Keuzedeel Biologische Bedrijfsvoering

Algemeen

Theorie over Biologische Bedrijfsvoering

 

Voorlopige lesplanning:

Les Week

Onderwerp

Inleveren voor volgende les

1

Intro Keuzedeel en opdracht

Lessen Keten + Regelgeving

H1 H3 H4

2

Bedrijfsbezoek

 

H3

3

Voedervoorziening en Voedergewassen

 

H5

4

Fokkerij + Gezondheid

 

H8 H9

5

Bodem en bemesting

 

H6

6

Huisvesting + Voeding

 

H7 H10

7

Saldo berekening (schatting omschakel jaren/ productie)

 

H11

8

Agrobiodiversiteit

 

H12

9

SWOT

 

Eindverslag incl H13 en evaluatie

10

Eindpresentaties

 

 

 

 

 

 

Les 1: Sector en Regelgeving

Op regionaal, landelijk en internationaal niveau groeit de aandacht voor biologische landbouw. Er is een toenemende vraag naar biologische producten. Mede daardoor ontwikkelt deze agrarische tak zich snel - zowel wat betreft areaal en aantal bedrijven als wat betreft innovaties op het gebied van processen, producten en bedrijfsvoering. Uit een verkenning onder aangesloten bedrijven, uitgevoerd door Bionext, blijkt dat (startende) ondernemers tekorten in hun kennis en vaardigheden vanuit hun opleiding ervaren. Ook ervaren deze bedrijven tekorten aan specifieke kennis over de biologische landbouw bij medewerkers, stagiaires en ‘erfbetreders’ die in het groene onderwijs worden opgeleid.

 

Biologische landbouw stelt op onderdelen zwaardere eisen aan kennis en vaardigheden van de ondernemer of zelfstandig werkende. Biologische bedrijfsvoering betekent sturen op de samenhang tussen biologische, ecologische en abiotische factoren in de bedrijfsvoering, zonder dat kan worden teruggevallen op niet-biologische interventiemogelijkheden. Dat betekent kunnen denken en werken vanuit het bedrijf als systeem, vanuit een goed begrip van de principes van biologische landbouw. Optimale inzet van beschikbare mechanisatie en technologie is een vereiste. Aan de beroepshouding van de werkende worden zware eisen gesteld.

 

De vier principes van de biologische landbouw (IFOAM-Bionext) vormen het referentiekader: Gezondheid (gezondheid van de mens in relatie tot een gezond ecosysteem met een gezonde bodem, gewassen en dieren), Ecologie (sturen op het bedrijf als levend ecosysteem met natuurlijke kringlopen, aangepast aan plaatselijke omstandigheden), Eerlijkheid (billijkheid, respect, rechtvaardigheid en rentmeesterschap, waaronder respect voor de eigen waarde van de landbouwhuisdieren) en Zorg (voorzorgbeginsel, vermijden van risico’s voor het complexe ecosysteem).

 

Relevantie van het keuzedeel

Het keuzedeel biedt beroepsbeoefenaars dan wel mensen die in deze sector willen gaan werken de mogelijkheid in te spelen op de groeiende beroepskansen binnen de biologisch landbouw. Het keuzedeel biedt de beginnend beroepsbeoefenaar die geïnteresseerd is in de biologische landbouw de mogelijkheid deze belangstelling uit te bouwen richting beroepskansen en verdere professionele ontwikkeling in de biologische sector.

 

Beschrijving van het keuzedeel

Werken op een biologisch landbouwbedrijf vereist kennis over en vaardigheden met bedrijfsprocessen en bedrijfsvoering volgens de richtlijnen voor de biologische landbouw. De invalshoek is daarbij integratief: de beginnend beroepsbeoefenaar moet het

biologisch bedrijf als samenhangend geheel kunnen begrijpen en aansturen, vanuit het ecologische principe waarop de biologische landbouw is gebaseerd. Het bedrijfsmodel volgens biologische principes is daarom een centraal thema.

 

In dit bronnenboek is dankbaar gebruik gemaakt van het kwalificatiedossier van sbb:

file:///C:/Users/Sandra/Downloads/Biologische%20bedrijfsvoering%20(2).pdf

Les 2: Bedrijfsgegevens

Les 3: Voedergewassen

Plantaardige Productie

Les 4: Fokkerij, Voortpl. en Gezondheid

Theorie behorende bij de Hoofdstukken Fokkerij, Voortplanting en Gezondheid

Les 5: Bodem en Bemesting

De Basis: de Bodem

Graslandbeheer en Bemesting

Gebruik Biologische Mest

Les 6: Voeding en Huisvesting

Les 7: Saldo Berekening

Les 8: Agrobiodiversiteit

Les 9: SWOT

Les 10: Examen