In dit leerarrangement gaan jullie aan de slag met de economische dimensie van burgerschap.
Het thema Kansen op de arbeidsmarkt staat hierbij centraal. De opdrachten die je maakt, vormen de basis voor je eindportfolio die je aan het eind van de periode op de ELO moet inleveren.
Aan het eind van het leerarrangement heb je er over nagedacht wat jou kwaliteiten zijn en wat jij belangrijk vind in het werk. Heb je een CV en sollicitatiebrief geschreven en heb je kennis over mediawijsheid. Na het leerarrangement kan jij de eerste stappen zetten richting de arbeidsmarkt. Hieronder wordt in het filmpje kort uitgelegd wat de arbeidsmarkt is.
Hoe ga je te werk?
Aan de linkerkant zie je de kopjes theorie, mediawijsheid en eindopdracht. Je mag zelf kiezen of je begint bij het kopje theorie of mediawijsheid. Het is alleen van belang bij het kopje theorie dat je de volgorde volgt hoe die staat aangegeven. Je leest de theorie, bekijkt de filmpjes en linkjes en maakt hierbij de behorende opdrachten. Ben je door alle kopjes heen, kom je bij de eindopdracht uit. Dit is een porfolio waarin jij alle gemaakte opdrachten in gaat verzamelen.
Theorie
1. Waarom werkt een Nederlandse burger?
2. Zelfanalyse
Voordat je gaat solliciteren is het van belang dat je weet wat je wensen, je eigenschappen, je capaciteiten enzovoort zijn. Door de bijbehorende opdrachten te maken, krijg je meer inzicht in jezelf en je mogelijkheden. Je weet beter wat je sterke en zwakke punten zijn. Wat wil je? Wat stimuleert en wat motiveert je? Van welke contacten in je eigen omgeving kun je gebruik maken.
Om over al het bovenstaande eens bewust na te denken, hebben we een aantal oefeningen voor je. Zodat je uiteindelijk gerichter kunt gaan solliciteren naar de baan die bij je past.
Vul in onderstaande vragenlijsten eerst eens zelf in.
Zodra je dit gedaan hebt, vraag je nog minimaal twee personen in je omgeving waarvan jij vindt dat hij/zij je goed kent om dezelfde vragenlijsten in te vullen. Vergelijk de uitkomsten van de vragenlijsten met de door jou zelf ingevulde vragenlijst. Wat valt je op?
3. Op zoek naar je droomvacature
Weet jij al waar je later wilt gaan werken? In dit stukje arrangement nemen we jouw mee in de zoektocht naar een baan en welke verschillende methodes je hiervoor kunt gaan gebruiken.
Er zijn verschillende manieren om je (droom)baan te vinden, zie onderstaande foto:
Om je een idee te geven welk middel het meest wordt gebruikt bij het vinden van een baan, hebben wij onderstaande grafiek toegevoegd. Hieruit valt te concluderen dat tot en met 2018 nog altijd de vacaturewebsites het vaakst worden geraadpleegd. Het tweede meest gebruikte middel is het eigen netwerk en de open sollicitatie complementeerd de top drie.
Nu jullie een aantal manieren kennen om aan vacatures te geraken, is het tijd om een opdracht hierbij te maken. Deze opdracht kun je ook weer gebruiken om in je portfolio te zetten die je uiteindelijk moet ontwikkelen voor de eindopdracht.
Wat is de bedoeling?
1. Zoek een vacature op die je aanspreekt. De manier waarop je dit doet maakt niks uit. Dit kan via een website, eigen netwerk etc. noem maar op.
2. Probeer wel een vacature te pakken waar zoveel mogelijk informatie instaat. Dit maakt het voor jezelf gemakkelijker, omdat je dan sneller de vragen kunt beantwoorden.
3. Open het onderstaande bestand en ga aan de slag met de opdracht. Mocht er onverhoopt toch een vraag niet beantwoord kunnen worden, omdat er informatie ontbreekt, pak dan de informatie uit een soortgelijke vacature waarin de informatie wel staat.
Cv staat voor Curriculum Vitae, wat ‘levensloop’ betekent in het Latijn. In een CV beschrijf je je persoonlijkheid, kwaliteiten, opleidingen, werkervaringen en capaciteiten. Het is dus een soort overzichtelijke logboek waarin in één klap jouw loopbaan wordt beschreven. En dat is erg overzichtelijk. Jouw CV is het document naar een nieuwe baan. Een recruiter (= persoon die zoekt naar belangstellenden en geschikte personen om de functie te vervullen) ziet daarmee in één document of de informatie binnen de CV past binnen de functiebeschrijving. Wist je dat een CV eerder wordt gelezen dan een sollicitatiebrief?
De kans bestaat dat een recruiter meerdere sollicitaten krijgt. Hij/zij zal daarom vluchtig door je CV lezen. Het is daarom belangrijk om je CV zo feitelijk mogelijk te beschrijven met bruikbaar informatie. Er zal overzicht moeten zijn en zaken die er niet toe doen dienen weggelaten te worden.
Hoe te beginnen?
Allereerst begin je met het benoemen van je personalia:
naam
adres
woonplaats
telefoonnummer (privé en mobiel)
e-mailadres
nationaliteit
geboortejaar
geslacht
rijbewijs
Noem verder wat jij het vermelden waard vindt of wat relevant is met betrekking tot de vacature.
Opleidingen
Welke diploma's heb je al behaald? Van- en tot wanneer heb je deze studie gevolgd? Ben je nog steeds bezig met een opleiding?
Werkervaring
Vanaf nu ga je vertellen over je baantjes. Waar heb je gewerkt en wat was jouw functie (hou dit beknopt). Heb je al een lange lijst aan baantjes achter de rug? Beschrijf dan alleen de banen die relevant binnen de vacature.
Overige zaken
Er zijn eventueel nog andere zaken die (positieve) invloed hebben op jouw CV. Hiermee zet je je kwaliteiten en ambities in zijn kracht. Denk hierbij aan:
Hobby's: houdt hierbij rekening met de relevantie van de vacature,
Talenkennis: waarin je beoordeeld of je de taal voldoende, goed of uitstekend beheerst,
Referenties: er zijn bedrijven die het waarderen dat ze contact kunnen zoeken met een eerdere werkgever of collega om te pijlen welke kwaliteiten jij bezit. Op deze manier krijgt een werkgever een vollediger inzicht van jouw kwaliteiten. Wanneer je het telefoonnummer van deze personen achterlaat is het verstandig om het contactpersoon te informeren. Zo kunnen zij zich voorbereiden op het gesprek.
Video: hoe maak je een CV?
Voorbeeld van een CV
Klik op de bovenstaande link om te ervaren hoe jouw CV eruit komt te zien.
5. Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Wat is een sollicitatiebrief?
Een sollicitatiebrief schrijf je ter begeleiding van je cv. In de sollicatiebrief zoekt de recruiter (= persoon die zoekt naar belangstellenden en geschikte personen om de functie te vervullen) naar antwoorden op vragen als: "Wat heb jij de organisatie te bieden?" en "Wat is de reden dat wij jou uit zouden nodigen?". Het is dus belangrijk om op deze vragen antwoorden te geven in je sollicitatiebrief.
Hoe ziet een sollicitatiebrief eruit?
De sollicitatiebrief heeft een opbouw nodig zodat er overzicht is. De opbouw ziet er als volgt uit:
Inleiding
In de inleidng beschrijf je hoe je bij de vacature bent gekomen. Daarnaast vertel je hoe enthousiast je bent om te functioneren naar deze functie. Het is altijd goed om meer informatie in te winnen over het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Hier kun je in de brief naar verwijzen eb laat je zien dat je echt enthousiast wordt van de vacature. Je kunt de naam van het contactpersoon benoemen.
Motivatie
Hierin beschrijf je wat jij in petto hebt om de vacature te vervulling. Wat kun jij betekenen voor het bedrijf?
Ben jij geschikt?
Hier kun je je CV er bij pakken. Welke twee zaken die je hebt benoemd in je CV geven de nadruk op jouw geschiktheid binnen de vacature? Het is niet de bedoeling dat je je hele CV over gaat nemen. Maar je geef hierin wel een extra boost waarin je aantoont hoe geschikt jij bent voor deze functie.
Afsluiting
In je afsluiting komen vaak algemene zaken aanbod. Het een standaard procedure om je brief netjes af te sluiten. Je licht hier toe dat je jezelf graag zou willen toelichten in een persoonlijk gesprek. Belangrijk is dat je zeker bent van je zaak. Je vermijdt daarom de woorden als: 'ik hoop' en 'ik denk'. Je zegt dus niet: "Ik denk dat ik erg geschikt zou zijn en hoop daarom dat ik uit wordt genodigd voor een gesprek". Schrijf liever: "Graag zou ik mezelf toe willen lichten in een persoonlijk gesprek".
Wat hoort niet thuis in je sollicitatiebrief?
Er zijn ook zaken die niet relevant zijn voor jouw brief. Deze kunnen niet alleen als negatief worden ervaren, ze kunnen er ook voor zorgen dat je minder serieus wordt genomen. Zaken die je niet opneemt in je brief zijn:
Dat deze functie een uitdaging/nieuwe stap in je carrière voor jou is
Veel achtergrondinformatie over jouw leven en gezin(s situatie),
Een herhaling van je zaken uit je cv,
Negatieve ervaringen met vorige werkgevers,
Eisen of voorwaarden waaronder jij de baan zou aannemen,
Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder internet. Bekijk hieronder het filmpje om er achter te komen wat het internet nu eigenlijk is?
Omdat internet voor iedereen bereikbaar is dus ook voor toekomstige werkgevers, is het van belang hier zorgvuldig mee om te gaan. Klik op de onderstaande link en lees dit artikel eens goed door.
Open jou persoonlijke facebookpagina en klik op het
Nu kun je jouw persoonlijke pagina bekijken voor iemand die jou facebook opzoekt maar niet bevriend met jou is. Wat is er allemaal van jou zichtbaar en was je je hiervan bewust?
Opdracht deel 2:
Google jou eigen naam ook eens. Probeer wat verschillende zoektermen uit.
- voornaam + achternaam
- voornaam + achternaam + woonplaats
- voornaam + achternaam + sportvereniging
Wat vind je allemaal over jezelf zowel op facebook als via google.? Maak inzichtbaar wat er allemaal over jou te vinden is en maak hier een collage van. De collage is in je portfolio terug te vinden. Vertel hierbij ook wat jou mening is over het ontslag kunnen krijgen door het facebookgebruik.
LinkedIn
Een nieuw medium dat de laatste jaren aan een opmars bezig is, is LinkedIn. LinkedIn is een gratis online sociaal netwerk gericht op professionals. Op mensen die werken dus. En daarin verschilt het van andere online vriendennetwerken als Facebook.
De bedoeling van LinkedIn is te netwerken. Je probeert je groep van relevante zakelijke contacten zo groot mogelijk te maken. En je laat elkaar gebruik maken van elkaars netwerk. Je kunt bijvoorbeeld kennis en interesses met elkaar delen, vragen stellen, vacatures plaatsen of vacatures vinden. Omdat LinkedIn vooral een zakelijk netwerk is, is het waardevol voor iedereen die een nieuwe baan zoekt of een stage- of afstudeeropdracht zoekt. En voor iedereen die in contact wil komen met oude of nieuwe collega’s, zakelijke partners of nieuwe klanten.
Wat zetten mensen eigenlijk allemaal op LinkedIn? Je kunt een LinkedIn-profiel min of meer vergelijken met een openbaar curriculum vitae. Je vult je profiel dan ook met je gegevens, zoals je naam, je huidige functie en het huidige bedrijf, je vorige functies en werkgevers, je opleidingen en je specialisaties.
Voor deze opdracht is het niet relevant om te kijken wat je allemaal kunt plaatsen op de site, maar gaat het om het aanmaken van een LinkedIn-account om je netwerk te vergroten. Mocht je toch meer willen weten over het plaatsen van berichten etc. op LinkedIn zou je het gratis E-book op onderstaande website kunnen downloaden:
1.Het is de bedoeling dat jij een LinkedIn-account aan gaat maken. Dit doe je door naar de volgende website te gaan: https://nl.linkedin.com en te drukken op lid worden. De volgende stappen wijzen zich vanzelf.
2. Als je eenmaal geregistreerd bent is het tijd om je pagina op te vullen. Probeer zoveel mogelijk zaken (profielfoto, werkervaring, opleiding etc.) aan jouw pagina toe te voegen. Als andere personen jou dan gaan opzoeken, hebben zij sneller een compleet beeld van jou.
3. Als jij denkt dat jij je pagina voldoende hebt opgevuld, maak je een screenshot van de pagina. Vervolgens plaats je deze screenshot in een Word-document. Dit document kan je later weer toevoegen aan je einddossier.
Als het goed is heb je alle (tussen)opdrachten gemaakt dan is het nu tijd voor de eindopdracht. Voor de eindopdracht is het de bedoeling dat je een portfolio ontwikkeld met alle gemaakte opdrachten. Dit portfolio ga je presenteren in de klas.
Let op: de tussenopdrachten hoeven niet in het portfolio te staan. Het gaat om de opdrachten die je hebt gemaakt in Word.
Dit portfolio kan ingeleverd worden in de ELO op de nader te communiceren einddatum. De manier waarop je het portfolio wilt inleveren is vrij. Je mag dus zelf een invulling geven aan het inleveren wat een stukje zelfregulering met zich meebrengt. Wees creatief zowel in je portfolio als in je presentatie!
Een aantal voorbeelden op welke manier je het portfolio kunt ontwikkelen, zijn:
Het arrangement Burgerschap economische dimensie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In dit leerarrangement gaan jullie aan de slag met het thema: de kansen op de arbeidsmarkt! Hoe zorg je ervoor dat juist jij degene bent waarna de werkgever op zoek is.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
burgerschap, economische dimensie, kansen op de arbeidsmarkt
In dit leerarrangement gaan jullie aan de slag met het thema: de kansen op de arbeidsmarkt! Hoe zorg je ervoor dat juist jij degene bent waarna de werkgever op zoek is.
leerling/student
burgerschap, economische dimensie, kansen op de arbeidsmarkt
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.