Oefeningen 3T over scheidingsmethoden

Oefeningen 3T over scheidingsmethoden

bezinken en filtreren

Manieren om een suspensie te scheiden zijn bezinken en afschenken, filtreren.

Wat was een suspensie ook alweer?

Hierbij zijn vaste deeltjes aanwezig in een vloeistof die niet oplossen. Twee manieren om deze te scheiden zijn dus

1. Bezinken en afschenken.

Je laat de suspensie staan en wacht totdat de deeltjes naar de bodem zakken. Dit kan omdat de vaste deeltjes zwaarder zijn dan de vloeistof deeltjes. Deze scheidingsmethode scheid dus ook op verschil in dichtheid.

 

bezinken en afschenken

2. Filtreren

Filtreren is ook een scheidingsmethode die gedaan kan worden met een suspensie. Je voegt de suspensie toe aan een filter. Deze filter heeft kleine gaatjes waar alleen een deel van de stof doorheen kan. In dit geval is dat dus de vloeistof, de deeltjes van de vaste stof zijn te groot om hier doorheen te gaan. Denk aan koffiedrap die achterblijft in het filter. Er wordt dus gescheiden op deeltjesgrootte.

indampen en destilleren

Manieren om een oplossing te scheiden zijn indampen en destilleren

Wat was een oplossing ook alweer?

Een oplossing kun je indelen in twee soorten. Een vaste stof in een vloeistof opgelost, zoals zout in water. Of twee vloeistoffen in elkaar opgelost, zoals alcohol in water.

1. indampen

wordt gedaan met een vast in vloeistof oplossing. Hierbij wordt er zo lang warmte onder een oplossing gezet totdat de vloeistof volledig is verdampt. Alleen de vaste stof blijft over. Dit is omdat de vaste stof een hoger kookpunt heeft dan de vloeistof. Er wordt dus ook gescheiden op verschil in kookpunt.

 

indampen

2. destilleren

Destilleren wordt gedaan bij een mengsel (oplossing) van twee vloeistoffen. Met behulp van een destillatie opstelling wordt de oplossing verhit. Een van de twee stoffen heeft een lager kookpunt en gaat dus eerder koken. Dit is dan ook de manier waarop de twee vloeistoffen van elkaar gescheiden worden: verschil in kookpunt.

 

De destillatieopstelling maakt gebruik van de faseovergang vloeibaar naar gas om de vloeistof met een lager kookpunt te scheiden van de andere vloeistof. Zodra dit gas gestegen is en in de koeler terechtkomt wordt deze weer vloeibaar (g--> l) en kan deze zich verplaatsen naar het destillaat. Wat achterblijft in de beginkolf is het residu.

extraheren

Extraheren wordt gedaan bij stoffen waarbij onderdelen op moeten lossen in een extractiemiddel. De letterlijke benaming van extraheren is eruit trekken. Bij een extractie worden geur-,kleur en smaaktstoffen uit een stof gehaald. Deze worden opgelost in een extractiemiddel dat werkt voor die stof. Bij thee zetten is het de geur-, kleur-, en smaakstoffen vanuit de thee die wel oplossen in het extractiemiddel water maar de theeblaadjes zelf niet. Er wordt dus ook gescheiden op verschil in oplosbaarheid, de theeblaadjes lossen niet op maar de onderdelen die moeten (Geur-,kleur-, en smaakstoffen) wel

 

Bij het extractiemiddel aceton lossen de onderdelen van de je nagellak niet op maar je nagels niet. Dit is ook een vereiste van een extractiemiddel. Het moet de onderdelen oplossen die je wilt hebben, de andere overbodige stoffen niet.

adsorberen

Bij adsorberen verwijder je de geur-, kleur-, smaak- en schadelijke stoffen. De onderdelen die je niet wil hebben in je vloeistof/gas verwijder je door middel van een adsorptiemiddel. Vaak is dit adsorptiemiddel actieve kool. Actieve kool hecht de onderdelen die je wil verwijderen aan zich en kun je door middel van filtratie verwijderen uit een vloeistof. Er wordt dus ook gescheiden op verschil in aanhechtingsvermogen. De geur-, kleur-, smaak- en schadelijke stoffen willen wel hechten aan het adsorptiemiddel terwijl de vloeistof/gas dit niet wil. 

 

ontkleuren vloeistof (voorbeeld adsorptie)

oefentoets

Toets: Oefenvragen scheidingsmethoden

Start