Sociaal Wetenschappelijke Theorieën

Sociaal Wetenschappelijke Theorieën

Waar gaat dit vak over?

Het vak Sociaal Wetenschappelijke Theorieën heeft alles met gedrag te maken. 

Ieder mens laat verschillend gedrag zien en gedrag komt ergens vandaan. In deze lessen duiken we meer in op gedrag van de mens. Hoe worden deze verschillen in gedrag opgebouwd, wat ligt hieraan ten grondslag en welke invloed hebben de hersenen op het gedrag van de mens? 

 

Gedrag kun je aan- en afleren. HIerover is veel geschreven en ook over de verschillende stadiums in gedrag. Welk gedrag laat iemand zien op 2 jarige leeftijd en welk gedrag kun je verwachten van 12 jarige? Hiervoor duiken we dieper in op verschillende ontwikkelingspsychologen en gedragswetenschappers. 

Om gedragingen te laten vallen binnen bepaalde normen en waarden heeft iedere instelling een visie. Wat wil een instelling / bedrijf met deze visie? Waarvoor dient een visie? Hoever kun jij je inleven in de visie van je BPV-instelling? Hoe belangrijk is het om op een zelfde manier resultaten proberen te behalen en lukt dit ook? Hiervoor duiken we een stukje verder in op de visie. 

Uiteindelijk is al het gedrag wat we zien onderhevig aan hoe we omgaan met elkaar. Wordt bepaald gedrag versterkt? Wordt gedrag afgeleerd? Door wie en hoe? Hoe kun je mensen met een verstandelijke beperking, met een verslaving, met een ziekte als dementie nu het beste begeleiden? Bestaat daar 1 methodiek voor of zijn er meerdere? Welke begeleidingsmethodieken zijn er en welke spreken jou het meeste aan? Zijn ze ook inzetbaar op je BPV? 

Om hierachter te komen duik je uiteindelijk in een eigen casus vanuit je BPV. Je gaat observeren, informatie verzamelen en je gaat een beginsituatie in kaart brengen. Uiteindelijk kun je op een professionele manier deze beschrijven, doelen neerzetten die wenselijk en haalbaar zijn en een juiste keuze maken voor een begeleidingsmethodiek die past binnen de visie van de instelling en waar jij je ook fijn bij voelt. Dit alles met als doel: De cliënt versterken in zijn eigen kracht! 

Colofon

Het arrangement Sociaal Wetenschappelijke Theorieën is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
janny schinkel
Laatst gewijzigd
2022-03-14 13:03:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In deze wikiwijs kun je het stappenplan van de lessen vinden, de te behalen resultaten en wat je moet doen om een beoordeling (cijfer; minimaal 5.5) te krijgen voor leerjaar 3 MZ.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur 0 minuten

Bronnen

Bron Type
29 begeleide methodieken in beeld gebracht
https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/publication-attachment/begeleiding-nieuwe-stijl%20%5BMOV-5139642-1.0%5D.pdf
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open