Hoofdstuk 5.6 Pax Romana

Hoofdstuk 5.6 Pax Romana

Welkom

Wat is de planning van deze les?

Welkom allemaal,

Vandaag gaan jullie aan de slag met de paragraaf Pax Romana aan de hand van deze wikiwijs en is speciaal voor jullie gemaakt. (klas 1 VWOKern+, klas 1K).

 

Jullie zijn bij geschiedenis aanbeland bij Hoofdstuk 5.6 over de Pax Romana en dit wordt vandaag in deze wikiwijs behandeld.

 

Jullie beginnen zometeen met een korte instaptoets en krijgen verder in de les uitleg en opdrachten om vervolgens een eindtoets te maken.

 

  • Aan het einde van de les kunnen jullie uitleggen wat de Pax Romana inhield.
  • Aan het einde van de les kunnen jullie vertellen wie keizer Augustus was en wat hij deed aan de hand van 2 voorbeelden.
  • Aan het einde van de les kunnen jullie uitleggen hoe de groei van de handel en de steden verliep en tot stand kwam.

Instaptoets

Kennisclip voorkennis

Toets

Hieronder een korte instaptoets over wat we al weten van de Romeinen:

Controleer jezelf

Antwoorden van de toets, kijk jezelf na en schrijf de juiste antwoorden op om te verbeteren:

Vraag 1: 750 v.C.

Vraag 2: Rome

Vraag 3: 3 oorlogen

Vraag 4: Hannibal

Vraag 5: Vermoord in het senaat

Vraag 6: Patriciërs; rijke en belangrijke families. Plebejers; Gewone volk, mochten stemmen in de Volksvergadering. Proletariërs; Arme mensen.

Vraag 7: Zijn geadopteerde zoon Octavianus

Vraag 8: Hij verdeelde het rijk in Provincies en hij gaf het senaat alle macht terug.

 

Heb je 5 vragen goed, ga door naar het volgende onderdeel. Zo niet, schrijf de vragen en antwoorden op in je schrift!

 

Lesmateriaal

Pax Romana

De Pax Romana is een periode van vrede in het Romeinse Rijk, de Pax Romana betekent dan ook Romeinse vrede. Deze periode is van 30 v.C. tot 192 n.C. en deze periode van welvaart en vrede komt vooral door de maatregelen van Keizer Augustus (Octavianus). Keizer Augustus stierf in 14 n.C., maar zijn opvolger leefde de bestuurswijze van Augustus na en daarom kon de periode van welvaart en vrede in stand houden. De Pax Romana kon ook in stand blijven doordat er in deze tijd geen sterke tegenstanders waren die het Romeinse Rijk aanvielen.

Tijdens de Pax Romana bloeide de handel, landbouw en nijverheid ook en steden konden groeien. De meeste mensen waren actief in de landbouw en dit land was vaak in bezit door grootgrondbezitters, mensen met veel land, en zij lieten het land beheren door vrije pachters. Zelf woonden deze grootgrondbezitters in de stad en hadden een functie in het bestuur. De meeste mensen in de landbouw waren vrije boeren die kleine boerderijen hadden. Het waren vroegere soldaten en proletariërs, die door keizers aan het land werden geholpen.

De handel kwam tot grote bloei, havens werden verbeterd en wegen werden aangelegd. Mensen konden overal met hetzelfde middel betalen en de Romeinse vloot zorgde voor rust op zee. Het Romeinse Rijk voerde handel met verschillende plekken, Azië was bijvoorbeeld een belangrijk handelscontact, zo zijn er talloze Romeinse munten in India gevonden. Ook is er met Afrika veel handel gedreven, maar het ging in deze tijd nooit om grote hoeveelheden handel.

Doordat de hoeveelheid handel toenam kwam er nijverheid en ontstonden er handwerkslieden. Handwerklieden bewerkte grondstoffen, zoals bijvoorbeeld katoen, wol, leer en goud. Al deze kleinde handwerkslieden bij elkaar noem je nijverheid.

Ook de steden in de tijd van vrede en welvaart groeide, doordat er steeds meer mensen in de handel en nijverheid gingen werken kwamen er meer inwoners in de stad en ontstonden er nieuwe steden, zoals bijvoorbeeld de grote stad Rome. Andere steden hadden als voorbeeld Rome en werd op die manier gebouwd en bestuurd. In elke stad vind je dezelfde soort gebouwen en een forum. Een forum is een plein waarop handel werd gedreven, een beetje zoals wij het kennen een markt. Ook stonden hier vaak de belangrijkste gebouwen en werden er belangrijke bijeenkomsten gehouden.

Pax Romana
Pax Romana

Oefenmateriaal

Werkboekopdrachten

Hieronder staan een aantal opdrachten uit het werkboek, vul deze in en controleer jezelf, je kan het antwoord bekijken en beoordeel zelf goed of je het goed genoeg hebt beantwoordt:

Landbouw, handel en nijverheid bloeien, steden groeien:

Heb je antwoorden fout ingevuld. Schrijf bij alle vragen de goede antwoorden in je schrift!

Beoordeel jezelf

Jullie hebben bij het vorige kopje vragen beantwoord die je aan de hand van de uitleg hebt kunnen beantwoorden en hierna hebt nagekeken, geef jezelf een cijfer over hoe je vind dat je de lesuitleg begrijpt en geef jezelf een cijfer over hoe goed je de vragen hebt beantwoordt.

Goed gedaan!
Goed gedaan!

Extra: Remediërend materiaal

Deze begrippen zijn belangrijk om te weten van dit onderwerp:

 

Leger: Militairen die het land dienen.

Legioenen: Romeinse legerafdeling van een paar duizend man.

Pax Romana: Romeinse vrede

Dictatuur: Land die wordt geleid door een dictator; iemand die alles in het land bepaalt.

Romeinse Rijk: Het rijk van de Romeinen die onder bewind was van een keizer.

Augustus: Keizer van het Romeinse Rijk in de periode van de Pax Romana.

 

Heb je nog tijd over: Overhoor je buurman.

Extra: Verdiepend materiaal

Links naar digitale informatie

Wikipedia Pax Romana

Historiek.net Pax Romana

Kleine samenvatting Pax Romana wikikids

Eindtoets

Mentimeter

Ik heb in mentimeter een vraag gesteld waarbij jullie antwoord kunnen geven via de onderstaande link. De vraag luidt: Wat hebben jullie geleerd van de wikiwijs? Hierbij kunnen jullie 3 antwoorden invullen en ik kan de antwoorden zien en het antwoord dat het meeste gegeven is wordt het groter op mijn scherm, ik zal het eindresultaat van de mentimeter delen met jullie via het teams kanaal. Succes!

https://www.menti.com/we3zuiza2z

Eindtoets socrative

Ik heb voor jullie een kleine socrative gemaakt met vragen over de stof van deze wikiwijs en de vorige paragrafen in het boek, dit zijn de laatste vragen van de wikiwijs, dus maak ze goed, want dit betekent ook de laatste test van de wikiwijs en de laatste controle. Je kunt de socrative maken aan de hand van de onderstaande link en vul bij deze link de code WESTHOFF2018 in. Succes!

https://b.socrative.com/login/student/

Controleer jezelf

Jullie hebben bij het vorige kopje vragen beantwoord die je aan de hand van de uitleg hebt kunnen beantwoorden en hierna hebt nagekeken, geef jezelf een cijfer over hoe je vind dat je de lesuitleg begrijpt en geef jezelf een cijfer over hoe goed je de vragen hebt beantwoordt.

Evaluatie

Feedback

We zijn aangekomen bij het einde van de wikiwijs maar ik zou graag willen weten wat jullie van de wikiwijs vonden. Ik ben erg benieuwd!

Wat als je al klaar bent?

Allereerst super dat je de wikiwijs af hebt en alles hebt voltooid, goed gedaan! 

Als je helemaal klaar bent kun je verder gaan met het bewijs of het werkboek, maar blijf aanwezig in het Teams kanaal, want 5 minuten voor het einde van de les wil ik nog een afsluiting doen. Bedankt voor jullie inzet!

Bronnen

  • Het arrangement Hoofdstuk 5.6 Pax Romana is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Yvan Westhoff
    Laatst gewijzigd
    2023-06-22 14:04:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Wikipedia Pax Romana
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Pax_Romana
    Link
    Historiek.net Pax Romana
    https://historiek.net/pax-romana-hoe-rome-de-vrede-handhaafde-27-180/68568/
    Link
    Kleine samenvatting Pax Romana wikikids
    https://wikikids.nl/Pax_Romana
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.