Door weer en wind: een introductie op natuurkunde aan de hand van het weer

Door weer en wind: een introductie op natuurkunde aan de hand van het weer

Introductie

Over deze quest...

Deze quest laat je kennismaken met natuurkunde  aan de hand van het weer. Of eigenlijk vormt het een introductie op die kennismaking.

Aan het weer kun je heel veel natuurkunde zien. Zo veel dat we dat in stukjes verder moeten bekijken. Deze quest vormt een voorbereiding op die 'stukjes', die in aparte quests worden uitgewerkt. Bovendien kun je eens kijken bij aardrijkskunde, waar ook een quest over het weer staat. Dat geeft je nog wat achtergrond.

Voor wie het vak natuurkunde kiest in zijn profiel in de bovenbouw wordt bovendien verwezen naar de natuurkundemethode NOVA. Daarvoor moet je een licentie hebben. Raadpleeg daarvoor je vakdocent van natuurkunde (mij dus, Christiaan Hogenhuis). Alle leerdoelen voor natuurkunde worden aangeduid in de Egodact voortgangsmonitor (vooralsnog alleen voor vmbo-k en mavo; maar andere derdejaarsleerlingen kunnen er natuurlijk ook naar kijken; dat vormt een mooie voorbereiding op natuurkunde in havo en vwo bovenbouw).

Begeleiding Als je hiermee aan het werk gaat, maak dan een tegel aan in Egodact en stuur mij even een berichtje (via Teams). Heb je een vraag, ik (Christiaan Hogenhuis) help je graag! Want van vragen en sparren leer je het meest. En ik ook!

 

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

Egodact

Maak als je deze quest gaat doen eerst een tegel in Egodact aan onder natuurkunde, waarin je antwoord geeft op de vragen in het formulier. Daarin kun je ook bijhouden wat je doet, waar je tegenaan loopt e.d. Vragen daarover kun je mij stellen via Teams.

Leerspier

Zoals eigenlijk elke quest heeft ook deze te maken met de leerspieren veerkracht (lastige dingen overwinnen, doorzetten om hem af te maken), vindingreikheid (antwoorden op vragen vinden) en reflectie (bijvoorbeeld: nadenken over wat je wilt weten, waarom en hoe je antwoorden kunt vinden). En als je de quest samen met anderen gaat doen, train je ook de leerspier samenwerken.

Colofon

Het arrangement Door weer en wind: een introductie op natuurkunde aan de hand van het weer is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-11-25 13:19:06
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Spreekwoorden en gezegden over het weer
https://educatie-en-school.infonu.nl/taal/124689-spreekwoorden-en-gezegden-over-het-weer.html.
Link
Weerspreuken
https://www.weer-spreuken.nl/januariweerspreuken.html
Link

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Herbert Vissers eXplore. (z.d.).

Basisquest

https://maken.wikiwijs.nl/166038/Basisquest

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open