Nieuwsberichten schrijven

Nieuwsberichten schrijven

Welkom!

Hallo!

Welkom bij deze online les met het onderwerp nieuws. Deze les is een onderdeel van een lessenreeks, in totaal zijn er 5 lessen!

Op dit moment ga je werken aan les 5 van de 5. We zijn dus bij de laatste les aangekomen! Volg eerst de gehele les. Vul vervolgens de evaluatie in. Lees tenslotte aandachtig de uitleg onder het kopje 'Nieuwsdossier inleveren' door en maak het nieuwsdossier af. Succes!

De leerdoelen van deze les
Ik kan kenmerken van een nieuwsbericht benoemen.
• Ik kan beschrijven waaraan een geschreven tekst moet voldoen.
• Ik kan aan de hand van bovenstaande een nieuwsbericht schrijven en beoordelen.



Wat is de bedoeling?
Links staat een menu met verschillende onderdelen. Het is de bedoeling dat je alle onderdelen doorloopt, behalve het onderdeel 'Colofon', dat sla je over.

Tip: houd de volgorde van het menu aan, zo ontstaat er geen verwarring.

Opdrachten
De opdrachten die je gemaakt hebt lever je in door jouw document te delen met j.kesteren@svpo.nl
Zorg dat je de opdracht altijd eerst voorziet van de titel die in de opdrachtomschrijving staat aangegeven. Zo weet je zeker dat jouw opdracht goed terechtkomt!

Ik kijk uit naar jullie werk!

Hartelijke groet,
mevrouw Van Kesteren

De beste journalist

Lees de onderstaande nieuwsberichten. Alle drie de journalisten hebben over hetzelfde onderwerp geschreven. Toch zijn de teksten allemaal net een beetje anders. Welke journalist heeft het beste werk geleverd? Waarom? Overleg met elkaar!

Journalist 1

Kroatië getroffen door zware aardbeving, situatie 'zeer ernstig'


Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureaus melden een beving met een kracht van 6.2 tot 6.4.

De aardbeving zou in Noord-Italië en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. Het Kroatische Rode Kruis meldt op Twitter dat er daar sprake is van een 'zeer ernstige situatie'. Ook in Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Tsjechië, Slovenië, Montenegro, Roemenië, Slowakije, Servië en Oostenrijk is de beving waargenomen.

Er is schade gemeld aan gebouwen, vooral aan gevels en daken. Of er gewonden of doden zijn gevallen, is nog niet bekend.

Nog een kleinere beving
Lokale media melden dat het epicentrum 46 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb is, bij de plaats Petrinja. Na de beving werd nog een kleinere gevoeld van ongeveer een halve minuut.

Kroatië werd ook gisteren al opgeschrikt door een beving, toen met een kracht van 5.2 op de schaal van Richter. Ook daarbij was het epicentrum zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Zagreb.

 

 

 

Journalist 2

Kroatië getroffen door zware aardbeving: EU zegt alle nodige hulp toe


Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureaus melden een beving met een kracht variërend van 6.2 tot 6.4. Na de beving werd nog een kleinere gevoeld van ongeveer een halve minuut.

In maart was er in Kroatië eveneens een aardbeving. Daar bij vielen toen één dode en 27 gewonden. Gisteren werd het gebied, ten zuidoosten van hoofdstad Zagreb, ook geraakt door een beving met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter.

De beving van vandaag heeft zich voorgedaan in de historische regio Banovina, nabij de plaatsen Petrinja en Sisak. De regionale televisiezender N1 was ter plaatse in Petrinja, op 46 kilometer van Zagreb, om verslag te doen van de gevolgen van de aardbeving van gisteren. Eerste berichten spreken van forse schade aan woningen en gebouwen. Daken en gevels stortten in. Op sommige plaatsen gingen hele gebouwen tegen de grond.

Op beelden is te zien hoe brandweerlieden het puin van bedolven auto's afhalen. Op andere beelden is te zien hoe iemand onder de brokstukken wordt uitgehaald. Onduidelijk is nog of alle schade het gevolg van de nieuwe beving of die van gisteren is.

 

Journalist 3

Zware aardbeving in Kroatië, zeker één dode gemeld


een zware aardbeving heeft centraal-kroatië getroffen volgens het europees seismologisch centrum had de beving een kracht van 6,4 en lag het epicentrum van de beving ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb. daarna waren er nog meerdere naschokken, met een kracht van tussen de 3,0 en 4,5.

Volgens de eerste bericht in lokale media is er zeker één dode gevallen en zijn er gewonden en ook is er ook veel schade gemeld. het kroatische Rode kruis zegt dat de situatie in de stad petrinja "zeer ernstig" is want de burgemeester zegt tegen lokale media dat de halve stad is verwoest. Op straat ligt veel puin en veel woningen zijn verwoest. het leger is ingezet om ook te helpen bij de reddingsoperatie. Ook in de stad Sisak is de schade enorm meld de zender N1 wegen zijn verwoest en leidingen zijn gebroken.

Redden van mensenlevens
de kroatische premier Plenkovic schrijft op twitter dat hij onderweg is naar het gebied: "We hebben alle beschikbare diensten ingezet om mensen te helpen en de verwoestingen op te ruimen. Het belangrijkste is nu is het redden van mensenlevens" EU-president michel zegt dat de europese unie de situatie volgt "We bieden volledige steun en hulp aan Kroatie.

Opdracht 5

Opdracht 5: Nieuwsbericht schrijven

Stel je voor: Op maandag 30 november was er een grote lekkage in SvPO Hoorn. Het was een grote ravage in de school. De leerlingen werden naar huis gestuurd. Het Hoorns Nieuwsblad vraagt aan jou om een informatief nieuwsbericht te schrijven over deze gebeurtenis. Het nieuwsbericht moet bestaan uit 150 à 200 woorden. Het lezerspubliek bestaat uit volwassen inwoners uit de gemeente Hoorn. Je nieuwsbericht heeft dus als doel hen informatie te geven over bovenstaande gebeurtenis.

Stap 1: Brainstormen
Bedenk wat je in het nieuwsbericht wilt gaan schrijven door antwoord te geven op de w+h-vragen. Gebruik de bovenstaande informatie. De ontbrekende informatie mag je er zelf bij verzinnen. Lees aandachtig de theorie over het schrijven van een nieuwsbericht. Maak aan de hand van jouw informatie en de theorie een opzet voor het nieuwsbericht.

Stap 2: Nieuwsbericht schrijven
Schrijf nu de eerste versie van het nieuwsbericht. Denk hierbij aan het volgende:
- Is je tekst volledig?
- Heeft je tekst een duidelijke structuur/lay-out?
- Is de tekst geschikt voor het hierboven beschreven doel en publiek?
- Is de tekst afwisselend qua woordgebruik?
- Is de tekst correct geschreven (spelling, interpunctie, zinsbouw)?
- Voldoet de tekst aan het gevraagde aantal woorden?

Stap 3: Feedback geven en ontvangen
Je gaat feedback geven op het nieuwsbericht van jouw klasgenoot. Dit doe je door het onderstaande schema over te nemen en in te vullen. Geef per onderdeel ook steeds een toelichting.

Omschrijving

Voldaan?

Toelichting

Het nieuwsbericht is volledig. Er is een antwoord gegeven op alle w+h-vragen.

Ja/Nee

 

Het nieuwsbericht heeft een duidelijke structuur. Het nieuwsbericht heeft een titel en alinea-indeling en een passende volgorde.

Ja/Nee

 

Het nieuwsbericht past bij het doel en het publiek.

Ja/Nee

 

Het nieuwsbericht is afwisselend qua woordgebruik.

Ja/Nee

 

Het nieuwsbericht is correct geschreven. De spelling, interpunctie en zinsbouw klopt.

Ja/Nee

 

Het nieuwsbericht voldoet aan het gevraagde aantal woorden.

Ja/Nee

 


Stap 4: Verbeteren
Verbeter thuis jouw nieuwsbericht aan aan de hand van de feedback die je hebt gekregen. Let op! Je moet uiteindelijk zowel de eerste versie als de verbeterde versie inleveren. Kopieer dus eerst het nieuwsbericht en breng dan pas verbeteringen aan.

Stap 5: Inleveren
Je levert de eerste en tweede versie én de gegeven en ontvangen feedback op het nieuwsbericht samen met de andere opdrachten in. Lees de uitleg onder het kopje 'Nieuwsdossier' om te zien hoe je dit precies moet doen!

Evaluatie

Kopieer de onderstaande vragen in een Google Document. Beantwoord de vragen. De evaluatie voeg je toe aan jouw nieuwsdossier. 

Jouw antwoorden worden gebruikt om te kijken hoe deze lessen werden ervaren door jou, zodat de lessen eventueel aangepast en verbeterd kunnen worden voor de leerlingen die na jou deze lessen gaan volgen. Wees dus gerust eerlijk en vul de vragen op een serieuze manier in!

1. Wat vond je leuk aan de lessenserie over het nieuws?

2. Welk onderdeel van de lessenserie over het nieuws is je het meest bijgebleven en waarom?

3. Wat vond je minder leuk aan lessenserie over het nieuws en waarom?


4. Hoe zou jij dat graag veranderd zien?

5. Hoe vond je het om les te krijgen via deze online leeromgeving? Licht je antwoord toe.

6. Zou je vaker op deze manier les willen krijgen?

7. Wat vond je goed aan de begeleiding die je van de docent kreeg?

8. Hoe had de docent de begeleiding beter kunnen doen?

9. Heb je een andere tip of top voor de docent?

Nieuwsdossier inleveren

Nieuwsdossier
Je hebt je verdiept in het fenomeen nieuws. Je hebt nu vijf opdrachten gemaakt die allemaal op verschillende manieren met nieuws te maken hebben. Je gaat deze opdrachten nu samenvoegen tot een nieuwsdossier. Dit doe je als volgt:
1. Maak een nieuw document aan in Google Documenten;
2. Geef het docment een duidelijke titel (Nieuwsdossier_Voor+achternaam_klas);
3. Maak een inhoudsopgave;
4. Kopieer en plak alle opdrachten in dit document. Zorg steeds voor een duidelijke titel boven de opdracht;
5. Voeg jouw evaluatie van de lessen toe.​
6. Deel tot slot het nieuwsdossier met j.kesteren@svpo.nl. Je krijgt voor het complete nieuwsdossier een cijfer.

Inhoud nieuwsdossier
Jouw nieuwsdossier bestaat uit de volgende onderdelen:
- Voorblad met naam en klas
- Opdracht 1A Nieuwswaarde
- Opdracht 2A Nieuwsbronnen
- Opdracht 3 Nepnieuws herkennen
- Opdracht 4 Nieuws lezen
- Opdracht 5: Nieuwsbericht schrijven (versie 1 en 2 + feedback)
- Evaluatie van de lessen

Beoordeling
Jouw nieuwsdossier wordt beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. Voor elke opdracht geldt dat deze voldaan moet zijn om de eindopdracht te kunnen afronden. Je kunt voor de opdrachten van les 1 t/m 4 elk 1 punt verdienen voor het eindcijfer. Voor de eindopdracht kun je in totaal 6 punten verdienen. In totaal zijn er dus maximaal 10 punten te behalen.

Gebruik de "Checklist nieuwsdossier" om te kijken of jouw nieuwsdossier compleet is!

Checklist nieuwsdossier

 

Toetsmatrijs

 

Opdracht 1A                                                                 

1. Het document bevat 5 nieuwsberichten van de betreffende dag afkomstig van www.rtlnieuws.nl

2.  In het document wordt per nieuwsbericht uitgelegd aan welke criteria van nieuwswaarde het voldoet.

Opdracht 1B                                                                 

3. In de presentatie benoemen de leerlingen de vijf gekozen nieuwsberichten.

4. In de presentatie wordt per nieuwsbericht uitgelegd aan welke criteria van nieuwswaarde het voldoet.

5. De leerling voert de presentatie duidelijk verstaanbaar uit en kijkt hierbij in het publiek.

Opdracht 2A                                                                 

6. Het document bevat een lijst van nieuwsbronnen met tenminste 5 kranten, 5 nieuwswebsites en 5 nieuwsapps.

Opdracht 2B                                                                 

7. De leerling kent de theorie over de kenmerken van nieuwsberichten (feiten, w+h-vragen, kort bericht, dikgedrukte titel, lead, kolommen, belangrijkste informatie bovenaan/ oprolbaar).

8. De leerling kan tenminste 8 van de 10 vragen over kenmerken van nieuwsberichten juist beantwoorden.

Opdracht 3                                                                 

9. Per nieuwsbericht is uitgelegd waarom de leerling denkt dat er sprake is van echt of nep nieuws.

10. In de uitleg wordt verwezen naar elementen uit het filmpje over het herkennen van nepnieuws.

Opdracht 4                                                                 

11. Het document bevat 3 titels van nieuwsberichten van de betreffende dag met bronvermelding.

12. Per nieuwsbericht wordt het onderwerp correct vermeld.

13. Per nieuwsbericht wordt de hoofdgedachte correct vermeld.

14. Per nieuwsbericht is van elke alinea de juiste kernzin genoteerd.

15. Per nieuwsbericht is er een samenvatting geschreven met hierin de hoofdzaken van de tekst.

 

Opdracht 5                                                                 

16. Het document bevat: de eerste versie van het nieuwsbericht, de gegeven én ontvangen feedback en de tweede versie van het nieuwsbericht.

17. Het aantal woorden van het nieuwsbericht is volgens opdracht.

Het nieuwsbericht

Inhoud nieuwsbericht

Structuur nieuwsbericht

Doel en publiek

Woordvariatie

Spelling en zinsbouw

 

Beoordelingsmodel

   

Onderdeel

Te behalen punten

Toelichting

Opdracht 1A

0,5

Opdracht moet volledig aanwezig zijn.

Opdracht 1B

0,5

Presentatie moet volledig uitgevoerd zijn.

Opdracht 2A

0,5

Opdracht moet volledig aanwezig zijn.

Opdracht 2B

0,5

Tenminste 8 van de 10 vragen op de quiz zijn correct beantwoord.

Opdracht 3

1

Opdracht moet volledig aanwezig zijn.

Opdracht 4

1

Opdracht moet volledig aanwezig zijn.

Opdracht 5

2 x 0,5

Opdracht moet volledig aanwezig zijn.

5

Het nieuwsbericht wordt beoordeeld aan de hand van verschillende criteria. De criteria staan hieronder beschreven.

Criteria nieuwsbericht    
  • Inhoud nieuwsbericht

1

In het nieuwsbericht wordt antwoord gegeven op alle w+h-vragen.

Eén van de w+h-vragen ontbreekt: -0,5

  • Structuur nieuwsbericht

1

Het nieuwsbericht bevat een titel, alinea-indeling en is geschreven volgens het oprolprincipe.

Eén van bovenstaande elementen ontbreekt: -0,5

  • Doel en publiek

1

Het nieuwsbericht is passend voor het doel (informeren) en publiek (volwassenen).

Eén van bovenstaande elementen is niet passend: -0,5

  • Woordvariatie

1

De tekst is afwisselend qua woordgebruik.

  • Spelling en zinsbouw

1

De tekst is correct geschreven (max. 2 fouten) = 1 punt
3-5 fouten = 0,5 punt
>5 fouten = 0 punten

     

Kenmerken van het gehele nieuwsdossier

  • Voorblad met naam en klas

  • Inhoudsopgave

  • Opdracht vermelden

- 1

 

Als de leerling dit niet heeft gedaan wordt er een punt van het gehele cijfer afgetrokken.

 


Let op! Het behaalde aantal punten staat niet gelijk aan het eindcijfer. Voor een voldoende moet altijd minimaal 66.67% gescoord zijn. Het cijfer wordt berekend aan de hand van onderstaande tabel:

Aantal punten  Cijfer
10,0 10,0
9,5 9,4
9,0 8,8
8,5 8,2
8,0 7,6
7,5 7,0
7,0 6,4
Aantal punten  Cijfer
6,5 5,8
6,0 5,2
5,5 4,6
5,0 4,0
4,5 3,4
4,0 2,8
3,5 2,2
3,0 1,6
2,5 1,0
2,0 1,0
1,5 1,0
1,0 1,0
0,5 1,0
0,0 1,0

Tot slot

  • Het arrangement Nieuwsberichten schrijven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Janneke van Kesteren Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-01-07 12:08:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Nederlands klas 1 Lesdoelen: • De leerling kan kenmerken van een nieuwsbericht benoemen. • De leerling kan beschrijven waaraan een geschreven tekst moet voldoen. • De leerling kan a.d.h.v. bovenstaande een nieuwsbericht schrijven/ beoordelen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.