Aan de slag met Werken vanuit leerdoelen

Aan de slag met Werken vanuit leerdoelen

Introductie

Natuurlijk heeft elke les of lessenserie één of meerdere leerdoelen. Maar hoe bepaal je die doelen en welke keuzes maken jij en je leerlingen? Door te denken en te werken vanuit leerdoelen maak je bewuste keuzes over wat leerlingen leren, hoe en waarmee. Daarmee is niet een methode het startpunt van je onderwijs, maar leerdoelen die zijn geselecteerd, geformuleerd en aangevuld en zo passen bij jou, je leerlingen, de school en natuurlijk ook de vastgestelde eisen. Het betekent overigens niet dat je geen methode gebruikt! De methode kan een prima leerlijn bieden en een bron voor theorie en tal van leeractiviteiten.

Door te werken vanuit leerdoelen krijg je meer invloed op je eigen onderwijsprogramma en kun je vaker aandacht besteden aan onderwerpen die jij en je leerlingen belangrijk vinden. Daarnaast maak je het voor leerlingen heel duidelijk wat van ze wordt verwacht, help je inzien hoeveel dichter ze bij een doel zijn gekomen en welke stappen nog gezet moeten of kunnen worden.

Wanneer de leerdoelen duidelijk zijn, kun je heel heldere stappen zetten op weg naar de inzet van je methode en eventueel andere leermaterialen en opdrachten. Ook kun je bepalen welke vormen van differentiatie je inzet, hoe je toetst of afsluitende opdrachten inzet en geef je ‘zelfregie van leerlingen’ duidelijke handvatten.

In deze e-learning ga je na wat werken vanuit leerdoelen inhoudt, wat het jou en je leerlingen kan opleveren, krijg je handvatten om leerdoeldenken vorm te geven binnen en je hebt input om met collega’s het werken vanuit leerdoelen een plek te geven binnen de school, team of afdeling.

Colofon

Het arrangement Aan de slag met Werken vanuit leerdoelen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Ilse Gmelig Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-10-05 15:34:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit arrangement is bestemd voor docenten die gaan werken vanuit leerdoelen
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
curriculumbewustzijn, formatief evalueren, leerdoeldenken, leerdoelen, leerlijn, ontwerpen, toetsen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Team IgDs. (z.d.).

Werken vanuit leerdoelen met Magister.me

https://maken.wikiwijs.nl/165151/Werken_vanuit_leerdoelen_met_Magister_me

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open