De Islam
Inleiding
As-Salaam Aleikum!
Dit zeggen Islamitische mensen (Moslims) als zij elkaar willen begroeten. Het betekent:
Vrede zij met jou!
Welkom in de les Levensbeschouwing. Jullie hebben in de klas al gehoord dat we de aankomende periode ons gaan verdiepen in de verschillende geloven die er op de wereld zijn, dit noemen we de vijf wereldreligies. De eerste drie lessen zullen over de Islam gaan, hierin maken we kennis met het geloof en gaan we ons erin verdiepen.
Wij, kinderen van groep 8, leven in een grote multiculturele stad: Rotterdam!
Een multiculturele stad is een stad met veel inwoners met verschillende nationaliteiten, geloven en culturen. In Rotterdam wonen enorm veel verschillende mensen met allemaal andere gedachtes, ideeën en levensopvattingen. Veel van deze gedachtes, ideeën en levensopvattingen worden gevormd door een bepaald geloof.
Om een beter beeld te krijgen welke levensopvattingen de verschillende groepen mensen hebben, gaan we ons verdiepen in de vijf grote wereldreligies. Zo komen we te weten wat zij belangrijk vinden in het leven en welke handelingen zij verrichten. Op deze manier maken we kennis met de grote wereldreligies en zullen we de gedachtes, levensopvattingen en handelingen hiervan beter begrijpen.
De vijf wereldreligies zijn:
- Islam
- Christendom
- Jodendom
- Hindoeïsme
- Boeddhisme
Zoals eerder is beschreven, gaan we de aankomende drie lessen ons verdiepen in de Islam, daarna komen de andere religies aan bod. We gaan met behulp van de Chromebooks op onderzoek uit. Jullie krijgen verschillende bronnen, waar jullie informatie kunnen opzoeken om de opdrachten te maken.
Klik snel verder om naar de opdrachten te gaan.
Ik wens jullie enorm veel plezier!
Opdracht
Op deze pagina lees je wat voor soort opdracht we gaan maken en wat het leerdoel hiervan is. Als je naar de volgende pagina gaat, wordt de opdracht stap voor stap uitgelegd.
Tijdens elke les maken we één opdracht!
Opdracht 1:
- Schrijf op je aantekenblad zo veel mogelijk informatie wat je allemaal al weet over de Islam.
- Bespreek met je schoudermaatje welke informatie jullie al wisten en welke nog niet.
- Ga met je Chromebook op onderzoek uit. Beantwoord de vragen.
Leerdoel opdracht 1:
Tijdens deze les leren wij voorkennis op te halen over de Islam. Door deze voorkennis op te schrijven en aan te vullen met nieuwe informatie, zorg je ervoor dat je straks de informatie beter onthoudt.
Opdracht 2:
Voor opdracht 2 gaan we op onderzoek uit. We gaan een vragenlijst beantwoorden, dit doen we door informatie op te zoeken.
Leerdoel:
Tijdens deze les vergroot je jouw kennis over de Islam. Daarnaast ben je bezig met het opzoeken van informatie, hierdoor vergroot je jouw informatievaardigheden. Je probeert antwoorden te vinden in een tekst.
Opdracht 3:
De laatste opdracht van deze lessenreeks is het ontwerpen van een poster. In de vorige lessen hebben we informatie opgezocht, deze informatie gaan we verwerken op een poster.
Leerdoel:
Je leert de belangrijkste informatie te selecteren, dit verwerk je in jouw poster.
Handelingen
Wat gaan we doen?
Opdracht 1:
Voor opdracht 1 hebben jullie een aantekenblad gekregen, kijk daar eens goed naar!
Het aantekenblad is verdeeld in drie vakken, in elke vak komt straks informatie te staan. Schrijf de informatie in de juiste vakken!
Opdracht 1.1:
- Schrijf op je aantekenblad zo veel mogelijk informatie wat je allemaal al weet over de Islam. Dit mag echt van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan: feestdagen, eetgewoontes en gebedshuizen.
Gebruik hiervoor het juiste vak.
Ben jij toevallig Islamitisch en weetje eigenlijk alles over de Islam? Schrijf dan de informatie op die jij het belangrijkst vindt.
Voor deze opdracht mag je geen informatie op zoeken!
Opdracht 1.2:
- Bespreek met je schoudermaatje welke informatie jullie al wisten en welke nog niet. Heb je dit besproken? Schrijf de informatie op, die je nog niet wist. Gebruik hiervoor het juiste vak.
Opdracht 1.3:
- Ga met je Chromebook op onderzoek uit. Gebruik de informatiebronnen op de volgende pagina! Het is niet bedoeling om zelf op internet te surfen! Beantwoord in je eigen woorden de volgende vragen:
- Hoe is de Islam ontstaan?
- Waar is de Islam ontstaan?
- Rond welk jaartal is de Islam ontstaan?
- Hoe noemen de Moslims hun god?
- Wie is profeet Mohammed?
Opdracht 2:
Voor deze opdracht gaan we een vragenlijst beantwoorden. Deze vragenlijst hebben jullie aan het begin van de les gekregen.
Kijk goed naar de vragen, ga vervolgens naar het kopje 'Informatiebronnen' en ga op onderzoek uit! Gebruik hiervoor ook jouw aantekenblad van opdracht 1, wie weet kun je al vragen beantwoorden!
De antwoorden schrijf je op de vragenlijst. Bewaar de vragenlijst goed want deze hebben wij de volgende les nodig om de poster te maken!
Ben je klaar? Controleer of je alle vragen beantwoordt hebt. Je krijgt een antwoordenblad en kijkt jouw werk na. Maak vervolgens opdracht 1 af, heb je deze ook af? Dan staat er een spelletje klaar onder het kopje 'Informatiebronnen', onderaan de pagina.
Opdracht 3:
De laatste opdracht van deze lessenreeks is het ontwerpen van een poster.
In de voorgaande lessen hebben wij voorkennis opgehaald over de Islam, zijn op onderzoek uit gegaan en hebben vragen beantwoord. In de laatste les gaan we al deze informatie verwerken op een poster.
Het is de bedoeling dat je met jouw tafelgroepje bij elkaar gaat zitten en al de gegevens die jullie hebben gevonden gaat bespreken. Jullie selecteren de belangrijkste informatie en verwerken dit op de poster. Je kunt ervoor kiezen om te schrijven, tekenen, knippen en te plakken.
Om jullie alvast opweg te helpen, is er een symbolenblad uitgedeeld. Probeer de symbolen te koppelen met de informatie.
Tot slot hangen wij deze poster op in de klas.
Informatie en bronnen
Om jullie alvast opweg te helpen heb ik hier een aantal bronnen klaargezet. Deze bronnen kunnen jullie gebruiken om de vragen te beantwoorden. Als je op deze bronnen klikt, krijg je de juiste informatie over de Islam.
Klik op de link voor een korte introductie over Islam en 'de vijf zuilen'.
Hieronder kun je de informatiebronnen vinden.
Ga op onderzoek uit! Schrijf de informatie die je gevonden hebt in eigen woorden op.
De vijf zuilen
http://www.samsam.net/godsdiensten/islam/ontstaan
http://wikikids.nl/Islam
https://wikikids.nl/Mohammed
https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/cultuur/waarom-eten-moslims-en-joden-geen-varkensvlees
https://www.samsam.net/godsdiensten/islam/koran
http://deislamvoorkinderen.blogspot.com/p/feestdagen.html
Heb je al jouw vragen beantwoord en heb je nog tijd over? Hieronder staat een link, die je doorverwijst naar een klein spelletje. Test je Topokennis! In welke landen geloven de meeste mensen in de Islam?
Test je Topokennis!
Afsluiting
De lessenreeks zit erop!
Ik hoop dat jullie deze opdrachten met veel plezier hebben kunnen maken. Ook hoop ik dat jullie er veel van hebben geleerd. Tijdens de lessenreeks hebben wij het volgende geleerd:
- Voorkennis opgehaald - Selecteren van gegevens
- Samenwerken - Informatievaardigheden getraind
- Kennis vergroot
Als wij over een paar maanden de basisschool verlaten en op de middelbare school zitten, zul je merken dat je deze vaardigheden heel hard nodig hebt!
Tot de volgende keer!
Leerkracht
Deze webquest sluit aan bij een les Levensbeschouwing en Godsdienst.
Tijdens schooljaar 2020/2021 bieden wij de 5 grote wereldreligies aan. In deze les staat de Islam centraal. Dit zal voor een aantal kinderen een bekende religie zijn, omdat zij zelf Islamitsch zijn. Voor andere zal dit een onbekende religie zijn. De leerlingen gaan op onderzoek uit en maken op deze manier kennis met de Islam.
Vakgebied: Levensbeschouwing en Godsdienst
Thema: de Islam
Levensbeschouwelijk aspecten: Opvattingen en Sociale verbanden
Levensbeschouwelijk domein: Andere mensen, Maatschappij en Geschiedenis
Doelgroep: groep 7 en 8
Lesdoel: Aan het eind van de lessenreeks hebben de leerlingen kennisgemaakt met de Islam en hebben zij hun kennis hierover verbreed. Dit doen zij door middel van voorkennis op te halen, vervolgens op onderzoek uit te gaan a.d.h.v. geselecteerde bronnen en tot slot de verzamelde informatie te verwerken op een informatieve poster.
Lessenreeks:
- Les 1: Voorkennis van Islam ophalen en bespreken (coöperatief tweetal).
- Les 2: A.d.h.v. de geselecteerde bronnen op onderzoek uit en het vragenblad beantwoorden (zelfstandig of coöperatief tweetal).
- Les 3: De verzamelde informatie selecteren en verwerken op een informatieve poster (coöperatief tafelgroepje).
Levensbeschouwelijke ontwikkeling:
Fase 3: Synthetische-conventionele levensbeschouwing, vanaf 11/12 jaar.
Beginnend logisch denken, persoonsgebonden symbolen, perspectief nemen (J. De Schepper, 2017).
Levensbeschouwelijke vaardigheden:
- Waarnemen: verbreden van de kennis, verdiepen in wereldverkenning.
- Verbeelden: kernsymbolen van godsdienst.
- Redeneren: begrippen onderzoeken en beschrijven (J. De Schepper, 2017, p.143).
Afsluiting:
Aan het eind van de lessenreeks hangen we de posters op en laat elk groepje zien wat hun bevindingen zijn. De leerlingen geven aan wat zij van de opdracht vonden en wat zij ervan hebben geleerd. Wat nemen de kinderen mee als zij de school verlaten?
Tot slot legt de Leerkracht uit waarom wij deze les hebben aangeboden en maakt de leerkracht de koppeling tussen de les en de samenleving waarin we leven. In Rotterdam wonen veel mensen met diverse culturen en religies. In de ene religie eet men bijvoorbeeld geen rund, bij de ander weer geen varken. Door middel van deze lessen aan te volgen krijgen wij een inzicht in de beweegredenen van deze mensen en zullen wij bepaalde handelingen beter begrijpen.
Aanvullend materiaal:
- Chromebooks - A3 formaat gekleurde vellen (poster)
- Aantekenblad - Symbolenblad
- Vragenlijst - Potloden, stiften, scharen en lijm.
- Antwoordenblad
Bronnen:
de Schepper, J. (2017). Levensbeschouwing ontwikkelen. Amersfoort: Kwintessens.
Kopmels, T. (2020). Verhalen vertellen en vragen stellen. Groningen: Noordhoff uitgevers.
Schouten, H. (2020). De vijf religies van de wereld. Utrecht: Ten Have.
Joey Heinsbroek
InHolland
Studentnummer: 673869