Inter en intra moleculaire krachten

Inter en intra moleculaire krachten

Krachten tussen deeltjes

Ionbinding versus atoombinding
Ionbinding versus atoombinding

B11 V5bis Het begrip intermoleculaire krachten definiëren en indelen in dispersiekrachten, dipoolkrachten en waterstofbruggen.

De dispersiekrachten

Vanderwaalskrachten zijn relatief zwakke elektromagnetische krachten tussen moleculen, genoemd naar de Nederlandse natuurkundige Johannes Diderik van der Waals. Het begrip omvat alle krachten die niet het gevolg zijn van (relatief sterkere) covalente bindingen of van elektrostatische krachten tussen ionen (metaal- en ionaire bindingen). Men onderscheidt drie soorten vanderwaalskrachten:

Op macroniveau worden de vanderwaalskrachten aangeduid als cohesie en adhesie.

Londonkrachten, vernoemd naar de Duitse natuurkundige Fritz London (1900-1954), zijn intermoleculaire krachten (krachten tussen moleculen) die ontstaan uit de aantrekkende krachten tussen tijdelijke dipolen in anders apolaire moleculen. Londonkrachten worden ook london-dispersiekrachten en soms vanderwaalskrachten genoemd, hoewel ze feitelijk hier een deel van uitmaken. Over het algemeen hebben londonkrachten een belangrijker aandeel in de totale interactie tussen twee apolaire moleculen dan zuivere dipool-dipoolinteracties of geïnduceerde dipool-dipoolinteracties. Toch is de londonkracht de zwakste van alle vanderwaalsinteracties.

Info:

 

Dipoolkrachten

Definitie van dipoolmoment.
Definitie van dipoolmoment.
Dipoolmoment van een molecule met meerdere polaire atoombindingen
Dipoolmoment van een molecule met meerdere polaire atoombindingen
Dipoolmoment in water en koolstofdioxide
Dipoolmoment in water en koolstofdioxide

Waterstofbrugkrachten

Ijs

Door de beperkingen die de waterstofbruggen aan de watermoleculen opleggen (tetraëdrische omringing van de moleculen) in combinatie met het kristalrooster is het niet mogelijk een dichtere vaste stapeling te verkrijgen. Daardoor is er meer lucht tussen de moleculen in ijs. De massadichtheid van ijs is kleiner dan deze van vloeibaar water.

H- bruggen
H- bruggen

Iondipoolkrachten

Samenvatting van alle krachten

V14 Fysische eigenschappen van anorganische stoffen verklaren.

De intermoleculaire bindingen of krachten zijn van belang voor enkele belangrijke fysische eigenschappen van stoffen:

  1. Het smeltpunt en het kookpunt van stoffen: een grote kracht tussen de moleculen van een zuivere stof resulteert in een hoger smelt-en het kookpunt, er moet dan meer energie toegevoegd worden om de kracht te verbreken;
  2. De mengbaarheid van verschillende stoffen.
Wet van Coulomb
Wet van Coulomb
Stappenplan om oefeningen op te lossen.
Stappenplan om oefeningen op te lossen.

 

De warmtehuishouding van warmbloedige organismen gaat deels terug op de H-brugvorming van water. Verdampen van water vereist relatief veel energie omdat bij de overgang van de vloeibare naar de gasfase het netwerk van H-bruggen tussen de watermoleculen dient verbroken te worden (verdampen, zie §3.3.3). Warmbloedigen benutten dit en spelen een deel van hun lichaamswarmte (die komt van de eigen metabole reacties en/of van de omgeving) kwijt door water te verdampen. Deze verdamping gebeurt ter hoogte van de huid en in de longen.

V19 Fysische eigenschappen van organische stoffen verklaren

In module 2 van LAB averbode kan je de leerstof intermoleculaire krachten toepassen.

Extra info

Info Ugent

Regels i.v.m. invloed IMK's
Regels i.v.m. invloed IMK's
Mogelijkheden bij beoordelen invloed IMK's
Mogelijkheden bij beoordelen invloed IMK's
Beslissingsboom uit tekst U gent
Beslissingsboom uit tekst U gent

Belang van IMK

Zonder IMK: risico op oververhitting.

De warmtehuishouding van warmbloedige organismen gaat deels terug op de H-brugvorming van water. Verdampen van water vereist relatief veel energie omdat bij de overgang van de vloeibare naar de gasfase het netwerk van H-bruggen tussen de watermoleculen dient verbroken te worden (verdampen). Warmbloedigen benutten dit en spelen een deel van hun lichaamswarmte (die komt van de eigen metabole reacties en/of van de omgeving) kwijt door water te verdampen. Deze verdamping gebeurt ter hoogte van de huid en in de longen.