Statistiek: Vakdidactiek en ICT

Statistiek: Vakdidactiek en ICT

Inleiding

Statistiek: Vakdidactiek & ICT

OAWI-HDIDSTAT-15

 

  • Naam: Fons van de Loo
  • Studentnummer: 1699559
  • Beoordeling door: Martin Fransen en Janneke van Hest
  • Datum: 21 januari 2021

 

Handleiding

Deze WikiWijs is gemaakt voor de cursus Statistiek: Vakdidactiek en ICT studiejaar 2020/2021. Dit stukje tekst schrijf ik dan ook voor jullie Martin en Janneke. In principe wijst het gebruik van deze WikiWijs-site zichzelf, maar even voor de zekerheid:

Aan de linkerzijde zien jullie een overzicht van alle onderdelen als titels. Op elke Titel kan je klikken en "vouwt het zich open". Dan kan je vervolgens doorklikken op ondertitels. Hierbij staan vervolgens verdere uitwerkingen of uitleg van de opdrachten. Daarnaast zijn onderdelen opgenomen in deze WikiWijs. Zo kan er op afbeeldingen worden geklikt om deze te vergroten. Daarnaast zijn er ook andere documenten terug te vinden, welke eventueel gedownload kunnen worden.

Veel plezier en succes met nakijken ;)

Opdrachten overzicht

De opdrachten van deze cursus moesten worden gemaakt in een bepaalde variant. De keuze hiervoor was (vaak) uit Kennen en kunnen, In de praktijk en Transfer. Elke variant moest minstens één keer worden uitgevoerd. In de tabel is te vinden welke variant per opdracht is uitgevoerd:

 

Opdracht: Variant:
0 Nulmeting
1 Kennen en kunnen
2 Kennen en kunnen
3 Transfer
4 Kennen en kunnen
5 In de praktijk
6-A In de praktijk
6-B Transfer
7 Website

 

Opdracht 0: Nulmeting

Op het gebied van ICT en toepassing hiervan heb ik enige ervaring. Dit doordat ik al een bevoegdheid heb behaald voor het vak biologie. Bij de invulling van mijn lessen gebruik ik zeker ICT. Ik moet hierbij wel aangeven dat ik ICT zie als een middel en niet als een doel. Veel scholen zijn zichzelf gaan identificeren met laptoponderwijs, maar ik zie dan eerder de laptop en mogelijkheden hiermee als middel om het bestaande onderwijs te innoveren met deze middelen. Zelf ben ik een voorstander van Flipping-the-classroom met behulp van ICT middelen. Daarnaast ben ik van mening dat wij als docenten onze leerlingen moeten klaarstomen voor het participeren in de hedendaagse moderne maatschappij. Hierbij moeten leerlingen ook ICT-vaardig zijn welke behoren tot de 24th-century-skills.

Opdracht 1A: Statistiek lesgeven

Opdracht één A is gemaakt in samenwerking tijdens de les. De personen met wie ik dit heb gedaan zijn: Colin Rosendaal, Felicia Traag en Frans. We kregen het ieder afzonderlijk niet voor elkaar om Linoit aan te maken. Daarom is er voor gekozen om de opdracht te maken via Padlet.

De didactische ICT-middelen welke de diverse methoden gebruiken, zijn te onderscheiden in:

  • Instructievideo's
  • Filmpjes
  • Artificial intelligence programma

Samenvattend

Ondanks dat er verschillende methodes zijn, verschillen deze niet erg veel van elkaar. De inhoud is nagenoeg hetzelfde (qua statiek onderwerpen). Verder hebben de verschillende methodes eenzelfde aanpak. Per leerjaar wordt er een onderdeel van statistiek behandeld en deze wordt in de daarop volgende leerjaren erop verder uitgewerkt. Echter heeft Moderne Wiskunde geen los hoofdstuk toegekend aan het onderwerp "Kans". Daarnaast hebben de verschillende methodes eenzelfde aanbod aan ICT-inzet: Online-methode, Instructievideo's, Filmpjes en Artificial intelligence programma.

Opdracht 1B: Presentatie over een onderwerp uit één methode

Opdracht één B is in samenwerking gemaakt met Sheri Zwietering. Voor deze opdracht is de methode Moderne Wiskunde bekeken en is ingegaan op verschillende de onderwerpen binnen de statistiek: absoluut en relatief, indeling in klassen, steekproeven, kansexperimenten, simuleren. Dit is een groot scala van verschillende onderdelen, daarom is er voor gekozen om dieper in te gaan op het onderdeel Indeling in klassen. Een overzicht van de onderdelen van het onderwerp Statistiek, met betrekking tot Indeling in klassen is als een afbeelding opgenomen. Aan de hand van dit onderwerp binnen de onderbouw en bovenbouw van het VMBO-Basis is een inhoudelijke presentatie gemaakt, welke Sheri Zwietering en ik beide hebben gehouden tijdens de les.

De PowerPoint is als bestanden hieronder terug te vinden:

Open bestand Powerpoint Statistiek en ICT Sheri en Fons opdracht 1B.pptx

Schematisch overzicht onderwerp Statistiek met betrekking tot Indeling in klassen per leerjaar
Schematisch overzicht onderwerp Statistiek met betrekking tot Indeling in klassen per leerjaar

Feedback

Na het uitwerken van opdracht 1B heb ik tijdens de cursus gepresenteerd aan de volgende medestudenten: David Nguyen, Lourens Schuijtemaker, Ariëlle Brand, Tom Brouwer en Anna Pelzers. Zij hebben mij vervolgens voorzien feedback. Hieruit neem ik verschillende dingen mee. Zo blijkt dat de presentatie goed en mooi was vormgegeven, echter dat er soms ook te veel informatie op één dia stond. Dit kan ik beamen en neem ik mee voor in de toekomst. Verder was de presentatie compleet, op het juiste niveau en vonden studenten het leuk dat ze geactiveerd werden met opdrachten uit de methode. Deze feedback is opbouwend en maakt inzichtelijk dat Sheri Zwietering en ik op de juiste weg waren.

De feedback is als afbeelding hieronder te vinden:

Feedback presentatie opdracht 1B
Feedback presentatie opdracht 1B

Opdracht 2: Instructiefilmpje

Voor opdracht twee is een instructiefilmpje gemaakt. Hierbij is rekening gehouden met de principes van Flens (2012) voor het optimaliseren van instructievideo's. Het instructiefilmpje is voor deze opdracht opgenomen, er wordt toegelicht op welke manier er rekening is gehouden met de principes en er wordt vervolgens gereflecteerd op instructiefilpmje middels feedback. Het instructiefilmpje is hieronder te vinden:

Instructiefilmpje Opdracht 2

Het doel bij het instructiefilmpje is dat de leerlingen het lesdoel behalen. Bij dit instructiefilmpje is het lesdoel: "Aan het eind van het filmpje kunnen de leerlingen de inhoud van een kubus en een balk berekenen". Dit wordt door verschillende onderdelen in het instructiefilmpje bewerkstelligd. Er wordt eerst teruggeblikt naar de voorkennies van de leerlingen. Daarna wordt er een instructie gegeven. Vervolgens konden de leerlingen opdrachten maken, welke vervolgens stapsgewijs werden uitgewerkt. Tot slot is er een samenvatting gegeven van de inhoud van het instructiefilmpje. Door deze verschillende stappen hebben leerlingen nieuwe stof tot zich genomen en hiermee meteen gewerkt aan het lesdoel. Er wordt vanuitgegaan dat op deze manieren leerlingen het lesdoel hebben behaald.

 

Hieronder is de PowerPoint van het instructiefilmpje terug te vinden:

Open bestand Opdracht 2: PowerPoint Instructiefilmpje Inhoud Fons

Principes van Flens

Flens (2012) heeft onderzoek gedaan naar het functioneel vormgeven van instructievideo's. Hij noemt de volgende punten waarbij rekening moet worden gehouden bij een instructiefilmpje. Per punt wordt benoemd hoe ik hierzelf rekening mee heb gehouden in het eigen instructifilmpje:

  • In het begin vertellen waar de video over gaat.

    • Bij aanvang van het instructiefilmpje wordt benoemd waar het filmpje over gaat én wat het lesdoel is.
  • Mix tussen vooraf getypte en live geschreven tekst. Wel met een goed handschrift.

    • Er wordt enkel vooraf getypte tekst gebruikt tijdens het instructiefilmpje.
  • Goede, duidelijke, vriendschappelijke stem. Niet zacht of schel. Niet eentonig. Liever meer vriendschappelijk dan zakelijk.

    • Bij het spreken tijdens het filmpje is er rekening gehouden met een fijn stemgebruik voor de leerlingen. Zo heb ik een positieve, activerende en niet monotome stem aangehouden. Daarnaast heb ik nadruk gelegd bij belangrijke delen, door stiltes te laten vallen.

  • Goed / functioneel kleurgebruik contrasterend met de achtergrond.

    • De teskt in beeld is zwart en de achtergrond is licht grijs. Het contrast is in tekst licht en donker, daarnaast zijn de gebruikte afbeeldingen in kleur om zo meer op te vallen.

  • Lengte niet langer dan 10 minuten; het liefst richting de 6 à 7 minuten.

    • De lengte van het instructiefilmpje is 5,5 minuten.

  • Geen docent in beeld.

    • De docent is niet in beeld. Dit om ook niet als afleidend te zijn.

  • Overzichtelijk. Lay-out: strak en duidelijk. Goed gebruik van het hele schrijfvlak.

    • Het gehele beeld is benut. Daarnaast is er ruimte gehouden voor de uitwerkingen welke in het vervolg van het instructiefilmpje verschijnenen.

  • Beeld en gesproken tekst moeten elkaar ondersteunen. Het één moet niet het ander herhalen.

    • Waar kan zijn enkel steekwoorden en afbeeldingen gebruikt om de gesproken tekst te ondersteunen. Enkel het lesdoel en de formule zijn volledig uitgeschreven.

  • Dingen die niet relevant zijn, moeten niet in de video; dat leidt alleen maar af.

    • Enkel het meest essentiële is terug te vinden in het instructiefilmpje.

  • Niet teveel tekst op 1 pagina.

    • Per beeld/dia is er een afweging te maken om enkel steekwoorden waar kan in beeld te brengen en zo weinig tekst in beeld te brengen.

  • Frisse vormgeving; liefst digitaal.

    • ​Door gebruik van PowerPoint is een strakke en levendige (niet afleidende) vormgeving gekozen. Op deze manier is het voor de leerlingen niet saai om naar het instructiefilmpje te kijken.

  • Functioneel kleurgebruik.

    • Hetgeen dat niet opvallend dient te zijn heeft geen opvallende kleur. Afbeeldingen daarentegen zijn opvallend door het kleurgebruik en dit is functioneel om de aandacht te trekken.

  • Er moet een voorbeeldopgave in staan.

    • In het instructiefilmpje is een voorbeeldopgave opgenomen. Hierbij worden de leerlingen erg bij de hand worden genomen om de stappen te kunnen leren van de opdracht.

  • Er moet een opgave in staan die de leerling zelf moet maken (pauze) en dan weer doorgaan.

    • Naast de voorbeeldopgave is ook een opgave opgenomen welke de leerlingen zelf dienen uit te voeren. Pas later krijgen de leerlingen in het instructiefilmpje de uitwerkingen stapsgewijs in beeld te zien.

  • Zowel het concept als de procedure moeten behandeld worden.

    • Door middel van een beknopte maar stapsgewijze uitleg, worden het concept als de procedure in het instructiefilmpje behandeld.

  • Als de leerling iets moet lezen niet andere dingen gaan vertellen maar ga voorlezen, dan men meelezen.

    • Er is geprobeerd de leerlingen tijdens het instructiefilmpje zo min mogelijk teksten te laten lezen. Indien dit wel moet, worden de teksten leterlijk opgelezen.

Feedback

Na het maken van het instructiefilmpje heb ik deze tijdens de cursus gepresenteerd aan de volgende medestudenten: Anna Pelzers, Niels Lodewijk en Paula Hart. Zij hebben mij hierop feedback gegeven aan de hand van de principes van Flens (2012). Hieruit neem ik verschillende dingen mee. Zo blijkt dat ik een fijne stem heb om naar te luisteren. Verder heet ik de leerlingen welkom als klas. Dit is fijn, maar hierdoor kan ik het filmpje niet inzetten bij andere groepen (algemeniseren). Daarnaast blijkt verder dat ik mij goed gehouden heb aan de principse van Flens. Ik ben blij met deze opbouwende feedback. Ik zou in het vervolg wel het welkomheten weer opnieuw toepassen, omdat de leerlingen zich dan persoonlijk aangesproken voelen.

 

De feedback van medestudenten is in de volgende bestanden hieronder terug te vinden:

Open bestand Beoordeling filmpje van Fons van de Loo door Anna Pelzers

Open bestand Beoordeling filmpje van Fons van de Loo door Niels Lodewijk

Open bestand Beoordeling filmpje van Fons van de Loo door Paula Hart

 

Naast dat ik feedback heb gekregen op mijn instructiefilmpje van mijn medestudenten, heb ook ik vervolgens  feedback gegeven op hun instructiefilmpjes. Wat ik hieruit meenemen is dat instructiefilmpjes ook als doel kunnen hebben om een opdracht te bespreken. Daarnaast blijkt dat het verstandig is om wat in beeld is niet afleidend te laten zijn van hetgeen je over wilt brengen en dat stemgebruik belangrijk is om het verhaal boeiend te houden om te blijven kijken.

De feedback op medestudenten is in de volgende bestanden hieronder terug te vinden:

Open bestand Beoordeling filmpje van Anna Pelzers door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling filmpje van Niels Lodewijk door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling filmpje van Paula Hart door Fons van de Loo

Opdracht 3: Good practices ICT

Voor Opdracht drie heb ik het artikel Wiskunde, onderwijs en ICT Effectief leren met ICT in de wiskundeles van Van den Bos en Van Ast (2016) gelezen. Dit was een uitgebreid artikel om veel van te leren. Naast de genoemde het TPACK-model en SAMR-model wordt er ook specifieker ingegaan op de inzet van ICT tijdens de wiskundelessen. Wel blijkt uit het artikel dat ICT ten alle tijden een middel moet zijn om in te zetten in plaats van een eis binnen het onderwijs. ICT-middelen kunnen binnen het wiskundeonderwijs vier verschillende functies vervullen. Zo kan het in de eerste plaats worden ingezet om het onderwijzen te versterken. Hierbinnen horen gedegen instructievideo's. Verder is een functie dat ICT kan worden ingezet om werk aan uit te besteden. Echter moet er ten alle tijden wel nagedacht worden en het verstand gebruikt worden. Een andere functie is dat ICT kan wordeningezet als middel voor oefening voor leerlingen. Wiskundige vaardigheden worden aangeleerd door veelvuldig oefenen. Zo kunnen appes en digitale toepassingen helpen bij het veelvuldig oefenen. Ten slotte is er nog de laatste functie zoals genoemd in het artikel van Van den Bos en Van Ast (2016): ICT als leermiddel voor begripsontwikkeling. Dit is de krachtigste functie van de vier. Zo kunnen leerlingen door inzet van ICT-middelen specifieke wiskundige concepten onderzoeken en hierbij snel verbanden ontdekken en verder uitdiepen.

Discussie

Het artikel heb ik aan verschillende medestudenten gepresenteerd. Vervolgens heb ik een stelling geopperd. Aan de hand van deze stelling heb ik een discussie geleid tussen de medestudenten. De stelling luidt:

Hedendaags wiskundeonderwijs kan niet zonder ICT

Uit de discussie kwam snel naar voren dat er voor- en tegenstanders waren van de stelling. Hierbij kwamen verschillende redenen naar boven. De voorstanders noemden dat de hedendaagse maatschappij erg gericht is op ICT. Om deze reden moeten leerlingen vaardigheden eigen maken om mee te kunnen draaien in de maatschappij, dus ook watbetreft ICT-vaardigheden voor het vak wiskunde. Echter noemden de tegenstanders als grootste reden dat leerlingen vooral gevoel en vaardigheden voor de échte wiskundige uitvoering van opdrachten moeten behouden. Echter door de inbreng van de ICT dit deels verdwijnt.

De PowerPoint is als bestanden hieronder terug te vinden:

Open bestand PowerPoint Opdracht 3 WikiWijs

Lesplan

Het artikel ging over het toepassen van ICT-toos binnen het wiskundeonderwijs. Om de theorie terug te laten komen, heb ik een uitgebreid lesplan gemaakt. Hierin is de toepassing van ICT-tools geintrgreerd. Het lesplan is in de vorm van een DA-model opgesteld.

Het DA-model is als afbeelding hieronder terug te vinden:

Twee medestudenten hebben mij feedback gegeven op mijn lesplan. Charlotte van der Baan en Sheri Zwietering hebben mij hiervan voorzien. Zij gaven aan dat ze het een overzichtelijk en volledig lesplan vonden. Wel vond Charlotte dat ik misschien zelf een filmpje of GeoGebra had kunnen maken en invoegen. Sheri gaf hierbij aan dat dit niet de bedoeling van de opdracht was. Zij vondt het compleet en op het goede niveau. Er is zelfs een verdieping voor de doorwerkers. Al met al vonden zij beide dat de inzet van ICT een meerwaarde had bij een korte les.

Opdracht 4: ICT programma's en TPACK

Zoals Koehler en Mishra (2005) noemen is het van belang als een docent ICT gaat intergreren in zijn lessen, dat deze deskundig is op drie gebieden. Deze gebieden zijn ICT (technologie), didactiek (pedagogiek) en vakinhoud (content). Ondanks dat dit afzonderlijke gebieden zijn, moeten deze samen worden gevoegd om tot een juiste intergratie van ICT te zijn. Deze afstemming van gebieden is terug te vinden in het TPACK-model van Koehler en Mishra (2005).

Zelf ben ik steeds meer gaan inzien dat ICT een belangrijk en krachtig middel kan zijn in het wiskundeonderwijs. Echter moet ik als docent de drie gebieden binnen het TPACK-model wel vaardig zijn. In de didactische en vakinhoudelijke gebieden ben ik zeker thuis, echter kan ik nog veel leren binnen het ICT-gebied. Om deze reden heb ik mijzelf verder verdiept bij deze opdracht in een het ICT-middel Microsoft Word. Hierin heb ik verschillende aspecten ingevoegd en ontworpen. Hieruit blijkt dat in Microsoft Word veel mogelijkheden zitten. Er kan goed gebruik worden gemaakt van wiskundige notaties, het ontwerpen van vormen, afbeeldingen en vele andere functies. Ondanks dat niet alles even "logisch" is in de uitvoer, wel is dit mogelijk met enige creativiteit. Een voorbeeld hiervan is dat er geen passermogelijkheid is, echter kan de grootte van een (halve) cirkel wel worden aangepast. Zelf vind ik een beetje creativiteit zeker leuk en raad Microsoft Word dan ook aan als ICT-middel binnen het wiskundeonderwijs. Deze opdracht is hieronder middels een video en het betreffende Word-bestand opgenomen. 

 

Opdracht 4

Het Word-bestand van deze opdracht is in het volgende bestand hieronder terug te vinden:

Open bestand Word-bestand opdracht 4

Opdracht 5: Programma's

Voor opdracht 5 ben ik mijzelf gaan verdiepen in het programma WikiWijs. Hiervoor heb ik gekozen, omdat jullie als docenten aangaven hiervan nog weinig tot geen kennis hadden. Zelf vind ik het gebruik erg fijn. Om deze reden ben ik mij meer gaan verdiepen in WikiWijs. Hierbij heb ik de sterke en zwakke punten opgesomd. Deze heb ik gepresenteerd en hierop heb ik feedbackk gekregen. Daarnaast heb ikzelf ook feedback gegeven op de presentatie van anderen. Bij mijn presentatie heb ik een voorbeeld arrangement van WikiWijs gedeeld voor een impressie: https://maken.wikiwijs.nl/171932/Voorbeeld_Statistiek_en_ICT

WikiWijs is een innitiatief van Kennisnet. Het is een onafhankelijke en openbare lesmaterialenbank. Hierbij kunnen docenten lesmateriaal en arrangementen creeëren en opzoeken en gebruiken van anderen. Hierbij is het fijn dat je nuttige informatie kan gebruiken van anderen (beter goed gejat, dan slecht gemaakt). Het voordeel is wel dat er auteursrechten staan op het zelfgemaakte lesmateriaal. Anderen kunnen dus gebruik maken van jouw materiaal, maar gelukkig geen misbruik. Verder is het gebruik gratis, er is enkel een account nodig. Helaas kan WikiWijs worden gebruikt als er verbinding is met internet. Wel kan een arrangement worden gedownload, maar dit werkt minder fijn dan online. Het lesmateriaal dat online komt wordt soms voorzien door Kennisnet met een keurmerk. Dit is fijn, want zo kan je goed lesmateriaal hergebruiken. Daarnaast is WikiWijs breed inzetbaar. Als docent kan je zelf materiaal zoeken, maken, maar ook leerlingen kunnen middels dit makkelijk werkend programma zelf arrangementen ontwerpen. Echter wanneer bestanden worden opgenomen (word, powerpoint, etc.) moeten deze om ingezien te worden gedownload. Dit ervaar ikzelf als een groot nadeel, daarnaast laat de vormgeving wat te wensen over. Dit weegt minder zwaar dan het gebruigemak, de brede inzetbaarheid en de vele mogelijkheden.

De PowerPoint is als bestanden hieronder terug te vinden:

Open bestand PowerPoint Opdracht 5 WikiWijs

Feedback

Het was leuk om vele verschillende programma's te zien. De twee welke mij het meeste opvielen Showbie en Floorplanner. De programma's zijn geheel verschillend, maar toch goed inzetbaar bij (specifieke) delen van de wiskunde. Harry den Hollander presenteerde Showibie. Dit is een programma om leerlingen werk in te laten leveren en vervolgens in te zien en feedback op te geven. Deze feedback konden leerlingen inzien en gebruiken bij verbetering van de prestaties. De insteek van dit programma vind ik écht top. Echter bleek dat dit programma wel wat haken en ogen had. Zo bleek het vrij prijzig op de lange termijn en kan feedback niet veelvuldig worden gegeven en opgeslagen. Loes Lont presenteerde Floorplanner. Dit is een programma om huizen en ruimtes in te delen. Dit programma is helaas Engelstalig, maar fijn inzetbaar binnen het wiskundeonderwijs. Zo leren leerlingen binnen een contextrijke omgeving en zijn er veel mogelijkheden binnen het programma.

De feedback die ik heb gekregen op mijn presentatie voond ikzelf vrij summier. Vele medestudenten hebben mijn presentatie gezien, maar echter drie personen hebben feedback gegeven. Hieruit neem ik wel het volgende mee. Ik heb namellijk een link gedeeld om een voorbeeld in te kunnen zien en de werking te ervaren met WikiWijs. Een persoon gaf aan dat deze liever via het delen van het scherm dit programma als presentatie verkende. Weer een ander gaf aan dat deze toepassing van het delen van een lesarrangement jiust fijn was. Verder heb ik enkel feedback gekregen over hetgeen dat iets aanwezig is en fijn.

De feedback van medestudenten is in de volgende bestanden hieronder terug te vinden:

Open bestand Beoordeling presentatie van Fons van de Loo door Boaz van den Helder

Open bestand Beoordeling presentatie van Fons van de Loo door Loes Lont

Open bestand Beoordeling presentatie van Fons van de Loo door Michiel Passtoors

De feedback op medestudenten is in de volgende bestanden hieronder terug te vinden:

Open bestand Beoordeling presentatie van Anna Pelzers en Duco Hille door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Ariëlle Brand door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Boaz van den Helder door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Frans Baart door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Harry den Hollander door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Josh Tukker door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Loes Lont door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Michiel Passtoors door Fons van de Loo

Open bestand Beoordeling presentatie van Thom Brouwer door Fons van de Loo

Opdracht 6A: Applet in Geogebra

SAMR-model
SAMR-model

Voor deze opdracht is de Pythagoras-opdracht uitgevoerd en ontworpen middels Geogebra. De uitkomst hiervan is middels de volgende link te vinden: GeoGebra Klassiek.

Daarnaast is er een opdracht ontworpen middels GeoGebra. De opdracht is te vinden middels de volgende link: Grafiek bij een lineair verband – GeoGebra. Vervolgens is een les uitgevoerd waarbij de ontworpen opdracht gebruikt is. Bij deze les gaat het om de grafiek bij een lineair verband. Het is namelijk lastig inzichtelijk te krijgen bij leerlingen wat de a en b voor invloed hebben op de grafiek van de formule y = ax + b. Met behulp van de opdracht wordt dit inzichtelijk en duidelijk voor de leerlingen. Zij moeten namelijk zelf onderzoeken wat de a en b voor invloed hebben. Op deze manier valt de opdracht binnen het modification niveau (aanpassing) van het SAMR-model (Puentedura, 2006). De inbreng van de opdracht is namelijk een grote verbetering voor het onderwijs. Op deze manier onderzoeken leerlingen de zelfstandig en is dit inzicht beter en sneller te verkrijgen door leerlingen. Dit heb ik ook ondervonden bij mijn les. Leerlingen snapten gelijk wat de bedoeling was en hoe de applet werkte. Veel leerlingen gaven aan dat zij in één keer begrepen hoe de opdracht werkte en dat deze makkelijk werkte. Daarnaast heb ik een paar leerlingen pas op het eind van de les de opdracht gegeven. Het bleek dat zij pas na uit gebruik van de GeoGebra precies snapten wat de a en b voor invloed hebben op de grafiek van de formule y = ax + b. Hieruit blijkt dat de applet dus een toevoeging heeft voor de leeruitkomsten van de leerlingen en dat deze ook gewaardeerd worden door de leerlingen.

Lesplanning
Lesplanning

 

Hieronder is het opdrachtenblad behorende bij de Geogebra-applet terug te vinden:

Open bestand Opdrachtenblad Grafiek bij een lineaire formule

Screenshots

Hoi Janneke en Martin,

Jij gaf aan dat je de applet niet kan zien. Ik heb de link van de website geopend op verschillende computers (HP, MACbook, Lenovo) en met verschillende browsers. Bij alle opties kan ik na het klikken op de link bij opdracht 6 wel bij de applet komen. Ik hab als voorzorg screenshots opgenomen onder dit kopje.

Hieronder zijn de screenshots te vinden van de applet:

Screenshot één opdracht 6A
Screenshot één opdracht 6A
Screenshot twee opdracht 6A
Screenshot twee opdracht 6A

Opdracht 6B: Nomworxs

Opdracht Nomworxs
Opdracht Nomworxs

Voor deze opdracht heb ik drie verschillende methodes met elkaar vergeleken. Ik heb gekeken naar een lessenserie van Nomworxs, de online methode van Moderne Wiskunde en het boek van Moderne Wiskunde. Hierbij wordt gekeken naar het onderwerp aanzichten binnen ruimtefiguren. De voor en nadelen van deze verschillende methodes zet ik hieronder uiteen.

Nomworxs heeft als voordeel dat leerlingen zonder te hoeven inloggen opdrachten kunnen maken. De opdrachten zijn op het juiste niveau en daarnaast zijn de opdrachten veel al ondersteund met afbeeldingen. Wel ervaar ik dat het vooral invulopdrachten zijn en de opdrachten worden enkel goed of fout gerekend. Dit vind ik niet zo goed, want op deze manier weten leerlingen niet wát ze fout doen en hoe ze dit moeten verbeteren.

Online methode Moderne Wiskunde vind ik niet heel erg goed. Het is vooral een slap aftreksel van het boek. De opdrachten zijn namelijk letterlijk overgenomen uit het boek. Echter worden de leerlingen meer naar een type antwoord geduwd, zo zijn eenheden al ingevuld en is het voor leerlingen makkelijk om door te klikken. Wel is het fijn om als docent de antwoorden in te kunnen zien. Daarnaast zijn de opdrachten stapsgewijs opgebouwd en op het juiste niveau en wordt er gebruikt van verschillende ICT-tools om de leerlingen meer inzicht te bieden.

Boek Moderne Wiskunde vind ik als docent een fijne methode. Wel mis ik ICT-mogelijkheden binnen een boek. Deze zijn wel terug te vinden in de online methodes. Wel ervaren de leerlingen het als prettig dat alles overzichtelijk en snel terug te vinden is. Dit is makkelijk in het gebruik voor hen. Daarnaast ben je als docent niet afhankelijk van goedwerkende wifi, maar kan je de ICT-tools natuurlijk wel goed in combinatie met andere online methodes gebruiken bij de lessen.

 

 

 

...

 

Opdracht 7: De website

Na het afronden van deze opdracht heb ik nog feedback gehad op mijn website door medestudenten. Verder geef ik mijn visie op de inzet van ICT-middelen in mijn eigen onderwijs. Tenslotte blik ik terug op wat ik geleerd heb tijdens deze cursus en reflecteer ik op de cursus zelf.

Van twee medestudenten heb ik feedback gekregen op mijn website. Adriaan Knappert en Sheri Zwietering hebben mij voorzien van deze feedback. Hieruit bleek vooral dat zij het een overzichtelijke en volledige website vonden. Zij vinden deze handig en makkelijk en goed bruikbaar. Daarnaast gaven ze aan dat de website soms wat saai is. Om deze reden hebn ik bij verschillende hoodstukken/kopjes plaatjes toe gevoegd. Verder vond Adriaan het onprettig dat hij alle bestanden moest downloaden om in te kunnen zien. Serhi vond dit echter geen probleem. Zelf vind ik het normaal wel meevallen, maar ik kan Adriaan snappen. Er zijn namelijk veel bestanden in te zien, het is dan wel vervelend dat deze allemaal op je geheugen van de computer moeten komen alvorens je ze kunt bekijken. Ik ben blij met de kritische blik en feedback van Adriaan en Sheri. 

Visie eigen ICT-gebruik

Mijn visie op de toepassing van ICT-middelen binnen het onderwijs is niet écht veranderd na het maken van deze opdracht. Ik ben nog steeds van mening dat ICT een middel is om onderwijs te innoveren en versterken, maar dat ICT geen doel opzichzelf moet zijn binnen het onderwijs. Daarnaast ben ik van mening dat wij als docenten onze leerlingen moeten klaarstomen voor het participeren in de hedendaagse moderne maatschappij. Hierbij moeten leerlingen ook ICT-vaardig zijn welke behoren tot de 24th-century-skills. Verder sta ik meer stil bij het toepassen van eht TPACK-model en SAMR-model om de inzet van ICT zo optimaal mogelijk in te zetten.

Reflectie

Aan het eind van elke cursus is het van belang te reflecteren. Bij deze reflectie sta ik dan ook stil bij mijn persoonlijke ontwikkeling en blik ik terug op de cursus zelf. Ik vind het namelijk zelf belangrijk om vooruitgang, maar ook eventuele groei mogelijk inzichtelijk te maken.

In mijn persoonlijke evaluatie blik ik terug naar hoe ik zelf heb gewerkt en waarin gegroeid ben. Ik heb mijn huiswerk goed bijgehouden en vond dat de cursus goed te volgen was. Verder heb ik veel inzicht gekregen hoe ikzelf ICT gebruik in mijn lessen en hoe dit écht beter kan.

Bij de cursus evaluatie blik ik terug op het vak. Ik vond het een leuk en leerzame cursus. Ik heb veel geleerd van eventueel toepasbare ICT-tools en de mogelijkheden hiervan. Soms vond ik het dat de invulling van de bijeenkomsten niet altijd even goed aansloot bij de opgegeven opdrachten. Ik miste soms de achtergrond informatie. Verder heb ik via via de beschrijving van de Pythagoras-opdracht kunnen bemachtigen. Deze was op geen van de cursussites te vinden. Ik vond de manier van communiceren en mogelijke inbreng tijdens de bijeenkomsten erg fijn.

Literatuur

Bronnen:

  • Flens, M. (2012). Optimaliseren van instructievideo’s. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam.
  • Koehler, M. J. & Mishra, P. (2005). What happens when teachers design educational technology? The development of Technological Pedagogical Content Knowledge. Journal of Educational Computing Research, 32(2), 131-152.
  • Puentedura, R. R. (2006). Transformation, Technology, and Education. Massachusetts: Hippasus.
  • Van den Bos, M. & Van Ast, M. (2016). Wiskunde, onderwijs en ICT - Effectief leren met ICT in de wiskundeles. 's-Hertogenbosch: Malmberg.

 

Linkjes:

  • Het arrangement Statistiek: Vakdidactiek en ICT is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Fons van de Loo Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-02 22:39:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Instructiefilmpje Opdracht 2
    https://youtu.be/J2kgl4z4NqQ
    Video
    Opdracht 4
    https://youtu.be/iMie-JCrlt8
    Video