Parler moi de toi

Parler moi de toi

Introductie

Kijk de volgende video

 

Welkom

 

Bonjour tout le monde,

Bienvenue sur ma page. Deze pagina is bedoeld voor de leerlingen van havo 3 die moeite hebben met het bezittelijk voornaamwoord in het Frans.

Op deze pagina zal de nadruk gelegd worden op het onderdeel grammatica, namelijk bezittelijk voornaamwoord.

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende middelen, zoals filmpjes, teksten en PowerPoint.

Het is belangrijk om te weten hoe je het bezittelijk voornaamwoord moet toepassen, want het is niet de bezitter die het uiteindelijke vorm van het bezittelijk voornaamwoord, maar het bezit. In dit geval er is geen onderscheid tussen ''haar'' of ''zijn''. Son betekent zowel ''haar'' als ''zijn''.

 

Onze school zal dit jaar aan een uitwisseling met een middelbare school in Frankrijk organiseren. Daardoor gaan wij een facebook pagina van onze klas maken, waarin iedereen zich gaat voorstellen. Hierin moeten wij het bezittelijk voornaamwoord toepassen.

 

 

Lesdoelen:

Aan het eind van deze site:

kan je het bezittelijke voornaamwoord in het Frans toepassen.

Je kunt verhalen over jezelf, je famillie, je huisdier en je hobby schrijven.

 

Bonne chance aux bacheliers ! | Bonne chance, Bon courage, Sms

 

instapopdracht

Indien je een onvoldoende hebt behaald voor de instaptoets, herhaal je de uitleg van de  lidwoorden.

 

 

 

Het lidwoord hoort bij het zelfstandig naamwoord.
In het Frans geeft het lidwoord het geslacht (mannelijk of vrouwelijk) en getal (enkelvoud of meervoud) aan.

Bepaald lidwoord
Nederlands: de, het

In het Frans zijn er vier vormen. Drie voor enkelvoud, één voor meervoud.

mannelijk enkelvoud - le
vrouwelijk enkelvoud - la
enkelvoud klinkerbotsing - l'
meervoud - les

Klinkerbotsing gebeurt wanneer het ene woord eindigt op een klinker en het volgende woord begint met een klinker of een stomme h.

Le, la en l' vertaal je met de of het, dat hangt af van het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort.
Les vertaal je altijd met de.


Onbepaald lidwoord
Nederlands: een

In het Nederlands komt dit alleen voor in het enkelvoud. In het Frans bestaat het ook in het meervoud.
Er zijn twee vormen voor het enkelvoud en één vorm voor het meervoud in het Frans.

mannelijk enkelvoud - un
vrouwelijk enkelvoud - une
meervoud - des

Un en une vertaal je met een.
Des vertaal je niet. In het Nederlands hebben wij daar geen woord voor.

In het Frans staat er dus altijd een lidwoord!

 

Tot slot een schema met alle lidwoorden:

  bepaald lidwoord       onbepaald lidwoord    
mannelijk enkelvoud       le (l') un
vrouwelijk enkelvoud       la (l') une
meervoud les des

 

 

Grammatica : Het bezittelijk voornaamwoord

Uitleg

Het bezittelijk voornaamwoord geeft aan van wie iets is.

Om het juiste bezittelijk voornaamwoord te bepalen, moet je kijken naar het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort.

Je bepaalt het geslacht en het getal van het zelfstandig naamwoord en leest vervolgens in de tabel het juiste bezittelijk voornaamwoor af.

 

  mannelijk enkevoud           vrouwelijk enkelvoud           meervoud          
mijn           mon ma mes
jouw ton ta tes
zijn son sa ses
haar son sa ses
ons, onze         notre notre nos
jullie, uw votre votre vos
hun   leur leur leurs
       


Let op
Als het zelfstandig naamwoord vrouwelijk enkelvoud is en het begint met een klinker, dan neem je de vorm die hoort bij het mannelijk enkelvoud. Dit in verband met de uitspraak.

Bezittelijk voornaamwoord -Video-

Leesvaardigheid

Oefenen A

Als je meer dan 5 vragen goed hebt beantwoordt, ga je verder naar de volgende oefening. Anders moet je de regels weer opnieuw herhalen.

Extra oefenen op een andere educatieve tools

Oefenen op een speelse manier met het bezittelijk voornaamwoord.

 

 

Oefenen B

Test jezelf

Eindeopdracht

Open de onderstaande link en maak één van de opdrachten. Vervolgens upload je de gemaakte opdracht en druk je op verzenden.

Klik hier om link te opnen

 

 

 

 

Evaluatie van de leerlingen

Visie

Leerlingen krijgen inzicht in wat ze moeten bereiken aan het eind van het arrangement door de opgestelde leerdoelen. Die zijn niet alleen belangrijk voor de leerlingen, maar ook voor de docent. Leerdoelen zijn van belang om aan te kunnen tonen op welk niveau elk leerling zich bevindt binnen het leerproces (Devid & Hemmeltjen, 2020). Daarnaast geven leerdoelen richting aan het leren. Nadat deze zijn opgesteld kan de docent de passende inhoud, activiteiten en werkvormen opzoeken die helpen om uiteindelijk de leerdoelen te behalen. Vervolgens kan een leerling met behulp van de leerdoelen zijn eigen leerproces en progressie bepalen en daardoor kan hij of zij onafhankelijker worden van de docent (Devid & Hemmeltjen, 2020). De inhoud van het leerarrangement heb ik samen met mijn klas van havo 3 uitgevoerd, omdat ik het heel belangrijk vindt dat een leerling die een vreemde taal leert zichzelf kan voorstellen.

Het leerarrangement volgt het directe instructie model. Deze biedt een gestructureerde mogelijkheid en zorgt ervoor dat de leerlingen effectief kunnen leren. Daardoor zijn in de welkompagina de leerdoelen aangekondigd. Daarna volgt de instaptoets, zodat de leerlingen hun nieuwe kennis verbinden met hun eigen voorkennis. Vervolgens wordt de nieuwe les van bezittelijk voornaamwoord uitgelegd. Hierna worden open vragen over de eerste oefening opgesteld om te controleren of de leerlingen de leerstof goed beheersen en hebben onthouden. De taxonomie van Bloom gaat het hierbij om open opdrachten nadat de basisstof is aangeboden. Daarna heb ik ze opdrachten gegeven om te checken of ze de uitleg goed hebben begrepen. Tenslotte wordt het leerarrangement afgesloten met een toets waarin de leerlingen de informatie die ze hebben geleerd in een andere context toepassen.

Om de inhoud over te brengen heb ik voor didactische werkvormen gekozen die goed aansluiten bij het lesonderwerp en rekening houden met de verschillen van klas havo 3. Tijdens de instructie heb ik een kennis clip toegepast waarin het leerarrangement wordt uitgelegd zodat de leerlingen weten wat ze moeten doen. Daarnaast zijn er verschillende opdrachtvormen aanbod gekomen, zoals open opdrachten, meerkeuze vragen en invulteksten, om te zorgen dat leerlingen de leerstof op nemen. Vervolgens wordt een spelvormopdracht Quizlet toegepast om het leerproces te ondersteunen. Zo kan elke leerling het bezittelijk voornaamwoord op een speelse manier oefenen. In de eindopdracht wordt een vrije opdracht toegepast. Hierin kunnen de leerlingen het bezittelijk voornaamwoord in hun verhaal toepassen. In de vorm van een video, waarin ze over zichzelf, hun familie, huisdier en hobby vertellen. Bij de opdracht zijn leerlingen vrij om te kiezen uit verschillende hulpmiddelen: opnames maken met behulp van een PowerPoint, een poster en video zonder hulpmiddel, of ze kunnen zelf iets anders verzinnen. Zo kan elke leerling actief leren in een rijke leeromgeving.

Om de les inhoudelijk uitdagend te maken voor alle leerlingen, heb ik geprobeerd te differentiëren tijdens de instructies door de lesstof op verschillende manieren uit te leggen. In de verwerkingsfase heb ik de opdrachten op verschillende niveaus aangeboden. Leerlingen die meer aankunnen kunnen het leerarrangement sneller doorlopen door een paar stappen over te slaan. Leerlingen die het leerarrangement moeilijk vinden krijgen meer uitleg en kunnen bij elke fase de regels opnieuw herhalen. Het voordeel van deze vorm van differentiatie is dat de leerlingen de nieuwe manier van les geven waarderen, actief, enthousiast en gemotiveerd zijn en zelfstandig aan de slag gaan met de leerstof.

 

Ik heb mijn les betekenis gegeven door op de welkompagina van het leerarrangement aan de leerlingen te vertellen dat onze school meedoet aan uitwisseling met een middelbare school in Frankrijk. Dat betekent dat wij een facebook pagina voor onze klas gaan maken, waarin iedereen zichzelf moet gaan voorstellen. Hierin moeten wij het bezittelijk voornaamwoord toepassen. Volgens Barron & Darling (z, d.) Leerlingen leren dieper wanneer ze deelnemen aan projecten dat samenwerking vereist.

Het leerarrangement wordt afgesloten met een toets waarop de geleerde kennis van de leerlingen worden gemeten. Met deze toets kan ik alvast stellen of aan het einde van het leerarrangement de doelen zijn behaald. Zo weet ik wat de leerlingen weten, begrijpen en kunnen na het leerarrangement.

ICT is ingezet om de vak-inhoud beter te kunnen overbrengen door de leerstof op verschillende manier (aan de hand van geschreven teksten, PowerPoint en video-uitleg) aan te bieden. Dat zijn de meeste effectieve gebruikelijk multimedia volgens theorie van Mayer (2009), om te voorkomen dat werkgeheugen van de leerlingen overbelast raken door bijvoorbeeld de geschreven teksten. Vervolgens heb ik de educatieve tool Quizlet ingezet. Die zorgt voor verschillende oefenen vormen die de leerling helpt bij het leren en waarin de leerling ook zijn vorderingen kan zien.

De inzet van ICT geeft een bijdrage aan het gedifferentieerd van de leesstof. Ten eerste kan in de uitleg elke leerling de juiste vorm die bij hem of haar past kiezen in de vorm van PowerPoint, geschreven tekst en video uitleg. Vervolgens kan elke leerling in de verwerkingsfase oefenen op zijn eigen tempo op Quizlet. Ten slotte kan elke leerling in de eindopdracht een vorm kiezen via Google Forms die bij hem/haar past, zo heb ik het in leervoorkeuren gedifferentieerd.

De inzet van digitale middelen zorgt dat de leerlingen gemotiveerd worden om aan de slag te gaan met het leerarrangement. Daarnaast leren leerlingen beter volgens de theorie van Allan Paivio (1971), door visueel en verbaal informatie te combineren. Ook leren leerlingen beter als belangrijke informatie uitgelicht wordt, bijvoorbeeld door te arceren, ingesproken les door een vreemde menselijke stem in plaats van een computer stem. Op deze manier wordt informatie verwerkt en opgeslagen in de lange termijn geheugen van de leerling. Door deze te combineren zouden leerlingen nieuwe uitleg beter onthouden (Mayer,2009).

Het afstemmen op de verschillen tussen leerlingen in de klas is ook een van de belangrijkste punten die waar elke docent zich van bewust moet zijn. Goede leerprestaties ontstaan niet alleen door aan de basisbehoeften van de leerling (competentie, autonomie en relatie) te voldoen, maar ook door te differentiëren in de les. Iedere docent moet rekening houden met de verschillen in de klas en zijn voorbereiding daarop afstemmen. Zoals tijdens instructies, verwerking, leertijd binnen de klas aan de hand van hun leervoorkeur, interesse en motivatie. De docent kan kiezen voor een extra uitdaging door te differentiëren in de opbrengst van eindtoets. Zoals leerlingen uit twee onderdelen laten kiezen of ze laten schrijven over iets wat ze leuk vinden. Zo worden ze meer gemotiveerd en kunnen rustig aan de slag om hun leerdoelen te behalen. Differentiëren in toets niveau kan ook door onderscheid te maken tussen vragen op een basisniveau en op hoger niveau.

Digitale leermiddelen bieden kansen om het onderwijs efficiënter, effectiever en aantrekkelijker vorm te geven. Door de ondersteuning met digitale leermiddelen hebben zowel de sterke als de zwakke leerlingen de leerkracht minder nodig. Vervolgens wordt het voor docent makkelijker om de differentiatie te organiseren. Deze ondersteuning kan voor de sterke en de zwakke leerlingen anders zijn. De sterke leerlingen krijgen de leerstof digitaal aangeboden, waarin ze zelfstandig aan de slag kunnen, het voordeel daarvan dat de zwakke leerlingen de steun van de docent meer kunnen gebruiken.

Bronnenlijst

Barron, B. & Darling, L. (z., d.) Teaching For meaningful learning. Geraadpleegd op 21 oktober 2020 van https://bloomwise.nl/betekenisvol-onderwijs-toekomst/

Berden, M. Van Teeseling, M. (2020). Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het vo en mbo. Amsfeort :CPS Onderwijsontwikkeling en advies.

Bloom, B.S. (1984). Taxonomy of Educational Objectives: Book 1 Cognitive Domain. Reading, MA: Addison Wesley.

Devid, V. Hemeltjen, H. (2020). Wat zijn leerdoelen en waarom zou je met leerdoelen werken? geraadpleegd op 21 oktober 2020 van https://www.vernieuwenderwijs.nl/leerdoelen-deel-1/#:~:text=De%20educatieve%20filosoof%20Ralph%20Tyler,ten%20opzichte%20van%20die%20kennis.

Mayer, R. E. (2009). Multimedia Learning (2de editie). Cambridge, Verenigd Koninkrijk: Cambridge University Press.

Paivio, A (1971). Imagery and verbal processes. New York: Holt, Rinehart, and Winston.

Evaluatie

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het inzetten van ICT in staat om krachtig onderwijs vorm te geven en ik wil mijn onderwijs blijven vernieuwen met actuele ICT-toepassingen. Ik zal creatief gebruik maken van mogelijkheden van ICT bij leren en lesgeven. Daarnaast zal ik lessen ontwerpen, waarin ik ICT betekenisvol en efficiënt inzet, waardoor er rekening wordt gehouden met verschillen tussen de leerlingen (Uerz, Coetsier, Van Loon, & Kral, 2014).

 

Als het gaat om differentiatie ben ik tot de conclusie gekomen dat ik in mijn lesvoorbereidingen rekening moet houden met verschillen tussen de leerlingen. Daarnaast ben ik in staat om op verschillende manieren binnen de les te differentiëren. Namelijk differentiëren in instructie, door leerlingen in groepen te delen op basis van hun beheersing van de leerstof. Differentiëren in verwerking kan door leerlingen zelf te laten kiezen uit verschillende opdrachten, die hen het meest interesseert of bij hun leervoorkeur aansluit. Differentiëren in leertijd kan door bewust om te gaan met hoeveelheid tijd de leerlingen passeren aan het verwerken van de leerstof (Berden & Van Teeseling, 2020).

 

Nadat ik mijn leerdoelen bepaal kies ik uit een van de vele beschikbare tools en digitale werkvormen die bij de les past. Ik zie meerwaarde voor mijn onderwijs in het gebruik van Kahoot of Quizziz, bijvoorbeeld wanneer ik lesstof van een vorige keer wil herhalen of na de uitleg om te controleren of de leerlingen de leerstof goed hebben begrepen. Quizlet pas ik ook toe als ik een lastig stuk grammatica wil behandelen, zodat leerlingen die hier moeite mee hebben op verschillende manieren kunnen oefenen. Als het gaat om toetsen vind ik het fijn om Google Forms of Microsoft Forms te gebruiken, omdat de leerlingen onmiddellijk feedback kunnen krijgen; bovendien vinden ze het ook leuker. De resultaten van de leerlingen kan je het makkelijkst op de spreadsheet zien. Die wordt automatisch gegenereerd.

 

Voor het einde van dit schooljaar heb ik in alle mijn lesvoorbereidingen ICT toegepast, zodat ik de leerstof duidelijker maak en rekening kan houden met de verschillen in de klas.

Voor het einde van dit schooljaar heb ik tijdens mijn lessen gebruik gemaakt van werkvormen, waarin de leerlingen met educatieve tools samenwerken.

Bronnenlijst

Berden, M. Van Teeseling, M.(2020). Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het vo en mbo.

Uerz, D. Coetsier, N. Van Loon, A. Kral, M. (2014).Onderbouwing eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict voor de lerarenopleiding. Geraadpleegd op 21 oktober 2020 Van file:///C:/Users/nsrir/Downloads/Onderbouwing%20eindkwalificaties%20Leren%20en%20lesgeven%20met%20ict%20voor%20de%20lerarenopleiding.pdf

 

Bronnen

Brouwer,J. ,Hoogerwrft-Beijer, S. Hugon, G. Hurkman, R. Lavarias, C, &  Morice, I.(2016). J'ai quatre parents, Grandes lignes. Groningen/houten, Nederland: Noordhoff

Frans les (z,d) '' Grammaire : lidwoorden in het Frans''. Geraadpleegd op 19 Oktober 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=Ua1X-02Gw9M

Frans les (z,d) 'Basisuitleg over het Franse bezittelijk voornaamwoord. geraadpleegd op 19 Oktober 2020, van https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=1ioKXMi-cyU&feature=emb_logo

Foto j'aime le francais. Learn frensch whith j'aime le Francais. Geraadpleegd op 19 Oktober 2020 van https://learnfrenchwithjaimelefrancais.wordpress.com/blog/

Foto Binne chance. PicMix. Geraadpleegd op 19 Oktober 2020 van https://learnfrenchwithjaimelefrancais.wordpress.com/blog/

 

 

 

 

  • Het arrangement Parler moi de toi is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Nourdine Sriri Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-12-12 01:15:47
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het lesdoel Vak Frans Leerniveau Type leerling
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    het franse bezittelijk voornaamwoord

    Bronnen

    Bron Type
    Bezittelijk voornaamwoord -Video-
    https://www.youtube.com/watch?v=1ioKXMi-cyU
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Schoneveld, Marieke. (2013).

    Grammatica klas 1

    https://maken.wikiwijs.nl/44854/Grammatica_klas_1

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Instaptoets

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.