Die Steigerungsstufen - de trappen van vergelijking

Die Steigerungsstufen - de trappen van vergelijking

Welkom

Welkom op deze Wikiwijs pagina. Op deze pagina neem ik je stap voor stap mee de trappen van vergelijking op. We beginnen bij de basis en na het doorlopen van de verschillende onderdelen van deze Wikiwijs ben je in staat om de trappen van vergelijking toe te passen.

Wie ben ik?

Kijk en luister om wat meer over mij te weten te komen

Wat meer over mij... door Ine van Papeveld

 

 

 

Voor wie is deze Wikiwijs?

Deze Wikiwijs is voor iedereen die wil leren in het Duits zijn/haar mening te geven, dingen/mensen te beschrijven of met elkaar te vergelijken.

Omdat ik zelf lesgeef aan een 3 en 4 Mavo (VMBO TL) klas, is deze speciaal bedoeld voor leerlingen van het niveau VMBO TL, eind jaar 3. Aan het einde van jaar 3 moet je volgens het Europees Referentie Kader (ERK) voor talen met spreken op eind niveau A1, begin niveau A2 zitten. Dit zegt je waarschijnlijk niets, vandaar even deze toelichting: op niveau A1 moet je je voorkeuren met betrekking tot vertrouwde onderwerpen uit kunnen wisselen in een informeel gesprek. Bij het niveau A2 moet je in een informeel gesprek niet alleen dat kunnen, maar moet je ook op eenvoudige wijze (met eenvoudige woorden) je mening kunnen geven en mensen of dingen met elkaar kunnen vergelijken.

Volg je een ander VMBO niveau dan kan je je kennis uitbreiden met behulp van deze website. Voor mensen van Havo of VWO niveau biedt deze Wikiwijs een stukje basiskennis en hulp om het vereiste ERK niveau te bereiken.

Leerdoelen

Na het beklimmen van de trap van deze wikiwijs kan je met behulp van de trappen van vergelijking:

- zeggen hoe iets of iemand eruitziet

- dingen/mensen met elkaar vergelijken

- je mening geven over iets/iemand

 

En dat allemaal geschreven en/of gesproken in het Duits!!!

FF kijken

In de volgende video ga je de 3 tredes van de trappen van vergelijking (der Positiv, der Komparativ en der Superlativ/stellende, vergrotende en overtreffende trap) ontdekken en leer je hoe je ze moet toepassen.

Die Steigerungsstufen door Ine van Papeveld

In deze video neem ik de uitzonderingen onder de loep:

 

Die Steigerungsstufen - Ausnahmen door Ine van Papeveld

Wil je nog extra uitleg, of uitleg op een andere manier? Kijk dan naar een van de volgende (of naar alle) Youtube filmpjes.

Mevrouw Ebbens legt uit

 

Ray legt uit

 

Uitleg met oefening

FF proberen

Middels een instaptoets kan je hier kijken hoe goed je de regels al kan toepassen. Afhankelijk van de uitkomst, kan je nog verder oefenen, de eindtoets maken, je kennis verdiepen of een van de uitdagingen doen.

FF doen

In dit onderdeel kan je oefenen met het schrijven (of in dit geval tikken)/invullen van de vervoeging van de woorden bij de verschillende tredes van de trappen van vergelijking.

Om een umlaut op een letter te kunnen tikken, [shift+"]+[a] of [u] of [o]. Dus de shift toets en de dubbele apostrof toets tegelijk indrukken en daarna de letter waar je de dubbele apostrof op wil hebben.

ß krijg je door [Alt Gr+s]

Oefenen I

In Oefenen I vind je verschillende oefeningen waarbij je de trappen van vergelijking compleet moet maken, of de juiste trap in moet vullen in een zin aan de hand van het basiswoord.

 

 

Oefenen met rijtjes:

 

 

Oefenen met zinnen

 

Oefenen II

Bij Oefenen II ga je teksten compleet maken met de juiste vormen van de trappen van vergelijking. Dit is moeilijker omdat je hier ook naar de zin moet kijken. Wordt er iets vergeleken (Komparativ en Superlativ) of wordt het gesteld (Positiv)...

Oefenen met invullen...

Oefenen met schrijven... 

De oefeningen met uitleg

Had je nog veel moeite met Oefenen I en II en weet je niet goed wat er fout ging? De vragen van Oefenenen I kan je hier nog een keer maken, je krijgt dan uitleg bij je fouten. 

Voor oefenen II is de tip, kijk nog eens naar de uitlegvideo's, kijk goed naar wat de zin betekent en kies/vul dan het juiste woord (in)

FF kennis testen

In dit onderdeel wordt je kennis getest met een (eind)toets. Weet je alles? Top, dan ben je aan de top van de trap en kan je je kennis alleen nog maar uitbreiden. Wil je nog een stap verder? Kijk dan naar de extra uitleg onder de kop FF een stapje verder.

Wil je voor je begint nog even oefenen? Maak dan de opdracht Oefenen I

Lukt het nog niet helemaal, geen nood, oefen nog wat extra bij FF doen, extra oefenen I

Lukt het helemaal nog niet? Wees niet bang, met extra oefenen kom ook jij er wel. Ga terug naar FF doen en ga naar de opdracht Extra oefenen II. Daar krijg je bij alle antwoorden extra uitleg.

FF een stap verder

Bijvoeglijk gebruikt...

In plaats van eenvoudig in een zin gebruiken, kan je de trappen van vergelijking ook bijvoeglijk gebruiken. Wil je weten hoe het zit met bijvoeglijke naamwoorden in het Duits en hoe je daarbij de trappen van vergelijking toepast? Kijk dan naar de volgende video's:

 

De vergelijkingswoorden...

In de volgende video vertel ik je wat meer over de vergelijkingswoorden. Woorden die je kan gebruiken om moeilijkere zinnen te maken.

 

 

Die Steigerungsstufen - de vergelijkingswoorden door Ine van Papeveld

Via deze link kan je een beetje oefenen met het invullen van de vergelijkingswoorden.

FF een uitdaging

Ik daag je uit voor een ultieme test!

Durf jij je kennis toe te passen in een song? In veel liedjes wordt een mening gegeven, wordt er over iemand of iets gezongen. Daar wordt vaak één van de trappen van de trappen van vergelijking voor gebruikt. Luister naar de voorbeelden van Duitse muziek en probeer dit te overtreffen! Neem jezelf of jullie groep op terwijl jullie een zelfgeschreven song opvoeren en stuur deze opname en de songtekst op.

 

 

Bronnenlijst

Arends, E., Bakker, H., Buunk, E., Dijks, H., De Goede, R. , Hillen, W. … Van der Worp, K. (2010).

Effectiviteit van het grammaticaonderwijs. Levende Talen Magazine, 2010 (7), 16 - 19. Geraadpleegd op 9 november 2020, van http://www.lt-tijdschriften.nl/ojs/index.php/ltm/article/download/117/115

Berben, M. (2020). Differentiëren is te leren!: Omgaan met verschillen in het vo en mbo (2e herziene druk). Amersfoort: CPS

Geerts, W. & Van Kralingen, R. (2017). Handboek voor leraren. (2e herziene druk). Bussum: Coutinho.

Joosten-ten Brinke, D. (2011). Eigentijds toetsen en beoordelen  Geraadpleegd op 10 november

2020, van https://www.researchgate.net/profile/Desiree_Brinke/publication/254773804_Eigentijds_toetsen_en_beoordelen/links/5406ef770cf23d9765a8258e.pdf

Kwakernaak, E. (2015). Didactiek van het vreemdetalenonderwijs (2de editie). Bussum: Coutinho

SLO (2020). Can-Do Statements: Taalactiviteiten. Geraadpleegd op 16 februari 2020, van

https://slo.nl/thema/vakspecifieke-thema/mvt/companion-volume-erk/slag/can-do-statements/

Van der Veen, T. & Van der Wal, J. (2016). Van leertheorie naar onderwijspraktijk. (6e druk).

Groningen: Noordhoff

 

  • Het arrangement Die Steigerungsstufen - de trappen van vergelijking is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    I. van Papeveld-van der Horst Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-05-25 07:56:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Met dank aan: Canva (instructievideo's), Dein Spiegel (tekst), Educaplay, Google Forms, lehrerlenz.de (afbeelding), Microsoft Forms, YouTube (links uitlegfilmpjes)

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Aan het einde van VMBO TL jaar 3 moet je in het Duits je mening kunnen geven, dit doe je door dingen te vergelijken. Daarvoor heb je de trappen van vergelijking nodig. Stap voor stap leidt deze wikiwijs je deze trap op, boven gekomen kan je in het Duits je mening geven.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    duits vmbo, mening, steigerungsstufen, trappen van vergelijking, vergelijken
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    De instaptoets

    Oefenen I, zinnen met uitleg

    Oefenen I, rijtjes met uitleg

    De eindtoets

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.