Darmen:
Bouw van de darmen
De darmen zijn onderdeel van je spijsverteringskanaal. Wanneer je voedsel je maag gepasseerd is, komt het in de dunne darm terecht. De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter en bestaat uit:
- De twaalfvingerige darm, die ook wel duodenum wordt genoemd. Deze is 25 centimeter lang.
- De nuchtere darm, die ook wel jejunum wordt genoemd. Deze is twee meter lang.
- De kronkeldarm, die ook wel ileum wordt genoemd. Deze is drie meter lang.
Na de dunne darm volgt de dikke darm, ook wel colon genoemd. Onderaan het begin van de dikke darm hangt nog een dun aanhangsel. Dit is de blindedarm. Na de dikke darm volgt de endeldarm ofwel rectum. Helemaal onderaan zit je anus, de plek waar de ontlasting je lichaam verlaat.
Bouw van de dunne darm
De wand van de dunne darm heeft een complexe anatomie en bestaat uit drie lagen, namelijk:
- Een dubbele spierlaag die ervoor zorgt dat de darm het voedsel kan voortbewegen.
- Een laag bindweefsel.
- Een laag slijmvlies.
Het slijmvlies van de dunne darm is de binnenste laag. Deze laag is sterk geplooid en heeft ook nog heel veel kleine uitsteeksels (darmvlokken of villi). Hierdoor is het totale oppervlakte van de dunne darm erg groot, namelijk 150 tot 200 vierkante meter. In de slijmvlieslaag van de darm liggen ook kleine klieren die darmsappen produceren. Deze sappen bevatten onder andere verteringsenzymen.
Bouw van de dikke darm
De wand van de dikke darm heeft dezelfde drie lagen als de dunne darm. Echter, de slijmvlieslaag van de dikke darm is niet zo geplooid als die van de dunne darm. De dikke darm is groter in diameter en is een stuk korter dan de dunne darm. De dikke darm is namelijk één meter lang.
Functie van de darmen
Je darmen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Hieronder wordt per onderdeel van het darmstelsel de functie besproken.
Dunne darm
De functie van de dunne darm is het verteren van voedsel en het opnemen van voedingstoffen uit je voedsel. Dit doet hij door verteringssappen aan het voedsel toe te voegen. Met zijn dubbele spierlaag kneedt de dunne darm het voedsel waardoor het goed mengt met de verteringssappen. En op deze manier stuwt je darm de voedselbrij ook voort in de richting van de dikke darm (peristaltische bewegingen). Het enorme oppervlakte van de dunne darm zorgt voor de grote opnamecapaciteit van voedingstoffen. Voedsel verblijft ongeveer vier tot acht uur in de dunne darm. Het voedsel wat onverteerbaar is en dus overblijft, komt in de dikke darm terecht.
Dikke darm
Wanneer de voedselresten in de dikke darm aankomen zijn de voedingstoffen er al uitgehaald door de dunne darm. Er zit nog wel veel vocht in de voedselbrij. De functie van je dikke darm is het onttrekken van vocht aan de ontlasting. Ook de dikke darm stuwt de voedselbrij, we spreken inmiddels van ontlasting, voort middels peristaltische bewegingen. Deze bewegingen worden versterkt door eten. Daarom is het eten van een ontbijt zo belangrijk. Door ’s ochtends wat te eten wordt de dikke darm in beweging gezet en de spijsvertering geactiveerd.
Endeldarm
De endeldarm vormt de opslagplek voor de ontlasting totdat deze vol zit. Als je endeldarm vol zit, gaat er een seintje naar je hersenen waardoor je aandrang krijgt om naar het toilet te gaan. De ontlasting verblijft ongeveer 24 uur in je endeldarm voordat je het uitpoept.
Anus
Je ontlasting verlaat je lichaam via je anus. Je anus bestaat uit kringspieren die ervoor zorgen dat je endeldarm afgesloten is. Je anus vormt een barrière voor ziekteverwekkers die in je endeldarm klachten kunnen veroorzaken, maar bovendien zorgt je anus ervoor dat lucht en ontlasting je lichaam kan verlaten.
Ontlasting:
Wat is obstipatie?
Klik hier en lees de adviezen die jij kunt geven bij obstipatie en leer ze uit je hoofd.
Poepen kan het beste met een goede "stoelgang houding" gebeuren:
Aambeien = Hemorroïden:
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus (poepgaatje).
Wat zijn de verschijnselen van aambeien?
Aambeien kunnen de volgende verschijnselen geven:
- verlies van wat bloed en/of slijm bij de ontlasting
- pijn
- een drukkend gevoel door het naar buiten zakken van een aambei
- onverwacht verlies van een beetje ontlasting
Bij sommige mensen geven de aambeien jeuk of een branderig gevoel rondom de anus.
Hoe ontstaan aambeien?
Aambeien ontstaan door een hoge druk rond de anus. De druk kan ontstaan door hard persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling) of door langdurig hoesten.
Kunnen aambeien kwaad?
Aambeien zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf.
Wat kan de patiënt zelf doen aan aambeien?
- Zorg voor een regelmatige stoelgang en een zachte ontlasting. Dan hoeft de patiënt minder te persen en is er minder kans op klachten.
- Drink 1,5 – 2 liter per dag.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging; een halfuur per dag of meer.
- Gebruik vezelrijke voeding. In bruin brood, zemelen, groente en vruchten zitten veel vezels. Die vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft.
- Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt; ophouden maakt de ontlasting hard. Hard persen is niet goed, de ontlasting moet rustig ‘passeren’.
- Bij irritatie of jeuk rond de anus kunt u beter geen ruw wc-papier gebruiken, maar een nat doekje en daarna de anus goed droog deppen. Gebruik geen vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit.
- Soms kan de pijn verminderen als de patiënt de uitstulpingen die naar buiten zakken voorzichtig naar binnen duwt.
Medicijnen bij aambeien
Voor aambeien zijn er verschillende medicijnen bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Deze kunnen helpen de klachten te verzachten. Er is geen bewijs dat de aambeien door de medicijnen eerder over gaan. De volgende middelen kunnen uw klachten van aambeien wat verlichten:
- vaselinecetomacrogolcrème bij jeuk en irritatie,
- lidocaïne vaselinecrème bij pijn of brandende jeuk.
Wat is de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa?
Huiswerkopdracht in It's Learning
Kijk op It's Learning bij MDK 2.1
Nadat je deze Wikiwijs doorlopen hebt, maak je opdracht 1 MAAGDARMKLACHTEN.
Lever de opdracht in via de inlevermap op It's Learning vóór 16.00 uur de dag vóór de eerst volgende MDK 2.1 les. Tijdens deze MDK les gaan we de antwoorden bespreken. Wanneer je de antwoorden van opdracht 1 niet hebt ingeleverd via de inlevermap op It's Learning, mag je niet deelnemen aan de les en spreek ik je graag na de les hierover.
SUCCES