Pak een pen en papier of open een Word document op je laptop en maak alvast aantekeningen van de belangrijkste zaken!
Inleiding
Wat was feedback ook alweer?
Feedback is het terugkoppelen van informatie van de ene persoon naar de andere, waarbij duidelijk gemaakt wordt hoe de boodschap (of het gedrag) van de een op de ander overkomt.
Je kunt feedback geven en feedback ontvangen.
Wat is 'feedback geven'?
Het gaat om het teruggeven van een waarneming van gedrag van die ander.
Wat zie jij van een ander? Wat doet dat met jou? Welk ander gedrag kan die ander laten zien?
Beleving --> waarneming --> advies!
Het fijnste en leerzaamste is als je een voorzet voor een alternatief gedrag kunt geven.Advies voor alternatief handelen komt soms vanzelf al ter sprake. Als iemand open staat voor je feedback zal diegene zelf vragen stellen. Als iemand niet open staat is een advies weinig zinvol.
Er is wel een heel belangrijk principe van feedback die je dient te onthouden. Feedback gaat over gedrag. Niet over houding, niet over intentie, maar gedrag. Omdat alleen gedrag objectief waarneembaar is. Ook omdat je gedrag niet altijd je intentie weerspiegeld. Dat wil zeggen dat je lichaamstaal en lichaamshouding niet altijd uitstralen, wat je daadwerkelijk wil zeggen of bedoelt.
Fijn dat je dit deel al gelezen hebt!
Tips voor het geven van feedback geven
Hou het simpel. Hoe meer maniertjes en trucjes, hoe onechter het wordt. “Zeg *naam*, ik wil je iets vertellen. Ik heb soms last van je.”
Begin met iets positiefs of iets neutraals. Iemand aanspreken is spannend, dus een eerste keer is het geen raar idee om feedback te geven over iets dat je waardeert. Voorbeeld: “Ha *naam*, het valt me op dat jij je bureau altijd zo netjes hebt. Daardoor voel ik me gestimuleerd om ook netjes te werken.” (Wat zie ik, wat doet dat met mij?)
Begin bij iemand bij wie je fouten durft maken. Je kunt het eens thuis oefenen. Met een vriend(in).
Stel een concrete, specifieke feedbackvraag: “Beste collegae, ik wil graag feedback van jullie op hoe ik mijn stem gebruik aan de telefoon.” Daarmee maak je het voor jezelf en je omgeving eenvoudiger. Zo train je samen feedback geven en ontvangen.
Check of wat je zegt aankomt zoals jij het bedoelt. “Hoe komt dit op je over? Ben ik helder genoeg?”
Ontkracht niet je boodschap met misschien, soms, een beetje, een dingetje. Zeg wat je te zeggen hebt!
Als je feedback krijgt, bedank en vraag na afloop of die persoon nog meer feedback voor je heeft.
Het nut van feedback
Het belang van feedback is:
Feedback ondersteunt en bevordert positief gedrag. Bijvoorbeeld: ‘Fijn dat je hebt opgeruimd. Nu kunnen we meteen aan de slag.’
Feedback helpt de ander beter begrijpen. Bijvoorbeeld: ‘Het begin van je presentatie verliep wat rommelig, maar je zegt dat je dat met opzet deed. Kun je dat uitleggen?’
Feedback maakt duidelijk welk gedrag niet en welk gedrag wél gewenst is. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou het fijn vinden als je zegt wat je vindt. Dan weet ik wat ik aan je heb.’
Voorbeeldzinnen
“Hallo Gijs, ik wil graag iets tegen je zeggen. Het valt me op dat er veel dingen op je bureau liggen. Ik merk dat ik daar onrustig van wordt.”
“Dag Lida, Mag ik je iets teruggeven? Het valt me op dat jij altijd de notulen maakt. Ik word daar onzeker van want ik wil dat ook wel eens doen.”
“Dag Marcel, Ik zie dat je vaak als laatste weggaat van kantoor. Ik vraag me af hoe dat komt en hoe het met je gaat. Misschien zou je meer kunnen delen in vergaderingen.”
“Ha Willem, ik heb de indruk dat je de laatste tijd minder praat. Ik merk dat ik me zorgen maak. Kan je daar iets over zeggen?”
Drie elementen van feedback
Goede (en simpele) feedback is opgebouwd uit drie elementen:
Ik + mijn gevoelens en gedachten + gedrag van de ander!
Ook al formuleer je je feedback op de goede manier, dan nog kan die hard aankomen en niet welkom zijn. Mensen beschermen zich graag tegen onaangename gevoelens, zeker als die hun zelfbeeld raken. Ze gaan dan in de verdediging. De meest voorkomende verdedigingsreacties zijn:
Ontkenning: in reactie op je feedback ontkent de ander dat hij het gezegd of gedaan heeft. Bijvoorbeeld: ‘Nee hoor, dat heb ik helemaal niet gezegd,’ of ‘nee hoor, zo ging het helemaal niet.’
Verdringing: in reactie op je feedback zegt de ander dat hij het zich niet meer kan herinneren of dat hij het is vergeten. Ook is het mogelijk dat de ander zegt, dat niet hij het was, maar iemand anders.
Rationalisatie: in reactie op je feedback gaat de ander een uitleg of verklaring geven, of hij bedenkt een smoes, bijvoorbeeld: ‘Ja, maar ik kon er niets aan doen. Want toen ik … toen kwam hij... en daardoor…’
Projectie: in reactie op je feedback speelt de ander de bal terug of hij geeft iemand anders de schuld. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb het jou zelf ook wel eens zien doen,’ of ‘jij doet toch ook weleens iets verkeerd,’ of ‘als jij het eerder tegen me had gezegd, dan had ik…’ of ‘het komt omdat zij…’
Reageert de ander met een verdedigingsreactie, dan heeft het geen zin om maar door te gaan met je feedback.
De ander zal pas naar je luisteren, als hij zich gehoord voelt. Ga jij toch door met het geven van feedback, dan zal hij met nóg sterkere verdedigingsreacties reageren. De kans is groot dat jij nog meer je best doet om duidelijk te maken wat je bedoelt. Daarom is het altijd het beste om rustig te blijven. Lukt je dat niet? Laat de feedback dan even rusten en kom er later nog eens op terug.
Opdracht
Opdracht;
Je gaat 20 minuten voor jezelf werken en maakt de opdracht. Je doet dit alleen! Na 20 minuten wordt de opdracht besproken.
Je pakt een pen en papier en gaat het volgende doen;
Schrijf drie irritaties op
Wat vind jij storend op school, werk of prive?
Knip dit op in de 3 stappen en beantwoord de volgende vragen; Wat zie ik? Wat doet dat met mij? Wat zou de ander beter kunnen doen?
Formuleer er 3 zinnen van
Klassikaal gaan we enkele (random) bespreken
Aan de slag!
Aan de slag!
Je gaat met twee studenten bij elkaar zitten en opent je portfolio.
Je gaat elkaars portfolio bekijken
Je geeft elkaar feedback, deze feedback bestaat uit 3 tops ('wat vindt je goed aan het portfolio' en je onderbouwt dit. En 3 tips / to do's ('wat mis je aan het portfolio, wat zijn verbeterpunten, wat valt je op'?)
Deze feedback verwerk je, direct, in je portfolio (loopbaanelemenent in gesprek met)
Klassikaal wordt de opdracht nabesproken
Einde schoolweek 16
Om de les te evalueren geef je deze les een TIP en een TOP.
De docent zet op de ene kant van het whiteboard TIP en op de andere TOP. Pak een stift en schrijf één voor één iets op het bord.
Dit doen we nogmaals, maar dan over de sfeer in de klas en het gedrag van de andere studenten.
Het arrangement SOCO; Vervolg feedback is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Tosca van Erp
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-01-17 07:42:56
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.