Opdracht: Groeten uit Schierland - vwo456

Opdracht: Groeten uit Schierland - vwo456

Introductie

Groeten uit Schierland - examen havo 2013

Schierland is een eiland op drie kwartier varen van het vasteland. De eilanders leven vooral van het toerisme. Het aantal toeristen per dag is afhankelijk van het seizoen. Voor hun dagelijkse boodschappen zijn de eilanders en de toeristen afhankelijk van de op Schierland gevestigde aanbieders. Op het eiland zijn één bakker, één kapper, één supermarkt en twee fietsverhuurders. De supermarkt heeft geen brood in het assortiment.

In deze examenopgave kijk je voor de bakker naar de marktvorm en ga je aan de slag met de vraag naar brood per dag, marginale kosten en marginale opbrengsten. En voor de fietsverhuurders kijk je naar de winstverwachting bij het verhogen van het tarief.

 

Colofon

Het arrangement Opdracht: Groeten uit Schierland - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-12-01 14:56:37
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Samenwerken en onderhandelen', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit vijf verschillende opdrachten en examenvragen. De eerste opdracht gaat het over prijs en hoeveelheid. Hier worden vragen gesteld over de complementaire goederen en de vraagcurve. Bij de tweede opdracht gaat het over winst en aanbod. Hier worden vragen gesteld over maximale winst en maximalisatie marktaandeel. Bij de derde opdracht gaat het over vraag en aanbod. Hier worden vragen gesteld over homogene en heterogene producten. Bij de vierde stap gaat het over de marktvormen. Hier worden vragen gesteld over de verschillende marktvormen. Bij de vijfde stap gaat het over het gevangenendilemma. Hier worden vragen gesteld over het nash-evenwicht en meeliftersgedrag. Bij het examen ga je vragen beantwoorden over groeten uit Schierland. Hier moet je verschillende berekeningen maken aan de hand van een grafiek. Ter afsluiting zijn de antwoorden van het examen weergegeven.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Samenwerken en onderhandelen; Economie; Speltheorie; Gevangenendilemma;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, economie, groeten uit schierland, markvormen, monopolie, samenwerken en onderhandelen, stercollectie, volkomen concurrentie, vraagcurve, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Groeten uit Schierland - examen - h45

https://maken.wikiwijs.nl/143495/Opdracht__Groeten_uit_Schierland___examen___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open