdrachten hieronder om je voor te bereiden op de toets

Veel succes!

Begrippenlijst

Actiegroep: Een groep mensen die strijdt voor een bepaald doel

Bron: De persoon of organisatie waar de informatie vandaan komt

Censuur: Het verbod om bepaalde informatie of meningen te verspreiden

Communicatie: Het uitwisselen van informatie

Doelgroep: De groep mensen waar een medium zich op richt

Journalist: Iemand die verslag doet van gebeurtenissen

Media: Middelen om informatie mee over te brengen

Nepnieuws: Nieuws dat (deels) niet waar is

Nieuwsmedia: Media die berichten over gebeurtenissen in de wereld

Persvrijheid: Het recht om informatie te verspreiden via media

Propaganda: Een actie die bedoeld is om mensen te overtuigen van bepaalde ideeën

Sociale media: Online media waarmee gebruikers onderling informatie uitwisselen

Oefentoets

Hieronder tref je een oefentoets die jou zal klaarstomen voor de echte toets. Oefeningen die te maken hebben met het gehele hoofdstuk. Maak deze oefentoets, merk jij dat je nog niet alle stof beheerst? Ga dan terug naar de theorie en leer de begrippen nog eens.

Hierna zal je een ''echte'' toets gaan maken namelijk

Succes met deze oefentoets!

Eindtoets

 

Voor deze toets krijg je geen cijfer, echter is deze toets vrijwel hetzelfde als de toets die jullie nog van mij zullen krijgen. Doe dus goed je best, zodat je van jezelf weet in welk opzichte je je nog moet gaan verdiepen.

Ik wens jullie heel veel succes!

 

 

Extra uitdaging

Heb jij de toetsen goed gemaakt? Ga jij ervan uit dat je de ''echte'' toets sowieso zal halen? Denk jij dat je alle stof voldoende beheerst?

Maak dan deze verdiepende oefening. Deze vragen zijn een tandje moeilijker, maar je kan er zeker van zijn dat de toets goedkomt als je deze vragen correct kan beantwoorden. 

Het vraagt wat van jullie, maar je bent gegarandeerd ready voor de officiële toets

Succes met de verdiepende vragen!

Bedankt!

Lieve studenten, hartstikke bedankt voor jullie inzet en motivatie.

Ik hoop dat jullie het een fijne les vonden en baat hebben gehad bij de verschillende opdrachten die jullie hebben gemaakt. Als er nog vragen zijn hoor ik het graag! 

Voor nu succes verder met leren en op naar de officiële toets.

Bronnen

Dorresteijn, M., & Taube, A. (2018). Kies 2 (2de ed.). Deviant, Uitgeverij.

 

Afbeeldingen:

Afbeelding bij Welkom!: https://pixabay.com/nl/vectors/sociale-media-wereld-communicatie-1405601/

Afbeelding bij Communicatie en media: https://pixabay.com/nl/illustrations/sociale-media-sociale-marketing-5187243/

Afbeelding bij Nieuwsmedia: Krant Artikel Dagboek - Gratis vectorafbeelding op Pixabay

 

Kennisclip:

Afbeelding in Kennisclip: Inspecteur Man Detective - Gratis vectorafbeelding op Pixabay

 

Video:

Video bij communicatie: MA2 Media H1 Communicatie en media - YouTube

Eigen kennisclip bij nepnieuws: https://youtu.be/EPVAl9Y4YfU

  • Het arrangement Media is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Oumaima El Khattabi
    Laatst gewijzigd
    2021-04-20 23:43:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les is ontwikkeld voor BOL2 studenten voor het vak Burgerschap. Zij leren de invloeden van media en de begrippen die daarbij komen kijken.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    burgerschap, maatschappijleer, mboniveau2, media
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Propaganda

    Oefentoets: extra oefeningen over het hele hoofdstuk

    Verdiepende vragen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.