Literatuuropdracht Engels 4vwo

Literatuuropdracht Engels 4vwo

1. Inleiding en taak

Tegenwoordig is social media alom aanwezig in onze maatschappij. Vooral jongeren besteden veel tijd aan platformen als Instagram, Facebook en Twitter. Hierdoor is ook gebleken dat er minder tijd wordt besteed aan het lezen van literatuur. Hoewel sociale media heel leuk en leerzaam kunnen zijn, blijft lezen ook heel belangrijk voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Daarom ga je in deze opdracht social media combineren met het bestuderen van literatuur. Je bent een literatuuronderzoeker en je wil literatuur aantrekkelijk maken voor jouw generatie. In deze opdracht ga je drie gedichten analyseren en jouw analyse verwerken tot een tweet voor de pagina Twitterature op twitter. Deze tweets vatten de inhoud en betekenis van gedichten samen, om het zo aantrekkelijk te maken voor een jong publiek. Aan jou dus de taak om de gedichten te analyseren en hier een Tweet van te maken. Hoe ga je dat doen? Waar let je op bij het analyseren van een gedicht? Wat is de hoofdgedachte? Uiteindelijk maak je voor ieder gedicht 1 tweet en mag je tweet niet langer zijn dan 280 tekens.

3. Werkwijze

1. Je gaat voor deze opdrachten drie gedichten analyseren. Deze gedichten zijn:

  • ‘Shall I compare thee to a summer’s day? (Sonnet 18)’ van William Shakespeare
  • ‘The Tyger’ van William Blake
  • ‘We real Cool’ van Gwendolyn Brooks

Als je een ander idee hebt voor een gedicht mag dat ook, maar dan leg je dat wel eerst voor aan de docent.

2. Je gaat de gedichten 1 voor 1 analyseren. Denk hierbij aan de technieken die je hebt geleerd voor het analyseren van gedichten. Wat valt je op aan de structuur van het gedicht? De taal? Wie spreekt er? Wat is de inhoud? Wil de dichter iets overbrengen aan de lezer? Wat valt je op aan de toon? Wat voor gevoel krijg je bij het lezen bij het gedicht? Aan dit soort vragen kan je denken. Gebruik ook de website bij ‘bronnen’ voor het besturen van de gedichten.

3. Denk bij het analyseren ook aan de context van de gedichten. Uit wat voor tijd komt het? Wat was de situatie van de schrijver? Denk hierover na en gebruik daarbij historische bronnen.

4. Als je het gedicht geanalyseerd hebt en weet wat de hoofdgedachte van het gedicht is, ga je de tweet maken. Wat is voor jou het belangrijkst om te weten over het gedicht? Wat is de essentie en wat wil de schrijver overbrengen? Schrijf dit op in een paar zinnen, of zelfs een paar woorden als dat kan. Denk eraan dat de tweet niet langer mag zijn dan 280 tekens. Kijk voor voorbeelden naar andere tweets op de pagina van Twitterature.

5. Als je de tweet hebt geformuleerd, schrijf dan nog een korte context onder de tweet. Deze hoef je te uploaden op twitter zelf, maar dit stuur je naar de docent samen met je formulier waarop je de gedichten geanalyseerd hebt. Beschrijf in de context hoe jouw tweet tot stand is gekomen (waar je op hebt gelet tijdens het analyseren etc.) in zo’n 200 woorden.

6. Herhaal dit voor alle drie de gedichten en plaats ze op twitter.

7. Je krijgt hier 2 lesuren de tijd voor. Mocht het niet af zijn dan mag je het ook afmaken als huiswerk.

4. Bronnen

Bronnen die je kan gebruiken voor deze opdracht zijn:

 

Uiteraard mag je zelf ook andere bronnen opzoeken en gebruiken.

5. Beoordeling

Beoordelingsschema: Cijfer 1-10
De tweet vat kernachtig de hoofdgedachte/ belangrijkste inhoud van het gedicht samen Cijfer 1-10
De tweet heeft het juiste format (niet meer dan 280 tekens). Cijfer 1-10
De tweet is geschreven in correct Engels     Cijfer 1-10
De contextbeschrijving beschrijft hoe je tot de uiteindelijke tweet bent gekomen (het denkproces, de stappen die je daarvoor moest doorlopen) en toont aan dat je achtergrondinformatie hebt gevonden bij de gedichten, hun schrijvers, en de perioden waarin de gedichten geschreven zijn. Cijfer 1-10

 

6. Afsluiting / Leerdoelen

Leerdoelen

Als je deze opdracht hebt afgerond, dan kun je:

- Zelfstandig een gedicht analyseren (de hoofdgedachte uit het gedicht halen onder andere)

- Deze analyse vertalen naar een aantrekkelijk kort stukje tekst

oftewel: dan kun je je eigen literatuuranalyse doen!

- Je kan media gebruiken op zo een manier dat die bijdraagt aan de eigen leerontwikkeling

- Je kan het gedicht plaatsen binnen een bepaalde tijd, en binnen een bepaalde literaire traditie

7. Docentpagina

Vakgebied voor deze opdracht: Engels.

De opdracht is geschikt voor leerlingen uit de bovenbouw (VWO). De tijdsbesteding voor de opdracht is ongeveer 1 á 2 lessen, en er kan naast het internet gebruikt worden gemaakt van een woordenboek indien gewenst. Verder zijn er geen extra materialen nodig om deze opdracht tot een goed einde te brengen.


  • Het arrangement Literatuuropdracht Engels 4vwo is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Femme Duyff Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-10-08 16:00:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Link literatuur aan social media / literatuuranalyse / vwo bovenbouw
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    analyseren, blake, brooks, literatuur, romantic poets, shakespeare, twitter, vwo

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (2018).

    Sjabloon Webquest 2018

    https://maken.wikiwijs.nl/125479/Sjabloon_Webquest_2018

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.