Weer, wind, water en warmte; de quest

Weer, wind, water en warmte; de quest

Introductie

Je hebt in de quest 'Door weer en wind' kunnen leren dat natuurkunde heel veel met het weer te maken heeft en daardoor ook van alles te maken heeft met het dagelijks leven. In deze quest gaan we proberen te begrijpen hoe dat weersysteem nu eigenlijk werkt. Daarvoor moeten we iets weten over luchtdruk, dichtheid, temperatuur, warmte en faseovergangen. Maar eigenlijk ook iets over elektriciteit, licht en geluid. Maar dat komt later.

In deze quest(s) zul je zien dat het weer werkt als een soort natuurlijke centrale verwarming (cv) en dat de oceaan daar ook een belangrijke rol bij speelt. Dan leer je ondertussen ook iets meer over hoe een cv eigenlijk werkt. Verder bekijken we wat dat te maken heeft met het broeikaseffect en leren we wat onweer is. Dat laatste vormt een verbinding met andere quests; over elektriciteit, licht en geluid.

Laten we aan de slag gaan. Dat kan op twee manieren:

  • volg de onderstaande quests
  • of bestudeer eerst de hoofdstukken 2 en 6 van NOVA NASK1 kgt 3 en hoofdstukken 3 en 7 (paragraaf 1-2) van NOVA NASK1 kgt 4 (voor mavo-leerlingen met een licentie daarvoor in Magister) en bekijk daarna de onderstaande quests en het aanvullende materiaal dat daarin genoemd wordt.

Als er practica worden genoemd, maak dan een afspraak met mij.

Voor wie geen licentie heeft: dan kun je toch deze quests wel doen, maar dan zonder de hoofdstukken en opgaven van NOVA. Dan kun je bijvoorbeeld per (deel)quest een documentje of een keynote maken over wat je geleerd hebt en dat in Seesaw plaatsen.

Veel plezier en veel succes!

Begeleiding Heb je een vraag, ik help je graag!

 

Tijdbesteding

(afgezien van mavo 3 leerlingen met natuurkunde in het pakket kun je ook afzonderlijke deelquests van deze quest maken; die duren niet zo lang)

 

Mate van vrijheid

Egodact

Leerspier

Alle leerspieren

Colofon

Het arrangement Weer, wind, water en warmte; de quest is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2021-08-28 10:27:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Herbert Vissers eXplore. (z.d.).

Basisquest

https://maken.wikiwijs.nl/166038/Basisquest

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open