De Oude Grieken

De Oude Grieken

Welkom bij de les!

Welkom 1M!

Ik hoop dat jullie een fijn weekend hebben gehad. In de vorige les hebben we gekeken naar Alexander de Grote en hoe hij de Griekse cultuur heeft verspreid over zijn rijken. Tijdens deze les gaan we het over de oude Grieken.

Maar voordat we gaan beginnen met onze les, gaan we eerst kijken wat we al weten over de oude Grieken. Vervolgens gaan we het hebben over de Griekse wetenschap en hoe dat is ontstaan. Daarna gaan we kijken naar de Griekse filosofie. Verolgens gaan we kijken naar een kennisclip over de drie bekendste Griekse filosofen en hun standpunten. Als laatste kijken we naar de klassieke cultuur. Na de uitleg gaan we onze kennis testen d.m.v. de verwerkingsopdrachten en daarna sluiten we de les af. Hieronder vind je de lesplanning nog op een rijtje.

 

*Ik heb deze les niet echt kunnen uitvoeren op mijn stage vanwege corona. Dit is een fictieve les gebasseerd op mijn stageklas.

 

Lesplanning

  • Wat weten we al over de oude Grieken?
  • Griekse wetenschap
  • Filosofie
  • Socrates, Plato & Aristoteles
  • Klassieke cultuur
  • Verwerkingsopdrachten
  • Eindtoets
  • Afsluiting

Lesdoelen
Bij een actieve participatie kan de leerling:

  • Uitleggen wat mythen zijn en wat voor functie ze hadden
  • Het begrip filosofie uitleggen
  • Waarom de Grieken zich bezig hielden met wetenschap en filosofie
  • Uitleggen wie Socrates, Plato en Aristoteles waren én wat hun opvattingen waren
  • Het begrip klassikale cultuur uitleggen
  • De drie Griekse bouwstijlen herkennen

Wat weten we al over de oude Grieken?

We hebben het natuurlijk al een klein beetje gehad over de Grieken. Ik ben heel benieuwd naar wat jullie hebben onthouden en nog meer al weten.

Klik op de link om de Padlet te openen en lees wat de opdracht is.

https://padlet.com/0962223/3m3np387csuacgeg

Griekse goden

Mythen en Orakels

De goden waren heel erg belangrijk voor de Grieken. Net als de Egyptenaren waren zij polytheistisch. Dat hield in dat ze in meerdere goden geloofden. De Griekse goden hadden menselijke eigenschappen. Zo waren zij wel eens jaloers, boos, verliefd etc. Daarnaast waren de goden onsterfelijk en hadden ze bijzondere krachten.

De Grieken kenden veel mythen, verhalen over goden en halfgoden en hun avonturen met de gewone mensen. De mythes werden van generatie op generatie doorverteld. Het verhaal van een mythe had meestal als boodschap dat de mens niet tegen de wil van de goden moest in gaan. Als je dat wel deed, dan liep het slecht met je af (Dekkers, 2018).

Het orakel

De Grieken bouweden tempels voor hun goden. Daarin stonden beelden van de goden. In de tempels werden feesten gehouden ter ere van de goden. Ze offerden goud, zilver en landbouwproducten.

Bij een belangrijke beslissing, bijvoorbeeld over het wel of niet voeren van oorlog, vroegen de Grieken hun goden om raad. Dit deden ze ook bij persoonlijke problemen, zoals problemen in de liefde. Het advies kwam van een orakel: een priester of priesters die met de goden konden praten en hen kon begrijpen. Maar meestal was een uitspraak van een orakel heel vaag, het kon van alles betekenen (Dekkers, 2018). Stel dat het orakel niet klopte dan werden de Grieken niet boos op de goden, maar dan werden ze boos op zichzelf! Zij hadden het orakel dan vast niet goed begrepen en dat was dan hun eigen schuld.

Griekse wetenschap

De oude Grieken waren nieuwschierig en zochten voor alles een verklaring. Ze wilden de wereld om hen heen begrijpen. In de mythen vonden ze niet alle antwoorden op hun vragen. Griekse onderzoekers hebben toen iets belangrijks veranderd in het denken van de mens. Zij gingen verklaringen in de natuur zoeken en niet in de godsdienst. Ze geloofden dat natuurkrachten zoals regen, onweer en windhozen geen onvoorspelbare daden van de goden waren, maar het gevolg van regels in de natuur (Dekkers, 2018).

Daarnaast gingen artsen oorzaken en genezingen van ziekten niet meer bij de goden maar de patiënt zelf zoeken. Ze begonnen met het beschrijven van het ziekteverloop van de patiënten. Zo leerden zij de ziekte te herkennen en kwamen ze te weten hoe ze patiënten konden genezen (Dekkers, 2018).

Het werk van de Griekse wetenschappers heeft tot op de dag van vandaag invloed gehad op veel culturen. Hippokrates hield zich bijvoorbeeld bezig met geneeskunde. Volgens Hippokrates had een ziekte geen goddelijke maar biologische oorzaak. Deze kon je vasttellen door de patiënt goed te onderzoeken. Pythagoras en Archimedes hielden zich bezig met wiskunde en natuurkunde. Ze stelden wetten op die nog steeds geldig zijn. Denk maar aan de stelling van Pythagoras, waarmee de schuine zijde van een driehoek wordt berekend. De aardrijkskundige Erastothenes berekende de omtrek van de aardbol. En ondanks de primitieve middelen die hij gebruikte zat hij er niet ver naast (Dekkers, 2018).

Door deze manier van denken kwamen de Grieken veel te weten over natuurkunde, aardrijkskunde, geneeskunde en wiskunde.

Filosofie

De oude grieken dachten ook na over het leven en zochten naar de wijsheid. Zij zochten naar wijsheid door vragen te stellen en antwoorden te zoeken. Mensen die naar wijsheid zochten of verlangden worden ook wel filosofen genoemd. De filosofen stelden vragen zoals: Wat is de beste manier van leven? Wanneer doe je goede dingen, wanneeer slechte? Wat is eigenlijk goed en slecht? (Dekkers, 2018)

De bekendste Griekse filosofen zijn Socrates, Plato en Aristoteles. Daar gaan we het later meer over hebben.

Morele dillema's

Jullie gaan nu ook proberen om als een filosoof na te denken. Dit gaan jullie door antwoord te geven op de onderstaande morele dillema's. Denk goed na en onderbouw je antwoord. Vergeet niet: geen enkel antwoord is fout!

Socrates, Plato en Aristoteles

De drie grootste én bekendste Griekse filosofen waren de Atheners: Socrates, Plato en Socrates. Bekijk het onderstaande filmpje maar een goed. Daarin wordt verteld wie zij nou echt waren én hoe zij nadachten over het leven.

Kennisclip: Griekse filosofen

Klassieke cultuur

Door koloniën en de handel kwamen andere volken in aanraking met de Griekse cultuur. Zij namen veel van de kunst en cultuur van de Grieken over. Denk bijvoorbeeld aan: de architectuur, beeldhouwkunst en afbeelding. Maar ook verhalen en toneelstukken die vaak samenhangen met de mythologie. De Romeinen die later een groot deel van West-Europa zouden veroveren, namen deze cultuur ook over. Zij voegde wel wat toe, namelijk koepels en bogen in de gebouwen. De kunst en cultuur van de Grieken en de Romeinen wordt klassieke cultuur genoemd. Met het woord klassiek bedoelen we dingen uit het verleden die we nog steeds waardevol vinden (Dekkers, 2018).

Er is niet veel terug gevonden van de antieke Griekse bouwkunst omdat de gebouwen voorheen veel werden gebouwd met hout. Later zijn ze gebruik gaan maken van steen. Dit gebruikten ze onder andere bij het bouwen van tempels. De tempels konden op drie verschillende manieren gebouwd worden, want de Grieken kenden drie stijlen.Namelijk:


1. De Dorische stijl = eenvoudig en strak
2. De Ionisch stijl = versierd met mooie krullen
3. De Korintische stijl = versierd met afbeeldingen van sierlijk gekrulde bladeren van planten

Klik op de link om de Kahoot te maken

https://kahoot.it/challenge/92fdd8a5-c8b3-4eb1-b5e8-4eb1fb4e3aaa_1611485887119

Verwerkingsopdrachten

Jullie gaan nu een paar opdrachten maken. Na het maken van de opdrachten bepaal je zelf a.d.h.v. jouw antwoorden of je verder gaat het de verdiepende opdracht of met het remediërend materiaal.

Als je het antwoord op een vraag even niet meer weet, lees de kopjes dan nog even terug of bekijk de kennisclip.

 

Extra: Verdiepend materiaal

Deze opdracht is voor de leerlingen die zich extra willen verdiepen in de Griekse filosofie.

We hebben zojuist geleerd over de Griekse filosofie en over de drie grootste filosofen, namelijk Aristoteles, Plato en Socrates. We hebben geleerd over hoe zij denken en hun standpunten over het leven.

Resultaat: Een verslag over één van de drie bekendste filosofen.
Hoe: Je maakt gebruik van de informatie uit de wikiwijs, en je maakt gebruik van het internet.
Tijd: Je hebt hier een week de tijd voor.
Wat: Je onderzoekt de standpunten van Socrates, Plato en Aristoteles. Je kiest uiteindelijk één filosoof uit. Vervolgens schrijf je een verslag over de door jouw gekozen filsoof. In dat verslag komen de volgende punten aan bod:

  • Onderbouwing waarom je voor hem hebt gekozen
  • Achtergrond informatie over jouw gekozen filosoof
  • De standpunten van jouw filosoof
  • Onderbouwing of je het eens of oneens bent met zijn visie

Extra: Remediërend materiaal

Deze opdracht is voor de leerlingen die nog extra willen oefenen met de les.

Je maakt de volgend opdracht. Dit is een speciale opdrachten die je helpt bij het maken van een samenvatting van alle informatie uit deze les.

Resultaat: Een samenvatting van paragraaf 2.5.
Hoe: Je maakt gebruik van de inforamtie die tijdens deze les hebt gekregen. Je mag ook gebruik maken van het internet en je handboek.
Tijd: Je hebt hier een week de tijd voor.
Wat: Je maakt aan de hand van de invulopdracht een samenvatting van deze les. De begrippen die je hebt gebruikt moeten in je samenvatting voorkomen. 

Formatieve eindtoets

Hier vind je de formatieve toets. Deze hoeven jullie niet te maken.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXzxI3utsOdJk61aTzlTzWpAc01frSIXt_6MRQeEldVx8izA/viewform?usp=sf_link

Afsluiting

Dit is het einde van de les. Dit was een andere manier van les geven, en ik hoop dat jullie het leuk vonden.

Jullie hebben goed je best gedaan en goed gewerkt. Vergeet niet jullie verslagen volgende week in te leveren.

Voor de remediërende opdracht: een samenvatting van de paragraaf
Voor de verdiepende opdracht: een verslag over een Griekse filosoof

 

Ik wens jullie nog een fijne dag en tot volgende week!

 

Evaluatie

Peer-feedback

Hieronder vind u de peerfeedback van mijn klasgenoten Esmee Docx & Tim Hagen.

Deze kunt u ook vinden bij opdracht B.

Feedback Esmee Docx
Feedback Esmee Docx
Feedback Tim Hagen
Feedback Tim Hagen

Bronnen

  • Het arrangement De Oude Grieken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Charissa Nohar Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-01-26 14:07:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lesdoel: Aan het einde van de les kunnen de leerlingen de verschillende opvattingen van Socrates, Plato en Aristoteles benoemen. Vak: Geschiedenis Doelgroep: 1 vmbo
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://padlet.com/0962223/3m3np387csuacgeg
    https://padlet.com/0962223/3m3np387csuacgeg
    Link
    Kennisclip: Griekse filosofen
    https://www.youtube.com/watch?v=3dqUlo5ZlAY
    Video
    https://kahoot.it/challenge/92fdd8a5-c8b3-4eb1-b5e8-4eb1fb4e3aaa_1611485887119
    https://kahoot.it/challenge/92fdd8a5-c8b3-4eb1-b5e8-4eb1fb4e3aaa_1611485887119
    Link
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXzxI3utsOdJk61aTzlTzWpAc01frSIXt_6MRQeEldVx8izA/viewform?usp=sf_link
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXzxI3utsOdJk61aTzlTzWpAc01frSIXt_6MRQeEldVx8izA/viewform?usp=sf_link
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.