OOVV Varkenshouderij Startpagina

Inleiding

Onder het motto “Kleinschaligheid grootschalig organiseren” is in het schooljaar 2006-2007 reeds gestart met het gezamenlijk aanbieden van de MBO-opleidingen varkenshouderij door de zuidelijke AOC’s. Door de terugloop van het aantal leerlingen varkenshouderij op de verschillende AOC’s was de waarborging van de kwaliteit in het gedrang gekomen. De conclusie was snel duidelijk: Alleen door bundeling van expertise en met hulp en inbreng van het bedrijfsleven is goed onderwijs te bieden. Een basis voor een vakbekwame Nederlandse varkenshouderij.

Voor Zuid Nederland heeft dit geresulteerd in een gezamenlijke “Overkoepelende Opleiding Vakbekwaam Varkenshouder”.  Een opleiding gericht op niveau 3 en 4 van het MBO, waar we ons in de eerste plaats richten op de vakvaardigheden in de varkenshouderij.

De opleiding wordt verzorgd door de in Zuid Nederland opererende AOC’s: Helicon opleidingen en CITAVERDE College in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, tegenwoordig Yuverta.

Handleidingen

Checklist voor een goede (ict) start

Yuverta ict hulp
Startpagina met ict hulp en handleidingen

Cursusvoorwaarden en werkafspraken

  • Per lesdag moet door de deelnemer de presentielijst getekend worden en bij een bedrijfsbezoek tekent de themadocent een bezoekersformulier namens de groep.
  • In geval van verhindering dient dit zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk vóór aanvang van de lesdag, gemeld te worden aan de thema-docent. Dit middels een telefonisch bericht en/of bevestiging met een email-bericht. Er wordt vanuit gegaan dat iedere leerling 100% aanwezig is. Maar soms is een leerling ziek of kan echt niet aanwezig zijn. Kom je te laat dan is je aanwezigheidsscore 0,8 i.p.v. 1,0. De ondergrens van aanwezigheid is 80%. Daar valt ziekte etc. ook binnen. Bij een aanwezigheid van 80% of minder besluit het docententeam wat de desbetreffende leerling moet doen om dit te compenseren.
  • Docenten communiceren met de deelnemers via email middels het email-adres van de school van de deelnemer en/of WhatsApp-groep. Deelnemers worden geacht regelmatig hun mailbox te controleren.
  • Documenten, die ingeleverd moeten worden ter beoordeling, worden schriftelijk of digitaal op het afgesproken tijdstip ingeleverd bij de themadocent. Indien men om bijzondere reden wil afwijken van dit tijdstip gebeurd dit alleen na goedkeuring van de themadocent.
  • Huisregels en hygiëneprotocol zoals deze door excursiebedrijven worden verstrekt dienen strikt te worden nageleefd.
  • Tijdens de cursus kan er gewerkt worden op eigen laptops. Er is een draadloos netwerk beschikbaar.
  • Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op eigen initiatief en op eigen kosten op de afgesproken tijd en plaats aanwezig zijn.

Lesmateriaal

Per thema wordt een reader aangeboden (digitaal of op papier). Daarin is opgenomen een verwijzing naar theorie (bronnen), verwerkingsopdrachten, achtergrond informatie, BPV-opdrachten en stalopdrachten.

 

Verplicht:

Handboek Varkenshouderij,

ISBN: 978-94-6257-533-2

Wageningen UR Livestock Research

 

Aanbevolen:

Varkenssignalen,

ISBN: 97890752800531

Roodbont Agricultural Publishers

Toetsing en afsluiting

  • De examenregeling van de school van herkomst is geldig. De prestaties die in deze cursus geleverd worden maken onderdeel uit van het onderliggende portfolio van de school van herkomst.
  • Bij het missen van een onderdeel wordt een vervangende opdracht verstrekt.
  • Alle onderdelen van een thema zijn verplicht. Bij niet ingeleverd, krijg je een 1. Voor een niet ingeleverd onderdeel (ook niet tijdig inleveren conform afspraak) krijgt men een vervangende opdracht en dit wordt als een herkansing gerekend. Dus ook afwezigheid bij een toets betekent een herkansing, ongeacht de reden van afwezigheid. Herkansingen kunnen in de daar opvolgende thema-periode worden ingehaald. Dat gebeurt na de les. Van elk thema kan 1 onderdeel herkanst worden. Niet meer! Voor een, eventuele tweede herkansing moet dit aangevraagd worden bij examensecretaris van de desbetreffende school.
  • Te beoordelen verslagen e.d. moeten op het afgesproken tijdstip op papier of digitaal ingeleverd worden. Ook bij afwezigheid (om welke reden dan ook) moet dit op het afgesproken tijdstip ingeleverd worden.
  • Per thema wordt aangegeven welke onderdelen het eindcijfer voor dat thema bepalen. Dit kan per school of opleiding verschillen. Zie hiervoor de bijlage toetsing en afsluiting per opleiding. In het algemeen bestaat een thema uit de volgende onderdelen:  
  • Kennistoets
  • BPV-opdrachten
  • Andere eventuele schoolopdrachten
  • Herkansing wordt aangeboden voor maximaal 1 onderdeel van het betreffende thema. Elke niet (tijdig) ingeleverd opdracht telt mee als een aparte herkansing.
  • In bijzondere gevallen beslist het docententeam.

Planning en lesrooster

Het lesrooster staat hieronder vermeld. Deze lestijden gelden voor beide locaties van Yuverta. 

09.15 – 10.00 uur

10.00 – 10.45 uur

pauze

11.00 – 11.45 uur

11.45 – 12.30 uur

pauze

13.00 – 13.45 uur

13.45 – 14.30 uur

pauze

14.45 – 15.30 uur

15.30 – 16.15 uur

 

 

Combiklas N3/N4

Huisvesting en klimaat N3/N4

Gezondheid

Niveau 3

Gezondheid

Fokkerij & voortplanting

Management en organisatie

Voeding en gezondheid

Voeding

Arbo, veiligheid en biosecurity

Keten en product

Varkenshouderij en omgeving

Huisvesting & klimaat

Niveau 4

Keten en product

Fokkerij en voortplanting

Huisvesting & klimaat

Voeding

Contactinformatie

Yuverta Boxtel:

Carolien Sengers              

Toon van Kollenburg

 

Yuverta Horst:      

Herman Peeters              

Shelley van Schaijk           

Wim Vugteveen