Digitaal toetsen 2020-2021

Digitaal toetsen 2020-2021

Toetsen

In deze Wikiwijs is is vanuit verschillende bronnen nformatie verzameld over het onderwerp 'digitaal toetsen'.

Daarnaast wordt een overzicht gegeven van tools waarmee digitale toetsen kunnen worden afgenomen, te beginnen met tools die op school al in gebruik zijn.

Afschermen toetsomgeving

Ook voor het afschermen van een toetsomgeving als leerlingen werken met een eigen device  zijn er opties die voor het Hooghuis toegankelijk zijn. In de paragraaf 'Afscherming en controle' vind je de mogelijkheden op een rijtje.

 

Van belang bij digitaal toetsen

Uitgangspunten

Als je digitaal wilt toetsen, houd dan rekening met onderstaande uitgangspunten:

  • Leerlingen moeten vooraf weten wat er van ze wordt verwacht en waarop ze worden beoordeeld.
  • Leerlingen moeten bekend zijn met de toetsvorm en hiermee hebben geoefend.
  • Ook voor docenten is het van belang dat zij het tool kennen waarin zij de toets afnemen en hiermee hebben geoefend.
  • Leerlingen moeten weten dat ze achteraf eventueel op plagiaat worden gecontroleerd (check op internet of instrumenten zoals Ephorus of andere plagiaatscanners).

 

Tips voor device en omgeving

  • Controleer of het device voldoende opgeladen is of aan een oplaadkabel hangt.
  • Controleer de internetverbinding in het lokaal en controleer of het device een goede verbinding kan maken.

 

Toets maken in Quayn

Hooghuisbreed zijn we aan het begin van schooljaar 2019-2020 gestart met de uitrol van Quayn. Op sommige locaties is er voor iedere leerling/docent een licentie beschikbaar (Mondriaan, Heesch) en op sommige locaties voor een gedeelte van de leerlingen/docenten.

Wat is Quayn?

Quayn is een tool waarmee digitale toetsen kunnen worden gemaakt en afgenomen. Dit kan via de laptops van de leerlingen. Gesloten vragen worden automatisch nagekeken. Open vragen kun je als docent zelf nakijken. Ook is het mogelijk het resultaat bij te stellen.

Handleiding Quayn voor docenten

Tip: Cito-toetsjes per leerdoel beschikbaar

Het cito stelt kosteloos korte toetsjes op eindexamenniveau beschikbaar: deze toetsjes betreffen steeds één leerdoel waarover een vijftal vragen worden gesteld. De leerling is dus in 5 minuten klaar.

Doel is om op deze manier als school snel inzicht te krijgen in eventueel opgelopen achterstanden van eindexamenleerlingen zodat hierop een gericht programma te ontwikkelen is.

Het Cito koppelt dit aan een eigen onderzoeksdoel: gegevens zijn bij het Cito uiteindelijk wel per school bekend, maar niet op leerlingniveau.

Zie: https://www.cito.nl/kennis-en-innovatie/onderzoek/toetsen-op-maat

Locaties kunnen zich hiervoor inschrijven vanaf 1 september.

Malmberg-toetsen in Quayn

Voor veel methodes zijn de eindtoetsen al in een Quayn variant in het docentenmateriaal beschikbaar. Tot nog toe moest de docent die zelf in Quayn zetten. Het goede nieuws is dat wij de huidige toetsen gaan uploaden voor je. Je ontvangt een speciale code om toegang te krijgen tot de toets.

Zie: https://actueel.malmberg.nl/mma-vo/de-mogelijkheden-van-digitaal-toetsen/

Toets maken in Microsoft Forms

Vanuit de aangemaakte Teams voor de klassen is het gemakkelijk om Microsoft Forms te bereiken.

Met Forms kun je simpele toetsjes in elkaar zetten en die gemakkelijk met je leerlingen delen. Je kunt meerkeuzevragen maken, meer-meerkeuzevragen, een raster (hoewel een rastervraag niet automatisch wordt nagekeken) en open tekstvragen. Als docent worden de toegekende punten en de antwoorden op niet automatisch na te kijken vragen in een Excelsheet getoond.

Bij het gebruik van Microsoft Forms op afstand is de toetsomgeving niet afgegrendeld. Dat betekent dat leerlingen ook via andere tabbladen informatie kunnen raadplegen. (voor mogelijkheden voor meer afscherming op afstand: lees verder)

Handleiding toets in Microsoft Forms

Heb je de toets gemaakt, dan kun je de instellingen aanpassen. Zo kun je regelen wie de toets mag maken, of de naam/mailadres wordt opgeslagen, van wanneer tot wanneer de toets 'open' staat en of de vragen moeten worden gehusseld.

Je kunt vervolgens een link genereren en aan je leerlingen sturen/in Teams plaatsen.

Let op: als je leerlingen tussentijds een toets in Forms onderbreken is er niets opgeslagen en moeten ze opnieuw beginnen.

Handleiding instellingen wijzigen

Nadat de leerlingen de toets hebben gemaakt, kan je deze nakijken via een Excelsheet.

Handleiding nakijken

Toetsmodule Noordhoff

Bij praktisch alle digitale materiaal van Noordhoff zit een toetsmodule. Hiermee kunnen digitale hoofdstuktoetsen worden afgenomen. Is bij de betreffende methode een toetsmodule beschikbaar dan zien de leerlingen de betreffende link in de elo staan.

Let op: maken leerlingen een toets binnen de Noordhoff-methode dan is de toetsomgeving niet afgeschermd.

Digitale toetsmodule Noordhoff

Tip: voor schooljaar 2020-2021 kunnen Carmelscholen de Noordhoff-toetsmodules bestellen voor de helft van de prijs. (50% van 1,75 per leerling).

Voor heel veel Noordhoff-methodes is deze toetsmodule beschikbaar. De leermiddelcoördinator van de locatie heeft nadere informatie.

 

Kijk- en luistertoetsen Woots

Wat is Woots

De locaties ZuidWest, Stadion, Heesch, TBL en Mondriaan hebben in principe toegang tot Woots. Dit is het nieuwe online toetsplatform van het Cito t.b.v. de afname van kijk- en luistertoetsen voor de moderne vreemde talen en Nederlands. Maar je kunt Woots ook buiten je schoolexamens om gebruiken.

  • het hele schooljaar online toegang tot voorbereidende kijk- en luistertoetsen voor alle niveaus
    (ook beschikbaar voor leerlingen die nog niet in het examenjaar zitten!)

  • toetsen van verschillende omvang, van een lesuur tot een volledig examen, met materiaal vanaf 2015 

  • voor alle toetsen specifieke versies voor leerlingen met dyslexie en slechthorende leerlingen

  • naast papieren afname, ook digitale afname van de toetsen en schoolexamens (Duits: bij vmbo bb: digitaal + voorbereidende toetsen)

  • streaming van video- en audiomateriaal, geen cd/dvd meer nodig

  • automatisch scoren van zowel de papieren als de digitale afname

  • binnen twee weken na afname de normering van het schoolexamen

  • de mogelijkheid om online resultaten te bekijken per leerling en klas

Aanmelding en handleidingen

Zowel docenten als leerlingen kunnen aanmelden via SOMtoday. Er is dan geen extra inlog nodig.

Docenten

Voor docenten is het gemakkelijk om de link naar Woots bij het tabje leermiddelen te plaatsen.

Handleidingen plaatsen linkje + werken met Woots voor docenten

Leerlingen

  • Aanmelden bij SOMtoday
  • Nieuw tabblad in zelfde browser openen
  • Intypen: https://woots.nl en klikken
  • Het aanmeldscherm verschijnt. Klik hier op inloggen. Klik vervolgens op 'selecteer je school'. Je hoeft niets in te typen maar komt daarna vanzelf in het platform van Woots terecht.

 

 

Afscherming en controle

Take a test: afscherming

Een afgeschermde toetsomgeving maken met 'Take a test'

'Take a test' is een simpel tooltje van Microsoft. Heb je een toets gemaakt die (per toets) een unieke link oplevert (dit kan zowel met Quayn als met Forms) dan kun je die link in het tooltje plakken.

Wat je terugkrijgt is een nieuwe link. Geef je die nieuwe link aan de leerlingen en starten ze de toets, dan wordt de toets in een afgeschermde omgeving gestart. De leerling kan dan niet meer andere tabbladen en dergelijke openen.

  • Plak de link naar je toets in het invoerveld
  • Zet ‘allow screen monitoring’ op aan
  • Klik nu op ‘create link’
  • Onderin het scherm verschijnt nu een link die je kunt kopiëren. Je krijgt in feite je eigen link terug met een schilletje eromheen.

ms-edu-secureassessment:https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=rMbMeBttBkOxYJaq8jnfYUkzsoUt0CZAvwRc7SzUIE9UQVA1RFFQWVpDM1YyMExTOThVMkhOSkJTNS4u#enforcelockdown&enableScreenMonitoring

  • Maak van je link een hyperlink op een tekst bijv. schoolexamen Engels’
  • Opmerking: de link laat zich niet plakken in Teams. Maar bijvoorbeeld wel in een Word-document (en dan in Teams) en ook in een mailtje.

Leerling

De leerling klikt op de link en start de toets. Deze wordt schermvullend gestart. Linksboven ziet de leerling de tekst: klik op ctrl-alt-del om de toets te stoppen. Doet de leerling dit, dan kan hij daarna wél antwoorden zoeken en vervolgens de toets opnieuw opstarten. Echter, in het nakijksheet is te zien of de leerling heeft onderbroken (Quayn) of een verlate starttijd (Forms). Het is verstandig om dit met je leerlingen te bespreken.

Bovendien worden in Forms bij tussentijdse onderbreking geen antwoorden opgeslagen.

 

Take a test met Quayn

Het is mogelijk in Quayn een unieke link van je toets te creëren.

Maak o.b.v. je project een planning aan. Vink de planning aan en kies voor delen. Je ziet een unieke link staan die je kunt kopiëren.

Plak de link in 'Take a test'. 

 

Heel simpel is het volgende: de link naar Quayn is altijd https://<locatie>.quayn.eu. Plak deze link in 'Take a test'. Je hebt nu een algemeen bruikbare link die je bijvoorbeeld door je leerlingen op het bureaublad kunt laten plakken.

 

Exam.net: afscherming, voortgang en log

Een andere mogelijkheid om met name toetsen af te nemen waarbij het antwoord in (lange) tekst moet worden gegeven is het Zweedse Exam.net. Op de site staat dat dit tool in 2020 gratis gebruikt kan worden in landen buiten Zweden. (dit heb ik nog niet voor 100% uitgeprobeerd).

Als leraar maak je een account aan. Leerlingen hoeven geen account aan te maken. Na het aanmaken van het docentenaccount wordt gevraagd naar het land, de provincie en de naam van de school. Vervolgens wordt aangegeven dat een verwerkingsovereenkomst moet worden ondertekend door de verantwoordelijk bestuurder. Deze verwerkingsovereenkomst kan direct digitaal worden verstuurd.

https://support.exam.net/#/getstarted

De docent stelt vervolgens de toetsvragen op. De leerling kan via een tekstvak antwoorden. Het gaat dus specifiek om open tekstvragen. 
Leerlingen hebben geen account dus moeten als ze de toets gaan maken hun persoonsgegevens invullen.
Bij iedere toets kun je aangeven welke hulpmiddelen ter beschikking staan: wel of geen spellingscontrole, digitaal woordenboek, wel of geen rekenmachine, Geogebra, Demos, voorleesmogelijkheid (ik weet momenteel nog niet of die ook in het Nederlands werkt).
Het is mogelijk om als docent bestanden te uploaden die de leerling nodig heeft bij de toets. Ook audiobestanden zijn mogelijk.
Iedere toets krijgt een unieke code die je aan de leerlingen kunt verstrekken die de toets gaan maken.
Als de leerling de code intoetst en de docent heeft de toegang tot de toets nog niet opengezet, dan komt de leerling in een soort 'wachtkamer' terecht. Zet de docent de toets open, dan pas kan deze door leerlingen worden bereikt. Is de toets al geopend en vult de leerling dan pas de toegangscode in, dan wordt de toets uiteraard direct bereikt.

Afgeschermde omgeving: twee beveiigingsniveaus

Allow any browser

Dit is het laagste beveiligingsniveau. De leerling kan iedere browser gebruiken. Wordt de toets gestart, dan is dit schermvullend. De leerling kan echter wel het examen verlaten om bijvoorbeeld Google te raadplegen. Echter: de leraar kan dit zien.

Bij het vormgeven van de toets kan de docent ook kiezen wat er dan moet gebeuren: bijv. een lock van 30 seconden en vervolgens de vraag aan de leerling om schrijftelijk uit te leggen waarom het uitstapje nodig was. Er zijn ook nog andere opties mogelijk.

High security

Hierbij wordt het toetsscherm gelockt. De leerling kan het scherm niet verlaten. Voorwaarde is wel dat de leerling een tooltje op de laptop installeert (heet SEB, is beschikbaar voor Mac, Chromebook en Windows pc, download via de website van exam.net) Als de leerling daarna een 'high security' examen start, start SEB vanzelf op en neemt over.

Zijn leerlingen klaar met het examen dan klikken zij op 'submit' en leveren in.

Monitorfunctie en resultaten

De docent kan de klas monitoren. Hij ziet de namen en dat ze gestart zijn. Je kunt per leerling nog finetunen welke hulpmiddelen ter beschikking staan. Je kunt ook per leerling opvragen wat ze aan het antwoorden zijn.

Als de leerlingen hebben ingeleverd kun je het hele bestand downloaden naar je pc of bijvoorbeeld naar OneDrive.

Wat de leerling doet, ook uitstapjes naar bijvoorbeeld andere websites, wordt altijd per leerling gelogd voor eventuele latere analyse.

Herstart bij ongelukje

Wanneer de toets wordt onderbroken kan deze worden herstart via een individuele key. De docent kan deze key voor de leerling oproepen.

 

 

Toetsen als de leerling thuis is

Er zijn situaties denkbaar waarbij je een leerling (of een hele klas) die thuis zit een toets wilt afnemen. Lastig natuurlijk want je hebt dan weinig tot geen controlemogelijkheid. Om dit te ondervangen kun je denken aan bijvoorbeeld alternatieven als het maken van een werkstuk, het houden van een (online) presentatie of het maken van een open boek toets.

In sommige gevallen is het misschien mogelijk een mondelinge toets af te nemen.

Bij een schriftelijke toets kun je gebruik maken van een digitaal toetsprogramma gecombineerd met afschermingsmogelijkheden. Zeker niet waterdicht, maar er zijn verschillende mogelijkheden om meer houvast te creëren.

Ook formatief toetsen is digitaal heel goed mogelijk. Door de leerlingen meer autonomie te geven ontstaan maatwerktrajecten waarbij geen standaard summatieve toetsen passen. Veel voorbeelden en inspiratie vind je in de Facebookgroep 'Actief leren zonder cijfers'. Het kan soms ook handig zijn om een aantal formatieve onderdelen om te zetten in een cijfer (hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling is). Denk hierbij aan het omzetten van een rubric in een cijfer, een 'hardopdenken-opdracht beoordelen, oplossinsgstrategie (in het geval van wiskunde bijvoorbeeld) beoordelen. Je moet hier even creatief zijn.

 

Kennisnet heeft over 'toetsen op afstand' veel informatie verzameld.

Mondeling toetsen

Bij de MVT vakken worden mondelinge toetsen al langer toegepast en is dit heel gebruikelijk. Het gebeurt alleen nog niet digitaal. Ook voor andere vakken zijn digitaal mondelinge toetsen een optie. Hoe pak je dat het beste aan? 

  • Vraag de leerling of hij in een rustige ruimte kan zitten waar hij niet gestoord kan worden. Vraag ouders of verzorgers om hier eventueel bij te helpen.

  • Teams leent zich prima voor het afnemen van een digitale mondelinge toets aangezien zowel beeld als geluid gedeeld kan worden.   

  • Houd in gedachte dat een leerling ongeoorloofde hulpmiddelen kan inzetten. Een manier om dit te controleren, is door de leerling te vragen om de ruimte te laten zien via de camera op zijn device. Je ziet meteen of er schoolboeken, een telefoon of een extra laptop in de buurt ligt. Vraag de leerling deze te verwijderen.

  • Als je een tweede beoordelaar nodig hebt, instrueer deze dan vooraf goed over de afspraken tijdens de mondelinge toets (de zogenaamde ‘etherdiscipline’ tijdens een gezamenlijk gesprek). Je kunt er ook voor kiezen om de mondelinge toets op te nemen en op een later moment aan een tweede beoordelaar voor te leggen.

  • Houd er tijdens het gesprek rekening mee dat de verbinding tussentijds kan haperen of kan wegvallen. Start je het gesprek weer op, vraag de leerling dan opnieuw om de ruimte te laten zien via de camera.  

  • Blijf goed contact houden met de leerling. Let op opvallend gedrag dat kan duiden op spieken of fraude.

  • Mag de leerlingen bepaalde (digitale) bronnen, websites of (externe) verwijzingen gebruiken? Geef dit van tevoren duidelijk aan.

  • Het kan handig zijn om de toets digitaal op te slaan, bijvoorbeeld als bewijs dat de mondelinge toets digitaal is afgenomen.  Bekijk deze instructievideo voor het opslaan van het gesprek.

Toetsen op afstand met Quayn

Take a test

In de paragraaf 'afscherming en controle' is al de mogelijkheid genoemd om een Quayn-toets te combineren met Take a test zodat de leerling de toetsomgeving niet kan verlaten.

Take a test + timeslot voor start toets

De leerling kan echter als hij wil Take a test afsluiten en voor lief nemen dat daarmee Quayn ook wordt afgesloten. Hij kan dan later herstarten, ook al kost dat tijd. Dit zou je kunnen ondervangen door in Quayn een 'timeslot' van bijvoorbeeld 10 minuten mee te geven waarin de toets gestart kan worden.

Ga naar de instellingen van je planning. Bij 'detailgegevens' kun je instellen tussen welke tijdstippen de toets kan worden gestart.

Een leerling die tussentijds Take a test afsluit kan daarna de toets niet meer starten.

Tijdslimiet instellen

Een andere mogelijkheid om de kans op 'afdwalen' of 'opzoeken' te verkleinen is het instellen va een tijdslimiet in Quayn. Dat kan een tijdslimiet per vraag zijn, maar ook een tijdslimiet op de hele toets. Ook dit zou je kunnen combineren met Take a test. Leerlingen die de toets onderbreken verspelen de kans om hem helemaal te maken.

Handleiding tijdslimiet instellen in Quayn

 

Beelden opnemen en omgeving afschermen

Bron: Kennisnet

Hoe kun je voorkomen dat leerlingen spieken of fraude plegen tijdens een digitale toets op afstand? Een vraag die niet zonder enige kennis van techniek beantwoord kan worden, maar waarbij je ook goed moet kijken naar privacy en informatiebeveiliging.

Houd in elk geval rekening met het volgende:

  • Een leerling mag niet gebruikmaken van opties zoals het openen van extra tabbladen, de rekenmachine, spellingscorrectie of een zoekmachine zoals Google.
  • Als docent moet je de toetsplek van de leerling vooraf goed kunnen inspecteren zodat die geen hulpmiddelen kan gebruiken (zoals telefoon, woordenboek of andere laptop/tablet).
  • Als docent moet je tijdens de toets mee kunnen kijken en luisteren (cameratoezicht en toegang tot microfoon).
  • De leerling moet in een rustige ruimte zitten waar hij niet gestoord kan worden of waar anderen hem of haar kunnen helpen.
  • De beelden moeten kunnen worden opgenomen om achteraf als bewijs voor fraude te dienen.  
  • De beelden moeten weer kunnen worden verwijderd na afloop en vaststelling van het resultaat.
  • Met de betrokken leveranciers (toetssoftware, chat- en videoprogramma’s en beveiligingssoftware) moeten verwerkersovereenkomsten zijn afgesloten.

Devices en platformen

De devices van leerlingen dienen te beschikken over een camera en een microfoon. In dat geval je gebruikmaken van het samenwerkingsplatform van de school, zoals Microsoft Teams of Google Meet, waarmee je de leerling kunt monitoren (video en audio in real-time bekijken en eventueel opnemen).

Met het toetsplatform van de school, bijvoorbeeld Quayn, Woots Test-Correct, Safe-exambrowser, Take a test  of Exam.net kun je afdwingen dat leerlingen geen extra tabbladen in hun browser kunnen openen. Met die instelling maak je spieken moeilijker.

Bij sommige toetsplatformen kan het ook nog verschil maken of je gebruikmaakt van door de school beheerde devices of onbeheerde devices van leerlingen. Die laatste zijn devices die volgens het Bring Your Own Device-principe (BYOD) op school worden gebruikt. Er zijn ook scholen die werken met een combinatie van beiden.

Waarom is dit van belang? Door school beheerde devices kunnen namelijk altijd in toetsmodus worden gezet met de MDM-omgeving van de devices, zodat spieken voorkomen wordt door bijvoorbeeld het openen van andere tabbladen of programma’s. Bij BYOD hangt die mogelijkheid af van het gebruikte toetsplatform.

Informeren MR

Aangezien de toetsomgeving wordt aangepast en daarmee het toetsreglement, zal ook de MR moeten worden geïnformeerd. Want toetsen op afstand wijkt af van de gebruikelijke gang van zaken (toetsen in de klas). In een nieuwe omgeving gelden andere spelregels en consequenties.

Toestemming ouders

Bij toetsen voor een cijfer op afstand is er voldoende grondslag om beeld en geluid te gebruiken en op te slaan. Je hebt hier feitelijk geen toestemming van de ouders voor nodig. Het is wel aan te bevelen dit proces goed te beschrijven en te communiceren met de betrokkenen, omdat er een strafmaatregel (zoals een onvoldoende) aan verbonden kan worden.

Beperkingen

Toetsen op afstand kent altijd zijn beperkingen. Je kunt er niet van uitgaan dat het resultaat 100 procent betrouwbaar is. Het is een intensief traject, je moet een grote toetsenbank hebben en je bent afhankelijk van een stabiele internetverbinding met de leerlingen. Daarbij moeten alle leerlingen ook over de benodigde apparatuur beschikken en de juiste ruimte hebben. Is dit niet te regelen, overweeg dan andere vormen van toetsen. Maatwerk is dan de enige optie.

  • Het arrangement Digitaal toetsen 2020-2021 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-10-06 09:01:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    03. Corona en de lessen. (z.d.).

    Toetsen op afstand

    https://maken.wikiwijs.nl/159435/Toetsen_op_afstand

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.