HAN COOKBOOK LEARNING SPACES

HAN COOKBOOK LEARNING SPACES

INLEIDING

De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan het verzamelen van inzichten en materiaal over het ontwerpen, inrichten en in gebruik nemen van Technologierijke Learning Spaces (zowel eigen materialen als materialen van collega instellingen).  Al deze materialen zijn verzameld in dit HAN Cookbook Learning Spaces. Dit Cookbook geeft de HAN academies praktische handvatten bij het ontwerpen, inrichten en in gebruik nemen van een Techologierijke Learning Space.

 

ACHTERGROND LEARNING SPACES

Het onderwijs dat gegeven wordt op instellingen voor hoger onderwijs in Nederland vraagt steeds meer om flexibiliteit. Het gaat daarbij om flexibilteit met betrekking tot waar en wanneer onderwijs plaatsvindt, maar ook om flexibiliteit met betrekking tot leeractiviteiten en werkvormen. De meeste digitale (leer)omgevingen bieden al dit soort flexibiliteit met betrekking tot asynchrone activiteiten, echter soms is deze flexibliteit ook nodig tijdens synchrone activiteiten.

Tijdens synchroon onderwijs zien we daarbij een duidelijke trend om studenten meer te betrekken bij hun eigen leerproces door het gebruik van activerende didactiek. Deze activerende didactiek vereist dat het mogelijk is verschillende werkvormen en leeractitiviteiten in te zetten (bijv. groepswerk, discussie in tweetallen en plenair onderwijs afwisselen).

Tijdens Corona is daar nog duidelijk de vraag bijgekomen om onderwijs ook op afstand te kunnen volgen. De gevraagde flexibiliteit in waar en hoe het onderwijs plaatsvindt vraagt veel van de leeromgeving en de technologie.    

Om bovenstaand mogelijk te maken, zijn er op de HAN leeromgevingen/ruimtes nodig waarin je met behulp van goed meubilair en technologie (zie het plaatje helemaal onderaan deze pagina) makkelijk kunt switchen tussen werkvormen, waarin studenten worden gestimuleerd om actief te participeren en waarin reflectie of het geven van feedback wordt gestimuleerd. Dit soort ruimtes worden Technologierijke Learning Spaces genoemd.

Volgens de publicatie van INHolland en SURF (2019) zijn er vier soorten Technologierijke Learning Space.

 

Wij focussen ons in deze wiki op de ondersteuning van het ontwerp, inrichten en in gebruik nemen van Technologierijke Learning Spaces voor (zie voor uitleg over het waarom het HAN BELEID):

  • Multilocatie leren
  • Samenwerkend leren

 

Kadering Learning Space (naar voorbeeld van Bierman, 2019)
Kadering Learning Space (naar voorbeeld van Bierman, 2019)

Onderzoek Technologierijke Learning Spaces in NL Hoger onderwijs

HAN BELEID

De HAN heeft de ambitie studenten meer samen te laten werken met het werkveld in leergemeenschappen (werken in de driehoek) en wil daarnaast inzetten op internationalisering en een leven lang leren (zie het HAN Instellingsplan (IP)). Bovendien wordt in het IP ook beschreven dat de technologie in het onderwijs een steeds grotere rol gaat spelen.

Deze ambities en inzichten zijn in het HAN strategisch huisvestingsplan vertaald naar strategische variabelen waarin beschreven wordt dat het inzetten op deze variabelen betekent dat de behoefte aan en het gebruik van onderwijsruimtes gaat veranderen. Beschreven wordt dat onderwijsruimtes flexibeler in te zetten moeten zijn voor verschillende onderwijsvormen en groepen. Technologie kan hier een belangrijke rol bij spelen. Het concept Technologierijke Learning Spaces sluit goed aan op de ambities van de HAN en het huisvestigingsplan.

Strategische variabelen per domein HAN Huisvestingplan

         

Bij de HAN is op dit moment vooral behoefte aan technologierijke learning spaces op het gebied van multilocatieleren of samenwerkend leren. Deze vraag komt vooral voor in de deeltijd opleidingen door internationalisering, de Corona tijd waarin er veel op afstand geleerd en gewerkt moet worden en de inzet op kunnen samenwerken in de driehoek.
 

MULTILOCATIE LEREN

INHolland & SURF, 2019 CC-BY 4.0
INHolland & SURF, 2019 CC-BY 4.0

Een ruimte voor multilocatie leren kenmerkt zich door de mogelijkheden om studenten ter plekke (F2F) als op afstand (online) te bedienen. In de praktijk herkennen we hierin diverse vormen:

synchroon hybride classroom (Didactivate, 2020)
Synchroon hybride classroom
(Didactivate, 2020)
  • synchroon hybride (virtual) classroom: één groep studenten zit in de klas, de andere studenten volgen individueel de les tegelijkertijd in een ruimte naar keuze. De docent is in de klas aanwezig
  • connected classroom/remote classroom: één groep studenten zit in de klas, de andere groep studenten zit in een klaslokaal elders op de campus. De docent is in één klaslokaal aanwezig, of zit in zijn eigen ruimte

 

 

Connected classroom (Didactivate, 2020)

SAMENWERKEND LEREN

INHolland & SURF, 2019 CC-BY 4.0
INHolland & SURF, 2019 CC-BY 4.0

ONTWERPEN LEARNING SPACE

Stel bij het ontwerpen van een Learning Space het leren van de student centraal. Voor het ontwerpen van alle soorten Learning Spaces is het daarom belangrijk om de input van studenten mee te nemen (zie ook geleerde lessen ELI 2019). Naast studenten zijn er natuurlijk veel meer mensen betrokken bij het inrichten van een Learning Space. Denk ook aan:

  • Huisvesting
  • Architect
  • Docenten
  • Academiemanagers
  • Onderwijskundige
  • Adviseurs Leren en ICT
  • Beleidsmedewerkers

Belangrijk is om al deze stakeholders met elkaar te laten nadenken over de Learning Space en gezamenlijk te komen tot een mooi concept. Dat kan bijvoorbeeld met het ontwerpspel. Verder wordt in onderstaande hoofdstukken specifieker ingegaan op de ontwerpprincipes voor specifieke soorten Technologierijke Learning Spaces.

RUIMTE INVENTARISATIE

Voordat je begint met ontwerpen, is het handig dat je weet welke ruimtes er beschikbaar zijn die zich lenen voor het ombouwen tot een Learning Space. Daarbij is het handig eerst te inventariseren welke ruimtes er al zijn, en hoe goed die ruimtes actief leren al ondersteunen.

EduCause heeft hiervoor een rating systeem gemaakt. Het geeft een nulmeting van waaruit gekeken kan worden wat er al is, wat er nog moet gebeuren en welke ruimtes eventueel geschikt zijn voor ombouwen tot learning space.

ONTWERP MULTILOCATIE LEREN

In het kader van de (Corona) vraag rondom het inrichten van Multilocatie leren (Hybride Klaslokalen waarbij een deel in de klas zit en een deel online de les volgt) zijn er een aantal scenario's ontwikkeld om te kunnen zien welke mogelijkheden er zijn zijn mbt ruimteinrichting en inzet van camera's. Deze scenario's zijn ontwikkeld voor het op afstand kunnen organiseren van de volgende vijf veelvuldig gebruikte onderwijs werkvormen:

  • Instrueren en presenteren
  • Samenwerken
  • Demonstreren
  • Simuleren
  • Demonstreren

Naast ruimteinrichting en inzet van camera's is er in de scenario's ook rekening gehouden wat de invloed is van de ingerichte ruimte is op:

  • Doseerbaarheid,
  • Organiseerbaarheid,
  • Studeerbaarheid,
  • Betaalbaarheid, 

van het onderwijs. Samen met stakeholders kan er zo gekeken worden naar wat men precies wil bereiken en welke oplossingen er zijn.

 

Inrichten onderwijsruimtes binnen 1,5 meter (Didactivate, Estella Griffioen)

ONTWERP SAMENWERKEND LEREN

Voor samenwerkend leren zijn specifieke ontwerpprincipes nodig om een Learning Space goed in te richten. Belangrijke elementen die je zou willen bereiken met een goed ingerichte Learning Space is:

  • Aanmoedigen van zowel individueel actief leren als samenwerkend leren
  • Aanmoedigen van student-docent interactie en communicatie
  • Verbeteren onderwijs ervaring
  • Voorzien van prettige en ondersteunende campus
  • Passend bij de cultuur van de instelling en de campus

McGill university (onder leiding van Adam Finkelstein) heeft al onderzocht wat er dan qua ontwerp en inrichting nodig is om bovenstaande te kunnen bereiken (zie onderstaande links).

Research-Informed Principles for (Re)designing Teaching and Learning Spaces Finkelstein, 2019

Principles for designing teaching and learning spaces

Learning Space Sketchbook Herman Miller

SPEL ONTWERPPRINCIPES

De UU (Jasper van Winden) heeft een spel ontworpen om samen met stakeholders de ontwerpprincipes van een learning space te bepalen (zie ook: https://www.uu.nl/onderwijs/future-learning-spaces/project/ontwerpprincipes). Dit gebeurt door middel van een kaartspel in combinatie met LEGO®.

Stakeholders spelen onder begeleiding met elkaar het kaartspel en ondertussen wordt er met LEGO via de "rapid prototyping" methode daadwerkelijk een ontwerp gemaakt. Bij ons op de HAN is dit spel ook beschikbaar om samen te spelen met de stakeholders op het moment dat er ruimtes opnieuw ingericht gaan worden.

Kaartspel UU
Kaartspel UU

Kaartspel ontwerpprincipes UU

INRICHTEN LEARNING SPACE

Zowel McGill university als de TU Delft hebben verschillende richtlijnen, standaarden en tools ontwikkeld die helpen bij het goed inrichten van onderwijsruimtes en Learning Spaces in het bijzonder. In de richtlijn van McGill university en het Cookbook van de TUDelft wordt onder andere ingegaan op:

  • Meubilair
  • Schermen en Borden
  • AV/IT en Technologie
  • Leefbaarheid (acoustiek/ventilatie etc)

Daarnaast heeft de TUDelft een tool ontwikkeld (TUDesc) waarin je van onderwijsruimtes kan bepalen wat de zichtlijnen zijn in de ruimte, hoe je de ruimte goed kan indelen en ook hoe je (in tijden van Corona) goed kan berekenen wat de capaciteit van een ruimte is bijvoorbeeld als je rekening houdt met de 1.5 meter afstand regel.

MCGill university classroom guidelines and standards

Cookbok Education Spaces 2.0 TUDelft

TUDesc tool voor bepalen zichtlijnen en capaciteit onderwijsruimtes

MEUBILAIR

Criteria meubilair Learning Space (McGill University en TU Delft):

  • Genoeg werkruimte om met laptop en papier te kunnen werken
    Node Chair
    Node Chair (Steelcase)
  • Mogelijkheid om tassen en jassen op te bergen
  • Stoelen moeten in hoogte verstelbaar zijn als ze bij een tafel staan
  • Stoelen en tafels moeten flexibel te gebruiken zijn, dit kan door te kiezen voor:
    • stoelen en/of tafels met zwenkwielen om flexibiliteit en beweging in een ruimte te bevorderen
    • stoelen en tafels van een lichtgewicht materiaal zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn
    • stapelbare stoelen die je makkelijk aan de kant kan zetten
    • stoelen in collegezalen of ruimtes met vaste stoelen
      FlexStool (EromesMarko)
      die je kan omdraaien, zodat je ook kan werken met de personen die achter je zitten (zie plaatje)
  • Bij tafels moet er de mogelijkheid zijn om ze te voorzien van een stopcontact waar nodig
  • Bij verplaatsbare tafels moet er de mogelijkheid zijn om ze te combineren voor groepswerk, zodanig dat studenten niet met hun benen in de knel komen

Hieronder nog een aantal voorbeelden van hoe dit soort meubilair er dan uit kan zien van bekende leveranciers van Learning Space meubilair Steelcase, Herman Miller en EromesMarko.

FlexStool TUDelft (EromesMarko)
FlexStool TUDelft (EromesMarko)

Node Chair (SteelCase)

Verb activerend meubilair en whiteboards (Steelcase)

Turnstone Buoy (Steelcase/Turnstone)

Caper Chair + Everywhere Table (Herman Miller)
Caper Chair + Everywhere Table (Herman Miller)

SCHERMEN & BORDEN

Bij de inrichting van lokalen gaan we zoveel mogelijk uit van al aanwezige middelen. In veel gevallen zal dat (een combinatie zijn van) een Whiteboard, Smartboard of interactief Touchscreen zijn. Daarnaast werkt een gebruiker met zijn of haar eigen device en is het platform MS Teams

UItgangspunt is een eigen device van de docent in combinatie met een touchscreen in de ruimte

 

 

 

 

 


Door middel van kleine whiteboards kunnen groepen makkelijk

Verb Whiteboard (Steelcase)
Verb Whiteboard (Steelcase)

samen brainstormen en resultaat laten zien aan anderen.

AV&IT

LEEFBAARHEID

IN GEBRUIK NEMEN LEARNING SPACE

ADOPTIE LEARNING SPACE

Als er uiteindelijk een mooie ruimte is ingericht waarin met technologie actief leren kan worden ondersteund, zien we toch vaak dat de ruimte niet optimaal geadopteerd wordt door docenten. Dat kan te maken hebben met gebrek aan beleid of visie vanuit de instelling/academie of onzichtbaarheid van de aanwezige Learning Spaces en de mogelijkheden (INHolland & SURF, 2019).

Ook als dit wel op orde is kan bijv. door niet goed werkende techniek of het onvermogen van de docent (door gebrek aan tijd om onderwijs te ontwikkelen en vertrouwd te raken met de ruimte en mogelijkheden; Bierman, 2019, SIG Learning Space, 2020) de adoptie falen. Belangrijke aanbevelingen om dit te voorkomen zijn:

  1. Zorg dat er duidelijk beleid en visie is op de inzet van Learning Spaces 
  2. Maak gebruik van zowel de formele als informele organisatiecultuur als -structuur
  3. Zorg dat in de Learning Spaces de techniek altijd werkt en dat er just in time technische en didactische ondersteuning aanwezig is
  4. Zorg dat er een goed beheersmodel is ingericht voor de Learning Spaces: met nadruk op roostering en evaluatie
  5. Zorg dat er effectieve communicatie is over de Learning Spaces, zowel intern als extern en gebruik de juiste benamingen.
  6. Zorg dat er tijd is om onderwijs te ontwikkelen passend bij de mogelijkheden van de Learning Space
  7. Zorg dat docenten regelmatig de Learning Spaces kunnen gebruiken om er vertrouwd mee te raken
  8. Zorg dat er pioniers zijn die kunnen helpen de Learning Spaces te promoten en waardeer hen voor hun prioneerschap
  9. Zorg dat de ruimte zichtbaar is door een goede naam te kiezen en gebruik die naam ook consequent en in het rooster
  10. Geef workshops en trainingen in de Learning Space

Actief leren in een technologierijke onderwijsruimte. Jet Bierman, 2019

Verhogen van Docent Engagement voor Innovatieve Onderwijsruimtes SIG Learning Spaces, 2020

FOCUSPUNTEN TRAINING

Belangrijke focuspunten bij het gaan geven van een training/workshop in een Learning Space zijn (Bierman, 2019):

  1. Kijk goed welke docenten er open staan voor een training (innovators) en begin bij hen
  2. Zorg naast de training ook voor tijd om te experimenteren met de techniek in de Learning Space
  3. Geef tijdens de training aandacht aan groepsvorming en -processen. Werkvormen in een Learning Space werken beter als er een positieve dynamiek en motivatie in de groep is
  4. Ga tijdens de training in op verschillende werkvormen die mogelijk zijn in de Learning Space. Om studenten gemotiveerd te houden is het belangrijk variatie aan te bieden in werkvormen en de tijd waarin de vormen worden aangeboden
  5. Ga tijdens de training ook in op manieren om reflectie en feedback momenten in te bouwen in het onderwijs (ook als variatie op de werkvorm).

INSTRUCTIEMATERIALEN

De HAN heeft op het gebied van Learning Spaces voor zowel Multilocatieleren (Synchroon Hybride Onderwijs) als Samenwerkend leren divers instructiemateriaal gemaakt om de docenten van de HAN op weg te helpen. Hieronder vind je de door ons gemaakte:

  • Actiekaarten
  • Blogs
  • Handleidingen

1. ACTIEKAARTEN

2. BLOGS

DO’S AND DON’TS VOOR DOCENTEN BIJ SYNCHROON HYBRIDE ONDERWIJS

3. HANDLEIDINGEN

HAN PROEFTUIN

Op dit moment zijn we bezig met het inrichten van een Learning Space proeftuin in de Future Proof Tuin op K33

WORKSHOPS

OVERZICHT HAN LEARNING SPACES

MULTILOCATIE LEREN

Scenario Instrueren:

In de zomer van 2020 zijn vanwege Corona in meerdere lokalen op de HAN Polycom webcams opgehangen waar via Teams studenten op afstand de les kunnen volgen. Hieronder een lijst van alle lokalen op de HAN waar deze camera's te gebruiken zijn.

Scenario Demonstreren:

volgt

Scenario Simuleren:

volgt

Scenario Uitproberen:

volgt

SAMENWERKEND LEREN

COMBI

EXPERIMENTEREN MET ICT

Op de HAN zijn ook Learning Spaces te vinden op het gebied van Experimenteren/Simuleren en AR/VR. Zo heeft het iXperium ruimtes ingericht waarin het werkveld kan experimenten met ICT op het gebied van Educatie en Health. Je vindt meer informatie over deze iXperiums op deze website.

BRONNEN

Lessons Learned Active Learning Spaces ELI 2019 SURF

Onderzoek naar technologierijke learning spaces in het Nederlandse hoger onderwijs INHolland & SURF 2019