Slim incontinentiemateriaal

Slim incontinentiemateriaal

Inleiding

Beste Collega,

In deze E-learning wil ik jullie vertellen over de nieuwe innovatie die bij ons over een aantal maanden op de afdeling komt. De  innovatie die bij ons op afdeling komt heet: Slim incontinentiemateriaal.

De slim incontientiemateriaal zal ons beter zich geven in het urine verlies van de zorgvragers. Maar ook kunnen we hierdoor beter zorg op maat bieden aan de zorgvrager. Het is voor de zorgverleners minder belastend, maar ook zeker voor de zorgvrager.

Omdat dit voor ons allemaal onbekend is, is het belangrijk dat deze E-learning serieus bestudeerd word.

Je loopt de E-learning van boven naar benenden toe door. Je wordt meegenomen door middel van informatieve video's, theoretische kennis, interactieve opdrachten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we allemaal weten hoe we met de slim incondinentiemateriaal moeten omgaan, en dat we er meer kennis van hebben gekregen.

Aan het einde staat er een toets klaar, die je kennis zal toetsen. 

Uiteindelijk is ons doel dat we onze zorgvragers de beste zorg kunnen bieden

Veel Succes Collega's

 

Waarom deze innovatie?

Bij ons op de afdeling zijn er veel zorgvragers incondinent, en veel zijn er passief. Het is elke keer weer een zware klus om een zorgvrager te verdrogen, en soms gebeurd het ook nog eens wanneer het niet nodig was.

Bewoners vinden het vaak helemaal niet prettig om verdroogd te worden. Soms word je weg geduwd omdat ze er geen zin in hebben.  Vaak zijn de zorgverleners er optijd bij, maar soms zijn we te laat, en is de zorgvrager flink incontinent.

Doordat er bij ons op de afdeling veel zorgvrager helemaal incontinent zijn, hebben we veel incontinentiemateriaal nodig, en dit kost veel geld, door deze nieuwe innovatie zal er meer bezuinigd worden op het incontinentiemateriaal 

Door deze innovatie kunnen we beter zorg op maat bieden aan onze zorgvragers. We hebben minder natte bedden in de nacht dienst, minder verdrogingen en minder loze verdrogingen. Vervolgens hebben we meer persoonlijke aandacht voor onze zorgvragers.

 

Wat houd slim incontinentiemateriaal in

Bekijk eerste het bovenstaande filmpje!

 

Slim incontinentiemateriaal bestaat uit 3 onderdelen

  • Een sensor in het incontinentiemateriaal
  • een clip met draadloze verbinding
  • een mobiele app

Bij het verschonen van onze clienten wordt eerst de clip gekoppeld aan de sensoren in het incontinentiemateriaal. Via de draadloze clip worden de gegeven over het urine verlies naar de app verstuurd.  zorgverleners krijgen in een app informatie over alle bewoners met de sensoren. Doordat de zorgverleners op de mililiter nauwkeurig zien hoeveel urineverlies de bewoners hebben, kan de zorgverleners precies zien wanneer een bewoners weer een nieuwe incontinentiemateriaal nodig heeft. Wanneer het tijd is om een bewoner, kan de clip worden losgekoppeld en weer worden bevestigd aan schoon incontinentiemateriaal

 

 

Voor welke doelgroep is het een verbetering?

Deze innovatie kan op verschillende groepen worden toegepast, het wordt vooral gebruikt bij clienten die incontinent zijn, broekplassen, ongewest plassen en die niet zelf meer kunnen aangeven wanneer ze verdroogd moeten worden. 

Dit is bijv. bij de gehandicaten zorg. Hier heb je verstandelijke en lichamelijke gehandicapten. Deze kunnen zelf niet meer aangeven als ze naar de toilet moeten, of als ze incontinent zijn. Bij de lichamelijke gehandicapten zijn ze misschien nog wel toe in staat om te zeggen dat ze hebben geplast, maar kunnen zichzelf niet meer verdrogen, bij deze clienten is het soms er zwaar om ze te verdorgen, daaorm is deze innovatie zo makkelijk, je kan dan precies zien wanneer het echt nodig is, en doe je het niet voor niks. 

 

Ook in een verpleeghuis zie je deze innovatie voor bij komen. Bij de verschillende doelgroepen: 

  • PG
  • NAH 65+
  • Ouderenzorg 

 

Op dit moment wordt deze innovatie alleen nog maar in het verpleeghuid en gehandicaptenzorg gebruikt. Ooit in de toekomst word het misschien wel verder uitgebreid. 

Wat zijn de voor en na delen van slim incontinentiemateriaal

Voordelen voor de Zorgvrager:

  • Ik krijg nu de juiste zorg 
  • Ik word niet meer onnodig gestoord 
  • Ik heb een betere nachtrust 
  • ik ervaar meer rust 
  • Minder natte bedden s'nachts. 

 

Voordelen zorgverleners: 

  • Ik heb minder fysieke belasting 
  • De techniek helpt mij om de juiste zorg te leveren 
  • Ik kan nu betere keuzes maken 
  • Ik kan 29 min. per dag besteden aan andere zaken. 

 

Voordelen locatiemanager:

  • Ik zie bewustwording van persoongerichte incontinentie zorg 
  • ik zie meerwaarde voor de bewoners 
  • ik zie meer belangstelling voor technologie in de zorg 
  • ik zie lagere kosten voor incontinentiezorg 

 

Nadelen: 

  • Omdat deze app via het internet werken kan het zo zijn dat het storingen kan gaan geven. 
  • Er moet misschien een sterkere witi komen op de locatie, 
  • Je moet vertrouwen krijgen in de app 
  • Deze slim incontinentiemateriaal is best duur. 

 

welke personele consequentie brengt dit met zich mee?

Omdat bewoners vaak nie zelf aan kunnen geven wanneer zij urineverlies hebben gehad, is het voor het personeel een zware taak om steeds handmatig te controleren wanneer zorgvragers verdroogd moeten worden, bewoners worden daarom soms onnodig verdroogd en lopen andere keren te lang met nat materiaal rond of krijgen last van lekkages. het slim incontinentiemateriaal is daarom een oplssing voor het personeel, er is hierdoor minder fysieke belasting.  er hoeft nu niet gekeken worden als iemand verdroogd moet worden, dit geeft de app nu aan.

Voor het personeel geldt ook dat ze nu betere persoonsgericht zorg kunnen bieden. Je hebt nu meer inzicht in het urine patroon van de zorgvrager. je weet nu wanneer iemand hulp nodig heeft, en dit niet meer goed kan aangeven. Hierdoor is er betere aandacht voor de bewoner, en geeft dit een fijner gevoel voor de zorgvrager.

ook kan het personeel helpen met nog beter keuzes maken. de zorg bestaat vooral uit wat ga je doen en op welke tijd, je hebt zo vaak dat je de verkeerde keuze maakt. Door deze innovatie kun je dus betere keuzes maken.

Door de slim incontinentiemateriaal heeft het personeel 30 min. per dag te besteden aan andere dingen. Dit zegt het onderzoek dat is gedaan naar de slim incontinentiemateriaal. Er is altijd te kort in de zorg,  Je wint dus tijd door deze innovatie.

 

Stappenplan

Je zult je misschien wel af vragen hoe moet ik nu met de slim incontinentietmateriaal omgaan? dit ga ik jullie in stappen uit leggen.

 

Er zijn 3 onderdelen die je nodig bent.:

  • een sensor in het incontinentiemateriaal
  • een clip met draadloze verbinding
  • mobiele app ( Nova app)

 

Stap 1:

pak een incondinentiemateriaal bij het verschonen van een client.

 

Stap 2:

koppel het clipje aan de sensor in het incondinentiematiriaal. Doe dit zorgvuldig en kijk goed als het goed vast zit. Het clipje moet vast klippen, wanneer je dit hoort, weet je dat het goed gekoppeld is. Via de draadloze clip worden de gegevens over het urineverlies naar de app gestuurd.

 

Stap 3:

Doe vervolgens de incontinentiemateriaal voor bij de client zoals je gewend bent. Controleer of het systeem goed zit, zodat je lekkage kan voorkomen.

 

Stap 4:

Wanneer het incontinentiemateriaal bij de bewoner goed voor zit, en het clipje gekoppeld is, gaat het automatrisch over op de app. Hier hoef je verder niks meer aan te doen. je krijgt via de Nova app informatie over alle bewoners met de slimme sensoren. Doordat je op de milliliter nauwkeurig ziet hoeveel urineverlies de bewoner heeft, kun je de zorg efficiënt plannen.

 

Stap 5:

Wanneer je op de Nova app ziet dat een bewoner weer verdroogd moet worden, kan je de clip weer los koppelen, Doe dit door op het blauwe knopje aan de onderkant ophet clipje. Deze kun vervolgens weer aan de nieuwe incondinentiemateriaal koppelen.

 

 

 

 

Abena Nova | Zorginnovatie

 

 

 

 

Casus

Mevrouw Jannssen woont al 5 jaar in het verpleeghuis De Berghorst  in Staphorst. Mevrouw heeft nog een thuis wonende man. mevrouw heeft al 2 jaar last van Alzheimer, hierdoor is mevrouw incondinent en kan niet meer aangeven als ze naar de wc moet, En mevrouw zit in een rolstoel.

Voor de zorg is het een zware klus om mevrouw steeds te moeten verdrogen, ook is het moeilijk om te controleren als mevrouw verdroogd moet worden, en gebeurd dit vaak wanneer het nog niet nodig is.

Daarom heeft de instelling er voor gekozen om met een slim incontinentiemateriaal te werken. de instelling ziet hier veel voordelen in, en wil dit een aantal weken proberen. De teamleider heeft aan jou gevraagd dit in goede banen wil leiden.

 

Beantwoord de volgende vragen:

A: Wat denk jij, is het voor deze mevrouw een goeie uitvinding om met slim incondinentie materiaal         te werken

 

B: Welke 3 onderdelen heb je nodig bij deze slim incondinentiemateriaal.

 

C: Schrijf een stappenplan hoe je dit moet gebruiken.

 

D Via het werk hebben jullie oefen materiaal meegekregen, Oefen nu met het koppelen van het clipje aan de incontinentiemateriaal, en het afkoppelen van het clipje.

 

E: Open nu de app op de telefoon, en ontdek hoe deze werkt. en kijk wat je er allemaal mee kan.

 

Kom je er niet uit en heb je vragen.... stuur een mail naar A.Dunnink@hetzand.nl

Hier zal je snel een antwoord op je vraag krijgen.

 

 

Meest gestelde vragen

Hier de meeste gestelde vragen:

  1. Geeft de sensor ook aan als een client ontlasting heeft?

          Nee de slim inco. werkt alleen met urine, het is dus wel belangrijk om in de gaten te                        houden  als een client ontlasting kan hebben.

 

  1. Bij hoeveel procent is het verstandig om een client te verdrogen?

         Bij 50% procent komt het vakje ook in rood te staan. deze kleur geeft dus aan dat dit het               moment is om de client te verdrogen.

 

  1. Wat moet ik doen als er een storing is in de App

          De technische dienst van de instelling is op geleid met deze probelemen. Het is dus                      verstandig om dan de TD te bellen, deze zullen dan langs komen om het probleem op te                lossen.

 

  1. Wat gebeurt er met de slim incontinentiemateriaal als de wifi van de instelling uit valt.

         Dan zal net als vele andere dingen de slim inco. niet meer werken. Als goed is heeft de i               nstelling een reserve voorraad die zal de wifi overnemen, en zal het slim inco. ook nog                   werken.

         Wanneer dit niet het geval is, zal de slim inco niet meer werken, en is het belangrijk dat je             zelf weer oplet wanneer iemand verdroogd moet worden.  

  1. Bij wie kan ik terrecht met vragen?

         Bij vragen over de slim inco. kan je terrecht bij : A.Dunnink@hetzand.nl of 0617409561

         Bij storingen over de slim inco. kan je terecht bij de Technische dienst van de instelling.                 nummer is: 603

 

Test je kennis ( toets)

Toets: Test je kennis

Start

  • Het arrangement Slim incontinentiemateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Alida Dunnink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-11-25 16:36:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=xzONdlfH2_o
    https://www.youtube.com/watch?v=xzONdlfH2_o
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=tKoq14INlE4
    https://www.youtube.com/watch?v=tKoq14INlE4
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=cDLsJp3DN6I
    https://www.youtube.com/watch?v=cDLsJp3DN6I
    Video