Inleiding
Wie kent hem niet.. "De Zwaan" , oftewel de Erasmusbrug. Elke rasechte Rotterdammer heeft hem wel eens gezien, is er overheen gelopen of gereden. Niet alleen in Rotterdam is de brug een iconisch punt, maar ook in het buitenland kennen mensen de brug. Veel buitenlanders komen ook naar Rotterdam om een foto te maken van de Erasmusbrug.
De les zal gaan over de Erasmusbrug. Via deze wikiwijs kunnen jullie individueel een les volgen. Deze les zal allerlei lesstof bevatten over de brug en heeft bij behorende opdrachten. Jullie gaan aan de hand van de kopjes aan de rechterkent de les doorlopen. Jullie zullen gaan kijken naar de kosten van de brug, de constructie, de architect en het doel van de brug. Het zal ongeveer 60 minuten duren om alles te doorlopen.
Aan het einde vinden jullie de toets, de toets gaat over alle hoofdstukken. Onder de toets vinden jullie het kopje beoordeling van de les. Ik zou graag willen vragen of jullie deze beoordeling willen invullen.
Ik heb de les zo ingedeeld dat je zelf de tempo mag bepalen hoe je de wikiwijs volgt. Deze is op drie manieren.
Manier 1: Snelle leerling: Maakt alle opdrachten bestudeerd alle stof
Manier 2: Precies op tijd: Maakt 3 van de 4 opdrachten (Nearpod is verplicht), bestudeerd alle stof.
Manier 3: Meer tijd nodig: Nearpod is verplicht, opdracht over architect en opdracht over de bouw is niet verplicht, bestudeert alle stof.
Veel plezier en succes!
Inleidende opdracht
Als inleidende opdracht gaan we jullie voorkennis testen. Wat weten jullie eigenlijk al af van de Erasmusbrug?
Jullie kunnen klikken op onderstaande link:
https://nearpod.com/student/
Deze leidt je dan naar de site van Nearpod. Daar kunnen jullie inloggen met de code: 2D9BH.
Als jullie zijn ingelogd, kun je een post-it plaatsen met wat je al weet over de brug. Dat kan van alles zijn.
Leerdoelen
Aan het einde van deze les..
- Kunnen jullie minimaal 3 evenementen op noemen die hebben plaats gevonden op de Erasmusbrug.
- Kunnen jullie in eigen woorden uitleggen waarom de Erasmusbrug is gebouwd
- Kunnen jullie door middel van de lesstof verschillende opdrachten maken
De bouw
Het doel van de brug
De Erasmusbrug is gebouwd om verschillende redenen. Maar de voornaamste reden en ook misschien wel de bekendste reden is om twee stadsdelen met elkaar te verbinden. Door de Erasmusbrug worden namelijk de binnenstad van Rotterdam en de Kop van Zuid met elkaar verbonden. Door de brug kunnen automobilisten, voetgangers en fietsers zich sneller bewegen binnen Rotterdam.
Een tweede reden waarom de brug is gebouwd, is om de stad Rotterdam internationaal gezien meer aanzien te geven. Je ziet wereldwijd dat steden vaak zo'n iconisch monument, brug of gebouw hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de Burj Khalifa in Dubai. Ook deze is gebouwd om Dubai internationaal meer bekendheid gegeven. Vaak is het zo dat mensen een stad ook associeren met zo'n punt. Als je een foto zou zien van zo iets kenmerkend, dan kun je er vaak een stad op plakken. Daarnaast is niet alleen de brug een iconisch beeld voor de wereld, maar ook de gebouwen die er nu omheen staan. Het gebied rondom de Erasmusbrug is namelijk nog steeds in ontwikkeling. Tegenwoordig wordt er ook gesproken over het feit dat de brug leeft, omdat veel mensen er over praten.
Tenslotte is er ook nog een derde en eigenlijk onbedoelde functie. De Erasmusbrug is namelijk echt een oriëntatiepunt. De brug is namelijk vanuit heel veel plekken in Rotterdam te zien, hierdoor kan je inprincipe altijd afleiden waar je je in Rotterdam bevind. Het vormt dus een onmisbaar gebouw met meerdere functies.
Hieronder is een promotiefilmpje te zien van de Erasmusbrug. Je ziet duidelijke welke twee delen met elkaar worden verbonden en hoe de brug wordt neergezet als speciaal herkenningspunt.
Constructie
In tegen stelling tot de andere maasbruggen in Rotterdam staat bij de Erasmusbrug de vormgeving centraal. De Erasmusbrug is eigenlijk een mix van kunst en techniek. Een hele grote rol voor de brug speelt de geknikte stalen pyloon van 139 meter. Deze loopt in twee delen aan weerszijde van het wegdek. Vanaf de stalen pyloon lopen twee keer zestien tuikabels naar het brugdek. En aan de achterzijde zijn het 2 tuikabels die het verbinden met het wegdek. De pyloon en de tuikabels zorgen voor het beeld van de zwaan. De brug kan gerekend worden tot de architectuurstijl Supermodernisme.
Hieronder staan nog een aantal feiten over de Erasmusbrug:
De lengte van de Erasmusbrug is 802 meter
De lengte van de tuibrug is zo'n 410 meter
Hoogte van de geknikte pyloon is 139 meter
Hoogte rijdek is 17 meter
Het totale gewicht van de tuibrug is 6.800 ton
Gewicht van de pyloon 1.800 ton
De kosten
Een van de redenen waarom de Erasmusbrug als een groot succes gezien wordt, is omdat de begroting binnen het budget is gebleven. Vaak is het zo dat bruggen en gebouwen begroot worden voor de bouw en dat later blijkt dat de bouw meer heeft gekost. In het geval van de Erasmusbrug is dit dus niet zo. De kosten van de brug werden namelijk begroot op 365 miljoen gulden, maar in 1996 bleek dat de werkelijke kosten 362 miljoen waren. En omgerekend naar het prijspeil van 1991 was het zelfs 317 miljoen gulden. We zouden het ook om kunnen rekenen naar euro's. In dat geval was de brug begroot 165,6 miljoen euro. En de werkelijke kosten zouden dan 143,9 miljoen euro zijn. Hieronder staat alles nog eens weergegeven in een tabel.
Opdracht 1 De bouw
Oefening: Opdrachten over de bouw
Goed zo!
Je hebt alle vragen beantwoord. Je kunt je
antwoorden bekijken door terug te gaan naar
de vragen.
De architect
De structuur van de Erasmusbrug is uniek. Niet overal zie je zo'n brug, zoals de Rotterdamse trots de Erasmusbrug. De architect hiervan heet Ben van Berkel.
Ben van Berkel is geboren op 25 januari 1963. Hij was altijd al een getalenteerde tekenaar en onderwerper. Zo is hij zelfs cumlaude geslaagd op de studie Architectural Assocation. Daarnaast heeft van Berkel in een tijd les gegeven als gastleraar aan verschillende universiteiten. Denk hierbij aan Princeton-universiteit, Culombia-universiteit en Harvard-univeristeit. 3 van de grootste univeristeiten gevestigd in Amerika.
Daarnaast was Ben van Berkel dus ook een architect. Hij heeft mogen werken aan veel mooie en grote projecten met als hoogtepunt dus de Erasmusbrug in 1991. Daar was hij ongeveer 5 jaar mee bezig voordat het project was afgerond. Wat opvallend is aan Ben van Berkel is dat hij nog een brug mocht maken in Nederland. Namelijk de Prinsclausbrug. Die lijkt ontzettend veel op de Erasmusbrug, qua stijl en bouw. Naast deze bruggen mocht hij ook werken aan verschillende gebouwen. Als je naar de structuur van deze gebouwen kijkt zie je ook vaak een vergelijkenis. Hij heeft dus duidelijk zijn eigen structuur neergezet, hij houd ervan om zijn kunstwerken een futuristisch look te geven. Op de plaatsjes zie je een aantal voorbeelden.
Station Arnhem - Ben van Berkel
Erasmusbrug - Ben van Berkel
Mercedes Benz Museum - Ben van Berkel
Prinsclausbrug - Ben van Berkel
Opdracht 2
Dit is een opdracht over Ben van Berkel. Klik de link aan om bij de vragen te komen.
Socrates - Ben van Berkel
De logincode is: HOI2795
Evenementen op de Erasmusbrug
In Rotterdam worden er jaarlijks veel evenementen georganiseerd. Nu met Covid-19 zijn er natuurlijk helemaal geen evenementen die kunnen plaatsvinden. Ze mogen namelijk niet georganiseerd worden, maar in 2019 was dit nog wel het geval. Veel van de evenementen in Rotterdam vonden plaats op of rondom de Erasmusbrug. Onder dit kopje gaan jullie kijken naar drie verschillende evenementen die hebben plaatsgevonden op de Erasmusbrug. Jullie zullen video's gaan bekijken onder de verschillende kopjes en uiteindelijk hier een opdracht over maken.
Marathon
Hier zijn beelden te zien van de Marathon 2019 in Rotterdam.
Tour de France
Hieronder zien jullie beelden van de Tour de France die 5 jaar geleden ook door Rotterdam werd gereden. In het begin zijn er vooral begeleiders en hulpdiensten te zien. Aan het einde van de video zie je de wielrenners.
Vuurwerkshow
Hieronder zien jullie de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug, die plaatsvond op 1 januari 2019
Opdracht 3 Evenementen op de Erasmusbrug
Kennisclip
Hieronder zie je een kennisclip/powerpoint over Eramus zelf. Dus niet de Erasmusbrug maar de persoon waar naar de brug is vernoemd. Bekijk de kennisclip/powerpoint zodat je voorbereid bent voor de toets die je aan het einde moet maken.
Linksboven staat een geluidknop. Om uitleg bij de powerpoint de krijgen moet je hierop klikken en je kan dit zovaak luisteren als je zelf wenst.
Opdracht 4 Een nieuwe brug in Rotterdam
Het broertje/ zusje van de Erasmusbrug. Rotterdam heeft natuurlijk naast de Erasmusbrug, de Willemsbrug en de Brienenoordbrug. Nu is de gemeente Rotterdam van plan om nog een brug aan te leggen over de Maas. De gemeente wil leerlingen uit Rotterdam een kans geven om een brug te ontwerpen.
Het is aan jullie om een brug te tekenen, die je zelf mooi vind en vind passen in het plaatje van Rotterdam. Deze schets hoeft niet uitgebreid, het gaat alleen om het idee. Het is de bedoeling dat jullie de schets gewoon online maken via Nearpod. Daar hebben jullie ook al de inleidende opdracht meegemaakt. Nu is het dus de bedoeling dat jullie gaan tekenen.De link is hieronder te vinden:
https://nearpod.com/student/
De code hiervan is: BKHCT
Aan het einde van de online les, deel ik mijn scherm met jullie. Dan kunnen jullie elkaars bruggen aanschouwen.
Toets
Feedback op de les
Bronvermelding
Creative Commons