Inleiding
Opzet programma
In dit project ga je aan de slag met gezonde leefstijl en ouderenzorg. Je werkt in dit project zelfstandig. Het programma is opgebouwd in 2 delen. In eerste instantie ga je aan de slag met basis theorie. Deze moet je bestuderen voordat je aan de slag kan met het toepassen van deze kennis. In het tweede deel ga je in stappen werken aan een casus. Je hebt voor dit vak het boek Maatschappelijke zorg 1 nodig.
Itslearning
Naast deze wiki maken we in dit project gebruik van itslearning. Je zal na het volgen van deel A een toets maken. Deze toets maak je in it's learning. Daarnaast lever je het verslag van Deel B casus Nikola aan het einde van het vak ook in via It's learning.
Samenwerken?
Je doet dit project in principe alleen. Maar uiteraard mag je met elkaar sparren om verder te komen in je leerproces. Je mag echter niet dezelfde antwoorden invullen bij de casusbespreking. Dat moet je echt zelfstandig doen.
Belangrijke deadlines:
- Toets 11 maart 2021
- verslag casus Nikola: 16 april 2021
Heel veel plezier bij dit project!
Werkprocessen
Doelen en werkprocessen.
Doelen voor de student gekoppeld aan de werkprocessen en theorie.
Thema 1: B1-K1-W1: ondersteuningsplan schrijven.
Thema 6: B1-K2-W1: werkt aan deskundigheid.
Thema 9: B1-K1-W2 persoonlijke verzorging.
-
Student is in staat om gebruik te maken van ADL en/of IADL lijsten.
-
Student kan belangrijke aandachtspunten benoemen bij lichamelijke passiviteit.
-
Student kan belangrijke elementen van palliatieve zorg noemen.
Thema 10: P6-K1-W2 begeleid de client bij het versterken van de eigen kracht
Thema 11: B1-K1-W2 persoonlijke verzorging
Deel A Theorie gezonde leefstijl
De eerste 3 lessen zullen we de theorie behandelen die je als basis nodig hebt voor dit project en vervolgens maak je een toets. Deze toets is voorwaarde om de rest van het vak te kunnen behalen. Voor dit deel A moet je uit Maatschappelijke Zorg 1 de thema’s 1, 9 en 11 bestuderen. In de eerste 3 lessen zal daar aandacht voor zijn. De toets maak je in les 4 in itslearning.
De lessen zien er elke week als volgt uit.
-
Binnenkomst (online) en aanwezigheid.
-
Theorie bestuderen (kies wat bij jou past, je leest de hoofdstukken uit het boek of kijkt het filmpje).
-
Verwerkingsopdracht met de docent.
-
Vragen beantwoorden.
-
Verwerken: schrijf een samenvatting van de stof die je kan gebruiken voor je toets.
Les 1: Signaleren
In deze les wordt de theorie van maatschappelijke zorg thema 1 behandeld. Het eerste uur van de les ga je hier zelfstandig mee bezig. Je kan kiezen wat voor jou een prettige manier is om de stof te leren kennen. Je kan in de les de stof zelfstandig lezen. Je kan ook de uitleg van de stof bekijken in deze ingesproken powerpoint. Je neemt dan de stof door aan de hand van een powerpoint met begeleiding. Je kan deze stop zetten als je aantekeningen wilt maken. Onderaan deze tekst vind je de link naar de powerpoint.
In het tweede uur van de les ga je met de docent aan de slag met een verdiepingsopdracht. Zo leer jij de gelezen of bekeken stof nog beter. Aan het einde van de les is er ruimte om de stof voor jezelf samen te vatten.
(voor de docent: deze verwerkingsles vind in nearpod: bol/cohort 2019/periode 7/ project gezonde leefstijl en ouderenzorg)
Doelen waar je deze les aan werkt:
Les 2: ADL
In deze les wordt de theorie van maatschappelijke zorg 1 thema 9 behandeld. Het eerste uur van de les ga je hier zelfstandig mee bezig. Je kan kiezen wat voor jou een prettige manier is om de stof te leren kennen. Je kan in de les de stof zelfstandig lezen. Je kan ook de uitleg van de stof bekijken in dit filmpje: link
In het tweede uur van de les ga je met de docent aan de slag met een verdiepingsopdracht. Zo leer jij de gelezen of bekeken stof nog beter. Aan het einde van de les is er ruimte om de stof voor jezelf samen te vatten.
Doelen waar je deze les aan werkt:
-
Student is in staat om gebruik te maken van ADL en/of IADL lijsten.
-
Student kan belangrijke aandachtspunten benoemen bij lichamelijke passiviteit
-
Student kan belangrijke elementen van palliatieve zorg
Les 3: Structuur
In deze les wordt de theorie van maatschappelijke zorg thema 11 behandeld. Het eerste uur van de les ga je hier zelfstandig mee bezig. Je kan kiezen wat voor jou een prettige manier is om de stof te leren kennen. Je kan in de les de stof zelfstandig lezen. Je kan ook de uitleg van de stof bekijken in de ingesproken les. Onder aan deze pagina kan je de les terug vinden. Vanwege de grote van de bestanden is deze in 2 delen geknipt.
In het tweede uur van de les ga je met de docent aan de slag met een verdiepingsopdracht. Zo leer jij de gelezen of bekeken stof nog beter. Aan het einde van de les is er ruimte om de stof voor jezelf samen te vatten.
Doelen waar je deze les aan werkt:
Deel B Casus Nikola
In deel B ga je de geleerde theorie toepassen. Casus Nikola is je startpunt. Deze moet jij analyseren en gaan uitwerken. In het werken aan deze casus zijn 4 stappen verbonden. De stappen kan je terugvinden in het overzicht op deze pagina.
In de les krijg je uitleg wat de bedoeling is van de te maken stap, krijg je aanvullende theorie, dan wel hints waar je mee aan de slag moet. Per les kun je terugvinden wat je welke week gaat doen en welk eindproduct je moet maken. Alle eindproducten samen levert je eindverslag op. Deze lever je in week 9 in via itslearning.
Bij het kopje eindverslag zie je de eisen voor je eindverslag op een rij terug.
Les 4: Toets en kennismaken met Nikola
Toets
De les begint met het maken van de toets via itslearning. Je vind de toets bij de planner in periode 7 bij het vak project Nikola. Je hebt 30 minuten om de toets af te maken. Dat is ruim! Neem rustig je tijd. Zorg dat je in beeld bent voor de docent. De docent kan achteraf de resultaten inzien en aan jullie terugkoppelen.
Kennismaken met Nikola
Je gaat in deze les aan de slag met het analyseren van de casus. Daarvoor maak je gebruik van de theorie van thema 1. Je past ook de methodiek SBARR toe.
Eindproduct van deze les: Analyse van het probleem: Wat is er aan de hand en waarom denk je dat (500 woorden)
Les 5: Een diagnose, wat nu?
Je krijgt van de docent te horen welke diagnose er hoort bij de casus. Je gaat aan de slag met het zoeken van achtergrond informatie over deze casus. Onder deze tekst vind je een aantal links van verschillende bronnen aangereikt: Theorie uit je boek, een internetsite en een documentaire. Deze ga je bestuderen en je voegt zelf nog een andere bron toe.
Theorie uit je boek: thema 10.2 uit maatschappelijke zorg
Documentaire 1
Documentaire 2
link 1
link 2
Eindproduct van deze les: overzicht van de ziektebeelden in je eigen woorden (500 woorden)
Les 6: Margedag
Deze week is er in verband met een studiedag van de docenten van het team maatschappelijke zorg geen online les. Je kan deze les gebruiken om bij te werken.
Les 7: Aanpak problematiek?
Je weet nu wat er aan de hand is. Maar wat voor aanpak hoort er nu eigenlijk bij deze problematiek? Je gaat vandaag een aantal gespecialiseerde methodes die mogelijk passend zijn bestuderen. Jij moet gaan bepalen welke jij belangrijk en passend vindt. Je richt je hierbij op 1 problematiek.
Je docent deelt een nearpod les met je deze kan je zelfstandig bestuderen. Hierin wordt de theorie van MZ1 thema 10 "Gespecialiseerde begeleiding" besproken. Dit wordt vervolgens nabesproken in de les.
(voor de docent: de les vindt je in: nearpod: bol/cohort 2019/periode 7/ project gezonde leefstijl en ouderenzorg )
Eindproduct van deze les: kies 2 methoden die je gaat invoeren en onderbouw waarom je dit passend vindt (500 woorden).
Les 8: Werking van de hersenen
Les 9: Hoe pas ik mijn begeleiding aan?
De laatste stap is dat je gaat bedenken hoe jij jouw benadering naar Nikola gaat aanpassen. Hiervoor leer je vandaag een aantal mogelijke methoden en methodieken kennen. De docent geeft in een live nearpod les een uitleg over deze methoden en methodieken. Je kan deze theorie terug vinden in thema 6 van je boek (maatschappelijke zorg)
Eindproduct van deze les: Beschrijf van de 2 genoemde methodieken en 4 methoden in thema 6 waarom je deze wel of niet op de casus kan toepassen. (1000 woorden)
verdieping: Thema euthanasie
Ter afsluiting van dit project staan we stil bij het thema euthanasie. Hiervoor kijken we samen een documentaire over dit onderwerp. De documentaire zullen we in de liveles met elkaar bekijken.
De documentaire is terug te vinden via de volgende link.
Eindverslag
Overzicht van de inhoud van je verslag
- Je verslag heeft een voorkant, met daarop je studentgegevens
- Inhoudsopgave
- Inleiding
- product 1 analyse casus: Wat is er aan de hand en waarom denk je dat (500 woorden)
- product 2 diagnose: Overzicht van de ziektebeelden in je eigen woorden (500 woorden)
- product 3 aanpak: Kies 2 methoden die je gaat invoeren en onderbouw waarom je dit passend vindt (500 woorden). MZ1 Thema 10: Gespecialiseerde begeleiding
- product 4: begeleiding: Beschrijf van de 2 genoemde methodieken en 4 methoden in thema 6 waarom je deze wel of niet op de casus kan toepassen. (1000 woorden) MZ1 thema 6: Methodieken en methoden
- conclusie (nawoord, wat heb je geleerd van dit project, wat vond je interessant)
- bronvermelding
- bijlage: bewijs van behalen theorie toets
Beoordeling
Beoordeling Deel A: Theorie
Na het volgen van deel A maak je de theorietoets die hoort bij de behandelde thema's van het boek. Deze toets zal voor je klaarstaan in itslearning. Het behalen van de toets is een voorwaarde voor het afronden van dit project.
Beoordeling Deel B: Casus Nikola
Voor het beoordelen van je verslag maken we gebruik van een beoordelingsformulier. Voorwaarde voor de beoordeling van je verslag is dat alle 4 producten zijn ingeleverd. Je vindt het beoordelingsformulier via deze link