Opdracht: Verzekering - particulier of collectief - vwo456

Opdracht: Verzekering - particulier of collectief - vwo456

Inleiding

Risico's zijn onlosmakelijk verbonden met ons leven. Het handelen met risico komt in tal van situaties voor. Bij risico hoort onzekerheid: de uitkomst van het handelen met risico ligt niet van te voren vast. Economen bestuderen welke keuzes mensen maken als zij te maken hebben met risico en onzekerheid. Welke keuze gemaakt wordt, wordt voor een belangrijk deel bepaald van de informatie die verzameld kan worden. 

Verzekeren is manier om om te gaan met onzekerheid. Nederland kent vele particuliere verzekeringsmaatschappijen waar je je kunt verzekeren tegen allerlei soorten risico's. Daarnaast is er een stelsel van collectieve of sociale verzekeringen. De verzekeraars zijn in dit geval overheidsorganisaties en de risico's waartegen de verzekerden verzekerd zijn, zijn risico's waarvan de overheid het wenselijk acht dat deze verzekerd zijn.

In deze opdracht onderzoek je waarom je voor het verzekeren van sommige risico's naar een particuliere verzekeringsmaatschappij moet en waarom sommige andere risico's verzekerd zijn bij de overheid.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Verzekering - particulier of collectief - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-12-20 11:57:19
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Risico en informatie', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst komt er een opdracht over de soorten verzekeringen en de sociale zekerheid. De opdracht bestaat uit een onderzoeksvraag, vier stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Welke factoren bepalen of een verzekering wordt aangeboden op de particuliere verzekeringsmarkt of door een overheidsorganisatie? De onderzoekvraag is onderverdeeld in meerdere deelvragen. Belangrijke onderwerpen zijn: sociale zekerheid, sociale voorziening en averechtse selectie. Bij de eerste stap ga je samen met een klasgenoot nadenken over een scooterverzekering. Bij stap 2 ga je samen met een klasgenoot nadenken over collectieve en sociale verzekeringen. Bij stap 3 ga je samen met een klasgenoot nadenken over averechtse selectie. Bij stap 4 ga je samen met een klasgenoot een eindproduct maken die antwoord geeft op de hoofdvraag. Ter afsluiting is er een toets over de soorten verzekeringen en de sociale zekerheid. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Averechtse selectie; Verzekeren en risico; Economie; Effecten van asymmetrische informatie; Risico en informatie; Verzekeren;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, averechtse selectie, economie, risico en informatie, schadeverzekering, sociale zekerheid, sommenverzekering, stercollectie, verzekering - particulier of collectief, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Verzekering - particulier of collectief - h45

https://maken.wikiwijs.nl/137100/Opdracht__Verzekering___particulier_of_collectief___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open