Welkom bij de lessenserie over gecombineerde werkwoordspelling.
Als toekomstig interieuradviseur zul je vaak contact hebben met klanten en daarom is het belangrijk om taalvaardig te zijn. Zo moet je goed kunnen luisteren in een gesprek, heb je een ruime woordenschat nodig om je goed uit te kunnen drukken en zul je klanten vaak moeten schrijven. Bij het schrijven is het van belang dat je dit zonder fouten doet, omdat je hiermee ook een indruk achterlaat. Een juiste werkwoordspelling is hier een groot onderdeel van.
In deze lessenserie ga je aan de slag met de drie onderdelen waaruit gecombineerde werkwoordspelling bestaat: de tegenwoordige tijd, de verleden tijd en de voltooide tijd. Per onderdeel krijg je instructie, staat er extra informatie, maak je opdrachten en een aflsuitende oefentoets.
De instructie heeft de kleuren groen en blauw, die correspondeert met de kleur die je vooraf gekregen hebt en die is gebaseerd op je score van de instaptoets. Je weet inmiddels dus of je bij de groene, de blauwe of de rode groep hoort. Voor de groene en de blauwe groep staan aparte instructies. De opdrachten en de oefentoetsen zijn voor alledrie de groepen hetzelfde. Door middel van deze verschillende vormen van instructie, opdrachten en oefentoetsen, werk je toe naar kennis en begrip van de afzonderlijke regels.
Aan het einde van deze lessenserie ken je de afzonderlijke grammaticale regels van de tegenwoordige tijd, de verleden tijd en het voltooid deelwoord. Ook ben je in staat om de opgedane kennis toe te passen in een eindtoets met gecombineerde werkwoordspelling.
Aan het einde van deze lessenserie ken je de afzonderlijke grammaticale regels van de tegenwoordige tijd, de verleden tijd en het voltooid deelwoord. Ook ben je in staat om de opgedane kennis toe te passen in een eindtoets met gecombineerde werkwoordspelling.
Inhoud van de lessenserie
Deze lessenserie bestaat uit drie onderdelen, de tegenwoordige tijd, de verleden tijd en het voltooid deelwoord. Per onderdeel staat er een uitgebreide instructie, een link met extra informatie op YouTube, oefenopdrachten en een oefentoets. De instructie heeft de kleuren groen en blauw, die correspondeert met de kleur die je gekregen hebt. Inmiddels weet je ook of je bij de groene, de blauwe of de rode groep hoort. Voor de groene en de blauwe groep staan aparte instructies. De opdrachten en de oefentoetsen zijn voor alledrie de groepen hetzelfde. Door middel van deze verschillende vormen van instructie, opdrachten en oefentoetsen, werk je toe naar kennis en begrip van de afzonderlijke regels. Uiteindelijk ben je in staat om deze kennis toe te passen in een eindtoets met gecombineerde werkwoordspelling. Bekijk de instructie van jouw kleur, maak vervolgens de bijbehorende opdrachten en de oefentoets. Als je van ieder onderdeel de oefentoets met een voldoende hebt afgerond, maak je de eindtoets. In deze eindtoets worden de afzonderlijke onderdelen gecombineerd.
Klik hier om je voorkennis op te halen via een Kahoot.
De persoonsvorm in de tegenwoordige tijd
Lesdoel:
Aan het einde van deze les weet je hoe je persoonsvorm moet vervoegen in de tegenwoordige tijd. Ook ben je in staat om de opgedane kennis toe te passen in een oefentoets.
Hier vind je alle informatie over de grammaticale regels voor het vervoegen van de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd. De groene groep bekijkt de instructie met dezelfde kleur, dit geldt ook voor de blauwe groep. Daarna maak je de opdrachten en de oefentoets. De rode groep maakt de opdrachten en de oefentoets meteen. Als je voor de oefentoets een voldoende haalt ga je door naar het volgende onderdeel. Als je een onvoldoende haalt bekijk je de instructie nog eens goed en oefen je het onderdeel in Studiemeter. Daarna maak je de toets nog eens.
Maak de oefentoets. Als je een voldoende hebt gehaald ga je door naar werkwoordspelling van de verleden tijd. Als je een onvoldoende hebt, bekijk dan de instructie nog eens goed en maak extra oefeningen in Studiemeter.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Aan het einde van deze les weet je hoe je de persoonsvorm moet vervoegen in de verleden tijd.
Ook ben je in staat om de opgedane kennis toe te passen in een oefentoets.
Hier vind je alle informatie over de grammaticale regels voor het vervoegen van de persoonsvorm in de verleden tijd. De groene groep bekijkt de instructie met dezelfde kleur, dit geldt ook voor de blauwe groep. Daarna maak je de opdrachten en de oefentoets. De rode groep maakt de opdrachten en de oefentoets meteen. Als je voor de oefentoets een voldoende haalt ga je door naar het volgende onderdeel. Als je een onvoldoende haalt bekijk je de instructie nog eens goed en oefen je het onderdeel in Studiemeter. Daarna maak je de toets nog eens.
Maak de oefentoets. Als je een voldoende hebt gehaald ga je door naar werkwoordspelling van het voltooid deelwoord. Als je een onvoldoende hebt, bekijk dan de instructie nog eens goed en maak extra oefeningen in Studiemeter.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Aan het einde van deze ken je de grammaticale regels van het voltooid deelwoord.
Ook ben je in staat om de opgedane kennis toe te passen in een oefentoets.
Hier vind je alle informatie over de grammaticale regels van het voltooid deelwoord. De groene groep bekijkt de instructie met dezelfde kleur, dit geldt ook voor de blauwe groep. Daarna maak je de opdrachten en de oefentoets. De rode groep maakt de opdrachten en de oefentoets meteen. Als je voor de oefentoets een voldoende haalt ga je door naar het volgende onderdeel. Als je een onvoldoende haalt bekijk je de instructie nog eens goed en oefen je het onderdeel in Studiemeter. Daarna maak je de toets nog eens.
Gefeliciteerd, je hebt alle afzonderlijke onderdelen gehaald! Voordat je de oefentoets en de eindtoets gaat maken oefen je eerst met opdrachten waarin de werkwoordspelling wordt gecombineerd. Alle kennis die je tot nu toe hebt opgedaan kun je nu gaan toepassen.
Maak in je groep, rood, groen, of blauw 1 of 2, de bijbehorende opdracht. In Teams vind je een chatgroep met overeenkomstige groepsnaam. Overleg daar met elkaar wat het antwoord is en noteer dat. Schrijf ook op waarom je het zo hebt opgeschreven. Nadat je dit hebt gedaan lever je per groep de opdracht in.
Hier vind je de oefentoets en de eindtoets waarin de werkwoordspelling wordt gecombineerd. Om te oefenen maak je eerst de oefentoets. Als je daar een voldoende voor haalt ga je door naar de eindtoets. Als je een onvoldoende haalt, bekijk dan de regels nog eens die voor het onderdeel gelden. Ook kun je eerst nog verder oefenen in Magister.
Door deze opdracht is mij duidelijk geworden dat ik nog te weinig weet heb van alle mogelijkheden die ICT en educatieve tools bieden. Een leerdoel is daarom om hiervan meer kennis op te doen, zodat ik dit vaker en gerichter kan integreren in mijn lessen, waardoor ze afwisselender en aantrekkelijker worden, wat uiteindelijk zorgt voor studenten die gemotiveerd(er) zijn om te leren.
Het arrangement Werkwoordspelling gecombineerd is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Erwin den Ouden
Laatst gewijzigd
2020-12-09 16:26:10
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen
4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en
publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Aan het einde van deze lessenserie ken je de grammaticale regels voor werkwoordspelling in de tegenwoordig tijd, de verleden tijd en de voltooide tijd op niveau 2F en kan deze toepassen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur 0 minuten
Werkwoordspelling gecombineerd
nl
Erwin den Ouden
Erwin den Ouden
2020-12-09 16:26:10
Aan het einde van deze lessenserie ken je de grammaticale regels voor werkwoordspelling in de tegenwoordig tijd, de verleden tijd en de voltooide tijd op niveau 2F en kan deze toepassen.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefenopdracht
Oefentoets werkwoordspelling tegenwoordige tijd.
Oefenopdracht
Oefentoets werkwoordspelling verleden tijd.
Oefenopdracht
Oefentoets werkwoordspelling voltooid deelwoord.
Eindtoets werkwoordspelling gecombineerd
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.